LAATSTE UPDATE: 5 augustus 2021

Hoge Bloeddruk Verlagen?

Ontdek hoe je binnen 30 dagen je bloeddruk naar de veilige waarden verlaagd.

Hoge Bloeddruk

Beschadigen mijn organen door hoge bloeddruk

Niet alleen je aderen waar het bloed door heen stroomt kunnen blijvend beschadigd raken, maar ook een aantal belangrijke organen worden blootgesteld aan een groot risico wanneer je te lang rondloopt met een hoge bloeddruk. Je slagaderen raken beschadigd, waardoor cholesterol makkelijker kan blijven "plakken" waardoor je bloeddruk nog meer stijgt.

Dit is al een redelijk ernstig gevolg van hoge bloeddruk, maar jammer genoeg blijft het daar niet bij. Je hart, nieren en zelfs je hersenen kunnen blijven onomkeerbare schade oplopen wanneer je te lang blijven rondlopen met een te hoge bloeddruk(1). Wees gerust, dit zal niet in een aantal dagen gebeuren. Voordat je organen permanente schade oplopen zijn we wel een aantal jaren verder. Ondanks dat dit gevolg pas op lange termijn verschijnt, mag de ernst niet onderschat worden!

Hieronder een afbeelding zodat je een beknopte indruk krijgt, wat voor schade het kan opleveren.

Toelichting

Het langdurige rondlopen met hoge bloeddruk kan zorgen voor een vergroot hart, niet goed functionerende nieren en zelfs de kans op hersenbloedingen wordt vergroot. Bij extreme gevallen kan het zelf de ogen beschadigen door opgezwollen ogen en bloedingen uit het oog. Vaak wanneer deze gevolgen bekend zijn, is het al vaak te laat. Deze beschadigen kunnen niet meer worden teruggedraaid.

Hersenen
Een grote oorzaak van een hoge bloeddruk is het eten van te veel zout waardoor je lichaam vocht vasthoudt. Hierdoor komt er meer "water" in de bloedvaten terecht dan normaal en dus ook in je hersenen. Je moet je voorstellen dat je een ballon telkens blijft vullen met water.

Je hersenen zullen gaan opzwellen en de kans op hersenbloedingen en letsel zal toenemen, op gegeven moment knapt de ballon met water en zo kun je een hersenbloeding zien.

Daarnaast kan je bloed door een hoge bloeddruk bloedproppen meenemen. Bloedproppen in de hersenen zorgen voor deze problemen. De eerste stadia van dit "proces" is vaak het hebben van hoofdpijn wat met de dag erger wordt dit komt omdat een deel van de hersenen voor de bloedprop blijft opzwellen omdat het bloed er niet langs kan. Je zal niet van de ene op de andere dag krijgen van bloedingen, dit loopt geleidelijk.

Hersenbloeding kunnen zorgen voor verlamming, spraakproblemen, zichtvermindering en extreme zwakte. Dit kan al voorkomen bij de allereerste hersenbloeding. Meerdere hersenbloedingen kunnen zorgen voor dementie.

Weet je dat je hoge bloeddruk hebt, let dan goed op wanneer je hoofdpijn ontwikkeld. Dit kunnen de eerst symptomen zijn van opgezwollen hersenen. Wanneer je hersenen opgezwollen zijn, is er vaak geen snelle weg meer terug. Het enige wat je kan doen is het nemen van preventieve maatregelen. Je raadt het misschien al: Je bloeddruk onder controle houden! Dit kan je zelf thuis doen met een bloeddruk meter en het veranderen van je levensstijl. Het eten van voeding die rijk is aan kalium kan bijvoorbeeld helpen om de hoeveelheid vocht in je lichaam te verminderen en uiteraard is het eten van minder zout ook een goed begin. Daarnaast kun je ook al naar je huisarts gaan voor medicatie en om de ernst van jouw situatie in te schatten.

Hoge bloeddruk wordt ook steeds meer gekoppeld aan verminderd denkvermogen en de ontwikkeling van dementie(2).

Er zijn al wel medicijnen die de kans op hersenbloedingen tegengaan, echter dit zijn vaak erge zware medicijnen met vele bijwerkingen.

Nieren
Je nieren worden niet overgeslagen. Door de verminderde doorbloeding kunnen je nieren niet goed meer functioneren waardoor ze vocht niet goed meer kunnen afscheiden. Hierdoor krijg je eigenlijk wederom hetzelfde effect als bij de ballon die je vult met water en dat terwijl zout hier niet eens invloed op heeft(3).

Je nier zorgt voor de reiniging van het bloed, maar wanneer dit "filterproces" niet goed verloopt, zal nierfalen optreden. Nierfalen kan op verschillende manieren ontstaan:

1. Te weinig vocht in je lichaam
2. Hartfalen
3. Vernauwing van de bloedvaten
4. Medicatie

Oorzaak nummer 2 en 3 kunnen beide veroorzaakt worden door een te hoge bloeddruk! Door een hoge bloeddruk wordt de flexibiliteit van je bloedvaten namelijk minder waardoor ze vaak dikker gemaakt worden zodat de kans dat ze "barsten" kleiner wordt. Het nadeel is wel dat de bloedvaten hierdoor van binnen kleiner worden en dus nauwer.

Hierdoor krijgt ook je hard minder bloed waardoor het zijn werk niet goed kan doen met hartfalen tot gevolg.

Hart
De een hoge bloeddruk moet je hart harder gaan werking. Er komt te lang, te veel druk op je hart te staan waardoor je hart hierop gaat reageren door de hartspier te vergroten. Dit noemt men ook wel een vergroot hart. Door deze verwijding is de pompwerking van het hart een stuk minder waardoor het hart nog weer extra moet gaan werken.

Dit gevolg komt echter alleen voor wanneer je een lange tijd hypertensie hebt. Mensen die erg veel sporten vertonen dit symptoom ook, aangezien deze juist door het vele sporten, wat tijdens het sporten de bloeddruk verhoogd, een vergrote hartspier hebben.

Symptomen van een vergroot hart:

 • Vermoeidheid
 • Plotselinge gewichtstoename
 • Prikkelhoest
 • Vocht in de longen
 • Lastig ademhalen
 • Geheugenstoornissen


Tot slot...

Kan een hoge bloeddruk je organen beschadigen? Jazeker, en niet de minste organen namelijk je hersenen, je nieren en je hart. Deze drie organen zijn erg belangrijk voor een kwalitatief goed leven. Natuurlijk is het logisch dat je jouw hersenen en je hart nodig hebt, maar de nieren zijn ook erg belangrijk.

Je nieren zuiveren je bloed van gifstoffen. Zonder je nieren vergiftigt je lichaam binnen een paar dagen. Gelukkig bestaat daar wel de nierdialyse voor, maar hierdoor ben je letterlijk om de paar dagen aan een ziekenhuisbed gekluisterd voor een aantal uur voordat je weer kunt doen waar je zin in hebt. Daarbij zijn de veranderingen die je dan moet doen voor je levensstijl nog veel ingrijpender dan om een hoge bloeddruk te voorkomen.

Een keer uit je slof schieten of een hele cheatweek houden zit er dan écht niet meer in.

Het enige wat je kan doen tegen beschadigde organen, is het zo snel mogelijk omlaag halen van je te hoge bloeddruk. Dit moet je echter wel zien als een preventiemaatregel in plaats van de oplossing van de beschadigde organen. Ga altijd naar een arts als je zeker wilt weten hoe het met jouw bloeddruk en organen gesteld is.

.

Bronnen:

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3011179/
 2. https://link.springer.com/content/pdf/10.1007/s11906-013-0398-4.pdf
 3. https://www.nature.com/articles/jhh201355

Nieuwe Doorbraak!

Veilig en snel je bloeddruk verlagenLees hieronder verder:

Hoge bloeddruk bij vrouwen verlagen

Hoge bloeddruk bij vrouwen verlagen

Te Hoge Bloeddruk Behandelen

Te Hoge Bloeddruk Behandelen

Zelf management tegen hoge bloeddruk

Zelf management tegen hoge bloeddruk

Over de auteur:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.

Lees verder.

Laat van je horen door hieronder een reactie te geven:

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. Reactie op zout voedsel zolang ik mij kan heugen voeg ik nooit zout aan voedsel toe , gebruik ook nauwelijks of niet kant en klaar voedsel (sausjes etc) ..

  Wat ik aan zout in huis heb , is niet meer dan een klein vaatje grof zeezout ,dat zolang staat dat ik het soms weg gooi en toch was mijn bloeddruk 2017 schrikbarend hoog wat ik zelf ontdekte en bij mijn afspraak met ha moest ik haar zelf vragen dit te controleren en dat bleek dus juist en ook bij een 24 uur meting nog eens bevestigd te worden.

  Bovendien was ik hier voor enkele keren met hoofdpijn klachten bij haar geweest ,volgens haar was het migraine ?

  Eet zover ik het kan overzien gezond , gestoomde groenten , geen varkensvlees etc.,fruit en jawel twee keer per week vis , geen koffie , alcohol etc.

  Gebruik medicatie tegen hoge bloeddruk de bloeddruk is vrij normaal ? maar ook soms erg laag , zodat ik daar mij weer moe door voel.

  Bovendien is wat mij betreft de gezondheidszorg een on samenhangend geheel van behandeling tot behandeling van arts tot arts , betere begeleiding van oorzaken en klachten is hard nodig ,

  Door het inzien van een verwijsbrief van ha kreeg ik een beeld dat mij dit deed beseffen .

  Trouwens mijn ha blijkt ook plots iemand te zijn met smetvrees , volgens haar geeft ze geen hand meer van wegens hygiene ,weet niet hoe ze het doet met bv eventueel onderzoeken en het open maken van de deur maar wel ligt haar huisdier in de spreekkamer.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
0 Shares
Tweet
Pin
Share