In een vorig artikel heb ik je verteld wat de verhouding is tussen aambeien en vezels en wat voor invloed vezels hebben op je darmwerking(1). Hoe beter en hoe soepeler je darmwerking is, hoe beter en gemakkelijker je stoelgang verloopt. Heb je aambeien? Dan wil je natuurlijk dat je stoelgang zo gemakkelijk mogelijk verloopt. Hieronder geef ik je een aantal vezelrijke recepten om je darmwerking te verbeteren.
1. Ontbijt: Ei met Groentemix
Begin eerst de dag met het drinken van een halve liter water(2)! Je lichaam is na een nacht slapen behoorlijk uitgedroogd en dit geldt ook voor je darmen. Hierdoor kan je stoelgang hard worden. Het water drinken zorgt ervoor dat alles weer zachter wordt. Hierdoor begin je direct je dag goed en combineer dit met een gebalanceerde maaltijd: eiwitten, vetten, goede koolhydraten (groentemix).
Benodigheden:
•   2 eieren
•   Olie, 1-2 eetlepels
•   Groentemix
•   1 sneetje volkoren/rogge brood
•   Pepers
•   *ontbijtspek
•   *decafeïne koffie/thee met magere melk en suikervervanger
Bereiding:
1. Doe de diepvries groentemix (of vers) in een pannetje met water en laat het langzaam koken. De groentemix kunnen doperwten, broccoli, bloemkool etc bevatten.
2. Nadat de groente mooi kookt verhit je de olie (olijfolie) in de pan. Pak een maatbeker en doe daar 2 eieren in en maak ze los. Giet nu het eiermengsel in de pan en wacht totdat het ei gaar is. Eventueel kun je de ei op smaak brengen door wat pepers te gebruiken. Nu kun je de groente afgieten.
*Je kunt ook kiezen voor ontbijt spek in plaats van groente, dan bak je eerst de ontbijtspek op en giet je het eiermengsel daarover heen.
*Als je iemand bent die perse koffie moet hebben ochtends, probeer dan decafeïne koffie/thee of groene thee. Vervang witte suiker met een suikervervanger.
Waarom goed tegen aambeien?
Dit recept is goed tegen aambeien doordat er in groenten veel vezels zitten. De vezels die de groenten de vaste vorm geven zorgen ervoor dat de stoelgang rustig verloopt zodat er geen obstipatie ontstaat.
2. Lunch: Kipfilet en ijsbergsla
Benodigheden:
•   200 gram verse kipfilet of gerookte kipfilet
•   Olie, 1-2 eetlepels
•   Handvol ijsbergsla
•   Pepers
•   Fruit (eigen keuze)
Bereiding:
1.   Was de ijsbergsla en kipfilet. Als je gerookte kipfilet neemt hoeft dit niet.
2.   Bak de kipfilet in olijfolie (vers) of snij de kipfilet in plakken (gerookt).
3.   Bestrooi eventueel met pepers voor extra smaak.
Waarom goed tegen aambeien?
Sla is ontzettend goed tegen aambeien door alle vezels die erin zitten. Door tijdens je lunch van een salade te genieten zorg je ervoor dat je minder snel een opgeblazen gevoel krijgt door een te trage stoelgang.
3. Avondeten: Rode bieten met magere rundvlees
Benodigheden:
•   200 gram rode bieten
•   1 kleine ui/knoflook
•   200 gram rundvlees
•   1 eetlepel olijfolie
Bereiding:
1.   Verhit de pan met olijfolie en leg het stuk vlees erin. Bak het stuk vlees aan beide kanten totdat het bruin is. Eventueel op smaak brengen door pepers.
2.   Snij het stuk ui (of knoflook) in kleine stukjes en kun je meebakken met het vlees.
3.   Kook de bieten en als je vers hebt in plakjes/blokjes snijden.
Waarom goed tegen aambeien?
Rode bieten zijn een groente met een van de grootste vezeldichtheden. Deze bietensoort is dus zeker goed om ook 's avonds je stoelgang zacht te houden.
Snack:
•   Handjevol Braziliaanse pinda’s
•   OF: amandelen/noten.
•   Fruit Salade
Waarom goede snacks tegen aambeien?
Door gezond te snacken voorkom je dat je producten eet die juist de stoelgang vertragen en voor een dikkere ontlasting zorgen. Noten hebben veel voedingsstoffen in zich en zijn ook een goede bron van vezels.
Fruit is ook ontzettend belangrijk om dagelijks voldoende vezels te eten. Door elke dag minimaal 2 stuks fruit, naast de minimale hoeveelheid van 2 porties groenten, te eten zorg je ervoor dat je jouw darmen optimaal steunt en een zachtere ontlasting krijgt.
Nog een paar belangrijke punten:
Melk: Ik heb er bewust voor gekozen om zuivelproducten zoveel mogelijk te laten staan vanwege de laxerende werking. Indien je toch zuivelproducten wilt nemen kun je deze zelf toevoegen. Door de laxerende werking van zuivel kunnen de vezels in de voeding die je erbij eet hun taak minder goed uitvoeren. Het vertragende effect van de vezels wordt door de laxerende werking van zuivelproducten teniet gedaan.
Fruit:Â Neem fruit op eigen inzicht, bijvoorbeeld een appeltje na de lunch(3). De meeste fruit bevatten veel vezels. Eet in ieder geval veel appels en bananen (zijn rijk aan vezels). De peer is ook een vrucht die boordevol vezels zit.
Water:Â Drink veel water, tenminste 1,5 liter, dit is goed vanwege tal van redenen, zoals het hydrateren van je lichaam. Je darmen zijn ook afhankelijk van die hydratatie om hun werk goed uit te voeren. Als je te weinig water drinkt proberen ze al het vocht uit je voeding te halen waardoor je weer last kunt krijgen van een harde ontlasting die pijnlijk is als je aambeien hebt.
Noten:Â Je zult veel noten en peulvruchten vinden, dit is vanwege de vezels. Vooral als je noten eet waar nog een dun vliesje aanzit help je jouw darmen extra goed.
Brood:Eet tenminste 2 plakken volkoren/rogge of bruin brood per dag. Volkoren, rogge of spelt brood zijn rijk aan vezels. Laat wit brood daarom staan! In wit brood zitten geen vezels en daardoor kun je juist last krijgen van harde keutels.
Eiwitrijk/koolhydraatarm:Vooral veel recepten rijk aan eiwitten en "goede" trage koolhydraten.
Tot slot...
Een van de belangrijkste behandelingen die geadviseerd worden als je last hebt van aambeien is het veranderen van je dieet om meer vezels te eten. Door bij het ontbijt, de lunch en het diner veel vezels te eten help je jouw lichaam al ontzettend goed om minder last te hebben van aambeien. Probeer in ieder geval 2 porties groenten en 2 porties fruit per dag te eten, 3 porties van beide zijn zelfs nog beter.
Daarnaast is het belangrijk dat ook tussendoortjes de werking van de vezels ondersteunen, laat zuivelproducten daarom tijdelijk staan. De zuivelproducten kunnen namelijk de werking van de vezels teniet doen. Ga in plaats daarvan voor extra fruit, water en noten met vliesje.
Door deze aanpassingen zorg je ervoor dat je ontlasting minder druk uitoefent waardoor de kans op aambeien kleiner wordt en je ook minder last hebt van bestaande aambeien.
Bronnen: