• Waarom oppassen met de Insanity Workout

Waarom oppassen met de Insanity Workout

2019-05-23T21:39:56+01:00mei 24th, 2019|Sport|0 Reacties

De Insanity Workout: Heb je daar wel eens van gehoord? Als je een fanatiekeling bent, dan heb je daar vast wel eens iets over gelezen. Ben je benieuwd naar wat de Insanity Workout inhoudt? Lees dan snel verder, want voordat je hiermee begint, zijn er een aantal dingen die je beslist moet weten.

Als je op Internet zoekt, kun je urenlang doorbrengen met het lezen van allerlei recensies en reviews over dit programma. En dan heb je al snel in de gaten dat deze workout niet voor iedereen weggelegd is. Sterker nog, veel mensen hebben de Insanity Workout geprobeerd, en zijn er al snel weer mee gestopt. Het is een mega-zwaar programma!

Wat is de Insanity Workout?

De workout bestaat uit tien verschillende programma’s die ]allemaal gebaseerd zijn op Intensieve Interval Training (IIT). De Insanity Workout is met name erg populair omdat ze helemaal begeleid worden door een DVD, waardoor een lidmaatschap van een sportschool niet nodig is om deze workouts te kunnen doen. (1)

De workout belooft je dat je in een relatief korte tijd in een fantastische vorm kunt komen. Maar dat heeft wel een prijs:

De naam zegt het al: Deze workout is helemaal ‘Insane’! 

Waarom de Insanity Workout niet voor iedereen is

De Insanity Workout is een intensieve workout, heel erg intensief. Dit is dus niet voor iedereen geschikt.

Niet voor beginners en senioren

De intensiviteit van de workout is de reden dat ik het afraad voor beginners en senioren. Eigenlijk raad iel het af voor iedereen die nog niet voldoende uithoudingsvermogen heeft. Met te weinig ervaring, ga je al snel de pijp aan Maarten geven, als ze überhaupt al in staat zijn om een uur lang zo intensief te trainen.

Ik wijs je er op dat je beslist een hele goede conditie moet hebben om hieraan te kunnen beginnen. Bovendien is het programma enorm tijdrovend. Ook daar moet je rekening mee houden, want niet iedereen kan hier een uur (en in de praktijk is het meer) per dag aan besteden.

Ruim 2 maanden is heel erg lang

Het is waar dat de Insanity Workout je belooft dat je 60 dagen lang moet trainen om die fantastische vorm te krijgen. Maar dat heeft een hoge prijs. Het slopende trainingsschema vereist dat je 6 dagen per week het programma volgt. Dat geeft weinig ruimte voor rust en herstel. Dan moet je ook nog, tussen het eerste en het tweede deel, een week rust nemen om te herstellen. Per saldo duurt het hele programma dus méér dan 2 maanden.

Je staat er helemaal alleen voor

De Insanity Workout heeft hetzelfde probleem als bij ieder ander programma wat je thuis uitvoert: Er is geen begeleiding.

Als je begint aan een nieuwe workout, en zeker bij een intensieve workout, is het belangrijk om een coach achter de hand te hebben om er zeker van te zijn dat je alles goed uitvoert. Zeker als je zo intensief gaat trainen, zoals het Insanity Workout programma je vraagt, dan moet je iemand naast je hebben staan om te voorkomen dat je last krijgt van blessures.