Vandaag zal ik het hebben over het Montignac dieet. Vooral in de jaren 90 was dit “het” dieet om te volgen. Het was erg populair en relatief simpel te volgen. Het was een relatief “nieuw” dieet omdat de basis van het dieet niet gebaseerd was op het minderen van calorieën.
Kan je dan toch afvallen? Ja, dat heeft de Fransman Michel Montignac wel bewezen. Erg veel mensen hebben met behulp van zijn dieet veel kilo’s verloren en een gezondere levensstijl ontwikkeld.
Hoe werkt het dieet?
De Fransman geloofde de theorie van afvallen door minder calorieën niet en was volgens hem niet correct. Hij beweerde dat men juist dik wordt van veel vet eten in combinatie met bepaalde koolhydraten.
De theorie was om de slechte koolhydraten te mijden en alleen de goede koolhydraten te eten! Klinkt simpel toch? De praktijk wijst echter anders uit. Hoe weet je wat goed en slecht is?
Hoofdlijnen Montignac dieet
Hieronder een paar richtlijnen van het dieet.
- Een van de grootste verschillen is, is dat men niet op de calorieën hoeft te letten.
- Niet te veel vetten binnenkrijgen. Zelfs wanneer dit goede vetten die worden gewonnen uit bijvoorbeeld vis of noten.
- Het eten van goede koolhydraten mag zeker (fruit, groente volkerenproducten). Wat absoluut “verboden” is, is het eten van slechte koolhydraten zoals veel suikers en wit brood.
- Vetten en koolhydraten kunnen niet samen gegeten worden.
- Elke dag moeten veel voedingsvezels gegeten worden. Elke maaltijd moeten vezels bevatten.
2 fasen uit het Montignac dieet
Dit dieet bestaat uit 2 fasen. Wanneer je met de eerste fase begint moeten de bovenstaande regel strikt worden opgevolgd. Dit zal uiteindelijk zorgen voor gewichtsverlies. Met de meeste dieet zal je binnen een aantal weken al veel kilo’s afgevallen zijn. Echter het Montignac dieet verspreid het gewichtsverlies over een aantal maanden (1-2 maanden).
Wanneer je op het streefgewicht bent (lees meer: BMI schaal) zal er worden overgegaan op de 2 fase. Dit is eigenlijk niet echt een dieet meer, maar meer een handhaving van de bovenstaande regels. Alles mag gegeten worden, mits met de regels volgt.
Voordelen en nadelen
Meneer Montignac was het niet eens met het feit dat je door het minder eten van calorieën kan afvallen. De theorie was om de slechte koolhydraten te mijden en alleen de goede koolhydraten te eten! Veel wetenschapper zijn het hier absoluut niet mee eens.
Het scheiden van koolhydraten en vetten is eigenlijk niet echt praktisch. Je zou bijvoorbeeld geen combinatie gerechten kunnen maken, wat op ten duur erg saai kan worden.
Waar ik wel een groot voorstander van ben is het feit dat dit dieet pas resultaat heeft op lange termijn! Te snel kilo’s verliezen is voor je lichaam niet goed. Je lichaam heeft tijd nodig om aan een andere eetpatroon te wennen!
Het dieet is alles behalve een “je hebt altijd honger dieet”. Het is een dieet waarbij je altijd alles mag eten, zelfs zoveel je maar wilt, mits je maar de goede dingen eet en de basisregels volgt!