"Ik wil gezonder gaan eten, maar het is te duur. Ik kan het me niet veroorloven om echt gezond te gaan eten.” Dit is een excuus dat we bijna elke dag horen, en begrijp ons niet verkeerd, het is en blijft slechts een excuus. Het is natuurlijk wel waar dat 1.000 calorieën aan diepvries pizza goedkoper zijn dan het kopen van 1.000 calorieën aan verse groenten of biologisch vlees.
Als je dus slechts een beperkt budget hebt en toch jezelf en jou familie te eten wilt geven, dan is het inderdaad moeilijk om te kiezen tussen een verse avocado van een euro of twee in plaats van de kleverige, groene, voorverpakte "avocado saus" waar waarschijnlijk geen grammetje echte avocado inzit, maar die wel veel goedkoper is. Daarnaast is het veel goedkoper om een blik soep te kopen (met veel extra zout en conserveringsmiddelen) in plaats van zelf soep te maken met gezonde keuzes.
Ondersteuning voor ongezonde producten
Er is helaas geen twijfel over mogelijk: We leven in een gebroken eetcultuur waar subsidies van de overheid ondersteuning geven aan de productie van goedkope voedingsmiddelen van lage kwaliteit. Deze voedingsmiddelen zitten vaak vol met toxinen die ons ziek kunnen maken, dik maken, en ons zelfs depressief kunnen maken. Het is niet altijd gemakkelijk om door een supermarkt te lopen en te kiezen voor de groene salades en vis terwijl je de gangpaden vol met chemisch bereide levensmiddelen probeert te negeren. Deze gangpaden zijn speciaal ontworpen om jouw aandacht te trekken en jouw smaakpapillen zo te conditioneren dat ze steeds meer suiker, vet eten, en zout willen hebben.
Maar dit betekent niet dat je geen gezonde voedsel keuzes kunt maken en niet gezond kan eten met een beperkt budget. Het kan misschien betekenen dat je bepaalde gewoonten en prioriteiten een beetje moet veranderen, maar ik kan je verzekeren dat de resultaten de moeite waard zullen zijn.
Hier zijn onze top vijf tips voor gezond eten als je met een krap budget moet werken. Volg deze tips en je zult merken dat gezond eten veel gemakkelijker, goedkoper, en lekkerder kan zijn dan je ooit hebt gedacht.
Tip # 1: Zorg ervoor dat jouw budget langer meegaat
Deze dagen is het makkelijker dan ooit om ervoor te zorgen dat jouw euro meer opbrengt dan ooit. Het internet heeft winkelen met korting voor de meeste mensen beschikbaar gemaakt. Probeer online winkelen voor bepaalde acties of kijk de verschillende sites na die allerlei weekaanbiedingen van verschillende supermarkten vergelijken. Veel online verkopers hebben dezelfde merken die je tegenkomt in de supermarkt, maar vaak voor verminderde prijzen. En als je iets online koopt zorg er dan voor dat je genoeg koopt om te profiteren van gratis verzending.
Misschien een groothandel?
Je kunt ook deelnemen aan een lokale groothandel zoals de Makro of de Sligro. Misschien ken je iemand die hier een lidmaatschap heeft. Veel van deze groothandels hebben verse, biologische groenten en verkopen ook biologisch vlees. Als je zelf niet in aanmerking komt voor een lidmaatschap dan kun je zoals eerder gezegd kijken bij een vriend of familielid zodat ook jij kunt profiteren van kortingen op gezonde voeding.
Tip # 2: Maak van gezond eten een prioriteit
Het feit is dat de meeste mensen van gezond eten geen financiële prioriteit maken. Natuurlijk ben ik niet van plan om je te vertellen dat je bepaalde luxe of essentiële aankopen moet opgeven zodat je meer geld kunt uitgeven om gezond eten te kopen. Maar het is wel de moeite waard om eens te kijken hoe jij geld uitgeeft en jezelf een keer afvraagt: “Ben ik op deze manier echt bezig met de ondersteuning van mijn gezondheid en ben ik bezig mijn persoonlijke doelen te behalen?"
Een voorbeeld: veel mensen geven veel geld uit aan dure koffie, popcorn in de bioscoop, chocoladerepen in de supermarkt, en nog veel meer andere dingen. We hebben mensen gesproken die elke dag weer ongeveer 10 tot 15 euro uitgeven aan dit soort dingen en ons dan vertellen dat ze het zich niet kunnen veroorloven om gezond te eten. Dat is gewoon niet waar. Zij hebben het geld wel om gezond te eten, maar kiezen ervoor dit niet te doen, ze kiezen voor gemakzucht.
Natuurlijk beslis jij zelf
Hoe jij je geld uitgeeft is natuurlijk helemaal aan jou, en als dat kopje koffie dat je elke dag haalt bij een duur koffiehuis (Starbucks bijvoorbeeld) een luxe is waar je denk niet zonder te kunnen leven, dan is dat natuurlijk aan jou. Maar kijk in ieder geval hoe jij je zuurverdiende geld uitgeeft. Ik denk dat je zult merken dat er meer geld in jouw budget is voor gezond eten dan je in eerste instantie zou denken.
Tip # 3: Wees een slimme koper
De meeste mensen zijn wel eens verstrikt geraakt in wat we "zombie winkelen” gaan noemen. Het is het einde van een lange dag, je komt misschien net van het werk af en moet de kinderen nog ophalen van de kinderopvang, maar eerst moet je nog even snel langs de supermarkt voor wat boodschappen. Deze paar minuten door de supermarkt is misschien wel de enige “vrije tijd” die je die dag krijgt. Dus je loopt naar binnen en zet het verstand op nul en blik op oneindig. Je loopt door de gangpanden van de supermarkt en bijna als een zombie in de film schep je artikelen in de winkelwagen, je doet dit allemaal bijna gedachteloos.
Bewust zijn van wat je koopt
Als je graag gezond wilt eten met een beperkt budget is het aan te raden een bewuste koper te worden. In plaats van dat je door de supermarkt loopt op de automatische piloot, let op bij alles wat je doet. Wees je volledig bewust van de schitterende weergave van voedingsmiddelen om je heen. Realiseer je dat je op jacht bent naar de voedingsmiddelen die ervoor zorgen dat zowel de geest, het lichaam, en jouw hersenen (en die van jouw hele gezin indien van toepassing) worden gevoed.
Met deze instelling moet je goed om je heen kijken en dan ook daadwerkelijk kritisch gaan winkelen. Maak een notitie van welke voedingsmiddelen goed voor je zijn (vooral bij diegenen waar geen voedingswaarde etiket op zit) en welke voedingsmiddelen specifiek zijn gemaakt door voedsel ingenieurs en marketing experts om jouw aandacht weg te trekken bij jouw uiteindelijke gezondheidsdoelen. Als je dit allemaal overweegt maak jij de juiste keuze.
Let op goede aanbiedingen
Zorg er dan voor dat jij je ogen openhoudt voor gezonde deals. Als er bijvoorbeeld gezonde groenten of vlees aanbiedingen zijn dan kun je deze nu kopen en invriezen. Waarom zou je een goede aanbieding laten lopen? Zoek naar het “bulk” gedeelte van de supermarkt of lokale health food winkel en kijk of je er noten, zaden, en andere speciale producten zoals quinoa goedkoop zou kunnen krijgen.
Kijk ook eens op de bevroren artikelen afdeling van de supermarkt. Hoewel voor veel groenten en fruit vers het beste is, kunnen bevroren fruit en groenten een goede tweede zijn. Vaak kun je deze producten tegen redelijk lage prijzen kopen. Zorg ervoor dat je bewust winkelt en sta dat ‘cruise control’ winkelen gewoon niet meer toe.
Tip # 4: Zorg voor je eigen eten
Eerlijk is eerlijk, zelf hebben we niet veel met groene vingers. Maar er zijn mensen die het heerlijk vinden om elke zaterdag en/of zondag naar de moestuin te gaan om daar de eigen groeten te verbouwen. Er zijn verschillende eenvoudige manier te ontdekken om een kleine hydrocultuur moestuin te laten groeien. Het neemt niet veel ruimte in en het is goedkoop. Natuurlijk is het ook mogelijk (indien je de ruimte hebt) om een traditionele tuin te planten met slechts een redelijk kleine investering. Een paar euro uitgaven aan zaden en bodem is alles wat je nodig hebt om te beginnen met het kweken van je eigen groenten, fruit, en kruiden. De beloningen zijn enorm en gaan vaak veel verder dan het gratis gezonde voedsel dat je krijgt. Veel families vinden het ook erg leuk om samen bezig te zijn.
Tip # 5: Koop lokaal
Veel mensen denken dat winkelen bij een boerenmarkt duurder is dan voedsel kopen bij de supermarkt. Vaak komen deze mensen er vrij snel achter dat het tegenovergestelde waar is, vooral als je bereid bent om in bulk te kopen en de voedingsmiddelen die je koopt kan bevriezen.
Vind een lokale boerenmarkt en praat met de mensen die het product daadwerkelijk maken. Vraag of ze speciale prijzen hebben voor het in bulk kopen van seizoensgebonden groenten. Wanneer je lokaal gemaakt, biologisch, seizoensgebonden voedsel eet dan is dit veel gezonder. Het helpt om een bepaalde samenhang met het voedsel dat je eet te creëren en het is vaak minder duur. Wat je niet eet kun je gewoon bevriezen, misschien delen met vrienden of familie, of anders leren hoe je het voedsel thuis kan conserveren.
Het is mogelijk
Door het volgen van deze tips is het mogelijk om gezond te eten met een vrij klein budget. En vergeet niet dat wanneer je eindelijk afscheid neemt van de verwerkte koolhydraten en suiker gevulde voeding en meer in de richting gaat van gezonde groenten en vlees, jouw eetlust op een natuurlijke wijze zal verminderen. Je zult merken dat wanneer je gezonder eet, je minder honger krijgt, wat betekent dat je minder eet, meer geld kan besparen, en zelfs een paar kilo kan verliezen.
Wanneer je aandacht investeert aan wat je eet en hoe jij je geld besteedt dan merk je al snel dat het in alle opzichten de moeite waard is. Je zult meer energie en vitaliteit hebben, jouw lichaam zal zich natuurlijk beginnen te genezen met de fytochemicaliën, gezonde vetten, en eiwitten in deze levensmiddelen. Daarnaast merk je ook al naar een paar weken dat jouw humeur, geheugen en cognitieve functies beter worden.
Dag Jack, dank voor alle adviezen. Ik moet je eerlijk zeggen dat ik dat allemaal al doe, ik kook alles zelf, neem nooit ergens een saus bij. En waarom niet? Ik moet glutenvrij eten, heb Coeliakie dus als ik tarwe, haver, gerst, rogge en spelt binnenkrijg dan gaat het helemaal fout. Ik doe mijn best hoor maar moeilijk is het wel. Bovendien verdraag ik geen rauwkost. Wel geperste sinaasappels en daar doe ik het mee. Ik ben slank, het enige wat bij mij fout was zijn de triglyceriden. En daarom ben ik bij jou terecht gekomen. Wandelen doe ik veel, met mijn hond. Zo, dit was even een persoonlijk klein contact.
Succes met alles.
Groet van Trudy, (72 jaar).
Heb dit aandachtig zitten lezen en ik kijk al jaren en dan heb ik het over meer als 30 jaar ik kook al vanaf mijn 13 jaar. Heb van thuis uit gezond leren koken geen sausjes uit pakjes en merk producten te nemen. Er zit wel degelijk een prijs verschil. Als je niet gewend ben om naar producten en dan vooral verse producten te kijken en te vergelijken maar gewoon de eerste de beste winkel binnen te lopen dan ben je veel geld kwijt. En dan is er nog een factor wil je koken vindt je het niet erg om wat langer in de keuken te staan en vooral heb je er tijd voor. Als ik om me heen kijk zijn er maar weinig mensen die de tijd er nog voor hebben om een lekkere verse stoofschotel of een ovenschotel een heerlijk gebraden kippetje. Wij hebben in het verleden ook wel eens magere tijden mee gemaakt zoals ze dat noemen nou ik kan je zeggen dan moet je heel goed toveren om een gezonde maaltijd op tafel te zetten. er zit een groot verschil in merk artikelen en de eigen product of de eurochopper en dan heb ik het over de vetten suikers zouten en koolhydraten. dat is gewoon droevig. En dan kom je weer terug bij jouw verhaal als je gezond eet dan eet je minder en dan hoef je minder uit te geven dat is een waarheid als een koe maar moeilijker is het wel en kan niet altijd en moet je keuzens maken en die zijn voor sommige mensen dan best moelijk. Ik heb daar gelukkig geen last meer van maar ik ken me eigen wel voorstellen dat mensen hier best een probleem mee hebben en dan is het niet makkelijk om goed en elke dag gezond te eten.
Klopt helemaal! Daarbij is het ook heel eenvoudig om terug te vallen in ''oude gewoontes''. Ik merk zelf wanneer ik een periode of zelfs maar een paar dagen wat ''ongezonder'' eet, dat het vrij eenvoudig is om deze trend voort te zetten. Je moet er als het ware best wel bovenop zitten om de dagelijkse hoeveelheden groente/fruit binnen te krijgen.
Maar het is zeker de moeite waard!
Succes!
Goede tips! Zelf heb ik ook lang geld, onwetendheid en tijdgebrek als een "excuus" gebruikt voor mijn levensstijl. Ik at bijvoorbeeld tussendoor goedkope mueslirepen (die overigens bomvol zitten met suikers) en dan vroeg ik mezelf af: "Waarom val ik niet af? Ik eet toch gezond?!" Het probleem is dat de meeste supermarktartikelen minder gezond zijn of ontzettend duur omdat ze het labeltje "superfood" hebben gekregen. Ik zal daarom je artikel aanvullen met goedkope, simpele veranderingen die ik in de afgelopen maanden heb gebruikt en ik ben inmiddels al 11 kilo afgevallen.
1. Mijn favoriete manier om de dag te beginnen is met een sneetje roggebrood (AH basic verkoopt het al voor 50 cent per 500 gram) met zelfgemaakte hummus. Zowel kikkererwten (1 blikje ongeveer 50 cent bij de action) als roggebrood hebben tragere koolhydraten, waardoor je je een lange tijd verzadigd voelt. Veel hummusrecepten zeggen dat je veel olie en sesampasta moet gebruiken, maar ik vind het altijd erg lekker om juist in verhouding veel kikkererwten te gebruiken (voor 2 400 gram kikkererwten in blik gebruik ik 1 eetlepel sesampasta, 3 eetlepels olijfolie, 3-4 teentjes knoflook, 4 eetlepels citroen of limoensap en een klein beetje peper en zout). Ook worteltjes met hummus zijn een overheerlijke snack.
2. Limoensap/citroensap met water (ik speel een beetje vals door ze in flesjes te kopen) is mijn nieuwe beste vriend in combinatie met water en soms een theelepeltje stevia.
3. 20 plus smeerkaas (zo'n 80 cent bij de aldi per 150 gr) op zichzelf vind ik niet zo heel erg lekker, maar met een beetje gedroogde knoflook en/of gedroogde bieslook (80 cent bij de aldi) met zwarte peper is het echt een yummie treat op een sneetje brood!
4. Ik koop vrijwel alleen verse groenten en fruit op de markt en dan koop ik wat er in het seizoen is. Goed voor de beurs en goed voor je lichaam!
5. Deze tip is wellicht wat duurder, maar bespaart je zoveel calorieën. Investeer in een goede anti-aanbak koekepan en in "non stick baking spray". Wist je namelijk dat in een eetlepel olijfolie al meer dan 120 calorieën zitten? Hartstikke onnodig. Met een goede pan en 5 spuitjes "Frylight" (Brits merk dat ik graag gebruik) gebruik je maar 5 calorieën!!
6. Maak cake zelf, lekker goedkoop en je kunt suiker (deels of helemaal) vervangen met stevia (overigens ook onder 2 euro verkrijgbaar bij de aldi). Pluspunten als je meergranenmeel gebruikt. Ik hou mezelf aan de regel: "je mag best wel snoepen, maar maak het in dat geval zelf". Doordat je zelf energie steekt in het maken van je lekkernij, word je bewuster wat er in zoetigheid zit en heb je zelf in de hand hoeveel koekjes/cake je maakt.
7. Lekker in de zomer: milkshakes! Maar dan lekker gezond. Ik woon samen met mijn vriend en we drinken eigenlijk alleen melk in de thee en koffie. De melk die we overhouden vriezen we in, zodat we die niet weg hoeven te gooien. Wanneer we zin hebben in een milkshake, snijden we fruit (banaan, appels, peren en aardbeien doen het erg goed) en bevroren melk en gooien we het samen met een eetlepel stevia in de blender. Je merkt het verschil tussen deze versie en de versie die de fastfoodketens gebruiken amper!
8. Groente en fruit uit het vriesvak.
9. Gezonde gerechten in bulk koken en invriezen. Niet alle gerechten zijn "invries-proof", dus let wel goed op. Mijn favoriet is een gezonde chili con carne, die naast mais, kidneybonen, paprika, tomatenblokes en gehakt (ik doe in dit gerecht ongeveer 60gr per persoon), ongeveer 100gr doperwtjes per persoon bevat. En het mooie ervan is dat familieleden die niet zo op het gewicht letten, het met creme fraishe, nacho chips en kaas kunnen eten, terwijl je het zelf met sla eet (Heeft een lekkere bite).
10. Soep. Ik heb zelf best een lage bloeddruk, dus zolang er geen room in de soep zit, geniet ik van deze gezonde maaltijd of lunch (favorieten zijn erwtensoep, tomatensoep zonder balletjes en paprika-courgettesoep).
Wow! Bedankt voor deze indrukwekkende aanvulling, Linda!
Nogmaals bedankt!