• Wat is de beste manier om ongezonde gewoontes te doorbreken?

Hoe je ongezonde gewoontes kunt doorbreken

2016-10-29T13:36:16+01:00januari 11th, 2011|Ongezonde Gewoontes|0 Reacties

Laatste update: door

Hoe je ongezonde gewoontes kunt doorbreken

Het hebben van ongezonde gewoontes kan zeker nadelig invloed uitoefenen op de kwaliteit van je leven. Ongezonde gewoontes tasten je gezondheid aan zowel lichamelijk als psychologisch. Bovendien zijn gewoontes eenmaal erg moeilijk te doorbreken, denk maar eens aan de goede voornemens van afgelopen jaar?

Volle moed schrijven we nieuwe gezonde gewoontes op en het duurt niet lang of je valt terug in je oude patroon. Dit is heel normaal en natuurlijk ook niks mis mee. Echter, het niet kunnen doorbreken van ongezonde gewoontes is helemaal niet nodig!

In dit artikel zal ik een aantal handige tips met je delen om je ongezonde gewoontes te vervangen door gezonde gewoontes!

Waarom is het zo moeilijk?

Natuurlijk weet je al lang wat je zou moeten doen, maar waarom zijn gewoontes dan zo moeilijk te doorbreken? Ik ben van mening dat de meeste ongezonde gewoontes gevormd worden door stress en natuurlijk verveling.

Wanneer je erg veel stress in je leven hebt en er niet goed mee kunt omgaan zoek je naar verlichting. Dit kan in de vorm van een sigaret opsteken zijn, een vette hap halen of een reep chocolade wegwerken. Maar ook overmatig alcoholgebruik, computer verslaving en onvolwassen koopgedrag.

De vraag die je zou moeten stellen is: Waarom doe ik deze (ongezonde) gewoonte? Wat is de onderliggende oorzaak?

Het kan zijn dat je je baan niet meer inspirerend vindt. Of dat je problemen thuis hebt, wellicht gezondheidsklachten? Of iets totaal anders.

Belangrijk is om eerlijk tegenover jezelf te zijn. Pas wanneer je de oorzaak kunt achterhalen kun je er iets tegen doen.

Vervang je ongezonde gewoontes

Het heeft jaren geduurd om zowel je gezonde als ongezonde gewoontes te vormen. Het gaat ook even duren voordat je ongezonde gewoontes kunt vervangen. Waar je écht rekening mee moet houden is dat het een zware strijd gaat worden. Dit kun je goed vergelijken met het jojo effect wanneer je op dieet gaat.

De enige manier om van je ongezonde gewoontes af te komen is door ze te vervangen en te onderbreken. Simpelweg zeggen ik stop nu met roken werkt voor de