Psoriasis Behandeling

Laatste Update: 21 juni 2014

Leven met Psoriasis

gezond etenAls je last hebt van psoriasis is dat zeker geen pretje. Jeuk, schilferige huid, rode vlekken en dan natuurlijk nog de schaamte. Echter, het hebben van psoriasis betekent niet dat je er niks tegen kunt doen. Het is niets om voor te schamen en zelfs als je psoriasis hebt betekent dat niet automatisch dat je ongezond bent.

Psoriasis wordt voornamelijk gekarakteriseerd door de rode, schilferige huid dat bijna altijd chronisch jeukt. Voor mensen die niet weten wat psoriasis is kan het lijken op een huidinfectie. Echter, belangrijk om te weten is dat psoriasis niks te maken heeft met een bacteriële infectie of een virus.

Maar wat gebeurt er precies dan wanneer iemand psoriasis heeft?  

Wil je dat beter begrijpen is het belangrijk om eerst wat basiskennis op te doen over hoe de huid functioneert. Onder normale omstandigheden groeit de huid en vernieuwt zichzelf op een bepaald tempo. Nieuwe huidcellen worden aangemaakt en zodoende blijft de huid gezond en vitaal. Dit proces duurt ongeveer een maand voordat de nieuwe huidcellen de oude hebben vervangen.

Bij psoriasis is dit proces compleet anders. Wanneer je psoriasis hebt gaat dit proces velen malen sneller. Wanneer oude cellen te snel vervangen worden zorgt dat voor problemen. Je lichaam is hier simpelweg niet op voorbereid. De huid wordt vernieuwd binnen een paar dagen in plaats van 4 weken.

Maar waarom jeukt de huid dan zo erg?

De chronische jeuk en schilferig huid is het gevolg van dat er teveel huidcellen aanwezig zijn op bepaalde plekken. Deze ‘’plaques’’ zijn zeker kenmerkend voor psoriasis en voelen erg droog aan met bijbehorende jeuk.

De plaatsten waar psoriasis dan ook het meest voorkomt zijn de volgende gebieden:

  • Knieën
  • Onderrug
  • Voeten
  • Ellebogen
  • Handen
  • Hoofdhuid
  • Nagels
  • Bovenbenen
  • Armen

Het meest vervelende aan psoriasis is dat het ook niet leeftijdgebonden is. Ik heb zelf berichten gelezen dat een peuter van 4 jaar zelfs last kan krijgen van psoriasis. De oorzaken zijn nog niet geheel duidelijk. Echter, een genetisch component is zeker niet uit te sluiten. Psoriasis komt vaker voor wanneer er een familiegeschiedenis aanwezig is. Maar ook sporadische uitbraken komen zeker voor.

Als je psoriasis hebt is dat zeker geen doodvonnis. Ik begrijp als geen ander dat het hebben van een chronische huidaandoening erg veel met je doet (ik heb zelf ook een chronische huidaandoening). Gelukkig kun je wel veel doen om psoriasis onder controle te houden. Zodoende hoeft psoriasis niet je leven te beheersen en kun je gewoon verder.

Meestal is een combinatiebehandeling het meest effectief. Waarbij je medicatie gebruikt om de klachten onder controle te houden. Maar vergeet ook niet de rol van natuurlijke leefstijl therapie!

De oorzaak is nog steeds onbekend

Je zou denken met zoveel medische vooruitgang dat de oorzaak inmiddels helemaal in kaart is gebracht. Wanneer je voor het eerst last krijgt van psoriasis is de logische vraag dan ook ‘’waarom heb ik psoriasis gekregen?’’.

Er zijn veel theorieën in de omloop dat de oorzaak is. Wat er momenteel wordt gedacht is dat psoriasis voornamelijk genetisch is. Dat betekent dat er een bepaald gen verantwoordelijk is voor je huidklachten. Of de rol van genen en de activering hiervan raad ik je aan om het artikel over epi-genetica even door te nemen.

De jeukende huid en plekken komt door een overactief immuunsysteem. Dit is het auto-immuunsysteem component van psoriasis. Ik ben van mening dat genen zeker een belangrijke rol hebben. Maar het hebben van een groter risico op psoriasis betekent niet automatisch dat je ook psoriasis krijgt. Idem dito met iemand die een groter risico heeft op de ontwikkeling van diabetes type 2.

[pullquote]Echter, leefstijl factoren kunnen er voor zorgen dat het risico verhoogd of verlaagd wordt.[/pullquote]

Bij een overactief immuunsysteem denkt het lichaam dat hij of zij onder aanval is. Het gevolg is dat er extra huidcellen wordt aangemaakt voor de bescherming van de huid. Dat is ook direct het grote nadeel van psoriasis. Doordat er extra huidcellen worden aangemaakt krijg je jeuk.

Vervolgens krijg je de drang om te krabben, dit kan weer leiden tot huidinfecties. Vervolgens reageert je immuunsysteem nog heftiger en worden de symptomen steeds erger. Echter, veel mensen met psoriasis geven aan dat er specifieke prikkels zijn waardoor psoriasis erger wordt of zelfs compleet geactiveerd wordt. Dit is vaak zo met chronische huidaandoeningen, bepaalde prikkels kunnen een uitbraak uitlokken.

Psoriasis Prikkels Voorkomen

Gezien het feit dat psoriasis velen malen erg wordt door bepaalde externe prikkels. Is de eerste stap om de jeuk en plekken onder controle te krijgen door deze prikkels te voorkomen. Hieronder geef ik je een aantal van de meest voorkomende psoriasis prikkels.

Prikkel #1: Overmatig veel stress

Weet je nog dat je lichaam denkt dat het constant onder aanval is bij een psoriasis uitbraak? Moet je eens voorstellen wat er gebeurt wanneer je ook nog eens heel veel stress hebt! Stress mag zeker niet onderschat worden. Ik kan dit met mijn eigen ervaring zeker onderbouwen. Tijdens een stressvolle periode heb ik veel meer huidklachten dan normaal. Onderzoek (1) toont aan dat er een correlatie bestaat tussen stress en psoriasis uitbarstingen.

Als je psoriasis hebt is het van groot belang om je stress onder controle te houden. Bij veel stress raakt je immuunsysteem uit balans, zeker niet handig bij een auto-immuunsysteem ziekte.

Nu zijn er veel anti stress tips te vinden. Ik zal mij focussen op de hoofdlijnen:

  • Je omgeving is vaak verantwoordelijk voor stress. Zit je in een omgeving met veel lawaai, frictie, problemen? Maak als het moet een aantal moeilijke beslissingen en zorg dat je omgeving juist voor minder stress zorgt. Heb je een stressvolle baan? Probeer een aantal dagen thuis te werken of overweeg om een andere baan te zoeken.
  • Ga sporten! Eén van de beste manieren om stress te verminderen is door middel van lichaamsbeweging. Nu snap ik dat veel zweet niet handig is bij psoriasis. Echter, je kunt de middenweg vinden door een lange wandeling te maken. Of ga even joggen, wordt lid van een sportschool of volg een Pilates les. Er zijn talloze manieren om meer te bewegen en stress te verminderen.
  • Ga aan de slag met anti stress management tips. Er zijn talloze boeken geschreven over het onderwerp stress. Ik heb zelf ook een stress cursus (gratis) online gezet. Als je veel stress hebt raad ik je het aan om dit even door te nemen.

Prikkel 2: Huidverwondingen

Je zou het in eerste instantie niet verwachten. Maar een beschadiging aan de huid kan voor een psoriasis uitbarsting zorgen. Wees voorzichtig met je huid en voordat je de zon in gaat altijd goed insmeren met een zonnebrand zalf. Zo smeer ik altijd mijn huid in met een zonnebrand crème voordat ik naar buiten ga. Schaf een zonnebrand crème aan met een beschermingsfactor van tenminste 50 als je een erg gevoelige huid hebt.  Vergeet ook niet om meerdere keren opnieuw in te smeren zodat je huid altijd optimaal beschermd wordt.

Tenslotte, probeer niet te krabben. Eventueel kun je aan je dermatoloog vragen voor een lotion dat de jeuk tegengaat. Huidverwondingen voorkomen is absoluut essentieel om uitbraken te voorkomen.

Prikkel 3: Bepaalde medicatie

Het kan zijn dat bepaalde medicatie voor extra psoriasis klachten kan zorgen. Indien je medicatie neemt is het belangrijk om de buisluiter even door te nemen. Eveneens even een afspraak maken met je huisarts om te bespreken of bepaalde medicatie voor extra psoriasis klachten kunnen zorgen.

Prikkel 4: Klimaat

De meeste huidaandoeningen verbeteren bij een beter klimaat. Een koud vochtig klimaat gaat vaak gepaard met meer psoriasis klachten. Aan de andere kant, een warm en vochtig klimaat gaat weer gepaard met aanzienlijk minder klachten. Een goede tip is om een luchtbevochtiger aan te schaffen. Zo kun je ervoor zorgen dat de lucht niet te droog wordt waardoor extra klachten ontstaan.

Prikkel 5: Leefstijl

Wellicht de prikkel waar je het meeste aan kunt doen is je leefstijl. Indien je dagelijks alcohol drinkt is de eerste stap om daar vandaag nog mee te stoppen. Alcohol en psoriasis gaat simpelweg niet samen.  Daarnaast is het ook een absolute ‘’no go’’ om te roken of rooklucht in je omgeving te hebben. Aangezien je huid erg gevoelig is kun je dit beter voorkomen.

Maar daar stopt het niet!

Er zijn ook zeker aanwijzingen dat je voedingspatroon een grote rol heeft op de intensiteit van je psoriasis. Dat betekent niet dat je volledig kunt genezen door gezonder te leven. Maar psoriasis zal wel veel minder heftig zijn en minder vaak voorkomen, hier is iedereen het over eens.

Zo krijg ik regelmatig reacties dat psoriasis minder is geworden door gezonder te eten. Hieronder een aantal tips om je direct op weg te helpen:

Neem vandaag nog de beslissing om alleen nog maar heel gezond te eten. Nu snap ik dat je voedingspatroon omgooien niet zonder slag en stoot gaat. Echter, als je last hebt van een chronische huidaandoening heb je sowieso veel meer motivatie. Helemaal natuurlijk wanneer je begint te merken dat je minder last gaat krijgen van psoriasis.

De eerste stap is om je inname groenten en fruit te verhogen. Zo gevarieerd en kleurrijk mogelijk. Als je budget het toelaat haal meer biologische producten in huid omdat er wat minder bestrijdingsmiddelen worden gebruikt.

Laat alle bewerkte voedingsmiddelen staan. Probeer zo vers en gezond mogelijk te eten. Met name geraffineerde suiker (alles wat wit is, witte suiker, witte pasta, witte rijst) en transvetten zorgen voor uitbraken. Persoonlijk eet ik graag salades en drink dagelijks een groene smoothie. Zodoende krijg je veel meer belangrijke voedingsstoffen binnen.

Nu moet ik wel zeggen dat je niet onbeperkt fruit kan eten. Fruit bevat ook suiker en te veel is niet goed. Kies voor fruit met relatief weinig suiker. Een mooie richtlijn is de glycemische index.

Hieronder een herziende versie van de voedingspiramide:

Vergeet ook niet om voldoende water te drinken. Je lichaam gehydrateerd houden is absoluut essentieel. Tevens voldoende slaap! Als je niet genoeg slaapt heeft je immuunsysteem het zwaar te verduren.

voedingspiramide

Bron: Eat, Drink, and Be Healthy: The Harvard Medical School 

Conclusie

Ik kan mij goed voorstellen dat het niet altijd eenvoudig is om met psoriasis te leven. Echter, door de prikkels te voorkomen en je leefstijl zo goed mogelijk in te richten kun je de klachten onder controle houden. Vergeet niet dat het wel even kan duren voordat je blijvend resultaat krijgt. Geef niet op!

Heb je zelf nog handige tips om beter te leven met psoriasis? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. ik had een flinke plek psoriasis op mijn onderbeen. Na twee weken elke ochtend deppen met nuchtere ochtendurine (klinkt vies maar valt echt mee!) en de plek is compleet verdwenen!!

  2. Heb meer dan 7 jaar last gehad van psoriasis alleen aan handen en voeten. Dermatologen behandelden de verschijnselen die zich op het moment van het consult voordeden. Dat kon zijn naast de enorme jeuk: schilfering en zwelling o.a. pijnlijke openbarsten van de nerven van de handen en voeten, dan weer dikke eeltlagen op voeten en handen enz.
    Na een zoektocht langs alle denkbare alternatieve therapieën, kwam ik terecht bij een mesologe. Na twee jaar behandelen met voedingssupplementen, en vooral na het gebruik van ayurvedische medicijnen ( BItakam!) ben ik sinds oktober 2015, totaal vrij van alle verschijnselen van psoriasis.
    Ik wilde dit even kwijt, heb hier verder geen belang bij. Misschien dat iemand dit op een uitweg helpt bij deze rot ziekte. Genoemde zalven op deze site heb ik allemaal gebruikt met weinig tot geen resultaat.

    1. Dankjewel voor het delen van jouw ervaringen, Ingeborg!
      Zijn er meer lezers die positieve, of negatieve, ervaringen hebben met een Mesologe?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share