Candida

Laatste Update: 13 juni 2014

Candida infectie: Tips om de lastige indringer te stoppen

candida gistHeb je op dit moment pijn in de darmen, hoofdpijn, depressie, duizeligheid of moeite met concentreren? Heb je verschillende medicatie, supplementen en zalven al geprobeerd? Maar je blijft last houden van een aantal vage klachten? Het kan dan heel goed zijn dat je last hebt van een candida infectie.

Een candida infectie kan zeker lastig zijn, maar er is gelukkig wel veel tegen te doen. In dit artikel wil ik je een aantal handige tips geven om van een bestaande candida infectie af te komen, meer gezondheid te krijgen en terugkerende infecties te voorkomen.

Introductie

Een candida infectie kan serieuze gezondheidsrisico’s met zich mee brengen indien je er niks tegen doet. In uitzonderlijke gevallen kan er sprake zijn van een candida overgroei. Heel kort door de bocht houdt dit in dat de candida gist de overhand heeft gekregen en kan zelfs levensbedreigend zijn.

Maar eerst even een stukje basisinformatie, wat is candida precies?

Candida Albicans is een gist dat van nature voorkomt. Nu zijn er meerdere vormen, maar candida komt het meeste voor. Het is een organisme dat in de cellen leeft van een andere organisme. Met andere woorden, candida is essentieel voor ons lichaam, maar wel in de juiste hoeveelheid.

Echter, het gevaar is wanneer candida niet onder controle wordt gehouden. Bij grote hoeveelheden kunnen er gezondheidsklachten optreden zoals een hardnekkige candida infectie.

Normaal gesproken zorgt je immuunsysteem ervoor dat de candida niet het evenwicht kan verstoren. Echter, indien je een verminderde weerstand hebt (bijvoorbeeld door veel stress, ongezond voedingspatroon of medicatie) kan deze balans verstoord raken. Het is gevolg is een candida infectie.

Tip: Je immuunsysteem zit voor 2/3 in je darmen. Het ondersteunen van je darmen met de juiste voedingsmiddelen is de eerste stap om je beter te voelen.

Waar zit het?

Het lichaam zit vol met miljoenen of zelfs miljarden verschillende bacteriën. Candida is niets meer dan zo’n micro-organisme met een belangrijke functie. Het handhaven van een goed evenwicht tussen al deze bacteriën is essentieel. Simpel gezegd kun je stellen dat er ‘’goede’’ en ‘’slechte’’ bacteriën zijn.

Wanneer de slechte bacteriën de overhand krijgen moet er snel iets gedaan worden. Normaliter zorgt je immuunsysteem ervoor dat de candida bacterie niet de overhand krijgt. Indien dat toch gebeurt kun je klachten krijgen op je huid, in je darmen, nagels, mond etc.

‘’Candida Albicans is niet je vijand! Candida moet onder controle gehouden worden zodat het evenwicht bewaard kan blijven’’.

Verschillende soorten candida infecties

Er zijn meer verschillende soorten candida dan dat je wellicht denkt. Momenteel zijn er tientallen verschillende  soorten (1). Echter, de meeste mensen krijgen last van de  Candida Albicans, waaronder:

Mondschimmel

Indien de balans verstoord is geraakt kun je last krijgen van een mondschimmel. Symptomen zijn o.a. een witte aanslag op je tong, zweertjes en kleine bloedingen.

Borstinfectie

Het kan voorkomen dat er een infectie optreedt in de borsten van een vrouw. Symptomen zijn o.a. overgevoelige tepels, schilferige huid en pijn.

Luieruitslag

Indien een luier te lang blijft zitten of door constante frictie met de huid kan er een candida infectie optreden. Symptomen zijn voornamelijk een rode huid, ontstekingen, overgevoelige huid en zelfs kleine blaasjes waar pus uit kan komen.

Genitale infectie

Eén van de meest voorkomende infectie is de vaginale schimmelinfectie. Bijna elke vrouw krijgt hier weleens last van. Maar ook mannen kunnen last krijgen van een infectie aan de genitaliën. Het is overdraagbaar via geslachtsgemeenschap waarbij één van de partners een infectie heeft (bijv. een mondschimmel of schimmelinfectie aan de genitaliën). Symptomen zijn voornamelijk een enorme jeuk, witte afscheiding, kleine blaasjes en vlekken en pijn bij het plassen of vrijen.

Indien al deze symptomen niet snel genoeg behandeld worden kan een ‘’simpele’’ candida infectie het hele systeem aantasten. Vandaar dat directe behandeling noodzakelijk is en de correcte diagnose eveneens.

Tip: Heb je op dit moment last van een candida infectie? Neem dan direct contact op met je huisarts en start met zowel een natuurlijke als traditionele behandeling.

Candida overgroei: Gevaar voor je lichaam

Bij een verminderde weerstand en bestaande candida infectie is er een kans op de ontwikkeling van candida overgroei. Bij candida overgroei is het mogelijk dat alle systemen in het lichaam aangetast kunnen worden (ook belangrijke organen). Echter, er zijn wel een aantal risicofactoren wanneer dat kan optreden, normaal gesproken houdt je immuunsysteem de candida onder controle.

Antibiotica

Antibiotica is tegen leven, vandaar dat alle bacteriën gedood worden, goed of slecht. Indien je antibiotica neemt om wat voor reden dan ook. Dan verhoog je de kans op de ontwikkeling van een candida infectie en zelfs candida overgroei. Uiteraard zijn er omstandigheden dat je antibiotica nodig hebt, zorg er in ieder geval voor dat je tijdens een kuur de balans weer gaat herstellen. Een goede tip is om probiotica te nemen en niet te veel suiker te eten.

Dieet

Candida voedt zich via suiker. Heb je een voedingspatroon met erg veel suiker. Eet je veel bewerkte voedingsmiddelen en zoetigheden? Dan is de kans groot dat je extra vatbaar bent voor de ontwikkeling van een candida infectie. Een voedingspatroon met te veel simpele koolhydraten (witbrood, witte pasta) waar weinig vezels inzitten is niet verstandig.

Alcohol

Alleen in beperkte hoeveelheden zou je alcohol moeten nemen. Alcohol wordt door de lever afgebroken en teveel alcohol kan de balans verstoren. Daarnaast bevat alcohol natuurlijk suiker en gist, wat niet handig is bij het bestrijden van een candida infectie.

Tips tegen een candida infectie

Nu dat je weet wat de risicofactoren zijn en waarom een goed evenwicht zo belangrijk is, de volgende vraag is natuurlijk, wat kun je doen?

Je zou denken dat medicatie de oplossing is tegen een candida infectie. Uiteraard zijn er situaties waarbij medicatie essentieel is. Echter, medicatie is niet altijd succesvol tegen een candida infectie. Helemaal in combinatie met een ongezond voedingspatroon. Vandaar dat zowel natuurlijke remedies als medicatie het beste samen werken.

Indien je een zalf krijgt voorgeschreven bestrijdt je weliswaar de candida infectie. Maar bij een ongezond voedingspatroon duurt het niet lang voordat je weer last krijgt. Constant medicatie nemen is niet een optimale oplossing.

De eerste stap om succesvol van een candida infectie af te komen is de diagnose. Maak een afspraak en laat je testen of er een candida infectie is. Via een laboratorium onderzoek kan dit worden vastgesteld. Vervolgens krijg je medicatie voorgeschreven om de balans te herstellen.

Hieronder een aantal natuurlijke tips om candida aan te vechten:

 • Voldoende vezels! Vezels vertragen de opname van glucose in je bloedbaan. Je kunt psyllium nemen, lijnzaad en producten waar veel vezels inzitten. In plaats van witte producten, neem de volkoren variant. Echter, in de eerste fase van een anti candida dieet is een koolhydraatarm voedingspatroon zeker aan te bevelen.
 • Probiotica! Aangezien de balans verstoord is geraakt is het een goede tip om je darmflora wat extra ‘’goede’’ bacteriën te geven. Ik drink zelf graag kefir, biologische yoghurt (kijk naar de hoeveelheid suiker), gefermenteerde producten of een probiotica supplement.
 • Verminder de hoeveelheid stress. Stress verzwakt je immuunsysteem waardoor je vatbaarder wordt voor infecties. Heb je veel stress? Doe hier dan wat aan!
 • Start met een Candida Cleanse / anti candida dieet. Een candida cleanse bestaat normaliter uit een aantal fases. In de eerste fase neem je zo min mogelijk geraffineerde suiker en eet je zo gezond mogelijk. In de tweede fase merk je dat de infectie minder wordt. In de laatste fase, oftewel de onderhoudsfase kun je weer wat voedingsmiddelen terugbrengen. De essentie is wel om gezonder te gaan eten zodat je niet weer last gaat krijgen.

Conclusie

Bijna iedereen krijgt weleens last van een candida infectie. Met een goede weerstand zou dat geen probleem moeten zijn. Echter, indien er sprake is geweest van een antibioticakuur, veel stress of een erg ongezond voedingspatroon kan de infectie erg lastig worden. De beste manier om te behandelen is enerzijds met medicatie, anderzijds met een gezondere leefstijl.

Heb je zelf last gehad van een candida infectie? Wat heeft bij jou geholpen om candida de baas te worden? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Ik heb begrepen dat mijn dochtend een candida infectie heeft,. Nu mag zij geen suiker meer.
  maar geldt dit ook voor natuurlijjke suikers uit fruit of gedroogd fruit? Of alleen voor toegevoegde suikers?

  nicole

  1. Rijstemelk is een prima alternatief voor gewone koemelk, mits de rijstemelk ongezoet is. Lees dus goed de verpakking!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share