Diabetes factoren

Laatste Update: 25 november 2016

Sport, lichaamsbeweging en diabetes

Hoewel lichaamsbeweging uiteraard een sleutelelement is bij het voorkomen van diabetes en een noodzakelijk element in elke therapie voor mensen die deze ziekte al hebben blijkt in de praktijk dat mensen met type 2 diabetes niet op regelmatige basis sporten of aan lichaamsbeweging doen.

Wat hiervoor de oorzaken kunnen zijn, en welke oplossingen er misschien bestaan willen we je graag in dit artikel uitleggen. En we zullen je meteen een aantal goede oefeningen aanreiken die je zelf in je eigen huiskamer kan doen en die je, wanneer je ze regelmatig genoeg toepast, zeker zullen helpen je lichaam in een betere conditie te krijgen en het zo weerbaarder te maken tegen de diabetes.

Het belang van sport en bewegen (diabetes)

Het is slechts recent dat een aantal kwalitatieve studies het belang bevestigd hebben van regelmatige lichaamsbeweging en sport voor mensen met (risico op) diabetes. Maar ondertussen is het dus bewezen: regelmatig een aantal fysieke oefeningen doen verbetert je bloedsuiker en kan diabetes van het type 2 voorkomen of uitstellen, terwijl het ook een positieve impact heeft op lipiden, bloeddruk, het risico op hart- en vaatziekten sterk doet afnemen, je levensverwachting doet toenemen en je levenskwaliteit aanzienlijk verbetert.

Een combinatie van fysieke activiteit en een matig verlies van overgewicht hebben bewezen het risico op het ontwikkelen van type 2 diabetes tot 58% terug te dringen bij een groep testpersonen die speciaal werden geselecteerd omdat ze een hoog risico op diabetes liepen.

De voordelen van fysieke activiteit

De voordelen van fysieke activiteit op mensen die reeds aan de ziekte lijden zijn ook niet mis: onmiddellijke en langdurige verbetering in het effect dat insuline heeft in het lichaam. Nét dat heeft een diabetes-patiënt nodig. Het beste resultaat zou volgens verschillende wetenschappelijke studies bereikt worden door een combinatie van aerobics en krachttraining.

Cijfers op een rijtje

Diabetes is ondertussen een wijdverspreide epidemie geworden, voornamelijk type 2 diabetes dan. In de laatste 10 jaar zijn er 50% meer Nederlanders die de ziekte ontwikkeld hebben dan voorheen. In dat tempo zitten we tegen 2025 aan 1,3 miljoen Nederlanders die de ziekte hebben.

Dat is bijna 10% van de bevolking! En dan hebben we het enkel over mensen bij wie de ziekte gediagnosticeerd is, een onbekend aantal mensen heeft de ziekte zonder dat ze het beseffen. Nog veel groter is trouwens de groep mensen met zogenaamde 'pre-diabetes'. Mensen die de ziekte nog niet hebben maar wel een erg groot risico lopen ze te ontwikkelen. Heb je nog meer motivatie nodig om toch maar eens op dat dieet te gaan letten en wat meer te gaan sporten?

Pre-diabetes

Uit onderzoek blijkt echter net het tegenovergestelde, mensen met (pre-)diabetes blijken juist minder aan lichaamsbeweging te doen dan de rest van de bevolking. En dan hebben we het niet enkel over sporten. Sporten, indien op de juiste manier en met goede begeleiding, kan uiteraard gezond zijn. Maar meer en meer artsen benadrukken dat het belangrijker is een regelmatige, matige lichaamsbeweging te hebben dan zich één keer per week uit te sloven in de sportschool of op het voetbalveld.

Die dagelijkse tocht naar je werk op de fiets of te voet maken is dus net zo goed of misschien zelfs beter dan een abonnement op een fitness te nemen waar je, laten we eerlijk wezen, wegens tijdgebrek toch veel te weinig gebruik van zal maken. Het beste is natuurlijk de twee te combineren. Regelmatige lichaamsbeweging gecombineerd met een trainingsprogramma voor het versterken van bepaalde groepen spieren (denk hierbij vooral aan cardio-training).

Overleg altijd met de dokter

Consulteer met je dokter indien je niet zeker bent of je lichaam klaar is om te gaan sporten. Zoals voor iedereen geldt ook voor diabetes-lijders het advies langzaam te beginnen en stap per stap op te bouwen. Maar in het algemeen is de wetenschap het erover eens dat de meeste mensen met type 2-diabetes mits de nodige voorzorgen veilig aan sport kunnen doen.  Tot voor een paar jaar waarschuwden organisaties voor diabetes-lijders dat het beter was geen zware krachttraining te doen. Dit was niet echt op wetenschappelijke feiten gebaseerd.

Ondertussen hebben ze hun standpunt gewijzigd en raadt bijvoorbeeld de American Diabetes Association z'n leden aan tenminste vijf dagen per week voor dertig minuten per dag aan lichaamsbeweging te doen. De oefeningen die ze voorstellen zijn een combinatie van aerobics (zwemmen, wandelen, fietsen), gewichtstraining (met gewichten of stretch-banden) en opwarmoefeningen om de spieren flexibel te maken.

Handige video’s

Hieronder posten we enkele links naar youtube-video's met eenvoudige oefeningen die iedereen thuis kan proberen. En vergeet niet: eens je gestart bent is het enkel een kwestie van volhouden. Maar je lichaam zal je bedanken en belonen voor de moeite die je neemt om het in vorm te houden!




Ken jij goede oefeningen die je gemakkelijk zelf kan uitvoeren zonder over duur materiaal of een sportschool-abonnement te beschikken. Of wil je graag getuigen over hoe regelmatige lichaamsbeweging jou geholpen heeft je diabetes onder controle te krijgen? Laat dan hier je reactie achter!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

7 Shares
Tweet
Pin1
Share6