Sport

Laatste Update: 23 mei 2019

Waarom oppassen met de Insanity Workout

De Insanity Workout: Heb je daar wel eens van gehoord? Als je een fanatiekeling bent, dan heb je daar vast wel eens iets over gelezen. Ben je benieuwd naar wat de Insanity Workout inhoudt? Lees dan snel verder, want voordat je hiermee begint, zijn er een aantal dingen die je beslist moet weten.

Als je op Internet zoekt, kun je urenlang doorbrengen met het lezen van allerlei recensies en reviews over dit programma. En dan heb je al snel in de gaten dat deze workout niet voor iedereen weggelegd is. Sterker nog, veel mensen hebben de Insanity Workout geprobeerd, en zijn er al snel weer mee gestopt. Het is een mega-zwaar programma!

Wat is de Insanity Workout?

De workout bestaat uit tien verschillende programma’s die ]allemaal gebaseerd zijn op Intensieve Interval Training (IIT). De Insanity Workout is met name erg populair omdat ze helemaal begeleid worden door een DVD, waardoor een lidmaatschap van een sportschool niet nodig is om deze workouts te kunnen doen. (1)

De workout belooft je dat je in een relatief korte tijd in een fantastische vorm kunt komen. Maar dat heeft wel een prijs:

De naam zegt het al: Deze workout is helemaal ‘Insane’! 

Waarom de Insanity Workout niet voor iedereen is

De Insanity Workout is een intensieve workout, heel erg intensief. Dit is dus niet voor iedereen geschikt.

Niet voor beginners en senioren

De intensiviteit van de workout is de reden dat ik het afraad voor beginners en senioren. Eigenlijk raad iel het af voor iedereen die nog niet voldoende uithoudingsvermogen heeft. Met te weinig ervaring, ga je al snel de pijp aan Maarten geven, als ze überhaupt al in staat zijn om een uur lang zo intensief te trainen.

Ik wijs je er op dat je beslist een hele goede conditie moet hebben om hieraan te kunnen beginnen. Bovendien is het programma enorm tijdrovend. Ook daar moet je rekening mee houden, want niet iedereen kan hier een uur (en in de praktijk is het meer) per dag aan besteden.

Ruim 2 maanden is heel erg lang

Het is waar dat de Insanity Workout je belooft dat je 60 dagen lang moet trainen om die fantastische vorm te krijgen. Maar dat heeft een hoge prijs. Het slopende trainingsschema vereist dat je 6 dagen per week het programma volgt. Dat geeft weinig ruimte voor rust en herstel. Dan moet je ook nog, tussen het eerste en het tweede deel, een week rust nemen om te herstellen. Per saldo duurt het hele programma dus méér dan 2 maanden.

Je staat er helemaal alleen voor

De Insanity Workout heeft hetzelfde probleem als bij ieder ander programma wat je thuis uitvoert: Er is geen begeleiding.

Als je begint aan een nieuwe workout, en zeker bij een intensieve workout, is het belangrijk om een coach achter de hand te hebben om er zeker van te zijn dat je alles goed uitvoert. Zeker als je zo intensief gaat trainen, zoals het Insanity Workout programma je vraagt, dan moet je iemand naast je hebben staan om te voorkomen dat je last krijgt van blessures.

Waarom oppassen met de Insanity Workout

Hoge kans op blessures

Schouderblessures komen vaak voor bij de Insanity Workout. Niet goed uitvoeren van de oefeningen, in combinatie met 6 dagen achter elkaar opdrukken, kan leiden tot spierscheuren en spierpijn. Andere veelgehoorde blessures zijn heupproblemen, enkelblessures, en pijn in één of beide knieën. (2)

Ik las de ervaring van iemand op internet. Hij was beginner (niet slim natuurlijk!) en de workouts hebben zijn knieën zoveel belast dat dit resulteerde in negen maanden fysiotherapie.

12 tips om je Insanity Workout te overleven

Wil je toch doorgaan met de Insanity Workout? Zorg dan in ieder geval dat je je het op een goede manier doet, zonder blessures! Hierbij 12 belangrijke tips om het meeste uit je Insanity Workout, of iedere andere workout, te halen:

1) Doe ALTIJD eerst een uitgebreide warming-up

Dit programma is zo vreselijk intens, en van lange duur, dat het een grote negatieve invloed kan hebben op je lijf als je je warming-up niet serieus neemt. De warming-up is niet alleen belangrijk om je workout soepel te laten verlopen, maar vooral ook om te voorkomen dat je jezelf blesseert. Zonder warming-up krijg je nagenoeg onvermijdelijk last van hele vervelende blessures waar je niet op zit te wachten. (3) Je bent gewaarschuwd!

2) Neem kleine slokjes water

Natuurlijk moet je water drinken, want je gaat zweten als een gek. Hou dus altijd die waterfles bij de hand. Maar ga geen grote hoeveelheden water drinken want dat voelt heel erg ongemakkelijk tijdens de workout. Ik raad je aan om steeds hele kleine slokjes te nemen, maar wel regelmatig. Na de workout mag je natuurlijk de hele fles leegdrinken. Gezien het zweet dat je tijdens de Insanity Workout kwijtraakt, raad ik het je zelfs aan!

3) Draag een hoofdband

Zelf ben ik geen grote fan van zweetbandjes om de polsen en een hoofdband. Maar ik raad je toch aan om dat niet te vergeten. Je gaat namelijk als een gek zweten, waardoor het zweet via je voorhoofd in je ogen gaat stromen. Geloof me, dat is niet bevorderlijk voor je concentratie. Je gaat je ergeren en de hele workout kun je dan wel gedag zeggen. De zweetband vangt het zweet op, zodat jij je kunt concentreren op je workout.

4) Concentreer je op HET VOLTOOIEN van de workout

De video van de Insanity Workout gaat in een moordend tempo. Probeer, zeker in het begin, niet de snelheid te halen die je op de video ziet. Het is beter om je alleen maar te concentreren op de bewegingen. Op de correcte uitvoering hiervan. Dit voorkomt dat je de workout verkeerd aanleert, waardoor je blessures kunt krijgen.

Stop ook niet zomaar omdat je moe bent, of omdat je lijf begint te protesteren. Als dat het geval is, dan loop je écht te hard van stapel. Het zal ongeveer 4 weken duren voordat je de hele training in het tempo van de video af kunt werken.

5) Wanneer doe je het goed?

Je weet dat je het goed doet als je na één week de hele warming-up kunt doen, zonder te stoppen. Ja, je leest het goed: De warming-up. Waarschijnlijk ben je nog niet in staat om de hele workout af te werken zonder te stoppen, maar je moet na 1 week wel in staat zijn om in ieder geval de warming-up in één keer af te werken. Het heet niet voor niets Insanity Workout!

6) Drink eiwitshakes na iedere workout

Veel vlees eten gedurende de workout-periode zal niet genoeg zijn. Je spieren hebben meer nodig om te kunnen herstellen. 6 dagen per week Insanity Workout is heel erg zwaar voor je lijf. Je moet dus eiwitshakes drinken om je spieren te helpen om te genezen en klaar te zijn voor de volgende dag. (4)

7) Houd je rug recht!

Als je de workouts correct uitvoert, en je benen en je core gebruikt, is het helemaal niet nodig om je rug te buigen om het ‘gemakkelijker’ te maken. Ok, je benen gaan vreselijk pijn doen, maar dat moet je in eerste instantie maar voor lief nemen. Dit wordt na een paar dagen steeds beter. En gedurende de eerste week ga je ook last van je onderrug krijgen, maar als je je workouts correct uitvoert moet deze pijn na ongeveer een week stoppen. Zo niet, dan doe je écht iets verkeerd!

8) Hoe sneller, hoe minder pijn

Als je denkt dat de workout minder pijn gaat doen als je langzamer gaat, en dat je nop deze manier ook nog eens energie bespaart, dan moet ik je heel erg teleurstellen. Dat is de grootste fout die je kunt maken. Als je langzaam gaat dan zal de pijn, zeker in het begin, soms niet te harden zijn. Als je de oefeningen snel doet, zoals op de video, dan zal het minder pijn gaan doen. Geloof me!

9) Prima om even adem te halen

Zeker in het begin kun je de workouts niet in één keer afwerken. Als dat wel het geval zou zijn, heb je deze intensieve workout niet nodig. Het gaat erom dat je je grenzen gaat verleggen, en dat gaat in kleine stapjes. Het is dus prima om zo nu en dan even snel op adem te komen. Uiteindelijk ga je merken dat je de oefeningen wel degelijk in één keer af kunt werken zonder te stoppen om op adem te komen.

10) Draag de juiste schoenen

Een veelgemaakte fout: Hardloopschoenen dragen tijdens een workout. Ik heb zelf deze fout in het begin gemaakt, en daar ben ik heel snel op terug gekomen. Het beïnvloed (op een negatieve manier) je prestaties en je uiteindelijke resultaten. 

Ik raad je heel sterk aan om speciale schoenen te dragen. Hardloopschoenen zijn namelijk ontworpen om de impact van het hardlopen op te vangen, en niet om bijvoorbeeld zijwaartse bewegingen op te vangen. Speciaal schoeisel biedt meer steun aan je voeten voor het uitvoeren van de meeste oefeningen. Oefeningen waarbij je lijf alle kanten op zal gaan.

Toen ik zelf de fout maakte door de workout te doen met mijn hardloopschoenen, merkte ik dat mijn voeten na 2 trainingen enorm pijn gingen doen., Niet alleen tijdens de workout, maar de hele dag. Ik heb toen direct andere schoenen gekocht, en toen was die pijn weer snel verdwenen.

11) Haal diep adem, héél diep!

Om al deze super-intensieve oefeningen te kunnen doen, hebben je spieren zuurstof nodig. Heel veel zuurstof. Hoe meer zuurstof je binnenkrijgt, hoe langer je door kunt gaan! Ik zie soms wel eens dat mensen heel erg stil proberen te zijn. Ze ademen heel zachtjes en dus niet erg diep. Ze proberen pas heel diep te ademen op het moment dat ze niet meer anders kunnen. Maar dan is het waarschijnlijk al te laat! Een grote fout, dus! Als je niet diep ademt wordt je sneller moe en neem je dus ook meer pauzes. De uiteindelijke resultaten zullen dus beduidend slechter zijn.

12) Weet waar je staat

Door de aangeraden 2-wekelijkse tests uit te voeren, krijg je een heel goed inzicht in waar je op dat moment staat. Binnen een paar weken zul je hele snelle vorderingen zien, maar het is wel belangrijk om dat vast te leggen zodat je het later weer na kunt lezen en vergelijken. Op deze manier plaats je je eigen prestaties in de juiste context. Persoonlijk vond ik het erg motiverend en het zette mij aan om nog beter mijn best te doen om de stijgende lijn door te zetten.

En dan nog 2 geavanceerde tips

Als je de tweede helft van de Insanity Workout hebt gehaald, kan ik je alleen maar feliciteren. Je hebt het overleefd en het ergste is nu voorbij. Jij bent nu waarschijnlijk één van de weinigen die zover gekomen zijn. Als je nu verder gaat met het tweede deel, dan wil ik je nog twee belangrijke tips meegeven:

1) Houd je core strak

Op de video hoor je dit constant, maar omdat je de neiging zult hebben om iedere workout te ’overleven’, zeker in de eerste weken, zal dit steeds lager op je prioriteiten lijstje komen te staan. Tegen het einde van de eerste maand raad ik je aan om hier weer extra aandacht aan te besteden. Alleen op die manier kun je het maximum uit de trainingen halen.

Als je écht een platte buik wilt, samen met mooie buikspieren, probeer dan tijdens de hele workout je core strak te houden. Je zult het ook echt moeten doen, ongeacht welke workout je op dat moment doet. Tijdens je dagelijkse leven ga je daar ook steeds meer aan denken, en voel je je core steeds strakker worden.

2) Het mentale deel

Als je aan het tweede deel van de Insanity Workout begint, zul je merken dat de intensiteit gaat stijgen. In het begin kan dat een beetje intimiderend zijn, maar je zult al snel merken dat je lijf inderdaad in staat is om dit hoge tempo bij te houden.

Het enige wat je op dit punt tegen zou kunnen houden is het mentale deel, je hoofd. Dit tweede deel is de volgende psychologische stap die je moet nemen om het maximale uit de workout te halen. En als je eenmaal beseft dat je met mentale kracht die laatste 10% kunt halen, dan heb je alles bereikt wat je kunt bereiken in deze Insanity Workout.

Tot slot…

En? Neem je een verstandige beslissing door voor iets anders te kiezen? Of hebben de verhalen over de hoge kans op blessures je niet van gedachten kunnen veranderen? Als het dan je keuze is om het toch te proberen, moet je een paar dingen in je achterhoofd houden.

Als je een beginner bent, raad ik je aan om eerst met een minder intensief programma te beginnen. Alleen door rustig op te bouwen kun je je voorbereiden op deze super-intensieve training. 

Beginner of gevorderde: Overweeg om een personal trainer te raadplegen, of een coach van de sportschool te vragen om je te helpen.

Zorg er in ieder geval voor dat je al je oefeningen in de juiste vorm uitvoert. Dat is de beste manier om te voorkomen dat je Insanity Workout omslaat naar een Horror Workout!

Heb jij ervaring met de Insanity Workout? Zou je deze workout willen doen? Graag hoor ik van je in de comments hieronder.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share