Huidverzorging

Laatste Update: 27 oktober 2017

De 21 beste huidverzorging tips - Huidverzorging Special

huidverzorging101We willen natuurlijk allemaal een mooie jong huid. We willen rimpels zoveel mogelijk tegengaan en huidklachten voorkomen en verminderen als je daar last van hebt. Nu ben ik zelf iemand met huidklachten (acne en rosacea) en weet daarom als geen ander wat wel en niet goed is als het gaat om huidverzorging.

Daarbij zijn er honderden zalven en producten op de markt die allemaal beloven super effectief te zijn, wat is dan wijsheid?

 In dit artikel zal ik de beste tips ooit met je delen en wat je vandaag nog kunt doen om je huid een boost te geven!

Maar eerst even een stukje basis informatie over huidverzorging.

Nutriënten, bescherming en vernieuwing

De 3 pilaren van een effectieve huidverzorgingsroutine is: nutriënten, bescherming en vernieuwing. Hoe je dit het beste kunt invullen is volledig afhankelijk van je huidtype, huidproblemen en ook je leefstijl. Geen enkel lichaam en geen enkele huid is hetzelfde en daar dient zeker rekening mee gehouden te worden. Zo is mijn huid gevoelig voor pukkels en moet ik zeker GEEN vette zalf gebruiken, maar bij iemand anders is dit essentieel om droogte tegen te gaan.

Pilaar 1: Nutriënten

Je huid is de grootste orgaan van je lichaam en het is goed om hier even bij stil te staan, want wanneer we aan organen denken, denken we in eerste instantie aan bijvoorbeeld je hart, nieren of wellicht je longen, maar niet aan onze huid! Wat belangrijk is om te begrijpen is dat in het menselijk lichaam alles verbonden is en van elkaar afhankelijk is.

Met andere woorden, je moet ook goed zorgen voor je lichaam wil je een gezonde mooie huid hebben. Zelfs als je de duurste producten gebruikt en regelmatig naar een schoonheidsspecialist gaat, hoe kun je verwachten een mooie huid te hebben wanneer je rookt, veel alcohol drinkt of niet goed let op je inname voeding?

Pilaar 2: Bescherming

De inname van voedingsstoffen is zeker een groot onderdeel van de huidverzorging puzzel, maar wees er ook bewust van dat de zon de nummer 1 vijand is als het gaat om rimpels en veroudering. In normale hoeveelheden is zonlicht goed voor de huid, maar teveel is enorm schadelijk en kan vergaande gevolgen met zich meebrengen. Hetzelfde geldt ook voor je huid beschermen met een effectieve huidverzorging routine waar ik het zometeen nog over ga hebben.

Pilaar 3: Vernieuwing

Dit betekent dat onze huid zeker de mogelijkheid heeft om te herstellen, ook van af en toe terugvallen in oude (ongezonde) gewoontes of een keer verbranden door de zon. Of juist een reactie op verkeerde huidverzorgingsproducten (zelf vaak meegemaakt). Vooral dan is het goed om weer terug te gaan naar de basis en te realiseren dat je het niet perfect hoeft te doen.

Ik ben een grote voorstander van de 80/20 regel waarbij je vooral de focus legt op de top 20% voor 80% van het resultaat, wat deze 20% is ga ik nu met je delen door middel van een aantal handige tips!

Tip 1: Voeding voor een mooie huid

Een gezond, vers en gevarieerd voedingspatroon brengt ENORME gezondheidsvoordelen met zich mee, ik kan het hier dagen over hebben en zal mij in dit artikel alleen focussen op voeding en je huid. De meest belangrijke vitamines voor je huid zijn vitamine A, C en E en verschillende antioxidanten die je natuurlijk aantreft in groente, fruit en zelfs in donkere 70+ chocolade (wel oppassen met huidklachten).

 ‘’Kanttekening: Nu ben ik geen voorstander van supplementen nemen wanneer er geen tekort is, ik zal je ook niet adviseren in supplementen omdat er eerst gekeken moet worden of je een tekort hebt. Daarbij moet je altijd oppassen met supplementen bij de in vet oplosbare vitamines (ADEK)’’.

 Voeding met vitamine A:

 • Wortelen
 • Pompoen
 • Eieren
 • Spinazie
 • Bieten
 • Rode peper
 • Paprika
 • Mango
 • Volle melk
 • Gedroogde basilicum
 • Boerenkool
 • Cantaloupe
 • Peren
 • Gedroogde abrikoos
 • Tomaat
 • Papaya
 • Biefstuk
 • Raapstelen

Wil je iets anders eten, kijk dan op de verpakking of het erin zit.

Het is waardevol om je groene smoothie aan te vullen met een handvol wortelen, pompoen etc. Vergeet niet dat variatie de sleutel tot succes is.

 Voeding met vitamine C:

Wil je wat anders eten? Kijk dan even op de verpakking of er vitamine C inzit.

Vitamine C is noodzakelijk omdat het helpt bij de productie van collageen, dit is essentieel om de huid jong te houden. Daarbij is het ook een krachtige antioxidant en ook een belangrijke ondersteuner bij bijvoorbeeld de opname van ijzer.

Nu zal er in Nederland niet zo snel een tekort optreden als het gaat om vitamine C. Echter, onderschat de schade van vrije radicalen op de huid niet - teveel zonlicht bijvoorbeeld beschadigd de huid en daarvoor heeft je lichaam antioxidanten nodig om de schade te beperken en de vrije radicalen terug te dringen, dit heet ook wel de vrije radicalen theorie en het lijkt er zelfs op dat het de oorzaak is van veroudering.

Nu kun je vrije radicalen niet helemaal stoppen - het is een onderdeel van het leven. Maar je kunt ze wel minimaliseren door je voedingspatroon te verbeteren en voldoende antioxidanten binnen te krijgen. Ook huidbehandelingsproducten met antioxidanten gebruiken, is een waardevolle strategie.

 Vitamine E:

 • Amandelen
 • Avocado’s (mijn persoonlijke favoriet)
 • Vette vis
 • Zonnebloempitten
 • Amandelen
 • Spinazie
 • Snijbieten
 • Asperges
 • Pinda’s
 • Knolraap
 • Rode bieten
 • Sareptamosterd
 • Olijven
 • Olijfolie
 • Broccoli
 • Boerenkool
 • Garnalen
 • Veenbessen (cranberries)
 • Bramen
 • Kiwi
 • Wortels
 • Prei

Wil je wat anders eten? Kijk dan even op de verpakking of er vitamine E inzit.

Zowel vitamine C als E hebben een dubbel effect omdat het beide vitamines EN antioxidanten zijn. De truc is om naast vitamines ook voldoende antioxidanten uit andere bronnen binnen te halen.

Mijn persoonlijke favorieten zijn:

Maar ook rode wijn zit vol met antioxidanten. Echter, ik drink zelf geen alcohol vanwege het effect op mijn huidaandoening. Dit zul je moeten testen en natuurlijk met mate:)

Tip 2: Bescherm je huid tegen de zon

De zon is een ster met voor- en nadelen. Aan de ene kant zorgt hij ervoor dat je vitamine D aanmaakt aan de andere kant krijg je huidschade als je teveel zonlicht krijgt.

Bescherm je huid daarom tegen de zon door jezelf in te smeren met zonnebrandcrème. Let erop dat de crème beschermt tegen zowel UVA als UVB straling. Beide vormen van ultraviolet licht zijn namelijk schadelijk voor de huid.

Draag een hoed met een brede rand. De brede rand fungeert als een soort parasol waardoor je gezicht en (eventueel) je schouders niet te veel worden blootgesteld aan zonlicht.

Blijf ook zoveel mogelijk in de schaduw, ga in de schaduw van een boom zitten als je naar het park gaat om te barbecueën of schaf een parasol aan waardoor je in de schaduw kunt zitten.

Het eten van tomaten helpt je ook tegen de UV-straling van de zon. Door de lycopeen die in de tomaten zit kan je lichaam zich van binnenuit beschermen tegen de zon. Alleen tomaten eten is niet genoeg, ook alle voorgaande adviezen van tip 2 moet je uitvoeren om jezelf optimaal tegen de zon te beschermen.

Tip 3: Sporten

Door te sporten verhoog je de bloedcirculatie in je lichaam. Aan het begin wordt ook de circulatie in je huid verbeterd en bij duursporten wordt dit na een tijdje weer minder om je lichaam stepratuur op pijl te houden, echter na het sporten gaat je bloed weer terug naar je huid om je lichaam af te koelen. Door deze bloedbewegingen zorg je ervoor dat de kleinste bloedvaatjes in je huid blijven bestaan en de transportfunctie van het bloed in je huid verbeterd.

Een goede bloedcirculatie is dus van belang om beschermende anti-oxidanten naar de huid te brengen en een gezonde tint te hebben. Daarom is sporten een goed idee voor je huid.

Door te sporten vervang je vet ook vaak door spiermassa, als je last hebt van cellucite kan dit verminderen doordat je minder vet hebt waarin cellulite plaats kan vinden.

Pas op met zweten. Als je zweet en na het sporten niet doucht kun je kleine bultjes op je huid krijgen. Het is niet ernstig, maar wel minder mooi. Houd je hygiëne dus in de gaten na het sporten.

Tip 4: Stoombad

Een stoombad werd al door de oude Grieken gebruikt en gebeurt met een temperatuur van 43 graden celcius. De temperatuur en stoom helpt tegen acne en verbetert de bloedcirculatie.

Het stoom zorgt ervoor dat de poriën in de huid open gaan waardoor een huidmasker of verzorgende crème haar werk nog beter kan doen. Pas wel op, van sommige crèmes kun je een allergische reactie krijgen. Dus dit moet je alleen doen met bekende zalfjes en crèmes.

Tip 5: Juiste beddengoed

Je wordt wakker en ziet in de spiegel dat het kussen een mooie afdruk op je gezicht heeft achtergelaten. Dat is het eerste duidelijke signaal dat beddengoed invloed heeft op je huid. Terwijl je slaapt is je gezicht, afhankelijk van je houding, en de rest van je lichaam de hele tijd in contact met je beddengoed.

Het is belangrijk dat je beddengoed ademt zodat je zweet niet aan je lichaam blijft plakken, daar kun je dezelfde bultjes aan overhouden als de bultjes van het zweten bij sporten.

 Koop daarom altijd katoenen, linnen of zijde beddengoed.

Tip 6: Voldoende slaap

Een mooie combinatie met het goede beddengoed is voldoende slaap. Als je te weinig slaapt wordt de bloedcirculatie in je huid minder waardoor je er zo bleek en pips uitziet. Daarbij wrijf je vaker in je ogen waardoor je wallen krijgt en dat helpt ook niet.

Tijdens het slapen vindt de vernieuwing van je huid plaats en ook vinden er allerlei hormonale en metabolische processen plaats. Die heb je nodig voor een gezonde huid. Als je te weinig slaapt worden deze processen geblokkeerd en kunnen ze niet optimaal uitgevoerd worden. Slaap daarom tenminste 8 uur per nacht.

Tip 7: Oppassen met teveel suiker

Heerlijk zo’n reep melkchocolade, maar de dag erna zie je weer nieuwe puistjes of andere huidklachten. Dit komt doordat er in melkchocolade veel suiker zit.

De suiker zorgt ervoor dat je bloedsuiker omhoog gaat en je lichaam meer insuline moet aanmaken het gevolg is een ontstekingsreactie door je hele lichaam. Die ontsteking moet opgeruimd worden en de afval komt met puistjes uit je huid. Bovendien worden er enzymen aangemaakt die de productie van collageen en elastin verminderen waardoor je sneller rimpels krijgt.

 Dus houd het bij fruit om te snacken en vervang de melkchocolade voor minimaal 70% pure chocolade.

Tip 8: Oppassen met te veel zout

Zout heeft je lichaam nodig, maar teveel zout is niet goed voor je. Als je teveel zout eet heeft dat impact op je immuunsysteem en ook op je huid. Daardoor kun je weer last krijgen van ontstekingen met alle puistjes, droge huid en andere gevolgen van dien.

 Te veel zout zorgt ook voor cellulite.

Tip 9: Krachttraining

Krachttraining is een goed middel om je cholesterol naar beneden te krijgen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat als je vier maanden aan krachttraining doet je als vrouw al bijna 17 procent minder LDL cholesterol hebt. Bij mannen is dit effect vergelijkbaar, namelijk een daling van 16 procent.

Cholesterol is slecht voor je doorbloeding, waardoor je huid er mooi uitziet, en triggert reacties in het lichaam die vergelijkbaar zijn met ontstekingen. Daardoor kun je dus meer last hebben van huidproblemen dan normaal.

Tip 10: Huidverzorging voor in de ochtend

Je kunt je ochtendroutine beginnen met het exfoliëren van de huid. Dat is de manier om je huid ’s ochtends wakker te maken. Alle overbodige dode huidcellen die in de nacht zijn vervangen haal je op die manier van je gezicht af.

 Bij een droge of gevoelige huid is het beter om 1 keer per week te exfoliëren.

Maak vervolgens je gezicht schoon met een toner en breng daarna een verzorgende en hydraterende crème aan. Een stralende dag kan beginnen.

Tip 11: Huidverzorging voor de avond

’s Nachts herstelt de huid de beschadigingen die het overdag heeft opgelopen. Om hier optimaal van te profiteren is het belangrijk om voor het slapen gaan je gezicht schoon te maken met een tonic. Hiermee verwijder je naast make-up ook viezigheid uit de lucht die op je gezicht is blijven liggen.

Je ziet dit aan een soort groen gelige vlek en minuscule haartjes die op het wattenschijfje worden achtergelaten. Dat is eigenlijk stof dat op je gezicht is gevallen.

Na het reinigen breng je een verzorgende crème aan die je huid ondersteund bij het herstellen.

Tip 12: Kokosolie

Er zitten belangrijke vetten en zuren in kokosolie die zorgen veer hydratatie en een gladde huid. Kokosolie helpt daardoor ook tegen wondjes en werkt ook desinfecterend.

Daarnaast zit er ook vitamine E in de kokosolie, dit is goed voor je huid zowel als je het aanbrengt of opeet.

Daarom is kokosolie ook een goede basis bij het koken. Kokosolie is dus verzorgend op de externe manier en nutriërend. Het past bij twee pijlers.

Kokosolie heeft namelijk ook de goede eigenschap dat je het tot hoge tempraturen kunt verhitten. Dit is dus beter dan olijfolie dat niet zo’n hoge verdampingstempratuur heeft. Daardoor veranderen de vetten niet in transvetten en is dit een goede basis voor je roerbakmaaltijd.

Tip 13: Speciale aandacht voor huidaandoeningen

Als je last hebt van een huidaandoening zoals acne, rosacea, eczeem of psoriasis moet je soms extra stappen ondernemen die mensen zonder deze klachten niet hoeven te nemen. Daarom is het verstandig om jouw huid extra aandacht te geven. Als je last hebt van acne kun je ook gebruik maken van vaseline en tandpasta.

Rosacea is ook een huidaandoening die extra aandacht nodig heeft. Je moet dan vooral letten op temperatuurswisselingen en proberen om een activiteit te vinden waarbij je beweegt, maar niet intensief zweet.

Eczeem kan op allerlei plaatsen op het lichaam voorkomen. Dit is heel vervelend en ook die plekjes hebben een speciale behandeling nodig. Je kunt hiervoor naast kokosolie ook Aloë Vera crème gebruiken.

Psoriasis is waarschijnlijk de lastigste huidziekte om mee om te gaan. De overgroei aan huid is namelijk lastig te stoppen en zorgt voor vervelende klachten zoals jeuk en pijnlijke plekken. De jeuk kan je proberen te verminderen met crème op basis van menthol.

 Tip 14: Stress de baas

Uit onderzoek is gebleken dat als jij psychologische stress ervaart de huidfunctie voor bescherming tegen bacteriën omlaag gaat met alle gevolgen van dien. Je huid veroudert sneller en je hebt een grotere kans op bacteriële ontstekingen.

Daarom is het belangrijk om stress de baas te zijn. Om minder last te hebben van stress kun je in ieder geval mediteren. Dit kan ook op je werk. Je sluit dan je ogen en haalt diep adem. Ondertussen probeer je jouw gedachten weg te laten vloeien. Doe dit gedurende twintig rustige ademteugen. Dan heb je de eerste stap naar minder stress al gemaakt.

Tip 15: Spray tegen droogte

Vooral in de zomer en als het ’s winters vriest is een spray tegen een droge huid een goed idee. Als je huid begint te trekken kun je de spray gebruiken om je vochtbalans weer terug te krijgen. Er zijn meerdere bedrijven die een spray in een handige container hebben. Dan kun je hem overdag meenemen, of dit nu op je werk is of tijdens een dagje winkelen.

Tip 16: Huidverzorgingsproducten die werken

Oké, dit klinkt misschien een beetje raar, want natúúrlijk moet je huidverzorgingsproducten gebruiken die werken. Helaas werkt niet alles dat in een potje zit met een veelbelovende tekst erop.

Het is belangrijk om vitamine C,A en E in de crème te hebben, omdat die je lichaam van buitenaf beschermen tegen antioxidanten. Je kunt hiervoor ook een serum gebruiken. Deze versterkt vaak ook de werking van de dagcrème.

Vermijd crèmes met parfum erin. Dat is een onnodige stof die de crème ook nog eens agressief maakt.

Ook een crème met bescherming tegen UV straling, vaak te herkennen aan een spf factor, is een goede toevoeging.

Daarnaast is elke huid verschillend en moet je soms meerdere producten testen voordat jij de juiste hebt gevonden.

Tip 17: Huidverzorging vette huid

Als je last hebt van een vette huid is het extra belangrijk om ’s ochtends en ’s avonds je huid te reinigen zodat je minder vet op je huid hebt. Daardoor heb je ook minder snel last van acne. Pas wel op met het zuiveringsmiddel, als hij te sterk is kan dit de huid irriteren en zorgen voor extra productie van talg.

Gebruik ook af en toe een verzorgend masker, zoals een masker met een dode zee basis. Deze kun je al vrij goedkoop krijgen bij de drogist.

Een vettige huid heeft vaak een reactie op hormonen en zelfs het weer. Onderzoek bij jezelf hoe jouw huid reageert op veranderingen en pas daar je verzorging op aan.

Tip 18: Huidverzorging mannen

Mannen hebben een hele andere huid dan vrouwen, dat jij je als man moet scheren is hiervoor al het bewijst. Vooral de plaats waar baardgroei is en er dagelijks een scheermes overheen gaat is gevoelig bij mannen. Doordat mannen sowieso behaarder zijn is er ook meer plaats voor bacteriën om te groeien.

Daarnaast hebben mannen meer pigment en collageen in de huid dan vrouwen, waardoor de heren mooier ouder worden, daarbij verbloemd het gezichtshaar verouderingstekenen ook vaak. Doordat de huid van mannen anders is hebben ze ook een andere verzorging nodig. Dus andere crèmes en andere zuiveringsmiddelen.

Koop daarom producten speciaal voor mannen.

Tip 19: Huidverzorging tegen rimpels

Rimpels horen bij het ouder worden en kun je daardoor moeilijk tegengaan, maar er zijn wel factoren die je kunt beïnvloeden waardoor je ‘langzamer’ oud wordt. De zon is bijvoorbeeld een grote factor in huidveroudering. Door de zon komen er veel vrije radicalen in je lichaam die het verouderingsproces negatief beïnvloeden. Door gebruik te maken van zonnebrandcrème met ten minste factor 15 kun je hier veel tegen doen en rimpels tegen gaan.

Ook roken zorgt ervoor dat je sneller rimpels krijgt. STOP DUS MET ROKEN, als je dat nog doet.

Als je ouder wordt maakt je huid ook steeds minder collageen aan. Daarom is het belangrijk om een goede hydraterende créme te gebruiken. Het is dus heel normaal om na een paar jaar over te stappen op een nieuwe crème die meer vocht inbrengt.

Tip 20: Groene smoothies

Ik ben inmiddels helemaal verslaafd aan groene smoothies. Je krijgt er energie van en als je het goed doet ook veel anti-oxidanten. Die zijn weer belangrijk voor een goede huid. Deze pakken namelijk de vrije radicalen aan die voor huidveroudering zorgen. Bovendien krijgt je door alle vitaminen en mineralen meer stoffen die je huid van binnenuit kunnen verwennen.

Tip 21: Superfoods

Superfoods zitten ook vol met vitaminen en mineralen die je lichaam voorzien van belangrijke voedingsmiddelen. Je huid is hier ook bij gebaat. Vooral in combinatie met alle voorgaande tips.

Onder superfoods vallen onder andere:

 • Tomaat
 • Blauwe bessen
 • Walnoten
 • Kiwi
 • Spinazie
 • Zalm

Tot Slot

De drie pijlers zijn een goede richtlijn om je op te richten voor het krijgen en behouden van een mooie huid.Met deze tien tips kom je al een heel eind voor een mooie huid. Voeding, beweging en rust in een regelmatige balans voor je huid.

Bronnen:

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1113/expphysiol.2010.056176/fullhttp://www.huffingtonpost.com/2013/10/10/sugar-bad-for-skin_n_4071548.htmlhttp://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/08/25/why-has-this-lifesustaining-essential-nutrient-been-vilified-by-doctors.aspx
http://www.jci.org/articles/view/33508

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Zoals je schrijft is je manier van leven en eten belangrijk. Wij gebruiken voor de verzorging van de huid producten op basis van bio-olijfolie. Eerst en vooral gebruiken we een artisanale zeep op basis van olijfolie. De glycerine wordt in de zeep behouden (in tegenstelling tot de meeste industriële zepen). Shampoo en douchegels gebruiken we niet meer. Na 5 maanden kunnen we stellen dat je haar steviger is, pelletjes in je haar zijn verdwenen. Naast de zeep zijn er nog specifieke verzorgingsproducten, allemaal op basis van olijfolie en glycerine, zonder chemische toevoegingen.

 2. Ik geloof zelf ook dat schoonheid van binnenuit komt en je dieet dus een grote invloed heeft op hoe je huid eruit ziet. Wanneer ik veel zout eet, merk ik dat ik veel vocht vasthoud en mijn huid slechter wordt. Veel water drinken blijft altijd nog mijn beste tip. Zo blijf je gehydrateerd.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share