LAATSTE UPDATE: 26 augustus 2022

Hoge Bloeddruk Verlagen?

Ontdek hoe je binnen 30 dagen je bloeddruk naar de veilige waarden verlaagd.

Hoge Bloeddruk

Abrikozen tegen hypertensie

Abrikozen schijnen goed te helpen om je bloeddruk te controleren. Veel mensen eten deze gedroogde vruchten in combinatie met medicijnen om zodoende de bloeddruk te verlagen. Maar wat is nu de werking van abrikozen?

In dit artikel zal ik nagaan waarom abrikozen kunnen helpen om hoge bloeddruk te verlagen.

Veel artsen schrijven (vroeger ook al) voor om elke dag gedroogde abrikozen te eten op een nuchtere maag omdat dit een positieve invloed heeft op het verlagen van je bloeddruk. Elke dag een stuk of 5 gedroogde abrikozen zou wonderen moeten doen. Toch is het niet wetenschappelijk bewezen dat dit een feit is voor mensen.

Ik vond dit raar, waarom zouden artsen dit dan voorschrijven? Dit komt omdat er nog geen grootschalig onderzoek is verricht! Maar dit betekent niet dat het niet werkt...

In 2011 is er wel een onderzoek uitgevoerd naar het effect van abrikozen en amandelen op de hoge bloeddruk bij muizen. In dit onderzoek kwam naar voren dat als ratten de abrikozen en amandelsnack aten hun bloeddruk spontaan daalde. De onderzoekers gaven aan dat niet alleen de kalium, maar ook de peptide in de abrikoos hiervan de oorzaak kan zijn. Er zijn dus meerdere voedingsstoffen in een abrikoos die je bloeddruk kunnen verlagen (1).

Abrikozen zijn een goede bron voor veel vitaminen en mineralen. In een gedroogde abrikoos zit vitamine A, vitamine B1, vitamine B2, vitamine B6, foliumzuur, vitamine C, (erg veel) kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink.

Vitamine A kan in combinatie met vitamine C de bloeddruk verlagen. Dat deze beide vitaminen in deze vrucht te vinden zijn, is dus erg goed nieuws voor mensen met een hoge bloeddruk.

Foliumzuur helpt volgens onderzoek uit 2002 ook tegen een hoge bloeddruk bij rokende mensen. Dit heeft ermee te maken dat foliumzuur invloed heeft op de binnenkant van de bloedvaten waardoor die soepeler worden. Dus als je hoge bloeddruk wordt veroorzaakt door aderverkalking, wat bij rokers het geval kan zijn, kan een abrikoos met foliumzuur geen kwaad. Ook verse abrikozen zijn dan aan te raden (2).

Calcium is ook een stof die kan bijdragen aan het verlagen van de bloeddruk, vooral in combinatie met vitamine D3. Abrikozen zijn meestal vers te krijgen in de zomer en gedroogd het hele jaar door. Dus vooral in de zomer kan het eten van abrikozen nog meer voor een verlaging van je bloeddruk zorgen dan het al doet door de andere stoffen die erin zitten.

Magnesium is een stof die ervoor zorgt dat je bloeddruk kan dalen, doordat het stress verlaagt en vitamine C is goed voor je bloedvaten, maar hiervan zit niet zoveel in een gedroogde abrikoos als van kalium dat het veel effect zal hebben.

Een van de belangrijkste mineralen is toch wel kalium. Wanneer je een tekort hebt aan dit mineraal, zal je last hebben van vermoeidheid, een slechte conditie, moeilijk kunnen ademhalen en een slecht geheugen.

Daarnaast is de kans erg groot dat je bloeddruk zal toenemen. Abrikozen zitten vol met kalium en dit zorgt nu juist voor de bloeddrukverlagende werking. Het eten van abrikozen heeft veel gezondheidsvoordelen en het is nog lekker ook. Het verlaagt namelijk ook de kans op verschillende soorten kanker.

Tegenstrijdigheid
Het is niet bewezen dat abrikozen de bloeddruk verlagen, maar wel is bewezen dat kalium dit doet. Het rekensommetje is dus simpel gemaakt? 1+1=2 en dit betekend dat abrikozen indirect wel degelijk de bloeddruk kunnen verlagen.

Het toevoegen van kalium aan je voedingspatroon schijnt zelfs net zo goed te werken als het minderen van zout! Wat voor resultaten kan je dan verwachten wanneer je EN abrikozen eet EN geen zout meer eet? Juist, een snellere verlaging van je bloeddruk.

Wanneer je elke dag kalium eet (of dit nu supplementen zijn of abrikozen) kan dit direct je bloeddruk verlagen met 5%! Dit betekent niet hoe meer kalium, hoe lager je bloeddruk. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid kalium is ongeveer 3 gram per dag. Dit zou betekenen dat je ongeveer 200 gram gedroogde abrikozen per dag zou moeten eten. Dit lijkt misschien veel, maar bij een half kopje gedroogde abrikozen heb je al meer dan 250 gram.

Supplementatie in combinatie met abrikozen zou een gezonde oplossing kunnen zijn.

Er zijn in Engeland en India zelfs onderzoeken om abrikoos toe te voegen aan theetijd snacks zodat het eten van abrikozen meer wordt geaccepteerd door mensen met een hoge bloeddruk (3). Hierbij moet je denken aan koekjes, muffins en scones waar de Engelsen gek op zijn als ze een high tea organiseren.

Te veel kalium?
Er zijn geen nadelen verbonden aan het te veel binnen krijgen van kalium. Wees dus gerust wanneer je erg veel van abrikozen houdt :) Je lichaam is namelijk heel goed in staat om een teveel aan kalium via urine uit je lichaam te halen zonder dat het je nieren te veel belast!

Tot slot...

Abrikozen zijn heerlijke vruchten die vooral in Spanje en andere zuidelijke landen gekweekt worden. Hierdoor zijn ze meestal alleen vers in de zomer te krijgen, maar gedroogd kun je ze het hele jaar door eten. Dit is heel goed, want in de gedroogde abrikozen zit ontzettend veel kalium. Kalium is erg belangrijk om je bloeddruk mee te verlagen, omdat dit helpt om te veel vocht uit je lichaam te krijgen.

Daarnaast zit er in een abrikoos ook veel andere vitaminen en mineralen, zoals vitamine A en C, die ook een bloeddrukverlagend effect hebben. Foliumzuur helpt ook om de bloeddruk te verlagen bij mensen die een hoge bloeddruk hebben door verharde aderen. Dit komt omdat foliumzuur de bloedvaten weer soepel kan maken.

Bronnen:

 1. http://link.springer.com/article/10.1007/s00217-010-1411-7
 2. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1046/j.1365-2796.2002.01059.x
 3. https://iapsmupuk.org/journal/index.php/IJCH/article/view/478

Nieuwe Doorbraak!

Veilig en snel je bloeddruk verlagen



Lees hieronder verder:

Te Hoge Bloeddruk Behandelen

Te Hoge Bloeddruk Behandelen

Over de auteur:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.

Lees verder.

Laat van je horen door hieronder een reactie te geven:

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. Vreemd, op een andere site vind ik weer andere info over hoeveelheden slechts 5 gedr. abrikozen zouden ongeveer 150 mg kalium bevatten en per dag de juiste hoeveelheid zijn. Hier staat 300 mg per dag.??? Wie roept er !

   1. Mijn tante wordt over enkele dagen 100.
    Ze heeft darmkanker
    en heeft op haar 80e een tumor en trombose gehad aan een eileider.
    Ze heeft dat zelf ontdekt en is er aan geopereerd.

    Haar geheim om oud te worden:
    geen koolzuurhoudende dranken drinken !
    Ze eet vanaf haar 65e om de andere dag een gewelde abrikoos tegen hoge bloeddruk.

    1. Dag Paula,

     Bedankt voor je reactie, heel goed om geen koolzuurhoudende dranken te drinken. Vaak bevatten deze drankjes veel suikers en alles behalve goed voor je gezondheid. Mijn eigen uitzondering is water met een klein beetje koolzuur.

     Mvg,

     Jack

 2. Heb ook vaak gehoord dat abrikozen zouden helpen tegen hoge bloeddruk,maar dat het dan zure abrikozen moeten zijn,want daar zou een stofje in zitten om de bloeddruk te verlagen

 3. In gewelde abrikozen zit daar nog wel kalium in? Ik las eens dat kalium oplost in water namelijk.

 4. Maakt het nog uit of het gezwavelde of ongezwavelde abrikozen zijn? En is de herkomst belangrijk? Ik heb namelijk nauwelijks nog effect gemerkt, maar ik ken iemand die zweert bij (specifiek) Australische abrikozen.

 5. Sinds ze bij mij hoge bloeddruk hebben ontdekt eet ik elke morgen 4 gedroogde abrikozen naast een tablet met visolie en knoflook en in 2 weken tijd is mijn bloeddruk behoorlijk gezakt dus mijn remedie is dat het wel degelijk helpt op een gezonde manier zonder medicatie.
  En het is nog lekker ook.

 6. "er zitten geen nadelen aan het teveel binnenkrijgen van kalium"
  Wat dacht u van een hartstilstand? Of wordt dat niet gezien als een nadeel?
  200gram abrikozen per dag eten moet niet gezien worden als gezond, maar als een bewuste zelfmoordpoging.

  1. Alles wat je eet is een zelfmoordpoging, zolang je maar genoeg eet.
   Met andere woorden: alles met mate!

 7. Vandaag begonnen met de abrikozen. Resultaat zware diarree! En mijn bloeddruk was iets omhoog.. Misschien even volhouden.

  1. Tsja, iedereen reageert helaas weer anders. Inderdaad wellicht nog even volhouden, maar wel naar je lijf blijven luisteren. Mocht de diarree te lang aanhouden, dan stoppen of de dosis aanpassen. Succes!

 8. Hallo, ik kwam een vreemde tegenstrijdigheid tegen in de tekst:

  ..... Daarnaast is de kans erg groot dat je bloeddruk zal toenemen. Abrikozen zitten vol met kalium en dit zorgt nu juist voor de bloeddrukverlagende werking. Het eten van abrikozen heeft veel gezondheidsvoordelen en het is nog lekker ook. Het verlaagt namelijk ook de kans op verschillende soorten kanker.

  groetjes, WIl

  1. Dag Wil, dank voor je oplettendheid! Ik bedoel hiermee te zeggen dat wanneer je een tekort hebt aan kalium de bloeddruk hoger uitvalt dan wanneer je kaliumgehalte op peil is. Kalium zorgt er namelijk voor dat je bloeddruk daalt. Kalium verlaagt de bloeddruk bij mensen met een hoge bloeddruk. Abrikozen zitten vol met kalium wanneer je deze eet bij een hoge bloeddruk zal dit een gunstige invloed hebben op de bloeddruk. Laat maar weten of het zo duidelijk is! Groetjes, Robert Jan

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
100 Shares
Tweet
Pin100
Share