Ongezonde Gewoontes

Laatste Update: 28 juli 2020

Hoe je ongezonde gewoontes kunt doorbreken

Het hebben van ongezonde gewoontes kan zeker nadelig invloed uitoefenen op de kwaliteit van je leven. Ongezonde gewoontes tasten je gezondheid aan zowel lichamelijk als psychologisch. Bovendien zijn gewoontes eenmaal erg moeilijk te doorbreken, denk maar eens aan de goede voornemens van afgelopen jaar?

Volle moed schrijven we nieuwe gezonde gewoontes op en het duurt niet lang of je valt terug in je oude patroon. Dit is heel normaal en natuurlijk ook niks mis mee. Echter, het niet kunnen doorbreken van ongezonde gewoontes is helemaal niet nodig!

In dit artikel zal ik een aantal handige tips met je delen om je ongezonde gewoontes te vervangen door gezonde gewoontes!

Waarom is het zo moeilijk?

Natuurlijk weet je al lang wat je zou moeten doen, maar waarom zijn gewoontes dan zo moeilijk te doorbreken? Ik ben van mening dat de meeste ongezonde gewoontes gevormd worden door stress en natuurlijk verveling(1).

Wanneer je erg veel stress in je leven hebt en er niet goed mee kunt omgaan zoek je naar verlichting. Dit kan in de vorm van een sigaret opsteken zijn, een vette hap halen of een reep chocolade wegwerken. Maar ook overmatig alcoholgebruik, computer verslaving en onvolwassen koopgedrag.

De vraag die je zou moeten stellen is: Waarom doe ik deze (ongezonde) gewoonte? Wat is de onderliggende oorzaak?

Het kan zijn dat je je baan niet meer inspirerend vindt. Of dat je problemen thuis hebt, wellicht gezondheidsklachten? Of iets totaal anders.

Belangrijk is om eerlijk tegenover jezelf te zijn. Pas wanneer je de oorzaak kunt achterhalen kun je er iets tegen doen.

Vervang je ongezonde gewoontes

Het heeft jaren geduurd om zowel je gezonde als ongezonde gewoontes te vormen. Het gaat ook even duren voordat je ongezonde gewoontes kunt vervangen. Waar je écht rekening mee moet houden is dat het een zware strijd gaat worden. Dit kun je goed vergelijken met het jojo effect wanneer je op dieet gaat.

De enige manier om van je ongezonde gewoontes af te komen is door ze te vervangen en te onderbreken. Simpelweg zeggen ik stop nu met roken werkt voor de meeste mensen niet. Het kan goed zijn dat een sigaret opsteken jouw tijdelijk een vermindering van stress geeft. Het gevolg is elke keer wanneer je stress hebt krijg je zin in een sigaret. Door de sigaret te vervangen door een gezonde gewoonte zoals een wandeling maken krijg je meer grip op je leven.

Wat belangrijk om te begrijpen is dat al je ongezonde gewoontes een doel hebben. Hetzij stress verminderen, verveling tegengaan etc. Wanneer je dit begrijpt kun je alle ongezonde gewoontes vervangen met gezonde gewoontes.

Maar hoe vervang je ongezonde gewoontes? Laat ik je wat tips geven:

Eigen verantwoordelijkheid nemen

Alleen jij bent verantwoordelijk voor je leven en natuurlijk je gewoontes. Zodra je de kapitein wordt van je eigen leven kun je ook daadwerkelijk je gewoontes vervangen. In het begin kan dit nogal confronterend zijn. Echter, na verloop van tijd geeft het juist energie!

Wees glashelder welke gewoontes je wilt vervangen

Zonder een duidelijk beeld wat je wilt vervangen is de kans op slagen erg klein. Als je wilt stoppen met roken en meer bewegen pak dan pen en papier en schrijf in detail op hoe je leven eruit moet zien. Indien het niet tastbaar is krijgen je doelen ook geen momentum.

Wees bewust van je gewoontes

Volgens wikipedia bestaan gewoontes uit drie elementen. Namelijk een prikkel, een routine en een beloning. Het is daarom handig om deze 3 elementen te integreren in je nieuwe gezonde gewoontes. Daarnaast geeft het ook inzicht waarom je een aantal ongezonde gewoontes doet. Laat ik je een voorbeeld geven met betrekking tot roken.

Prikkel: stress Routine: roken Beloning: vermindering van stress.

Een geweldige tip is om al je gewoontes op te schrijven aan de hand van prikkel, routine en beloning systeem. Zodoende krijg je erg waardevolle inzichten waarom je doet wat je doet.

Onderbreek je oude gewoontes

Je gewoontes zitten dusdanig diep dat het moeilijk is deze te doorbreken. Vaak gebeurt dit volledig onbewust en de enige manier om deze te doorbreken is ze te onderbreken. Een voorbeeld kan zijn dat je pakje sigaretten niet meer binnen handbereik ligt. Dat je eerst naar boven moet lopen om het te pakken. Het zijn de kleine aanpassingen die een groot verschil zullen maken. Onderbreek je gewoontes en je zult versteld zijn!

Onderzoek laat zien dat het gebruikmaken van contrasten heel erg kan helpen om bijvoorbeeld minder te snoepen(2). In plaats van snoep pak je bijvoorbeeld een stuk komkommer.

Begin klein en bouw het op

Het is niet handig en haalbaar om teveel gewoontes in één keer proberen te vervangen. Het beste is om 1 tot maximaal 2 nieuwe gewoontes per maand te doen. Indien je meer doet is de kans te groot dat je terugvalt in je oude patroon. Bovendien probeer je nieuwe gewoonte tenminste 30 dagen uit en maak gebruik van een beloning en straf systeem. Indien het lukt geef je je een beloning. Indien het een keer niet lukt staat daar een straf op.

Mensen zijn meer gemotiveerd om iets te vermijden dan iets te krijgen. Maak daarom gebruik van beide voor maximaal resultaat!

Het is het handigst om een ongezonde gewoonte te vervangen voor een gezonde gewoonte om de kans op succes te verbeteren(3).

Tot slot

De sleutel tot een gezonde leefstijl kun je kort samenvatten in ‘’een aantal gezonde gewoontes die je dagelijks doet’’. Dit kost tijd en zul je altijd aan moeten werken. Het grote voordeel is dat iedereen nieuwe gewoontes kan aanleren en het duurt niet lang of je leven zal er volledig anders uitzien.

Moet je eens voorstellen hoe het zou zijn als je over 1 jaar 52 nieuwe gezonde gewoontes hebt? Hoe ziet je leven er dan uit? Dat is de kracht van 1 gezonde gewoonte per maand!

Heb je zelf nog aanvullende tips? Laat het mij zeker even weten door hieronder een reactie achter te laten!

Bronnen:

  1. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/(SICI)1097-4679(200001)56:1%3C149::AID-JCLP14%3E3.0.CO;2-Y
  2. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ejsp.730
  3. https://muse.jhu.edu/article/634510/summary

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share