• lactose intolerantie

Lactose-intolerantie deel 1: Wat is lactose en wat doet het?

2017-03-02T13:55:04+01:00mei 8th, 2013|Lactose Intolerantie|3 Reacties

Laatste update: door

Lactose-intolerantie deel 1: Wat is lactose en wat doet het?

Met name bij kleine kinderen en peuters zien we het regelmatig: Lactose-intolerantie, waardoor het drinken van dierlijke melkproducten een hachelijke zaak wordt. Om darm en maagklachten te vermijden, moet met name melk vermeden worden, maar dat is niet altijd gemakkelijk. In deze special alle informatie over lactose-intolerantie, wat je er aan kunt doen en welke alternatieven er zijn voor de lactose-houdende producten.

Wat is lactose?

Het suikerproduct Lactose is een zogenaamde disacharide, opgebouwd uit de twee monosachariden Galactose en Glucose. Lactose is duidelijk minder zoet dan andere suikers zoals glucose (druivensuiker) en sacharose (ritesuiker, bietsuiker of gewone kristalsuiker).

Lactose is een suikerproduct wat met name voorkomt in de melk van zoogdieren, dus ook in het veel gedronken koemelk. Deze melk kan wel 4 tot 5 procent lactose bevatten. Ook komt lactose voor in een klein aantal tropische planten. Als je zuivere lactose onder de loep neemt, zijn het grote en harde suikerkristallen die heel erg lastig afbreekbaar zijn. Een andere naam voor lactose is dan ook het zogenaamde ‘zandsuiker’.

Wat is lactose-intolerantie?

Heel erg kort gezegd is lactose-intolerantie het onvermogen om de lactose te kunnen verteren in het lichaam. Als gevolg hiervan blijft de lactose achter in de darmen, en gaat dit gisten. Darmklachten zijn het directe gevolg!

Met name jongeren hebben de mogelijkheid om lactose om te zetten in glucose en galactose, dankzij het enzym Lactase. Dit enzym wordt door het lichaam zelf aangemaakt. Aangezien de aanmaak van