Sport

Laatste Update: 25 augustus 2022

Het nieuwe fenomeen van sportvasten!

Onlangs zat ik in de trein (toevallig kwam hij optijd) de "metro" te lezen. Ik had verder toch niet echt veel te doen en begon rustig te lezen. Op een gegeven moment kwam ik op een pagina terecht waar iemand een stuk over "sportvasten" had geschreven. Ik wist dat de term bestond en wist een klein beetje wat het inhoudt. Ik vond het erg interessant en zodoende ben ik ook wat op het internet gaan rondspeuren. De resultaten zijn erg uiteenlopend. Sommige mensen prijzen het de hemel in, en anderen moeten er helemaal niets van hebben. Om zelf een oordeel te geven, zal ik het eerst zelf moeten proberen toch?

Voordat ik kan oordelen zijn we een paar weken verder, dus voor diegene die ervaring heeft met sporten vasten zou ik je willen vragen om dit onderaan dit artikel mee te delen:) Alvast bedankt..

Ik kan me goed voorstellen dat niet iedereen weet wat sportvasten is, met dit artikel zal ik het concept proberen uit te leggen.

Het doel van sportvasten
Het doel van sportvasten is om vet te verbranden op een unieke manier. Door je stofwisseling te beinvloeden schijn je de "interne switch" kunnen omschakelen die voor de vetverbranding zorgt. Je laat alsware je lichaam effectiever het vet verbranden, zodat je op zeer korte termijn (10 dagen) slanker kunt worden. Door bepaalde genen te activeren zal je lichaam zich zal verjongen.

Weer een afslankprogramma...

Het vasten is namelijk niet een manier om je sportprestaties te verbeteren(1). Ben je een cardio-sporter dan helpt het ook niet om je prestaties te verbeteren (2).

Het vasten helpt je wel om sneller vet te verbranden als je gaat bewegen. Onderzoek laat zien dat als je 24 uur hebt gevast en dan gaat sporten er veel meer vetten in je bloed zitten dan als je gaat sporten nadat je gegeten hebt. Onderzoekers denken dat er dan meer vet in je bloed zit omdat je lichaam de vetcellen aanspreekt voor de energie die jij nodig hebt om te sporten (3).

Het is een programma waarbij je in de eerste 3 dagen veranderingen zal aanbrengen in je dagelijkse voedingspatroon gevolg met een een 3-tal "sapdagen". De laatste 4 dagen zullen worden besteedt aan bepaalde voeding op te bouwen. Elke dag zal je aan cardiotraining doen zoals fietsen of hardlopen.

Het grote verschil bij sportvasten is het feit dat deze kuur wordt begeleidt door een personal trainer. Deze zal je 10 dagen lang begeleiden. Het schijnt een vrij intensief programma te zijn die tevens ook niet geschikt is voor iedereen. Zo zou je veel tijd vrij moeten hebben en moet het mogelijk zijn om bepaalde dingen wel en niet te eten.

Het is een secuur programma dat alleen werkt wanneer je voldoende motivatie hebt. Ook zal het programma specifiek worden aangepast, ook omdat ieder persoon ander in elkaar zit.

Resultaten

Veel mensen vinden het super heb hebben erg veel resultaat geboekt. Andere mensen hebben er helemaal niets mee. De doorslaggevende factor waarom dit concept wel zou moeten werken is het feit dat je intensief begeleidt worden. Het meeste moeilijk bij afvallen en afslanken is de motivatie en gemotiveerd blijven. Een personal coach is hierbij een enorme belangrijke factor.

Het nadeel van sportvasten is, is dat het concept alleen maar werkt wanneer je alle stappen voor 100% volgt. Wanneer je bijvoorbeeld een keer een dag niet kan, betekend dat de kuur niet zal werken. Wanneer je dit wilt gaan doen zal dit beteken dat je bijna 2 weken lang een bepaald plan zou moeten volgen.

Waar kan ik me opgeven?
Er zijn meer dan 200 locaties in Nederland waar "sportvasten" wordt gegeven.

Voor meer informatie voer sportvasten, ga dan naar de officieele website:
www.sportvasten.nl

Conclusie
Het sportvasten concept vind ik zeer zeker erg interessant. Ik zal me er in de toekomst zeker een keer aan wagen. Het enige nadeel is, is dat je erg veel tijd voor moeten hebben omdat het alsware een 10 daagse intensieve cursus afvallen is. Daarnaast is het niet voor iedereen geschikt, juist omdat het veel aanpassingsvermogen van je lichaam wordt gevraagd!
[MOWPOP id="128"]

Bronnen:

  1. https://bjsm.bmj.com/content/44/7/473.short
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6983467/
  3. https://journals.physiology.org/doi/abs/10.1152/jappl.1986.61.4.1363

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. En wat vind u van intermittent fasting? Het lean gains protocol. Bent u hier ook bekend mee? Dit volg ik zelf namelijk, maar het "sportvasten" wat hierboven wordt beschreven ken ik niet.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share