Voedingsadvies

Laatste Update: 7 april 2017

Is fruit in de blender minder gezond?

fruitsoorten

Fruit in de blender gooien is een snelle manier om een boel verschillende hapjes en gerechten te maken. Het is misschien wel de snelste manier om alle vitaminen, mineralen, en antioxidanten binnen te krijgen die in fruit zitten – maar is dat wel zo?

Krijgen we alles wel binnen?

Het maken van smoothies wordt al lang als een goede manier gezien om de hoeveelheid fruit die we binnenkrijgen te verhogen en we weten dat er verschillende websites (en zelfs hele boeken) aan besteed zijn, maar raken we met fruit in de blender niet iets van de voedingswaarde kwijt?

De waarheid over het verlies van voedingsstoffen

Om te kijken of fruit in de blender misschien echt minder gezond is moeten we bij het begin beginnen. Welke factoren zorgen ervoor dat voedingsstoffen in groenten en fruit worden afgebroken voordat we ze kunnen verwerken?

Het zijn er maar drie – drie verschillende factoren die ervoor zorgen dat de voedingsstoffen in onze groenten en fruit verloren gaan: warmte, licht, en zuurstof.

Dit is één van de redenen dat sommige mensen zeggen dat het blenden van fruit in de blender ervoor zou zorgen dat we tot wel 90 procent van de voedingsstoffen kwijtraken. De reden die hun geven is omdat het fruit wordt blootgesteld aan zuurstof – één van de drie factoren.

Echter, wat deze mensen niet in acht nemen is dat het verlies van voedingsstoffen niet binnen een paar seconden gebeurt. Als dat wel het geval was dan hadden die appels in de supermarkt bijna geen voedingsstoffen meer over. Ze zijn nameijk al redelijk lang blootgesteld aan zuurstof sinds de oogst.

Onderzoek (1) heeft echter uitgewezen dat in veel fruit eerst bederf optreedt (de zachte plekjes die we het liefst niet opeten) voordat er een daadwerkelijk verlies van voedingsstoffen kan worden gemeten.

Een onderzoek vergeleek gesneden rauw fruit met hele vruchten en uit het onderzoek bleek dat na zes dagen in de koelkast te hebben gelegen, mango's, aardbeien en watermeloen niet meer dan 5 procent van hun vitamine C-gehalte waren kwijt geraakt. Het onderzoek wees ook uit dat gesneden meloen en kiwi geen carotenoïden verloren.

Carotenoïden zijn micronutriënten die worden verbonden met een lager risico op hart- en vaatziekten. Ook toonde het onderzoek aan dat er geen enkel fruit was dat een duidelijk verlies in fenolen had. Fenolen zijn een vorm van antioxidanten.

Verminder het verlies van voedingsstoffen bij het blenden

verse salade

Hoewel onze vruchten na verloop van tijd geleidelijk voedingsstoffen verliezen kunnen we wel een paar dingen doen om ervoor te zorgen dat we de blootstelling aan hitte en zuurstof zo sterk mogelijk verminderen wanneer we ons fruit blenden.

Er zijn bijvoorbeeld bepaalde blenders die erg warm worden wanneer we ze langdurig gebruiken. Een iets minder goede or minder krachtige blender kan bijvoorbeeld ook erg snel opwarmen wanneer we er te grote stukken fruit in gooien.

Als we de meeste voedingsstoffen uit ons fruit willen halen dan is het belangrijk om kleinere stukjes fruit in de blender te doen en minder lang te blenden. Dit is één van de manieren om de blootstelling van fruit aan warmte te minimaliseren. Daarnaast moet je er ook voor zorgen dat je niet te lang doorgaat met blenden.

Fruit kan bijvoorbeeld niet ‘kapotter dan kapot’. Je wilt proberen met de laagste stand op de blender zoveel mogelijk fruit te blenden, dat verminderd de blootstelling aan zuurstof. Hoe harder en sneller de blender draait, hoe meer zuurstof er bij ons fruit kan komen en hoe meer warmte er los komt.

Daarnaast is het een goed idee om jouw smoothie zo snel mogelijk op te drinken nadat je het gemaakt hebt. Sommige mensen blenden hun smoothie voor later op de dag. Om de meeste voedingsstoffen uit jouw smoothie te halen is het belangrijk dat je de smoothie gelijk opdrinkt.

Hierdoor weet je zeker dat het fruit (nu zonder bescherming) zo min mogelijk wordt blootgesteld aan zuurstof. Mocht je het toch niet gelijk op kunnen drinken dan is het een goed idee om het onmiddellijk in de koelkast te zetten waar het zo min mogelijk aan warmte en zuurstof zal worden blootgesteld.

Andere belangrijke factoren

Natuurlijk is niet alleen het blenden zelf belangrijk. Er zijn ook een paar verschillende factoren die we moeten onthouden vóór we het fruit gaan blenden om het verlies van voedingstoffen te minimaliseren. Zo zijn veel van de vitamines die in fruit zitten water oplosbaar.

Hierdoor is het belangrijk dat we onthouden dat het weken van fruit of het koken van fruit ervoor zorgt dat we deze wateroplosbare vitaminen grotendeels kwijtraken.

Het is ook geen goed idee om fruit al vast te wassen voordat je het gaat gebruiken. Je zou het pas moeten wassen vlak voordat je het in de blender gooit. In veel gevallen is de schil van het fruit (zoals bij appels en nectarines) rijk aan voedingsstoffen en vezels.

Hierdoor is het dan ook een goed idee om dit gewoon heel te laten in plaats van de schil eraf te halen. Daarnaast is het altijd een goed idee om zo vers mogelijk fruit te gebruiken. Hierdoor weet je zeker dat je de grootste hoeveelheid voedingsstoffen binnenkrijgt

Hoe moet je fruit bewaren voor het blenden?

De beste manier om fruit te bewaren is door het niet te wassen, de schil gewoon heel te laten. Hierdoor wordt oxidatie geminimaliseerd. Als je toch iemand bent die alles van te voren klaar wilt maken dan is het een goed idee om de vruchten te snijden en dan in de koelkast te bewaren – maar bewaar ze wel in luchtdichte containers.

Is blenden beter dan sappen?

In tegenstelling tot sappen bestaan smoothies die we in de blender maken uit de hele vrucht of groente. Dit betekend dus dat de schil er ook in verwerkt wordt. Hierdoor zitten alle voordelen van de groenten erin, inclusief de vezels. Echter, het blenden van ons fruit zorgt ervoor dat de vezels langzaam kapot worden gemaakt.

Hierdoor zijn groenten en fruit wel gemakkelijker te verteren, maar zorgt het ook voor een langzame, gelijkmatige afgifte van voedingsstoffen in het bloed. Hierdoor is het dus niet zo dat onze bloedsuikerspiegel ineens omhoog schiet zoals bij sap vaak wel het geval is.

Daarnaast vullen smoothies ook vaak beter, omdat ze meer vezels bevatten.

Waarom de juiste blender een verschil maakt

Er zijn mensen die zich afvragen waarom een duurdere blender een betere investering is. Hier zijn verschillende redenen voor. Hoewel er weinig twijfel over is dat groenten en fruit een goede manier zijn om ons lichaam te helpen voldoen aan de meerderheid van de voedingstoffen die ze nodig hebben heeft onderzoek uitgewezen dat het kauwen van ons voedsel van zorgen voor verlies van onze voedingswaarde.

Natuurlijk is kauwen van ons voedsel erg belangrijk, het is de eerste stap van het natuurlijke verteringsproces. Kauwen zorgt niet alleen voor de afbraak van het eten, het geeft onze maag ook aan dat het maagsappen vrij moet laten voor de spijsvertering.

Toch zijn er veel verschillende voordelen die verloren gaan tijdens het eten. De celwanden in onze plantaardige voedingsmiddelen zijn grotendeels samengesteld uit een koolhydraat dat cellulose heet. Het is echter zo dat het menselijk lichaam cellulose niet zelf kan afbreken. We hebben hiervoor de noodzakelijke enzymen niet.

Dit is een van reden dat kauwen zo belangrijk is voor de spijsvertering. Hierdoor is het zo dat veel van de energie die we krijgen van groeten en fruit wordt gebruikt om het eten daadwerkelijk goed te kunnen verteren.

Dat is de reden dat een goede blender echt een verschil kan maken. Omdat de celwand al afgebroken wordt vóór consumptie betekend het dat er meer energie is om ons te beschermen tegen bepaalde ziektes en te helpen bij de reparatie van onze cellen. Het feit dat een goede blender het vermogen heeft om de celstructuur te openen zorgt voor een grotere toename van het aantal fytonutriënten in onze bloedbaan die anders gewoon verloren zouden gaan.

Fytonutriënten, waarvan er letterlijk honderden, zo niet duizenden in onze groenten en fruit zitten, zitten allemaal in de cellen van de vezelige componenten van onze groente en fruit. Dit is de schil, de zaden en de pulp.

[pullquote]Hoe sterker de blender is, hoe beter het vermogen is om het lichaam te helpen bij het vrijgeven van stoffen die anders vastzitten in deze celwanden[/pullquote]. De duurdere blenders hebben dan ook vaak genoeg energie om een groter aantal cellen in ons voedsel vrij te geven dan de normale blenders dat doen.

Dit zorgt voor een grotere vrijgave van fytonutriënten in de bloedbaan. Hiervan is bewezen dat het kan helpen tegen ziekten en aandoeningen zoals kanker, hartziekte, hypertensie, diabetes en osteoporose, om maar een paar te noemen.

Heb je zelf nog een goede aanvulling of ervaring met een goede blender? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Het is belangrijk voor het gebruiken van fruit en groente in een blender dat de draaischijf voldoende ruimte heeft. Je moet niet meer groente en fruit in de blender willen stoppen dan de maatstreep aangeeft. Doe je dit wel, dan wordt de gemengde substantie in de beker te warm en dat willen we niet (lees artikel R.J. Hendriks). Daarnaast wil ik vooral meegeven dat als je de blender opent om er meer producten bij te gooien - om vervolgens verder te blenden - dit eveneens geen verstandige keus is; en wel om de volgende redenen: ten eerste kan er vocht in het draaisysteem van de deksel en de beker terecht komen, waardoor deze een soort van vacuüm zuigt en je de beker (nadat je voor de tweede keer de substantie hebt gemixt) bijna niet meer los krijgt. Ten tweede is het zwaar voor de machine om meer te mengen dan is aangegeven (zoals ik hierboven zei). Dus niet producten toevoegen aan de al gemixte substantie, het lijkt mij beter om dan twee x de producten te blenden, afzonderlijk van elkaar, en ze vervolgens samen te mengen in een beker/schaal met een spatel of lepel. Ook wil ik graag nog meegeven dat het kauwen inderdaad erg belangrijk is. Ik las hier eerder een artikel over waarin werd verteld dat spugen in een smoothie niet eens zo'n gek idee is! Dat doe ik niet, maar ik probeer wel te 'kauwen' tijdens het drinken van de smoothie. Succes!

 2. maar na het maken van de smoothie gooi ik ze gelijk in vriezer, ik maak altijd voor 2 weken. Is dat wel goed voor behoudt van de vitamines enzo?

  1. Als je het direct invriest, zal het overgrote deel van de voedingswaarde behouden blijven, Nick

 3. Dank je wel voor dit artikel! Dit hield me al een tijd bezig, het vitamine verlies. Tja ik heb altijd geleerd om alle groenten zou weinig mogelijk te snijden om vitamine verlies te voorkomen. Dus hoewel ik graag groene smoothies drink, was dit altijd wel een gedachte van me ben ik nu wel of niet gezond bezig ben.
  Heel verhelderend en heeft me veel antwoorden gegeven.

 4. het verloren gaan van voedingstoffen kan dus alleen door: ?"warmte, licht, en zuurstof."

  echter lees ik dit op de site van het voedingcentrum:
  "Structuur gaat kapot

  In een vers bereide smoothie van vers fruit zitten meer vitamines, mineralen en vezels dan wanneer je ze kant-en-klaar koopt in de winkel. Maar toch is dat nog steeds minder dan bijvoorbeeld een hele sinaasappel of banaan. Dat komt doordat de structuur van het fruit kapot gaat in de blender. Daardoor blijft er van de voedingswaarde minder over."

  de structuur zou dus kapot gaan door het blenderen??? ook als de blender geen warmte produceert??? oxidatie en licht lijkt me wel te verwaarlozen als je de smoothie gelijk opdrinkt. Ik vraag me dus af of het wel degelijk verschil maakt of je een sinaasappel zo eet of geheel met vruchtvlees in de blender gooit.

  1. Maakt wel degelijk verschil uit, Peter. Door het agressieve blonderen, maak je inderdaad de structuur kapot. De allerbeste manier is nog steeds om gewoon de vruchten te eten.

 5. Op zich een aardig stuk maar mis de conclusie. Het is niet goed maar ook niet slecht, hoeveel van de bouwstoffen mis je nu eigenlijk als je groente en fruit na het blenden opdrinkt.
  Ik heb ook geprobeerd om het een dag van te voren te maken en te bewaren in de koelkast, maar de volgende dag zie je zelf al snel dat het verkleurd is dus dat zal inderdaad niet de beste manier zijn.
  Voor mezelf gesproken is dit de manier om überhaupt fruit binnen te krijgen, eten doe ik het eigenlijk niet en, voor de soorten waarbij dat kan, al helemaal niet met schil. Ik zie aan blenden alleen maar positieve kanten, dan maar een paar procent minder vitamines.

 6. Wanneer je op zoek gaat naar een goede blender, wordt je geconfronteerd door een enorm assortiment. Vele blenders hebben een vermogen van 1000-1300 watt met een toerental van 20.000-22.000. De powerblenders hebben een krachtiger motor met een wattage van 2200 of meer en een toerental tot wel 37000 per minuut. De messen spelen een ook niet onbelangrijke rol en daar zIe je veel verschillen. Sommige zijn erg bot en andere vlijmscherp. Heb ik het artikel nu voldoende begrepen, dat ik er verstandig aan doe om een krachtige blender aan te schaffen met een hoog toerental?

  1. Dat is inderdaad het beste, Frits.
   Zelf heb ik een Kitchenaid, en dat bevalt me heel erg goed!

 7. ik heb laatst een mango,420 gram (zonder schil)2 kaki's 500gram( de kaki's met schil)en een banaan (zonder schil) met de staafmixer gepureerd, maar behalve de banaan waren de kaki's en de mango nog een beetje hard, niet echt onrijp maar zeker nog niet lekker zoet, dus ik dacht daar goed aan te doen om het te pureren, dat het dan makkelijker in mn lichaam zou verteren, de helft opgedronken, met wat water toegevoegd, ben toen daarna gaan slapen, maar ik heb daar behoorlijke buikpijn van gekregen midden in de nacht, wat deed ik verkeerd? had ik niet moeten gaan slapen of komt het toch omdat het fruit nog een beetje hard was ? of was het teveel, 500 gram fruit?

  1. Ik heb hier persoonlijk geen ervaring mee, maar als deze genoeg vermogen heeft zullen de resultaten vergelijkbaar zijn, Roger.

 8. ik heb de nutribullet 900 geweldig apparaat snel, makkelijk en mega krachtig in 15 minuten blend hij je smoothie incl bevroren vruchten ijs noten etc een echte aanrader.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share