Gezonde Smoothies

Laatste Update: 30 juli 2020

Je nieuwe vriend: De smoothie!

Smoothie's zijn er in allerlei verschillende kleuren en maten. Je komt ze steeds vaker tegen; in de supermarkt als kant en klare smoothie en zelfs in restaurants wordt de kans steeds groter dat je een smoothie geserveerd kan krijgen.

De trend van een betere gezondheid wordt steeds groter en daarmee ook de mogelijkheden hoe je een betere gezondheid kan krijgen. Natuurlijke supplementen en sportscholen zijn niet meer uit de maatschappij weg te denken.

De laatste jaren heeft zich naast de bestaande trends een nieuwe trend ontwikkeld die eigenlijk al heel erg lang bestond. Maar tegenwoordig komt deze steeds vaker in het "nieuws". Ik heb het natuurlijk over de smoothie.  Een smoothie is niets anders dan een drankje bestaande uit fruit en ijs. Dit is de basis van elke smoothie. Hierop zijn in de loop der jaren honderden varianten gemaakt, maar de basis blijft voor iedere smoothie gelijk.

Een drankje gemaakt van fruit en ijs.

Waarom zou ik een smoothie gaan drinken?

Er zijn redenen genoeg te bedenken waarom je geen smoothie zal drinken. Het kost te veel tijd, je moet een blender hebben of het schoonmaken kost veel tijd. Dit zijn de meest voorkomende argumenten om niet aan de smoothie's te gaan.

Op tv er op de radio hoor je af en toe dat je minimaal 2 stuks fruit per dag(1) moet eten. Door ons drukke leven ( ik spreek hier over de meeste  mensen) komen we vaak niet aan de 2 stuks fruit per dag omdat we er geen tijd hebben, sommige mensen vinden het niet lekker of ze vergeten het.

De meeste mensen vinden een smoothie lekkerder dan gewoon een stuk fruit en het is makkelijker te verorberen. Daarnaast krijg je lichaam direct een gezonde energie boost waarmee je weer een tijdje vooruit kan. Koffie en andere energie drankjes worden ook vaak gedronken om meer energie te krijgen. Dit werkt vaak op langer termijn alleen maar negatief.

Een smoothie is een gezond alternatief voor een direct energie boost en je voedingsinname erna blijft ook gelijk aan bij een normaal ontbijt(2).

De verschillende soorten smoothie?

Groen, geel grijs, blauw, zwart of rood. Elke kleur die je noemt, het kan de kleur zijn van een smoothie. Vaak wordt een smoothie gezien als een heleboel werk en lastig om te maken, maar dit is absoluut niet het geval. Hieronder een aantal tips hoe je het beste een smoothie kan maken (ook de lekkerste natuurlijk).

Een groene smoothie is over het algemeen het meest gezond doordat daar vaak meer bladgroenten in zitten(3).

Gebruik altijd bevroren vruchten of fruit. Deze zijn te krijgen in elke supermarkt. Door bevroren vruchten te gebruiken krijgt de smoothie direct een dikkere basis waardoor de smaak veel meer naar voren komt. Iedereen heeft een andere smaak en daardoor kan ik alleen maar voor mezelf spreken als ik een "top 10" van smoothie's geef.

Om een smoothie zoeter te maken, kun je natuurlijk suiker toevoegen. Maar hierdoor maak je de smoothie natuurlijk niet gezonder, integendeel zelfs. Wil jij je smoothie zoeter maken, probeer dat zoveel mogelijk natuurlijk zoetstoffen te gebruiken. Daarnaast kun je in plaats van melk ook andere voedingsmiddelen toevoegen.

Bijvoorbeeld eiwit poeder, tarwe gras of zelf natuurlijke supplementen (vloeibare omega 4 bijvoorbeeld). Hierdoor maak jij je eigen super gezonde vitamine bom die je kunt nuttigen wanneer je even wat meer vitamines nodig hebt. Daarnaast kun je een smoothie ook heel makkelijk bewaren in de koelkast. Vaak vul ik in de ochtend een kan met de gezonde snack en zet deze in de koelkast. Als ik naar kantoor ga, als ik thuis kom en na het eten neem ik vaak een glas.

Smoothie in de ochtend

In de ochtend hebben wij mensen een aantal uren nodig om volledig wakker te worden. Hierbij helpt een goed en stevig ontbijt bij. Vaak is er geen tijd om uitgebreid te gaan ontbijten en hierdoor krijgt men niet de nodige vitaminen en mineralen binnen. Als je de ochtend goed begint, zet je een trend voor de rest van de dag.

Lees meer: Gezonde ochtend routine

Een alternatief voor voor een snel ontbijt is om je ontbijt te combineren met een smoothie. Gooi een paar stukken fruit in de blender met yoghurt of ijs en binnen 2 minuten heb je genoeg smoothie om dit de hele dag te drinken. Als je in de ochtend een smoothie drinkt drijgt je lichaam direct veel gezonde voedingsmiddelen binnen waardoor jij direct meer energie krijgt gedurende de dag.

Dit artikel ging alleen maar over smoothie's en waarom ze goed zijn voor ons.

Een smoothie maken kost veel werk en energie, maar je krijg deze energie keer 10 terug door alle goede vitaminen en mineralen die in deze smoothie's zitten. Tegenwoordig vliegt de tijd voorbij en daarom vergeten we vaak om op onze gezondheid te letten. Een smoothie is een extreem goede stap in de richting van een optimaal gezond leven!

Optimalegezondheid.com blog
[MOWPOP id="128"]

Bronnen:

  1. https://www.voedingscentrum.nl/nl/gezond-eten-met-de-schijf-van-vijf/wat-staat-er-in-de-vakken-van-de-schijf-van-vijf/groente-en-fruit.aspx
  2. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/09637486.2020.1767041
  3. https://academic.oup.com/advances/article/3/4/506/4591497

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share