Abrikozen tegen hypertensie

Abrikozen schijnen goed te helpen om je bloeddruk te controleren. Veel mensen eten deze gedroogde vruchten in combinatie met medicijnen om zodoende de bloeddruk te verlagen. Maar wat is nu de werking van abrikozen?

In dit artikel zal ik nagaan waarom abrikozen verdere hypertensie kunnen voorkomen.

Veel artsen schrijven (vroeger ook al) voor om elke dag gedroogde abrikozen te eten op een nuchtere maag omdat dit een positieve invloed heeft op het verlagen van je bloeddruk. Elke dag een stuk of 5 gedroogde abrikozen zou wonderen moeten doen. Toch is het niet wetenschappelijk bewezen dat dit een feit is voor mensen.

Ik vond dit raar, waarom zouden artsen dit dan voorschrijven? Dit komt omdat er nog geen grootschalig onderzoek is verricht! Maar dit betekent niet dat het niet werkt...

In 2011 is er wel een onderzoek uitgevoerd naar het effect van abrikozen en amandelen op de hoge bloeddruk bij muizen. In dit onderzoek kwam naar voren dat als ratten de abrikozen en amandelsnack aten hun bloeddruk spontaan daalde. De onderzoekers gaven aan dat niet alleen de kalium, maar ook de peptide in de abrikoos hiervan de oorzaak kan zijn. Er zijn dus meerdere voedingsstoffen in een abrikoos die je bloeddruk kunnen verlagen.

Abrikozen zijn een goede bron voor veel vitaminen en mineralen. In een gedroogde abrikoos zit vitamine A, vitamine B1, vitamine B2, vitamine B6, foliumzuur, vitamine C, (erg veel) kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink.

Vitamine A kan in combinatie met vitamine C de bloeddruk verlagen. Dat deze beide vitaminen in deze vrucht te vinden zijn, is dus erg goed nieuws voor mensen met een hoge bloeddruk.

Foliumzuur helpt volgens onderzoek uit 2002 ook tegen een hoge bloeddruk bij rokende mensen. Dit heeft ermee te maken dat foliumzuur invloed heeft op de binnenkant van de bloedvaten waardoor die soepeler worden. Dus als je hoge bloeddruk wordt veroorzaakt door aderverkalking, wat bij rokers het geval kan zijn, kan een abrikoos met foliumzuur geen kwaad. Ook verse abrikozen zijn dan aan te raden.

Calcium is ook een stof die kan bijdragen aan het verlagen van de bloeddruk, vooral in combinatie met vitamine D3. Abrikozen zijn meestal vers te krijgen in de zomer en gedroogd het hele jaar door. Dus vooral in de zomer kan het eten van abrikozen nog meer voor een verlaging van je bloeddruk zorgen dan het al doet door de andere stoffen die erin zitten.

Magnesium is een stof die ervoor zorgt dat je bloeddruk kan dalen, doordat het stress verlaagt en vitamine C is goed voor je bloedvaten, maar hiervan zit niet zoveel in een gedroogde abrikoos als van kalium dat het veel effect zal hebben.

Een van de belangrijkste mineralen is toch wel kalium. Wanneer je een tekort hebt aan dit mineraal, zal je last hebben van vermoeidheid, een slechte conditie, moeilijk kunnen ademhalen en een slecht geheugen.

Daarnaast is de kans erg groot dat je bloeddruk zal toenemen. Abrikozen zitten vol met kalium en dit zorgt nu juist voor de bloeddrukverlagende werking. Het eten van abrikozen heeft veel gezondheidsvoordelen en het is nog lekker ook. Het verlaagt namelijk ook de kans op verschillende soorten kanker.

Tegenstrijdigheid
Het is niet bewezen dat abrikozen de bloeddruk verlagen, maar wel is bewezen dat kalium dit doet. Het rekensommetje is dus simpel gemaakt? 1+1=2 en dit betekend dat abrikozen indirect wel degelijk de bloeddruk kunnen verlagen.

Het toevoegen van kalium aan je voedingspatroon schijnt zelfs net zo goed te werken als het minderen van zout! Wat voor resultaten kan je dan verwachten wanneer je EN abrikozen eet EN geen zout meer eet? Juist, een snellere verlaging van je bloeddruk.

Wanneer je elke dag kalium eet (of dit nu supplementen zijn of abrikozen) kan dit direct je bloeddruk verlagen met 5%! Dit betekent niet hoe meer kalium, hoe lager je bloeddruk. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid kalium is ongeveer 3 gram per dag. Dit zou betekenen dat je ongeveer 200 gram gedroogde abrikozen per dag zou moeten eten. Dit lijkt misschien veel, maar bij een half kopje gedroogde abrikozen heb je al meer dan 250 gram.

Supplementatie in combinatie met abrikozen zou een gezonde oplossing kunnen zijn.

Er zijn in Engeland en India zelfs onderzoeken om abrikoos toe te voegen aan theetijd snacks zodat het eten van abrikozen meer wordt geaccepteerd door mensen met een hoge bloeddruk. Hierbij moet je denken aan koekjes, muffins en scones waar de Engelsen gek op zijn als ze een high tea organiseren.

Te veel kalium?
Er zijn geen nadelen verbonden aan het te veel binnen krijgen van kalium. Wees dus gerust wanneer je erg veel van abrikozen houdt 🙂 Je lichaam is namelijk heel goed in staat om een teveel aan kalium via urine uit je lichaam te halen zonder dat het je nieren te veel belast!

Tot slot...

Abrikozen zijn heerlijke vruchten die vooral in Spanje en andere zuidelijke landen gekweekt worden. Hierdoor zijn ze meestal alleen vers in de zomer te krijgen, maar gedroogd kun je ze het hele jaar door eten. Dit is heel goed, want in de gedroogde abrikozen zit ontzettend veel kalium. Kalium is erg belangrijk om je bloeddruk mee te verlagen, omdat dit helpt om te veel vocht uit je lichaam te krijgen.

Daarnaast zit er in een abrikoos ook veel andere vitaminen en mineralen, zoals vitamine A en C, die ook een bloeddrukverlagend effect hebben. Foliumzuur helpt ook om de bloeddruk te verlagen bij mensen die een hoge bloeddruk hebben door verharde aderen. Dit komt omdat foliumzuur de bloedvaten weer soepel kan maken.

Wil jij meer weten over hoe je je bloeddruk kunt verlagen zonder medicatie?

Klik hieronder op de link om direct het gratis ebook tegen hoge bloeddruk te downloaden:

Bronnen:

http://link.springer.com/article/10.1007/s00217-010-1411-7

http://press.endocrine.org/doi/abs/10.1210/jcem.86.4.7393

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1046/j.1365-2796.2002.01059.x/full

http://iapsmupuk.org/journal/index.php/IJCH/article/view/800