Gezondheidsklachten

Laatste Update: 20 januari 2014

Top 10 Astma Prikkels

astma inhalerAstma veroorzaakt een vervelende ontsteking van de luchtwegen, hierdoor kan het zijn dat iemand kwetsbaarder is voor bepaalde prikkels. Wanneer het lichaam reageert op deze prikkels kan dat zorgen voor een verminderde longfunctie, dit maakt het moeilijk om te ademen.

Door de verschillende astma prikkels te identificeren en te vermijden is het voor veel mensen mogelijk om de frequentie en de ernst van de vele aanvallen te verminderen en voor sommige mensen lossen bepaalde problemen met astma zich helemaal op.

Het identificeren van astma prikkels

Echter, voordat we de blootstelling aan specifieke astma prikkels kunnen beperken moet je weten wat die specifieke prikkel is. Het is nuttig tijdens dit proces dagelijks een piekstroom apparaat te gebruiken. Dit is een apparaat dat de longfunctie meet. Hierdoor kunnen mensen met astma gelijk zien wanneer hun longfunctie minder wordt, zelfs voordat de symptomen verschijnen.

Het bijhouden van een astma-dagboek is een goede manier om de astma prikkels te volgen. Het kan je laten weten hoe en welke factoren invloed hebben op jouw astma.

Omdat allergieën een veel voorkomende astmaprikkel zijn zouden bepaalde tests handig zijn om erachter te komen of problemen door allergieën erger worden door bepaalde voedingsmiddelen die leiden tot vervelende astmasymptomen.

Prikkel 1 – Allergieën kunnen astma veroorzaken

Allergieën en astma zijn een veel voorkomend probleem. Ongeveer tachtig procent van de mensen die last hebben van astma hebben allergieën voor stoffen in de lucht zoals boom- gras- en onkruidpollen, schimmels, dierlijke huidschilfers, huisstofmijt, en kakkerlakdeeltjes.

In één studie bleek dat kinderen die veel kakkerlak uitwerpselen in hun huis hadden toen ze opgroeiden ongeveer vier keer meer kans hadden op het ontwikkelen van astma dan de kinderen van wie de huizen relatief weinig last hadden van hadden van kakkerlak uitwerpselen.

Een verergering van astma na blootstelling aan stof is meestal te wijten aan huisstofmijtallergie.

Prikkel 2 – Levensmiddelen en additieven prikkelen astma

Voedselallergieën kunnen milde tot ernstige levensbedreigende reacties veroorzaken bij astmapatiënten. De meest voorkomende voedingsmiddelen die zorgen voor allergische symptomen zijn:

 • Eieren
 • Koemelk
 • Pinda's
 • Sojasaus
 • Tarwe
 • Vis
 • Garnalen en andere schelpdieren
 • Salades en vers fruit

Conserveringsmiddelen in het voedsel dat we eten kunnen ook als een astmaprikkel gelden. Sulfiet toevoegsels, zoals natriumbisulfiet, kaliumbisulfiet, natriummetabisulfiet, kaliummetabisulfiet en natriumsulfiet worden vaak gebruikt in voedselverwerking of preparaten en kunnen voor een astmaprikkel zorgen bij de mensen die er gevoelig voor zijn.

Prikkel 3 – Inspanningsastma

Zware lichamelijke inspanning kan een vernauwing van de luchtwegen veroorzaken bij ongeveer 80% van de mensen die leven met astma. Bij sommige mensen is lichaamsbeweging de belangrijkste prikkel voor hun astmasymptomen.

Als je last hebt van inspanningsastma dan voel je een beklemming op de borst, krijgt je last van hoesten en hebt moeite met ademhalingsproblemen, allemaal binnen de eerste 5 tot 8 minuten van aerobe lichaamsbeweging. Deze symptomen verdwijnen meestal na ongeveer 20 tot 30 minuten wanneer iemand stopt met de lichaamsbeweging, maar tot wel 50% van de mensen met inspanningsastma kan 6 tot 10 uur later nog een astma-aanval krijgen.

Het is belangrijk voor mensen met astma dan ook langzaam op gang te komen en goed op te warmen voordat ze beginnen met lichaamsbeweging, goed opwarmen kan een aanval helpen voorkomen.

Prikkel 4 – Brandend maagzuur en astma

Brandend maagzuur en astma gaan vaak hand in hand. Recent onderzoek toont aan dat tot 89% van de mensen met astma ook last heeft van brandend maagzuur, bekend als gastro-oesofageale refluxziekte (GORZ). GORZ komt het vaakst ’s nachts voor wanneer de patiënt ligt.

Normaal gesproken is er een klep tussen de slokdarm en de maag die er voor zorgt dat het zuur niet weer richting de slokdarm trekt. Bij mensen die last hebben van GORZ functioneert deze klep niet goed. Ze hebben dan last van maagzuur reflux in de slokdarm. Als het zuur tot in de keel of luchtwegen komt kan de irritatie en ontsteking een astma-aanval veroorzaken.

Er zijn bepaalde aanwijzingen dat reflux de oorzaak zou kunnen bij het ontstaan ​​van astma op volwassen leeftijd, het ontstaan ​​van astma zonder familiegeschiedenis van astma, het ontstaan ​​van astma wanneer iemand geen geschiedenis van allergieën of bronchitis heeft, problemen met moeilijk te beheersen astma, of hoesten tijdens het liggen.

Als jouw arts vermoedt dat dit het probleem is dan kan hij of zij specifieke tests aanraden om te kijken wat er gedaan kan worden. Meer lichaamsbeweging, een veranderd dieet, of medicijnen zouden het probleem kunnen verminderen.

Prikkel 5 – Roken en astma

Mensen die sigaretten roken hebben meer kans om later last te krijgen van astma. Als iemand rookt wanneer ze al astma hebben dan kan het symptomen zoals hoesten en piepen erger maken.

Vrouwen die roken tijdens de zwangerschap verhogen het risico op piepen en andere klachten bij haar baby. Baby’s van wie de moeder rookte tijdens de zwangerschap hebben ook een slechtere longfunctie dan baby’s waarvan de moeder niet rookte.

Als je astma hebt en je bent een roker, dan is per direct stoppen de belangrijkste stap die je kunt nemen om jouw longen te beschermen.

Prikkel 6 – Sinusitis en andere bovenste luchtweginfecties

Net als astma ontstekingen veroorzaakt in het slijmvlies van de luchtwegen veroorzaakt sinusitis ontstekingen in de slijmvliezen die de bijholten beschermen. Deze ontsteking zorgt ervoor dat de slijmvliezen in de bijholten meer slijm afscheiden – nog een probleem dat bijna gelijk is aan astma.

Wanneer de bijholten ontstoken zijn dan reageren de luchtwegen bij veel mensen met astma hetzelfde, dit zorgt voor sinusitis met astma. Preventie en snelle behandeling van een bijholteontsteking is vaak nodig om astmasymptomen te helpen verlichten.

Prikkel 7 – Infecties en astma

Verkoudheid, griep, bronchitis en bijholteontstekingen kunnen allemaal voor een astma-aanval zorgen. Deze luchtweginfecties kunnen viraal of bacterieel zijn en zijn een veel voorkomende oorzaak van astma, vooral bij kinderen jonger dan 10.

Deze luchtwegengevoeligheid zorgt ervoor dat de luchtwegen gemakkelijk smaller worden. Na een bovenste luchtweginfectie kunnen mensen met astma er zelfs nog wel twee maanden last van hebben. Onderzoekers denken dat ongeveer 20% tot 70% van de astmatische volwassenen last hebben met deze problemen. Omgekeerd hebben slechts 15% tot 56% van de mensen met allergische rhinitis (hooikoorts) of sinusitis problemen met astma.

Prikkel 8 – medicijnen en astma

Veel mensen met astma hebben aspirine-gevoelige astma en het is mogelijk dat ze gevoelig zijn voor andere medicijnen zoals anti-inflammatoire geneesmiddelen zoals ibuprofen, naproxen, aspirine, en bètablokkers (gebruikt voor de behandeling van hart- en vaatziekten, een hoge bloeddruk, en glaucoom). Als je weet dat je gevoelig bent voor deze medicijnen, zorg er dan voor dat jouw arts dit duidelijk doorgeeft en praat altijd met de apotheker over een eventuele negatieve reactie voordat je een nieuw medicijn begint te nemen.

Prikkel 9 – Irriterende stoffen

Veel irriterende stoffen, met inbegrip van tabaksrook, rook van hout-gestookte apparaten of een open haard, sterke parfums, schoonmaakmiddelen, enz., zijn allemaal irriterende stoffen die astma kunnen prikkelen. Bovendien kan luchtvervuiling en beroepsmachtige stof of dampen ook genoeg prikkel zijn voor een eventuele aanval.

Prikkel 10 – Sterke emoties

Stress en astma gaan vaak samen. Angst, huilen, schreeuwen, stress, woede, of hard lachen, dit kan allemaal een prikkel zijn voor een astma-aanval.

En dan nog het weer

Daarnaast hebben sommige mensen ook erg veel last van het weer. Zo kunnen ze bijvoorbeeld vervelende problemen krijgen wanneer het ineens warm is, wanneer het veel regent, of wanneer er sneeuw op de grond ligt.

Hoe maken prikkels astma erger?

Bij mensen met astma zijn de luchtwegen altijd ontstoken en zeer gevoelig, hierdoor reageren ze op allerlei externe factoren of 'prikkels’. In contact komen met deze prikkels is de oorzaak van de symptomen van astma - de luchtwegen raken dicht en worden ontstoken, slijm blokkeert de luchtwegen en leidt tot een verergering van de symptomen van astma.

Een astma-aanval kan onmiddellijk na blootstelling aan een prikkel beginnen of misschien wel meerdere dagen of zelfs weken later.

Er zijn vele oorzaken van astma. Reacties op de oorzaken van astma zijn anders voor iedereen. Soms hebben sommige mensen de ene keer wel, en de andere keer geen last van deze prikkels. Bepaalde oorzaken van astma kunnen voor sommige mensen onschadelijk zijn, maar bijdragen aan ontstekingen in andere mensen. Sommige mensen hebben vele oorzaken van hun astma, terwijl anderen juist geen identificeerbare prikkels hebben.

Het herkennen en vermijden van de specifieke oorzaken van die persoon ’s specifieke astma prikkels zal zeker helpen.

Bronnen

http://www.lung.ca/diseases-maladies/asthma-asthme/allergies-allergies/index_e.php#what

http://www.cdc.gov/asthma/triggers.html

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Ik heb de laatste maanden veel last van kortademigheid en slijmen ophoesten, zo erg dat ik duizelig word en bijna flauwval. Mijn borstkas doet dan pijn van het hoesten. Ik heb wel astma en nu ook reflux. Ik vraag me af of de reflux door het hoesten ontstaan is? Is het normaal dat ik zoveel last heb van mijn astma? Ik puf al vaak omdat ik anders geen lucht krijg. Ook ben ik gestopt met de pil en heb ik vitamine D tekort. Kan dit hier verband mee houden?

 2. één oorzaak zie ik hierbij niet vermeld nl .chemische en scherpe (vernevel ) poets en reinigings middelen.
  Zo ook het intensieve vliegverkeer en industrie hier in Nederland .
  Als men in Nederland met vakantie bent met de caravan, en je komt op de uitstekende randen een roet laag tegen weet je glijk hoe de luchtkwaliteit is.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share