Rode bieten behoren tot de Chenopodiaceous familie. Hun geschiedenis gaat terug tot de oudheid en de vroegste tekenen van hun cultivatie waren ongeveer 4.000 jaar geleden in het Middellandse Zeegebied. Van daaruit werden ze waarschijnlijk naar Babylon getransporteerd en tegen de 9e eeuw na Christus, hadden ze hun weg gevonden naar de Chinese cultuur en keuken. Ze zijn al lang geassocieerd met seksualiteit en worden al duizenden jaren als afrodisiacum gebruikt.
Bieten worden vaak toegevoegd als ingrediënt in salades, soepen en in zuur en worden ook gebruikt als een natuurlijke kleurstof. Hoewel bieten het hele jaar door verkrijgbaar zijn, worden ze nog steeds als seizoensgroenten beschouwd. Naast het gebruik als een echt voedselproduct, zijn bieten ook waardevol als een bron van sucrose, wat ze tot een levensvatbare vervanging voor tropisch suikerriet maakt. Ze worden dan ook vaak gebruikt om geraffineerde suiker van te maken.
Veel voedingsstoffen in slechts enkele calorieën
Bieten hebben een indrukwekkend voedingsprofiel.
Ze bevatten weinig calorieën en bevatten veel waardevolle vitaminen en mineralen. In feite bevatten ze een beetje van bijna alle vitamines en mineralen die je nodig hebt.
Hier is een overzicht van de voedingsstoffen die in een portie gekookte bieten van 100 gram zitten:
- Calorieën: 44
- Eiwit: 1,7 gram
- Vet: 0,2 gram
- Vezels: 2 gram
- Vitamine C: 6% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid
- Foliumzuur: 20% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid
- Vitamine B6: 3% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid
- Magnesium: 6% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid
- Kalium: 9% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid
- Fosfor: 4% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid
- Mangaan: 16% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid
- IJzer: 4% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid
Bieten bevatten ook anorganische nitraten en pigmenten, wat beide plantaardige stoffen zijn die een aantal gezondheidsvoordelen bieden.
De gezondheidsvoordelen van rode bieten
Bekijk hier enkele van de meest besproken voordelen van bieten voor de gezondheid.
Verlaagt de bloeddruk
Ik weet niet zeker of de zon elke vierentwintig uur weer opstijgt, maar onze bloeddruk stijgt in elk geval wel.
Tenminste, voor de meesten van ons. Vooral met een baan die het uiterste van ons vraagt. Wat je dan kunt doen? Heel eenvoudig gewoon bieten eten.
Wil je het verband tussen rode bieten en de bloeddruk weten? Uit een onderzoek is gebleken dat rode bietensap de bloeddruk in vier weken kan verlagen. Volgens deskundigen komt dit vanwege de aanwezigheid van nitraten, die het lichaam omzet in stikstofmonoxide. En tijdens dat proces breiden de bloedvaten zich uit.
Ook kan het regelmatig consumeren van rode bietensap deze goede effecten verlengen. Dus als je niet weet wat je moet snacken terwijl je 's avonds je favoriete tv-serie kijkt, weet je het nu. Het consumeren van maar liefst 250ml bietensap per dag kan effectiever zijn dan de meeste antihypertensiva. Maar goed, overleg wel even met je arts voordat je deze verandering maakt.
Een ander onderzoek had soortgelijke bevindingen - anorganische suppletie met nitraat en bietensap hielp om de bloeddruk te verlagen. Dit kan van pas komen voor mensen met een risico op hart- en vaatziekten.
Goed voor het hart
Eigenlijk geldt hier hetzelfde als het bovenstaande punt. De nitraten in bieten verlagen de bloeddruk en verminderen zo dus het risico op het krijgen van hartaandoeningen en beroertes.
Volgens een onderzoek kan slechts een week van regelmatige dosering van rode bietensap het uithoudingsvermogen en de bloeddruk bij oudere personen met een risico op hartfalen flink verbeteren.
Een ander Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat de inname van bietensap een myocardiaal infarct voorkomt (de obstructie van de bloedtoevoer naar het weefsel in het hart).
Volgens een rapport verbetert rode biet ook de levering van zuurstof aan de werkende skeletspieren. Wanneer de werkende skeletspieren niet genoeg zuurstof krijgen wordt hun werking verstoord en neemt het vermogen om je armen of benen te bewegen af. Dit resulteert in verminderde fysieke activiteit en dat kan uiteindelijk leiden tot het ontwikkelen van hartkwalen.
Helpt kanker te voorkomen
Bietenextract kan mogelijk borstkanker en kanker in de prostaat voorkomen. Dit kan worden toegeschreven aan de aanwezigheid van betanine (een vorm van betalain) in rode biet.
Uit een ander onderzoek, dat werd uitgevoerd door de Howard University of Washington, bleek dat de inname van rode biet ook de ontwikkeling van long- en huidkanker kon voorkomen.
Bietensap bleek, samen met wortelextract, te helpen bij de behandeling van leukemie. Talrijke onderzoeken hebben de antikanker- en chemopreventieve eigenschappen van bieten ondersteund.
Uit een ander Frans onderzoek bleek dat betanine de proliferatie van kankercellen aanzienlijk kon verminderen.
Goed voor de lever
De aanwezigheid van calcium, betaïne, B-vitaminen, ijzer en antioxidanten maakt bieten een van de beste voedingsmiddelen voor de lever. Bieten verdunnen ook de gal, waardoor het gemakkelijk door de lever en de dunne darm kan stromen en dit verbetert de gezondheid van de lever.
De betaïne in bieten helpt de lever ook om toxines te verwijderen. De vezel in bieten verwijdert de gifstoffen die in de lever zijn opgehoopt en zorgt ervoor dat ze het lichaam niet opnieuw binnenkomen.
De lever bevat ook zink en koper en beiden kunnen de levercellen beschermen tegen oxidatieve stress.
En volgens een Pools onderzoek kan rode biet de lever ook beschermen tegen oxidatieve schade.
Verhoogt de energieniveaus
Onderzoeken hebben aangetoond dat bieten de spieren zuiniger maken, waardoor het uithoudingsvermogen verbetert. Een van deze onderzoeken werd gehouden onder mannen van 19 tot 38 jaar, die moesten fietsten op hometrainers. Door ongeveer een halve liter bietensap per dag te drinken konden ze zestien procent langer fietsen zonder uitgeput te raken.
En nogmaals dit is te danken aan de nitraten. Wetenschappers zijn van mening dat de nitraten in rode bieten ook helpen om de doorbloeding en de signalering van cellen en hormonen te verbeteren. Dit speelt allemaal een rol bij het verhogen van het energieniveau.
Rode biet bleek ook het gebruik van adenosinetrifosfaat van de spieren te verminderen, wat de belangrijkste energiebron van het lichaam is. Dit bespaart energie en helpt iemand om langer actief te blijven.
Volgens een ander onderzoek gaf het eten van rode biet hardlopers ten opzichte van anderen die dat niet deden een bescheiden voorsprong van gemiddeld 41 seconden op een ronde van 5 kilometer. De reden hiervoor is het vermogen van rode bieten om de zuurstof-dragende capaciteit van het bloed te verbeteren. Het vermindert ook de hoeveelheid zuurstof die de spieren nodig hebben om optimaal te kunnen presteren.
Een ander onderzoek toonde aan hoe rode biet de prestaties van vrouwelijke kajaksporters op internationaal niveau verbeterde. De atleten hadden, twee uur voor de proeven twee bietendrankjes van 70 milliliter gekregen en ze konden een duidelijke verandering opmerken.
Bieten kunnen ook de hoeveelheid zuurstof die er tijdens het doen van oefeningen wordt gebruikt verminderen. In onderzoeken die werden uitgevoerd met ratten die oefeningen moesten doen, werd er ontdekt dat een suppletie met bietensap de bloedtoevoer naar de ledematen kon verbeteren. Deze groente kan ook bij personen die lijden aan de perifere arterieziekte de trainingsprestaties verbeteren.
Bestrijdt ontstekingen
Door de ruime hoeveelheden foliumzuur, vezels en betalains die ze bevatten zijn bieten een van de beste ontstekingsremmende voedingsmiddelen op deze aarde.
Volgens een Iraans onderzoek was rode biet, vooral in de sapvorm, effectief bij de behandeling van ontstekingen. Een ander Egyptisch onderzoek wees uit dat het extract van rode biet ontstekingen in de nieren kon behandelen.
Bevordert de gezondheid van de hersenen
Het is bekend dat bieten door de oxygenatie van de somatomotorische cortex te bevorderen de neuroplasticiteit van de hersenen verbeteren. Dit is het hersengebied dat meestal wordt aangetast in de vroege stadia van dementie.
In een ander onderzoek begonnen de hersenconnecties van oudere hypertensieve volwassenen, toen ze bietensap kregen toegediend (naast het doen van lichaamsbeweging), weer sterk te lijken op die van jongere volwassenen.
De nitraten in bieten worden, zoals we al hebben kunnen lezen, in ons lichaam omgezet in stikstofmonoxide. Deze stikstofmonoxide laat de hersencellen met elkaar communiceren, waardoor de gezondheid van de hersenen verbetert. Nitraten verbeteren ook de bloedtoevoer naar de hersenen.
Er is ook gebleken dat bietensap de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer kan voorkomen. Volgens bepaalde onderzoeken hadden degenen die bietensap dronken gezondere hersenen en verbeterde cognitieve functies.
Volgens een ander Brits onderzoek kan nitraat in de voeding de cerebrale bloedstroom verbeteren, waardoor de hersenfunctie verbetert.
Regelt de bloedsuiker
Dit heeft meer te maken met suikerbieten. Volgens een onderzoek uit IJsland kunnen de vezels in suikerbieten hyperglycemie verminderen.
En uit een ander Brits onderzoek bleek dat de consumptie van bietensap (tijdens of na de lunch of het diner) postprandiale glycemie kon onderdrukken.
Verbetert de spijsvertering
Wat zijn de voordelen van regelmatig bieten eten? Het zit zo. De regelmatige consumptie van suikerbieten of bietproducten blijkt de spijsvertering en de kwaliteit van het bloed te kunnen verbeteren. En volgens een ander onderzoek kan de sap van witte bieten obstructies in de lever en de milt verhelpen. Rode bieten kunnen ook nuttig zijn bij de behandeling van ziekten die verband houden met het spijsverteringsstelsel en het bloed.
Rode bieten hebben zelfs een prominente plaats in de geschiedenis als het gaat om de gezondheid van de buik. Romeinen aten al bieten om constipatie en andere gerelateerde kwalen te behandelen.
Omdat ze rijk zijn aan vezels kunnen bieten helpen bij de behandeling van diverticulitis. Vezels helpen ook om de stoelgang te bevorderen en het verbetert de algehele gezondheid van het spijsverteringsstelsel.
Vermindert het slechte cholesterol
Uit een onderzoek met dieren bleek dat ratten die bietenextracten gevoed kregen een afname van het totale cholesterolgehalte en een toename van het goede cholesterol ervaarden. Hoewel er meer onderzoek nodig is op dit gebied, zijn de auteurs van het onderzoek wel van mening dat de oplosbare vezels in bieten deze gunstige eigenschappen veroorzaken.
Rode biet is ook een van die weinige voedingsmiddelen met weinig calorieën en bevat geen cholesterol.
Voordelen tijdens de zwangerschap
Uit een onderzoek is gebleken dat bieten vooral vanwege hun nitraat-suppletie gunstig zijn voor zwangere vrouwen. Er is echter naar dit onderwerp nog wel meer onderzoek nodig.
Bieten zijn ook rijk aan foliumzuur, wat een zeer goede reden is voor zwangere vrouwen om ze op te nemen in hun dieet. Foliumzuur helpt namelijk neurale buisdefecten bij de baby te voorkomen.
Helpt bij de behandeling van bloedarmoede
We weten allemaal dat een tekort aan ijzer bloedarmoede veroorzaakt. Uit onderzoek is gebleken dat bieten rijk aan ijzer zijn en dat de opname van ijzer uit rode bieten beter is dan die uit andere groenten.
Volgens een rapport van de University of Maryland Medical Center zijn bieten ook rijk aan ijzer en kunnen ze bloedarmoede helpen bestrijden. Het foliumzuur in bieten helpt ook tegen de ontwikkeling van bloedarmoede.
Verbetert de seksuele gezondheid
Rode biet wordt al sinds de Romeinse tijd als afrodisiacum gebruikt. Bieten bevatten goede hoeveelheden borium wat een mineraal is dat direct gerelateerd is aan de productie van geslachtshormonen. Bieten werken ook ontspannend. De betaine in bieten ontspant je geest en de tryptofaan draagt bij aan geluk en dit kan beide helpen om je in de stemming te brengen.
Volgens een onderzoek uit Saoedi-Arabie kan bietensap ook helpen om seksuele zwakte te behandelen.
Bevordert sterkere botten en tanden
Bieten zijn rijk aan calcium en we weten allemaal dat het hebben van sterke botten en tanden zonder het mineraal onmogelijk is.
Helpt bij gewichtsverlies
Een ander kenmerk dat van bieten het ideale voedsel voor gewichtsverlies maakt, is de natuurlijke zoetheid ervan. Dat is waarom je je kunstmatige zoetstof ermee kunt vervangen. Omdat een dieet met veel toegevoegde suiker kan resulteren in gewichtstoename kun je dus beter bieten gebruiken.
Rode biet is rijk aan vezels, waardoor het een van de beste afslankproducten is. Trouwens over bietensap gesproken, sommige deskundigen zeggen dat het drinken van sap beter is, omdat je lichaam de voedingsstoffen uit sap beter kan opnemen.
Verhoogt het niveau van antioxidanten
Dit kan worden toegeschreven aan de aanwezigheid van polyfenolen en betalains - de verbindingen in rode biet die het zijn antioxiderende eigenschappen geven. Volgens een onderzoek heeft het betalain-pigment in bieten krachtige ontstekingsremmende eigenschappen. Deze eigenschappen helpen om oxidatieve stress te behandelen en de cognitie te verbeteren.
En niet alleen de rode zelf maar ook de bietgroente zijn rijk aan antioxidanten.
Heeft anti-aging eigenschappen
Bieten bevatten vitamine A en carotenoïden die je van binnenuit kunnen helpen. Ze bevatten ook een behoorlijke hoeveelheid luteïne wat een andere krachtige antioxidant is. Deze antioxidanten bestrijden vrije radicalen en kunnen helpen bij het bestrijden van rimpels.
Volgens een Chinees onderzoek heeft suikerbietmelasse uitstekende antioxiderende eigenschappen. Het fenolgehalte van melasse van suikerbieten vertoont antiverouderingseigenschappen.
Verbetert de gezondheid van de huid
Wat zijn de voordelen van bieten voor de huid? Er is vastgesteld dat het eten van rode biet de ontwikkeling van huidkanker voorkomt. Bieten bevatten ook, zoals we al besproken hebben, vitamine A die de slijmvliezen van het gezonde lichaam onderhoudt en de gezondheid van de huid verbetert.
Kan helpen bij het voorkomen van osteoporose
We hebben al gezien dat de nitraten in bieten in het lichaam worden omgezet in stikstofmonoxide. Een Japans onderzoek stelt dat stikstofmonoxide bepaalde leefstijlgerelateerde ziekten kan helpen voorkomen en osteoporose is een van hen.
Een andere reden dat bieten goed zijn voor de behandeling van osteoporose is de aanwezigheid van silica. Het lichaam heeft dit mineraal nodig om calcium efficiënt te kunnen gebruiken. Elke dag een glas sap gemaakt van rode biet kan osteoporose en andere gerelateerde aandoeningen (zoals Osteogenesis imperfecta) voorkomen.
Volgens het University of Maryland Medical Center helpen betaïne-supplementen de niveaus van homocysteïne in het lichaam te verlagen. De overmatige opbouw van homocysteïne kan het risico op het krijgen van osteoporose, vooral bij jongere volwassenen, verhogen.
Het uitkiezen en bewaren van rode bieten
Dat is de lijst met voordelen van rode biet voor de gezondheid. Maar hoe kun je nog meer van de voordelen genieten? Door de juiste soort bieten te nemen.
Daarom moet men bieten goed kunnen selecteren en ook weten hoe je ze moet bewaren.
Ja, je kunt zeker een pakje goede verse bieten uit de supermarkt halen maar de vraag is hoe je nu de goede van de slechte onderscheid?
Beter is het om je rode bieten op de lokale markt te kopen. Lekker vers, biologisch, beter voor je gezondheid!
Het uitkiezen van rode bieten
Kies alleen die bieten die klein en stevig zijn en een diepe kastanjebruine kleur hebben. Ze moeten ook een vlekkeloze schil en heldere bladeren hebben (zonder tekenen van verwelking). Kies ook voor harde en stevige wortels - dit betekent dat de bieten vers zijn omdat ze onlangs zijn geplukt. Vermijd bieten met plekjes of vlekken.
Als een biet groot is en een behaarde wortel heeft neem deze biet dan niet. De haren zijn een indicatie voor de ruwheid en de leeftijd van de biet en deze biet wil je niet.
Je bieten moeten maximaal 5 centimeter in diameter zijn. Een biet die groter is, betekent dat het vooral in het midden taai en houterig zal smaken. Dat wil je ook niet. Kleinere bieten zijn het beste. Ze zijn namelijk zacht en lekker van smaak.
Hoe kun je rode bieten bewaren?
Snijd zodra je thuis bent de bladeren en 2 centimeter van de wortel af. Anders zullen de bladeren namelijk het vocht van de wortel wegnemen.
Bewaar de bladeren apart in een plastic zak en gebruik ze binnen twee dagen.
Je kunt bieten net als elke andere groente - in een goed afgesloten plastic zak- in de koelkast bewaren. Als je dit doet, kun je ze minimaal 7 tot 10 dagen in de koelkast laten liggen.
Gekookte of ingeblikte bieten kunnen ook tot een week gekoeld worden bewaard.
Hoeveel bieten kun je per dag eten?
Hoewel er geen specifieke dosering is, wordt rode biet meestal op basis van het nitraatgehalte gedoseerd. Het ideale nitraatgehalte is 6,4mg tot 12,8mg nitraat per 1 kg rode biet.
Maar anders dan dit is er geen specifieke manier om het aantal bieten dat schadelijk zou kunnen zijn aan te wijzen. Om het simpel te houden - een portie (136 gram) bieten per dag moet voldoende zijn.
Als je de dosering van rode bietensap of poeder wilt weten, kan de verpakking je helpen.Wat betreft bietensap - we hebben het al besproken is ongeveer 200ml tot 250ml per dag voldoende.
Hoe kun je bieten in je dieet opnemen?
Dit is vrij eenvoudig.
- Een manier is om bietensap te drinken. Je kunt ook sap van verse bieten maken omdat deze ook goede hoeveelheden kalium en magnesium bevatten.
- Je kunt rauwe bieten in je salade verwerken. Rasp ze bijvoorbeeld fijn.
- Of je kunt bieten bakken. Maar zorg er dan wel voor dat je iets draagt om je handen te bedekken om 'rode handen' te voorkomen.
Om je op weg te helpen, heb ik hier een lekker recept voor je. Een recept waar rode bieten in zitten.
Koolrabi met prei en rode bieten
Tot slot…
Rode bieten zijn écht Hollands. En weet je wat nog mooier is? Je kunt zo vreselijk veel variëren met rode bieten: Van warm hoofdgerecht tot een onderdeel van een frisse salade.
Een ideale combinatie: Lekker én goed voor je gezondheid!
Bronnen
foodfacts.mercola.com/beets.html
www.livestrong.com/article/413049-why-are-beets-good-for-you/
draxe.com/beet-benefits/
Leuk, al die gezondheidsvoordelen, behalve als je er niet tegen kan. Van bieten lopen mijn darmen leeg. Tegenwoordig wel ontdekt dat ik wel tegen gele bietjes kan. Koken lijkt me wel beter dan rauw.
Wat goed om te lezen. Ik krijg ook hele erge darmproblemen van rode bietjes. Geel heb ik nog niet geprobeerd. Maar die heb ik mooi nog nooit ergens zien liggen.
Dag, ik snij de krootjes in stukken en frituur ze dan zoals aardappelen.
Heerlijk!
Mmmm....goed idee! Thanks!