Voedingsadvies

Laatste Update: 29 juli 2020

5 voedings weetjes!

Het hele internet staat vol met voedingsadviezen en iedereen weet het beter. Soms worden er dingen door elkaar gehaald en uiteindelijk kunnen we door de hoeveelheid bomen het bos niet meer zien. In dit artikel zal ik je een aantal voedingsfabels voorleggen.

Voeding feit nr.1: Chocola is slecht voor je
De meeste vrouwen voelen zich schuldig als ze weer eens een reep chocolade hebben gegeten. Dit hoeft absoluut niet het geval te zijn. Chocolade is per definitie niet ongezond, het is een natuurproduct. Alleen bewerkte chocolade is relatief slecht voor je (melk, hazelnoot etc). Als je van chocola houdt is het verstandig om alleen maar pure chocolade te eten. Dit is goed voor je hart, je huid, je cholesterol en je bloeddruk! (1)

Voeding feit nr.2: Te veel zout slecht voor je bloeddruk
Te veel zout is slecht voor je bloeddruk. Door te veel zout zal je bloeddruk gaan stijgen(2). Maar wat de meeste mensen niet weten is dat wanneer je te weinig zout binnenkrijgt, dat je averechts kan werken. Een hele lage bloeddruk. Ook hierbij geldt weer: Alles met mate!

Voeding feit nr.3: Teveel Eitwitten zijn slecht voor je!
Mensen die vaak naar de sportschool gaan nemen vaak meer eiwitten dan gemiddeld. Dit is nodig omdat eiwitten nodig zijn voor de spieropbouw. Het gerucht gaat dat wanneer je teveel eiwitten neemt, dat dit slecht voor je nieren is. Dit is absoluut niet het geval. Teveel eiwitten zijn niet schadelijk voor je nieren. Het is eerder zo dat te weinig eiwitten schadelijk zijn voor je nieren(3).

Voeding feit nr.4: Sportdrank na het sporten
Als je veel sport, weet je dat er een aantal sportdrankjes op de markt zijn, die beweren dat ze goed zijn voor je spieropbouw wanneer je ze direct na het sporten nuttigt. Deze drankjes zijn inderdaad erg goed voor het aanvullen van je "waterpeil" maar ze zijn ze kunnen onmogelijk de nodige animo-zuren bevatten die je nodig hebt om je spieren geheel te herstellen.

Voeding feit nr.5: "Minder vet" vermelding op producten
Steeds vaker loop ik in de winkel en zie ik op erg veel producten de melding staan dat er in het product minder vet zit dan voorheen. Vaak is dit feitelijk ook zo (anders mogen ze dit er niet op zetten) maar wat men niet weet is dat wanneer er minder vet is zit, de suiker niveau's zijn gestegen. Vaak is dit alsnog niet goed voor je omdat dit vaak slechte suikers zijn. Dit is een oude marketing truc, die tot op heden nog steeds blijkt te werken bij de meeste consumenten.

Balans en voeding staan naast elkaar

Er is veel gezonde voeding te koop, maar er is nog veel meer ongezonde voeding te koop. Het belangrijkste wat je moet onthouden is, is dat je een goede balans vindt tussen gezond en ongezond eten. Het is helemaal niet erg om af en toe eens te "snacken", maar je moet er geen gewoonte van maken. Als je bewust bent van de voedingsmiddelen die je neemt, ben je al een heel eind.

Balans vinden is niet moeilijk, alleen je bent vaak niet bewust van de voedingsmiddelen die je tot je neemt. Vaak is het zo dat je wel de "gezonde" voedingsmiddelen bewust eet, maar het ongezonde "voer" wordt snel vergeten. Daarom is het verstandig om en stil bij te staan wat je eet! Schrijf het desnoods op!
[MOWPOP id="128"]

Bronnen:

  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0002822302000329
  2. https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/CIR.0b013e318279acbf
  3. https://www.mdpi.com/2072-6643/11/1/196

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share