Buikspieren

Laatste Update: 3 augustus 2018

Buikvet voor eens en voor altijd kwijtraken en verbranden!

Hoeveel van ons is daadwerkelijk tevreden met hoe je buik eruit ziet? Niet veel denk ik. Wie wil niet een mooiere of strakkere buik? Een strak buikje met zichtbare buikspieren is altijd een icoon geweest van een goede gezondheid en aantrekkelijk lichaam.

Jaarlijks komen er talloze nieuwe diëten op de markt en de waarheid is dat slechts 1 op de 100 succesvol zijn om blijvend de overtollige kilo’s kwijt te raken. Daarbij heb je zeker ook nog allerlei apparaten en methoden die buikspieren beloven.

Het doel hebben om buikvet te verliezen is zeker een prima doel, met name omdat een vermindering van buikvet garant staat aan een betere gezondheid. In dit artikel wil ik je een aantal stappen geven om overtollige vet rondom de buik kwijt te raken.

Introductie

Jarenlang werd gedacht dat strakke buikspieren alleen weggelegd is voor mensen met goede genen of mensen die uren lang in de sportschool doorbrengen. Ik weet zelf nog hoe lang het geduurd heeft om zichtbare buikspieren te krijgen. Ik was altijd best wel fit, maar zichtbare buikspieren leek ik maar niet te krijgen. Ik deed honderden sit-ups per dag en lette goed op mijn dieet, maar nog steeds geen zichtbare buikspieren.

Gelukkig hoeft het niet zo te zijn en kun je met een aantal nieuwe beproefde technieken snel je buikvet verbranden en zelfs zichtbare buikspieren ontwikkelen. Het is meer dan alleen een calorie beperkend dieet, een vet-arm voedingspatroon of duizenden sit-ups. Maar voordat ik je een aantal tips ga geven om vandaag nog de goede stappen te zetten, eerst wil ik het gaan hebben over de risico’s van te veel buikvet.

Het gevaar van buikvet

te veel buikvetAls ik de literatuur en indicators voor aandoeningen bekijk valt op dat overmatig veel buikvet gelinkt is met een vergroot risico op hart- en vaatziekten, diabetes en bepaalde soorten kanker. Daarom kun je stellen dat de omtrek van je buik een grote indicator is van je algehele gezondheid. Indien de omtrek buiten proportie is, betekent dat. dat je een vergroot risico loopt op een verscheidenheid van aandoeningen.

Een kanttekening die ik wil maken is dat zelfs dunne mensen te veel buikvet kunnen hebben. Overtollige vet kan ook diep in de buik zitten, waardoor het in eerste instantie niet zichtbaar is. Wanneer heb je te veel buikvet, simpweg wanneer je figuur eruit ziet als een peervorm.

Het grote probleem hierbij is dat het vet in de buik veel sneller omgezet kan worden in vetzuren wat vervolgens in de lever en de spieren terechtkomt. Wanneer deze vetzuren in de lever terechtkomen ontstaat er een wisselwerking waarbij de productie van LDL cholesterol (slechte) verhoogd wordt en de zogenaamde triglyceriden toenemen.

Vervolgens wordt het lastiger voor je lichaam om de bloedsuikerspiegel te controleren waardoor op den duur insuline resistentie kan ontstaan. Dit kan uiteindelijk leiden tot verschillende aandoeningen en dat wordt ook wel een metabool-syndroom genoemd (je hebt diabetes, hoge bloeddruk, hoog cholesterol en verhoogd risico op hart- en vaatziekten) .

Tenslotte zijn er onderzoeken dat buikvet ook voor libidoproblemen kan zorgen, of zelfs erectiele dysfunctie! Het kwijtraken van overtollig buikvet verhoogt niet alleen je aantrekkelijkheid, maar nog belangrijker, het verbetert je gezondheid!

Man versus vrouw

Het is een feit dat mannen eenvoudiger vet rondom de buik opslaan dan vrouwen. Dit proces gebeurt al op jonge leeftijd en is in de praktijk goed zichtbaar door de zogenaamde typische bierbuikjes. Dit kan ook één van de oorzaken zijn waarom hart- en vaatziekten over het algemeen vaker voorkomen bij mannen dan vrouwen en dat vrouwen over het algemeen een aantal jaren ouder worden. Bij een vrouw wordt de overtollige vetten opgeslagen rond het zitvlak en de dijen.

Afvallen

Deze plaatsen zijn niet per direct gelinkt aan serieuze aandoeningen op lange termijn. Echter, na de menopauze lijkt het zo te zijn dat er ook bij vrouwenmeer vet wordt opgeslagen  in de buik. Kortom, te veel buikvet is een serieuze indicator dat je een vergroot risico loopt op allerlei klachten. Maar wat kun je doen?

Handige tips om buikvet voorgoed kwijt te raken:

Slim en gezond eten

vegetarisch etenEerst het goede nieuws: Doordat het relatief eenvoudig is om een buikje te krijgen, is het ook relatief eenvoudig om het kwijt te raken.

De eerste stap is absoluut je voedingspatroon. Wanneer je veel bewerkte voedingsmiddelen eet rijk aan suikers, dan is het onmogelijk om strakke buikspieren te krijgen. Te veel buikvet is primair het resultaat van een aantal ongezonde gewoontes rondom eten en drinken. Daarom zal je eerst moeten afvallen, gelukkig is dat niet zo moeilijk als je denkt.

Dat gezegd, de meeste diëten zijn gemaakt om gewicht te verliezen door de calorie inname te verminderen of meer calorieën te verbranden. Dit resulteert in gewichtsverlies door een vermindering van vocht in je lichaam. Hierdoor ben je wel afgevallen, maar je hebt niet minder buikvet. Om dit tegen te gaan is het uiteraard belangrijk minder calorieën te eten, maar ook de juiste hoeveelheid en bronnen die je stofwisseling verhogen.

Naar mijn inzien heeft een succesvol dieet het volgende in huis:

 • Je gaat niet aan het wegen of te veel letten op porties
 • Je gaat geen calorieën tellen en uitgebreide schema’s hanteren
 • Je zult niet de hele tijd honger hebben
 • Je zult niet moe zijn door beperking van calorieën

De waarheid is dat we het allemaal druk hebben en helemaal niet de tijd hebben om met een strikt dieet aan de gang te gaan. Diëten waarbij je te veel moet noteren en meten past simpelweg niet in een drukke leefstijl. Het maakt niet uit hoe goed een dieet is, als je de adviezen niet opvolgt heeft het geen waarde.

Mijn eigen richtlijn is heel simpel: Datgene eten wat goed voor mij is en laten staan wat slecht voor mij is. Ga daarom niet werken met uitgebreide recepten, maar met een lijst met gezonde voedingsmiddelen. Je zult dan voldoende micro- en macronutriënten binnenkrijgen en je algemeen veel gezonder voelen. Er valt niks te meten wanneer je een gezond voedingspatroon hebt!

Hieronder heb ik een voorbeeld schema voor je opgesteld.

[gview file="https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/optimalegezondheid-2/pdf/voedingsschema-toegelicht.pdf"]

Regelmaat voor stabiele bloedsuikerspiegel

Een wisselende bloedsuikerspiegel staat bijna garant aan verkeerde voedingskeuzes. Dit kan voortvloeien uit het overslaan van je ontbijt, of doordat je een te lange tijd niet hebt gegeten. Belangrijk is om daarom proactief gezond te eten zodat je meer energie krijgt, dit resulteert in meer zin om oefeningen te doen wat resulteert in minder buikvet. Een vermageringsdieet voor veel mensen is niet de oplossing !

Krijg je 8 uur slaap

slapenJe zou het niet in eerste instantie denken, maar voldoende slaap is een essentiële stap om niet alleen af te vallen, maar ook overtollige buikvet kwijt te raken. Wanneer je lang doorwerkt of lang op bent, dan is de kans veel groter om een ongezonde snack zoals een zak chips naar binnen te werken.

Daarnaast als je niet voldoende slaap krijgt voel je je moe en producerert je lichaam meer ghrelin, hierdoor neemt de aandrang naar suikers toe. Dit heeft vervolgens weer invloed op je cortisol niveau (stress hormoon) waardoor je nog gevoeliger wordt voor suikers, een vicieuze cirkel die je kunt doorbreken om tenminste 7-8 uur slaap te krijgen. Eventueel zet een alarmklok wanneer het bedtijd is!

Suiker is je vijand

geraffineerde suikerOvertollige consumptie van suikers wordt opgeslagen in vet en zal naar de buik getransporteerd worden. Het verliezen van een buikje of zelfs strakke buikspieren krijgen is grotendeels afhankelijk van je dieet. Wanneer je vet percentage boven de 10% is zul je geen zichtbare buikspieren hebben.

Echter, als je alleen buikvet wilt verliezen is dat helemaal niet nodig. Wees daarom duidelijk wat je doel is en vergeet niet dat suiker je nummer 1 vijand is. Deze geraffineerde suikers tref je vooral aan in praktisch alle bewerkte voedingsmiddelen in de supermarkt.

Cardio en krachttraining voor maximaal resultaat

bewegen op het strandHet heeft geen zin om duizenden sit-ups te doen. Uiteraard dragen deze oefeningen zeker bij de ontwikkeling van buikspieren. Maar wanneer er een laag vet overeen zit zul je nog geen zichtbare buikspieren hebben. Daarnaast zul je ook de intensiteit moeten verhogen. Ik deed zelf altijd heel veel buikspieroefeningen, maar naar verloop van tijd werd het te gemakkelijk. Daarom is het beter om minder vaak, maar zwaarder te doen als je zichtbare buikspieren wilt hebben.

Mijn favoriete oefening is de zogenaamde ‘’plank’’ (zie video hieronder). Eveneens is een paar keer per week aan cardio doen is geweldig voor minder buikvet. De bedoeling is dat je hartslag omhoog gaat waardoor je vet verbrandt wat uiteindelijk zal resulteren in minder buikvet.

Afvallen

[hana-flv-player video="https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/optimalegezondheid-2/videos/nieuw-programma-2014/buikvet-kwijtraken.mp4" width="478" height="360" description="buikvet kwijtraken" player="4" autoload="true" autoplay="false" loop="false" autorewind="true" /]

Het is mogelijk!

Het is absoluut mogelijk om buikvet te verliezen. Door je meer te gaan richten op een algehele gezonde leefstijl is een bijwerking daarvan een platte buik. Wil je ook zichtbare buikspieren? Combineer dan een gezond voedingspatroon met voldoende cardio en de juiste buikspieroefeningen. Vergeet niet dat een platte buik niet alleen aantrekkelijk is, maar nog belangrijker, veel gezonder voor je lichaam!

Heb je zelf nog handige tips om buikvet te verbranden? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten! Delen via social media wordt altijd erg gewaardeerd!

Ben jij op zoek naar nog meer tips om je buikvet voor eens en altijd kwijt te raken? Ontdek dan hier de Bye Bye Buikvet Challenge!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Ik heb alles gelezen, interessant. Ik leef en eet al een tijdje heel bewust. Ben de nodige kilo's afgevallen. Alleen oefeningen dagelijks doen is niet mijn sterke kant. Yogales 1x per week vind ik wel fijn!
  Succes met je programma en alles er om heen.

 2. Beste Jack , volgens mij is een appelfiguur, de gevaarlijkste omdat je juist het vet om je middelen buik hebt zitten , en niet de peervormig, vrouwen met vet op hun billen en dijen, hebben veel minder gezondheidsrisico,s.

  1. Klopt dat vet op de billen en dijen een stuk minder gevaarlijk is, buikvet is absoluut een grote indicator voor eventuele gezondheidsrisico's. Ik weet nog zelf goed toen ik een ''buikje'' had, het heeft zeker wel even geduurd om er vanaf te komen.

   Groetjes,

   Jack

 3. Hallo Jack, hartelijk dank voor de fijne Nieuwjaars initiatieven.Ik krijg hier toch een paar tips
  om er een gezond jaar van te maken net op het moment dat ik problemen heb met mijn(buik),
  Darmen na een operatie van een liesbreuk . Heb de info gelezen .

  Groten Herman

  1. Bedankt voor je opmerking, ik zal eens kijken waarom de video niet werkt, toevallig mobiel apparaat?

   Een goede tip is om de volgende buikspieroefeningen te proberen:
   http://www.youtube.com/watch?v=sWjTnBmCHTY

   Inderdaad dieet is alles! Het maakt niet uit hoe sterk je buikspieren zijn, de kans is groot dat je een vetpercentage moet hebben van onder de 10% (bij mannen) voordat je zichtbare buikspieren krijgt.

   Vandaar dat dieet, buikspieroefeningen en cardio de beste manier is.

   Succes!

   1. Hallo Jack,
    Bedankt voor de reactie.
    Maar nee, ik bekijk de site niet via een mobiel apparaat, de video player (flowplayer) toont een oneindige laadscherm aan, Alleen de volume en volscherm knopjes werken.
    Toch bedankt voor de youtube link 🙂
    Thnx!

 4. Goedenmorgen,

  Ik ben aan het rommelen met de overgang en ik sport 3 x per week. Maar ik heb vooral vet zitten bij mijn maag en buik hoe kan ik dat het beste kwijtraken?
  Dank en vriendelijke groeten,
  Bianca

 5. Ik ben nu 4 weken bezig met iedere dag i.p.v. een lunch, een proteine shake te drinken (was een aanbeveling op FB, speciaal om buikvet te verminderen) en ik ben nu 5 kilo , o.a., buikvet kwijt. En opeens verdwijnen er ook een aantal hinderlijke kwaaltjes. De druk in de buik op organen wordt kennelijk minder. Ik blijf doorgaan hiermee.

 6. Hoi Jack, uit alles begrijp ik niet te hoeven diëten en te sporten maar dat je mij tips kan geven hoe ik mijn buik/maagvet (overgang 😉 kwijt kan raken door de juiste producten te eten. En wat juist niet...
  Vind het tot nog toe niet echt duidelijk.... vertel me maar wat ik niet moet eten en wat juist wel.

  Groeten Teunie

  1. Ik kan je niet vertellen wat je wel, en wat je niet moet eten. Het belangrijkste is dat je gezond en gevarieerd eet, geen stress hebt en regelmatig sport. Dat is de beste basis die ik je mee kan geven.

 7. Ik zit al een aantal jaren met een vervelend buikje en nooit meer kwijt geraakt :-).
  Nu sinds een paar maand geleden ben ik veel bewuster bezig met mijn voeding en gezonder gaan eten.
  Sinds 2 weken ben ik begonnen met een sport schema, 3 keer per week lopen (opbouwen), een dag buikspier oefeningen, een dag been oefeningen en een dag arm oefeningen dus ik hoop dat het over een paar maand duidelijk word 🙂 alleen moet ik zien dat ik op tijd ga slapen en voldoende slaap

 8. Ik zit ook met een klein buikje, een heel kleine buikje. Je ziet het zeker wel als ik strakke kleding aan heb. Nu wil ik er deze zomer echt van af. Ik doe nu buikspieroefeningen.. maar ik denk niet dat het gaan helpen aangezien ik nog buikvet heb.. en ik denk dat de buikspieroefeningen er vooral zijn om buikspieren te kweken?! (Correct me if I'm wrong). Ik ga nu echt proberen om veel eiwitten in te nemen en gewoon cardio te doen. Let's do this!!!

  1. Buikspieroefeningen zijn inderdaad om buikspieren te kweken. Voordeel hiervan is een ogenschijnlijk strakkere buik. Maar als je last hebt van buikvet, dan blijft dat natuurlijk. Dat werk je alleen met buikspieroefeningen niet weg.
   Ga lekker carxdiotraining doen om zo veel mogelijk (buik)vet te verbranden. En denk om je voedingspatroon, maar dat spreekt voor zich!

 9. Hallo
  Buikspieroefeningen kan ik niet echt doen men rug zit vast ik ben geopereerd wandel wel veel en denk erover om crostrainer te kopen en drink 1liter en half water maar zit ook nog eens in men overgang

 10. Beste,menheer

  Ik ven al 2 weeken bezig met gezond eten en vroefg gaan slapen.
  Ik eet heel gezond en drink aleen water en melk.
  Ik sport 5× per week o.a. loopen,pompen,situps,optreken en toutje springen

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share