Je kan het op je brood doen, in de thee als suikervervanger op pannenkoeken of toetjes! Honing is een heerlijk natuurproduct dat een erg zoete smaak heeft. Het is een zoetstof die door de bijen geproduceerd wordt.
De afgelopen paar blogs die online staan gingen over de zoetstoffen aspartaam en stevia. De zoetstof honing kan natuurlijk niet in de rijtje ontbreken.
Valt honing onder de categorie goede suikervervanger? Daar komen we in dit artikel achter. Nog even als extra toevoeging. Niet alleen omdat het een zoetstof is schrijf ik er een artikel over. Ook heb ik hierover een aantal vragen ontvangen. Het is natuurlijker om deze in “blogvorm” te beantwoorden toch?
Honing
Honing wordt door bijen geproduceerd. De hoofdbestanddelen zijn bloemennectar en afscheidingsproducten van levende plantendelen. Van nature zitten deze ingrediënten vol met natuurlijke suikers, mineralen en sporenelementen.
Per definitie zijn er verschillende soorten honing omdat de smaak, kleur en geur van de honing afhangt welke nectar gebruikt is (1).
Honing als suikervervanger
Suikers komen vandaag de dag steeds negatiever in het nieuws te staan. Zowel terecht als onterecht…
Wanneer ons lichaam goed wil functioneren heeft het ook gewoon suikers nodig. Dus om suikers compleet uit je leven te bannen is onterecht, mits het natuurlijk de slechte suikers zijn die je wilt verbannen.
Honing vs suiker
Kunnen we suiker vervangen door honing? Levert dit gezondheidsvoordelen op? Onderzoekers in Amerika geven een duidelijk “JA” als antwoord op deze vraag. Een aantal argumenten voor dit antwoord hieronder.
De smaak van honing is “beter” dan de smaak van suiker. Daarnaast hebben we minder honing nodig om dezelfde zoete smaak te proeven als normale suiker.
Honing bevat een aantal essentiële vitamines en mineralen die we dagelijks nodig hebben. Honing bevat onder andere vitamine B, calcium, ijzer, magnesium, kalium en een aantal vetzuren.
Het lijkt erop dat ik deze term elke keer noem in een blog, maar ook nu is het zeker van toepassing. Honing bevat een aantal krachtige antioxidanten die de darmflora enorm kan verbeteren (2).
Conclusie
Ja, honing kan dus zeker een goede vervanger zijn van suiker. Echter houdt wel in het achterhoofd dat honing bijna evenveel calorieën bevat als suiker. Echter we hoeven veel minder honing te gebruiken om dezelfde zoet smaak te ontwikkelen dan wanneer we bijvoorbeeld suikerklontjes gebruiken.
Er zijn verschillende soorten suikers. Gebruikt alleen ongeraffineerde (onbewerkte) honing aangezien er ook honingproducten zijn waar extra suikers aan zijn toegevoegd.
Honing en de huid
Ik kan het zo 1,2,3 niet terug vinden, maar volgens mij heb ik al een eerder een artikel geschreven over de gezonde eigenschappen van honing als gezichtsproduct. Hieronder even een kleine opfrisser.
Eeuwenlang wordt honing al gebruikt als schoonheidsproduct. Men noemt het zelfs een van de beste ingrediënten voor huidverzorgingsproducten. Het wordt niet voor niets gebruikt in sommige medicijnen.
Natuurlijke honing heeft het vermogen om de huid te verjongen en gaat een droge huid tegen. Steeds meer cosmetische producten bevatten het ingrediënt honing. Verder zal het slechte bacteriën op de huid doden omdat het antiseptische bestandsdelen bevat.
Verschillende producten met honing:
- Gezichtsmaskers
- Lotion voor de huid
- Reinigende gezichtsscrub
- Badolie met honing
Alle positieve effect van honing op de huid:
- Herstelt beschadigde huid
- Houdt de huid soepel, vochtig, elastisch en egaal
- Voorkomt infecties
- Gaat rimpels tegen
- Vernieuwd huidcellen
- Dood bacteriën
- Verhoogd de weerstand door anti-oxidanten (3)
Overige feitjes van honing
Honing is een natuurlijke antibioticum door de hoge concentratie aan suikers. Daarnaast heeft het een positief effect op het afweersysteem omdat het antibacteriële proteïne bevat.
Baby’s onder de 12 maanden kunnen beter nog geen honing eten. Dit komt omdat het naast bloemennectar ook sporenelementen bevat. Het immuunsysteem van een baby is nog te zwak om zich hiertegen te beschermen. Pure natuurlijke honing bederft in principe niet! Dit komt omdat het een hele hoge concentratie suikers bevat. Er zijn zelfs in Egypte graven gevonden (met honing) van duizenden jaren oud waarbij de honing nog altijd niet bedorven was.
Heb je leuke toevoeging? Laat me dit dan zeker weten!
Bronnen:
ik heb de laatste tijden konstant jeuk op me schaamlippen en bij me bil. zou je me kunnen zeggen wat het is
ik koop altijd honing die van de dichts bijzijn de plaatselijke imker afkomt. heerlijk pak wel eens een theelepeltje honing.