Oorsuizen Behandeling

Laatste Update: 17 november 2016

4 belangrijke stappen voor een succesvolle tinnitus behandeling

Voor veel mensen is tinnitus een aparte aandoening waarvan 1 op de 5 mensen in Nederland last van hebben. De intensiteit verschilt per persoon, maar voor veel mensen zijn er te weinig behandel opties om tinnitus succesvol onder controle te krijgen.

In dit artikel geef ik je 4 stappen of strategieën die iedereen met tinnitus moet weten en toepassen.

Wanneer je last hebt van tinnitus kan dat de kwaliteit van je leven enorm verminderen. Iedereen kan de zeer storende aandoening krijgen en op een gegeven moment weet je niet meer waar je het moet zoeken. Soms heb je voor een paar uur of paar dagen vrijwel geen last. Terwijl op een ander moment de oorsuizen dusdanig heftig is dat je niet meer kunt slapen of normaal functioneren.

Niet iedereen heeft dezelfde intensiteit en bij sommige mensen kunnen de klachten dusdanig heftig zijn dat er medische hulp gezocht wordt. Het vervelende hierbij is dat er maar een beperkt aantal medische behandelingen beschikbaar zijn. En er zijn nog minder behandelingen die écht werken.

Vaak is het giswerk totdat je een behandeling vindt waardoor de klachten verminderen. Daarom lopen veel mensen met tinnitus van de ene  arts naar de andere arts zonder verlichting van klachten.

Bij de meeste mensen beïnvloed tinnitus de volgende onderdelen:

 • Slaap
 • Gemoedsrust
 • Concentratie
 • Gehoor
 • Werk
 • Ontspanning

Voor de meeste mensen is het onderdeel ‘’slaap’’ toch wel het ergste. Want wanneer je niet meer goed kunt slapen beïnvloed dat je gemoedsrust, concentratie, gehoor, werk en ontspanning.  Niet verwonderlijk ontwikkelen veel mensen daarom slapeloosheid en zijn genoodzaakt sterke slaapmedicatie te nemen.

tinnitus factoren

Om toch tinnitus meer draagbaar te maken en zelfs verminderen moeten de volgende stappen genomen worden.

Stap 1: oorzaak tinnitus proberen vast te stellen

De exacte oorzaak van tinnitus is nog niet bekend, dit komt omdat het een combinatie van factoren kan zijn.  Toch kan het nuttig zijn om voor jezelf vast te stellen waardoor tinnitus grotendeels is veroorzaakt. Dit is een belangrijke stap omdat kennis hebben van de primaire oorzaak van je klachten  een verslechtering van klachten kan voorkomen.

Wanneer tinnitus bijvoorbeeld wordt veroorzaakt door gehoorbeschadiging is het belangrijk om hard lawaai te voorkomen. Of de bijwerkingen van bepaalde medicijnen kunnen zelfs tinnitus veroorzaken.

Vaak is de exacte oorzaak niet vast te stellen omdat het bij veel mensen een combinatie van factoren zijn.

Lees verder:  oorzaken van tinnitus op een rijtje

Het is een feit dat tinnitus geprikkeld kan worden door een verscheidenheid van gehoor en non gehoor factoren. Bij veel mensen kan het plotseling opkomen of verslechtering van tinnitus geluid enorm frustrerend zijn.

Opvallend is dat de reactie van mensen op tinnitus onderling erg kan verschillen. Iemand anders heeft er niet heel veel moeite mee – terwijl weer iemand anders compleet gestoord wordt van het gesuis of gering.

Voor veel mensen betekent tinnitus dat ze iets ‘’verloren’’ hebben. Het gevoel dat je nooit meer stilte kunt ervaren en dat de indringer zomaar dat van je af kunt pakken. De frustratie dat iets van je is afgepakt is bij veel mensen met tinnitus erger dan het daadwerkelijke geluid.

Daarbij dat je geen controle kunt uitoefenen en dat het maar plotseling erger of minder erger wordt is wat tinnitus zo erg maakt. Desalniettemin is het mogelijk om beter om te leren gaan met tinnitus om de kwaliteit van het leven te verbeteren.

Wat wel bekend is dat tinnitus met de juiste combinatie aanpak zeker verminderd kan worden.   Ik zeg bewust ''combinatie behandeling'' omdat er vaak meerdere behandel therapieën noodzakelijk zijn.

oorzaken tinnitus

Stap 2: Link tussen neurologisch activiteit

Voor een lange tijd werd gedacht dat tinnitus een fantoom aandoening was. Dit betekent dat er geen lichamelijk bron gevonden kon worden voor de klachten. Momenteel is nog steeds niet bekend welk neurologisch onderdeel voor de plotselinge oorsuizen kan zorgen.

Gedacht wordt dat het niet anders kan dan het onderdeel van de hersenen waar geluid verwerkt wordt. Vandaar dat je tinnitus het beste kunt zien als statisch geluid ergens in je lichaam.

De vraag is waar is de volumeknop zodat het statische geluid wat minder kan worden. Echter, er zijn vele manieren waardoor tinnitus erger wordt (volume neemt toe).

Denk aan het drinken van alcohol, stress, angst, nervositeit, medicijnen en zelfs bepaalde voedingsmiddelen hebben invloed op het volume van tinnitus.

Stap 3: Persoonlijke reactie op tinnitus klachten

Er zijn verschillende therapieën beschikbaar waaronder hypnotherapie als de meest effectieve om de manier waarmee je met tinnitusklachten omgaat te veranderen. Wanneer iemand last heeft van andere niet tinnitus gerelateerde psychologische problemen is het effectief om deze problemen ook te behandelen. Een goed voorbeeld is stress.

Onderzoek toont aan dat veel mensen met tinnitus last hebben van depressies, overmatig veel stress, nervositeit en angst. Deze psychologische klachten moeten zeker niet onderschat worden en hoe dan ook effectief behandeld worden.

Stap 4: natuurlijke remedies / aromatherapie

Onlangs kreeg ik een reactie op mijn blog dat essentiële oliën goed werken om het hinderlijke geluid van tinnitus te verminderen. Het is een gegeven dat natuurlijke remedies zich bewezen te hebben bij de behandeling van oorsuizen. Zo kan appelciderazijn enorm effectief zijn en heb ik al uitgebreid behandeld voor verschillende gezondheidsklachten.

Daarnaast worden essentiële oliën of aromatherapie vaak gebruikt om stress te verminderen. Ze helpen tegen pijnklachten, gaan ontstekingen tegen, gaat stress en nervositeit tegen en bevorderen zowel de bloedsomloop als het endocriene systeem in het lichaam.

Uit onderzoek is gebleken dat cypres, juniper (sabinakruid), lavendel en helichrysum effectief zijn tegen tinnitus. Deze oliën kun je krijgen bij de natuurwinkel en werken zo goed omdat ze de bloedcirculatie bevorderen en goed voor de zenuwen.

De bedoeling is dat je de genezende werking van de oliën via je neus binnen ademt. Het is een feit dat er een direct verband bestaat tussen je neus en de oren.

Voor de duidelijkheid: het is niet de bedoeling dat je de oliën in je oren doet!

Het belangrijkste is dat je geduld moet hebben omdat het even kan duren voordat je vermindering van klachten zult merken.

Conclusie

Er is geen enkele behandeling die voor iedereen werkt. Het is vaak een combinatie van remedies en therapieën om tinnitus succes te behandelen. Het belangrijkste is om vol te houden en niet vroegtijdig te stoppen. Want het kan even duren voordat de behandeling aanslaat.

Vergeet ook niet dat een gezonde leefstijl niet alleen belangrijk is voor de behandeling van tinnitus. Maar ook om andere (vaak chronische) klachten te voorkomen. Tinnitus kan namelijk een bijwerking zijn van een ander onderliggend gezondheidsprobleem.

Heb je zelf nog aanvullingen of tips om tinnitus succesvol te behandelen? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten.

 

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Ik heb gehoord dat Maharishi Ayurvedische olie (kruiden met wonderolie)kan helpen, je moet wel 3of meer maanden druppelen in het oor met warme olie. (Warmte in het oor helpt.) Een Ayurvedische arts kan het voorschrijven.

  1. Hallo miep,

   Ik heb ook het zelfde probleem ,mijn vraag is ben je wel herstelt door de Maharishi Ayurvedische olie en waar kun je deze kopen.

 2. Na een trauma: twee hele jaren geleden onder de voet gelopen door een paard: heb ik stress en tinnitus. Geen kno arts of kaakchirurg kon iets voor me doen... Chiropractie, osteopathie en acupunctuur verlichtten de problemen in nek en onderrug maar voor even.
  Ben nu twee keer bij Body Stress Release geweest en nu blijk ik door het paard heel erg op mijn stuitje te zijn gegooid. (Ik was bewusteloos voor ik de grond raakte.) Dat wist dus ik niet en ik had zoveel problemen met mijn lijf: rechterkaak uit de kom, linkerarm uit de kom, zak bloed aan linkerarm, rechterknie enorm paars, haarspeld in hoofd en hele wervelkolom beurs. Niemand is hier achter gekomen, maar nu ik dit weet kan ik behandeld worden. Vallen op je stuitje en oorsuizen kun je terug vinden op Google. Mijn zachte hersenvlies is flink in de war en mijn lijf heeft de stress hiervan overal vastgezet. Ik voelde me bevrijd na de eerste behandeling en de hoop op verbetering is groot. De tweede behandeling zorgde voor nog meer druk van binnenuit op mijn oren, het lawaai is zelfs erger. Ik moet met zoutoplossing aan de gang en wordt vrijdag weer geholpen. Dag 1, 4 en 11. Zo speciaal dit. Ik heb absoluut weer hoop op verlichting na twee jaar! Alleen al de erkenning doet me goed.

 3. Heb ook al jaren last van oorsuizen. Weet ondertussen wel hoe ik het kan verminderen.
  Zo moet ik geen suikers eten. En de laatste tijd kan ik ook geen melkproducten meer verdragen. Al heel lang kon ik al geen kaas verdragen.
  Na vakantie met veel kazen kwam ik er achter. Wel Lactase gebruikt. Daardoor kreeg ik geen bal in de buik van de kaas. Maar gingen mijn spieren in mijn boven rug en nek vast zitten. Duurt wel een half jaar voor dat weer verdwenen is.
  Door die spanning van de spieren ook weer veel oorsuizen. Neem af en toe toch wel eens een stukje kaas dan merk ik het gelijk. Gaan mijn oren weer meer suizen door de spanning in mijn nek. Deze gaat niet echt goed weg.

  1. Bedankt dat je dit met ons wilde delen, Agnes.
   Oorsuizen kan zo veel oorzaken hebben, en soms uit een heel onverwachte hoek!

   Zijn er lezers die dit herkennen?

 4. Ik heb sinds kort last van oorsuizingen. Ik slaap heel slecht hierdoor en dat maakt me dan weer gestrest. Nu lees ik dat appelciderazijn kan helpen en verschillende oliën. Hoe moet ik die gebruiken?

  Gr marieke

 5. Inderdaad spanning in de spieren is een grote boosdoener voor volume Tinnitus. Burn-out gehad en het hele lichaam vol spanning nog steeds maar wel minder. Veel lopen gezond eten (geen suikers vetten etc) . Ontspanning belangrijkste snap is moeilijk maar zoek de afleiding... gr Rob

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share