Voedingsadvies

Laatste Update: 27 februari 2015

Slim en gezond boodschappen doen in de supermarkt

Alle boodschappen doen op één plek is erg handig, maar dat moet je dan wel doen in een hele grote supermarkt. Een supermarkt met zoveel producten dat je soms echt even de weg kwijt raakt om de producten te kopen die je ook echt nodig hebt, of alleen maar de producten die goed zijn voor je gezondheid. Iedere maand geef ik je een aantal tips om efficiënter en beter boodschappen te kunnen doen.

Om te kunnen ontsnappen aan alle slimme marketingtrucs van de supermarkt en de fabrikanten.

Huismerk producten

Sommige mensen lopen helemaal weg bij één bepaald merk van een artikel. En in de meeste gevallen is dat ook één van de duurdere merken. Maar is dit iets wat inmiddels gewoonte geworden is in al die jaren dat je al boodschappen doet? Is het inderdaad zo dat merk XYZ van product ABC inderdaad de lekkerste is? Stap eens af van deze gewoonte en kies eens voor iets anders, de huismerken bijvoorbeeld. OK, je moet even door de knieën om deze te pakken, maar het kan de moeite waard zijn.

Wist je dat veel huismerken gewoon uit de fabriek komen waar ook de bekende en duurdere merken vandaan komen?

Koop eens een huismerk van een bepaald artikel, en zeg niets tegen je partner of je kids. Gebruik het gewoon in de dagelijkse maaltijd en wacht rustig af of er een reactie komt. Zo niet, dan kun je dus in het vervolg gewoon dat huismerk kopen. En zo zijn er dan vast nog wel een paar artikelen die niet perse van dat ene dure merk hoeven te zijn.

Biologische producten

Het is een feit dat biologische producten over het algemeen wat duurder zijn dan hun niet-biologische tegenhangers. Maar ik merk wel heel duidelijk dat daar verandering in komt. Ik haal mijn biologische producten allemaal bij de natuurwinkel, omdat ik er dan helemaal zeker van ben dat het ook écht biologisch is. Maar vorige week was ik even nieuwsgierig, en heb ik even de schappen van de biologische producten bij de supermarkt gecontroleerd, terwijl ik deze normaal altijd vermijd.

Het viel me direct op dat de prijzen inmiddels lager zijn dan een paar jaar geleden. Dat is natuurlijk niet zo vreemd, omdat er steeds meer aanbieders komen van biologische producten. Ook worden biologische producten op steeds grotere schaal gemaakt. Er zijn veel mensen die de afdeling biologisch eten in de supermarkt mijden omdat het toch te duur is. Ben jij daar eentje van? Loop er volgende keer dan toch eens langs om te kijken wat nu écht de prijzen zijn op dit moment.

Laat je hierbij trouwens niet leiden door de exotische kreten die op de verpakking staan, maar let op het Europese keurmerk voor biologische producten. Alleen daar kun je aan zien dat een product ook écht biologisch is of niet.

Door het eten van biologische producten weet je zeker dat je voeding binnenkrijgt wat op een verantwoorde manier is gemaakt en verwerkt. Zonder bestrijdingsmiddelen en vreemde toevoegingen die niets meer met het originele product te maken hebben.

Lijstje maken

De meest gemaakte fout tijdens het boodschappen is door géén lijstje te maken. Het klinkt misschien wat belerend, maar een goed boodschappenlijstje zorgt er voor dat je alleen maar de producten haalt die je écht nodig hebt. Hierdoor heb je nooit te veel in huis, met als gevolg dat je sommige dingen weer weg moet gooien omdat de houdbaarheidsdatum verstreken is.

Ik moet toegeven dat het iedere keer weer een hele klus is om alle kastjes te controleren en op te schrijven wat er mist. En als het niet in het kastje staat, omdat het inderdaad op is, dan komt het dus ook niet op je lijstje te staan.

Ik heb hiervoor een erg eenvoudige oplossing gevonden die uit twee dingen bestaat:

Ten eerste een schoolbordje of een papiertje wat aan de koelkast hangt, om op te schrijven wat er mist of bijna op is tijdens het koken. Daarnaast heb ik ontdekt dat de lijstjes voor 90% iedere week hetzelfde zijn. Ik heb daarom in de computer een vaste boodschappenlijst gemaakt met alles wat ik regelmatig nodig heb. Op deze manier hoef ik deze alleen maar te printen en weg te strepen wat ik niet nodig heb. Op deze manier vergeet ik nooit iets.

Een ander voordeel van een goed lijstje is het feit dat je dan ook niets meeneemt wat je niet nodig hebt, tenminste als je het lijstje exact volgt en je niet laat leiden door je rammelende maag. Op deze manier kun je heel efficiënt en voordelig boodschappen doen.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share