Aambeien Behandeling

Laatste Update: 3 november 2020

Aambeien Operatie en Behandel Tips

Aambeien zijn een vervelende aandoening waar mensen al eeuwen last van hebben. Toch zijn er nog steeds veel onduidelijkheden over waarom in deze moderne tijd mensen nog steeds last hebben van aambeien.
Uit onderzoek blijkt dat erg veel mensen op een gegeven moment in hun leven wel eens last krijgen van aambeien(1).

Term

Voor de duidelijkheid. Met de term aambeien wordt gerefereerd naar de symptomen, aangezien iedereen aambeien heeft.
Pas wanneer de zwellichamen pijnlijk worden en naar buiten treden aan het einde van de anale kanaal, dan pas zijn er klachten.
De meeste auteurs en onderzoekers zijn het er over eens dat het eten van te weinig vezels en te veel bewerkte voedingsmiddelen de kernoorzaken zijn van aambeien(2).
Zelf deel ik deze mening, omdat het juist de vezels zijn die ons darmkanaal er toe in staat stellen om van onze ontlasting de juiste substantie te maken. Door een zachtere ontlasting wordt er minder druk uitgeoefend op de anus.

Toch vinden veel mensen het erg vervelend om zich te laten behandelen door een arts en ze zoeken in eerste instantie een oplossing voor thuis.
Maar wanneer de aambeien echt te groot worden, dan is een poliklinische ingreep of operatie noodzakelijk(3). Een aambeien operatie wordt pas overwogen wanneer de symptomen al zo vervelend zijn dat je niet meer normaal kunt functioneren.
Denk aan ongecontroleerde bloedingen en eindeloze jeuk.

Niet kunnen functioneren betekent ook dat je dagelijkse activiteiten niet meer normaal uitgevoerd worden. Als je bijvoorbeeld niet meer normaal boodschappen kunt doen of naar je werk kunt heb je wel een probleem.

Externe aambeien

Deze vorm van aambeien wordt normaal gesproken niet met een operatie verwijderd, tenzij de zwellichamen erg groot zijn of wanneer ze het effect zijn van een eerder uitgevoerde operatie.

Externe aambeien worden vaak met zalf behandeld. Daarnaast kun je ook behandelingen krijgen die ervoor zorgen dat de aambei sterft en van je lichaam valt. Dit wordt dan bijvoorbeeld gedaan door een laserbehandeling die de bloedtoevoer stopt of zelfs door er een elastiekje om te binden.

Interne aambeien

Het operatief verwijderen van interne aambeien wordt gezien als het laatste redmiddel, omdat ze onderdeel vormen van het lichaam. Pas wanneer de klachten blijvend zijn en de natuurlijke behandelmethodes onvoldoende werken, dan komt deze optie in aanmerking.

Normaal gesproken is het een kleine ingreep en verdoving wordt toegepast. De specialist maakt een kleine insnijding om de druk van de zwellichamen te verkleinen.
De ingreep is het meest effectief wanneer de aambeien 4 tot 5 dagen oud zijn. Indien de pijn acceptabel is raad ik je het eerst aan om te beginnen met een natuurlijke methode om zodoende je aambeien te behandelen.

Als een interne aambei naar buiten is geduwd worden soms ook dezelfde behandelingen gegeven als aan de externe behandeling. Een laser of elastiek behandeling behoort dan ook tot de opties. Als een interne aambei naar buiten wordt geduwd is dit erg pijnlijk, probeer dat daarom te voorkomen.

Aambeien Behandelen

Veel mensen die last hebben van aambeien vinden een oplossing van de symptomen door een thuis behandeling. Gebruik de volgende tips om er voor te zorgen dat je aambeien niet erger worden en om voor verlichting te zorgen.

 • Behandel de anus zachtjes met wit vochtig toiletpapier, of met een reinigingsmiddel na de stoelgang. Het is erg belangrijk om voor een zeer goede hygiëne te zorgen als je last hebt van aambeien. Ook kun je overwegen om baby afveeg doekjes te gebruiken.
 • Vermijd te veel wrijving op het anale gebied.
  Je kunt ook afspoelen in een douche of op een bidet om overmatig contact te vermijden. Na het afspoelen, voorzichtig droogmaken met een zachte absorberende handdoek.
 • Gebruik zeep die geen parfums of kleurstoffen bevat, aangezien deze juist aambeien kunnen uitdrogen en verergeren vanwege de ingrediënten en bestandsdelen.
 • Gebruik een effectieve aambeien crème of zalf voor verlichting van de jeuk.
 • Neem zittend een bad. Vul het bad met net genoeg warm water zodat je er in kunt zitten. Doe dit meerdere malen per dag, vooral na de stoelgang. Wees wel voorzichtig met de temperatuur, te heet water kan de klachten verergeren!
 • Ook is het aan te raden om voldoende bedrust te nemen om de druk te verminderen. Je kunt overwegen om op de maag te slapen met een kussen onder je heupen om de zwelling van de aambeien te verminderen.
 • Ga niet lange tijden achter elkaar staan of zitten. Je aambeien raken dan extra geïrriteerd.
  Als je toch een lange tijd moet zitten, ga dan op een kussen zitten om de druk niet erger te maken.
 • Vermijd ook het tillen van zware objecten.
 • Draag katoenen ondergoed om vocht opbouw te voorkomen. Hierdoor kunnen aambeien gaan irriteren.
 • Draag losse kleding waar jij je goed in kunt bewegen en je comfortabel voelt om zodoende de druk van aambeien te verminderen.
 • Eet meer vezels. Begin je dag bijvoorbeeld met ontbijtgranen.

Als je last hebt van aambeien is het slim om eerst de bovenstaande tips op te volgen, voordat je een operatie of poliklinisch ingreep overweegt.

Tot slot...

Aambeien zijn erg vervelend en kunnen je tot wanhoop drijven. Het overwegen van een poliklinische ingreep is daarom erg logisch. Echter je zult er al snel achter komen dat je huisarts je eerst wil aanbevelen om met zalf en een ander dieet de aambei te verminderen zodat een dergelijke ingreep niet nodig is. Pas als jij niet meer normaal kunt functioneren, niet meer naar je werk kunt of je huishoudelijke klussen niet kunt uitvoeren is een poliklinische ingreep of een operatie nodig.

Een operatie is een kleine ingreep die meestal alleen voor interne aambeien wordt uitgevoerd. Ook de genezing van de operatie kan pijnlijk zijn doordat er een wond zit die dan moet helen. Blijf daarom ook na de operatie op je dieet en lichaamshouding letten om de genezing te bevorderen. Drink daarbij ook veel water en laat bewerkte voedingsmiddelen tijdelijk staan totdat alles weer heel is.

Poliklinische ingrepen hebben vooral tot doel om de doorbloeding naar de aambei te stoppen zodat deze afsterft en geen pijnsignalen kan doorsturen.

Snellere en pijnloze aambeien behandeling?

Bronnen:

 1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/001650859090828O
 2. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1542356518302751
 3. https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-319-65942-8_18

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Wat kan ik gebruiken na de gummi elastiek geplaast te hebben door de chirurg. Ik heb t al 2 weken laten plaatsen en nog steeds heb ik hevige pijnen als ik naar toilet ga. Daarna ook pijnen zo 2 uurtjes lang. Lig ik dan totdat de pijnen verminderd. Graag een optie zodat ik minder pijnen kan krijgen.

 2. ik heb een operatie al een week gedaan maar het doet echt pijn en het komt weer uit en infectie gekregen. wat betekend dat

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share