Dieet

Laatste Update: 14 november 2016

Gevolgen van een crash dieet, niet gezond

Een vriendin van me die is van plan om een aantal kilo’s te verliezen. Ze gaat namelijk over 5 dagen naar het zuiden toe (Spanje) en ze is van plan om daar haar nieuwe (te kleine) bikini aan te trekken. “Hoog tijd voor een crashdieet” vermeld ze. Zelf ben ik niet echt een voorstander van diëten waarbij men instant resultaat beloofd. Maargoed, gezondheid is mijn passie en ook dit dieet verdiend een kans toch?

Ik heb veel dingen gehoord (zowel positief als negatief) maar toch veel mensen blijken goede resultaten te krijgen op korte termijn. Hmm, zou ik er dan naast zitten met mijn gedachte over een crashdieet? Tijd voor wat nader onderzoek lijkt me!

Wat is een crashdieet?

Een crashdieet is een speciaal dieet voor mensen die in een zeer korte tijd extreem snel willen afvallen. We hebben het hier niet over weken, maar meer over dagen kilo’s kwijt raken. Je lichaam heeft per dag een bepaalde hoeveelheid voeding nodig. Bij een crashdieet zorg je ervoor dat je lichaam een stuk minder voeding binnenkrijgt dan dat het nodig heeft.

Het zal er dus voor zorgen dan je erg veel afvalt, maar ook dat je lichaam niet de nodige voedingsstoffen binnenkrijgt dat het eigenlijk wel nodig heeft!

Normaal hebben we ongeveer 2500/2000(mannen/vrouwe) calorieën nodig. Wanneer je minder dan 1300 binnenkrijgt kunnen we rustig al spreken van een crashdieet!

Wat doet het met je lichaam?

Je lichaam merkt het direct wanneer je minder gaat eten. Het zal, om zichzelf te beschermen en om geen energie te verspillen, zichzelf in de slaapstand zetten. Je metabolisme vertraagd, spierherstel duurt langer, je verbruikt minder energie, je kan je minder goed concentreren etc. Eigenlijk je hele lichaam kan minder goed presteren, logisch ook wanneer je niet de goede dingen binnenkrijgt.

Is het verstandig?

Dit is nogal een probleem. Veel mensen vinden het volgen van een crashdieet niet heel erg schadelijk voor je lichaam, maar wel alleen wanneer je dit onder begeleiding volgt van professionals. Het volgen van een dergelijk dieet kan je lichaam ook negatief beïnvloeden op langer termijn.

Je zult erg veel kilo’s verliezen, maar op het moment dat je weer begint te eten, zal je lichaam alle voorraden weer opnieuw willen aanvullen. De kilo’s zal je dus direct na het stoppen van een dergelijk dieet weer dubbel zo snel terug krijgen! Hierdoor ontstaan dus het jojo-effect!

Snel kilo’s verliezen en snel kilo’s (vaak meer) aankomen!

De voor- nadelen van een crashdieet

Voordelen

 • Snel afvallen binnen zeer korte tijd


Nadelen

 • Honger gevoel tijdens het dieet
 • Na dieet vliegen te kilo’s er weer aan
 • Lange termijn is slecht voor je lichaam
 • Je lichaam gaat is “spaarstand”
 • Weinig energie, geen puf meer

Conclusie

Het enige voordeel wat dit dieet met zich meebrengt is het zeer snel afvallen op korte termijn. Eigenlijk zijn er niet echt andere voordelen aan te koppelen. Nadelen daarentegen zijn er voldoende. Het honger gevoel is misschien niet echt een nadeel voor veel mensen, maar het feit dat je lichaam in de “slaapstand” staat wel. Praktisch geen energie, altijd moe en je zult ook slecht slapen.

Na het dieet is het niet zo simpel dat je lichaam zich direct weer zal aanpassen. Dit kost tijd, heel veel tijd! Naar mijn eigen mening is het volgen van een crashdieet niet verstandig.
[MOWPOP id="128"]

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. beste lezers,

  ik doe elk half jaar ff crashe ... enneee komt allemaal goed .. ff honger enzo maar soms wil je er gwn goed uit zien en daar laat je soms dingen voor vallen !

 2. Ik heb heel onverstandig in 2011 een crashdieet gevolgd, voor 4 maanden. Inmiddels zijn er weer kilo's bij gekomen natuurlijk. Ik ben echter nu wel gezond aan het eten en sporten maar toch blijf ik beetje bij beetje aankomen. Heel frustrerend.
  Hoe lang kan het duren voordat de 'schade' die ik mijn lichaam en stofwisseling heb aangedaan is hersteld?

  1. Beste Joyce,

   Crash dieten zijn inderdaad niet erg gezond en kunnen op lange termijn ook niet volgehouden worden. De beperking in calorieën resulteert ook in minder energie.

   Dit kan bij iedereen verschillend zijn hoe lang het duurt voordat je lichaam weer in ritme is, en kan ook zeker lang duren. Het beste is om gezond te blijven eten, geen maaltijden overslaan, en te bewegen op zijn minst 30 min per dag. Als je lichaam merkt dat je serieus bent en het niet weer gaat verhongeren zal alles weer normaal gaan werken en zul je gewicht gaan verliezen.

   Succes!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share