Hoge bloeddruk factoren

Laatste Update: 16 april 2021

Obese kinderen en tieners hebben hoger risico op hoge bloeddruk

Recent onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen en tieners met obesitas of overgewicht meer kans hebben op een te hoge bloeddruk (hypertensie) dan hun leeftijdsgenootjes(1). Het risico is zelfs drie tot negen keer zo groot. En een hoge bloeddruk brengt weer allemaal andere gezondsheidsproblemen met zich mee, zo hebben hypertensiepatiënten bijvoorbeeld een groter risico op hart- en vaatziekten. Deze problemen ontstaan meestal pas op latere leeftijd, maar een te hoge bloeddruk bij kinderen is vaak al een aankondiging voor een verhoogde bloeddruk als volwassene.

Kinderen en tieners

Een onderzoek dat werd uitgevoerd door de Indiana University School of Medicine bekeek de Body Mass Index (BMI) en de bloeddruk van een groep Amerikaanse kinderen van rond de tien jaar. Het bleek dat bij 14 procent van de kinderen die overgewicht hadden te hoge bloeddruk gemeten werd. Maar van hun leeftijdsgenootjes met een gezond gewicht had slechts 5 procent een bloeddruk die als te hoog kon worden aangemerkt.

Ook tienerjongens met overgewicht of obesitas hebben ongeveer drie keer meer kans om een hoge bloeddruk te ontwikkelen dan leeftijdsgenoten met een gezond gewicht. Bij tienermeisjes is de situatie ernstiger; meisjes met obesitas in deze leeftijdsklasse hebben namelijk negen keer zoveel kans op hypertensie dan slanke meisjes van hun leeftijd. Het is nog onbekend waarom er zo'n groot verschil bestaat tussen de jongens en de meisjes, maar het zou te maken kunnen hebben met het feit dat meisjes in de tienerleeftijd over het algemeen minder sporten en bewegen dan jongens.

Het hebben van een te hoge bloeddruk is niet zichtbaar en het heeft meestal geen directe gevolgen voor de gezondheid, het is een zogenaamde sluimerende ziekte. Maar de gevolgen kunnen groot zijn. Als de bloeddruk langere tijd verhoogd blijft kan er namelijk blijvende schade ontstaan aan organen zoals het hart, de nieren, de hersenen en de ogen.

Erfelijke oorzaak

Het is niet bekend wat precies het verband is tussen overgewicht en een te hoge bloeddruk. Vaak ontstaat bij mensen met overgewicht glucose intolerantie of een insuline of leptine resistentie, wat een negatieve invloed heeft op de bloeddruk. Dit komt doordat de ontstekingswaarden in het lichaam hoger zijn naarmate de bloedsuikerspiegel hoger is. Dit heeft een nadelig effect op de flexibiliteit van de bloedvaten. Doordat ze stijver zijn en minder meegeven bouwt er meer druk op aan de wand van het bloedvat omdat het bloed niet genoeg ruimte krijgt.

Wat wel duidelijk is is dat bij ongeveer de helft van de kinderen en bij 86% van de tieners met hypertensie hoge bloeddruk ook in de familie voorkomt. Dit wijst er in ieder geval op dat de hypertensie een (gedeeltelijk) erfelijke oorzaak heeft.

Lees meer: Oorzaken Hoge Bloeddruk

Wat kun je doen om de bloeddruk van je kind te verlagen?

Voor mensen met overgewicht en obese mensen is afvallen de beste manier om de bloeddruk te verlagen. Het meest effectief is natuurlijk minder eten en meer bewegen.

Maar dat is voor tieners vaak moeilijk. Om kinderen en tieners te steunen is het dan ook het beste als de hele familie met het nieuwe dieet meedoet. Als ouders hun kind er vaak op wijzen dat ze te dik zijn en hier iets aan moeten doen heeft dat ook vaak niet het gewenste effect. Het blijkt zelfs dat kinderen van ouders die hen wijzen op overgewicht vaker overgewicht krijgen of hebben dan kinderen die hier niet op gewezen worden. Hen erop wijzen werkt niet om af te vallen en kan zelfs tot meer gewicht leiden(2).

Waarom dit gebeurt kunnen onderzoekers nog niet verklaren, maar het is duidelijk dat een gezamenlijke aanpak de meeste kans op succes heeft zonder je kind daarbij te beschuldigen van dik zijn.

Het is bewezen dat het DASH dieet kan bijdragen aan een verlaging van de bloeddruk. Het bevat minder zout dan de dagelijks aanbevolen maximum hoeveelheid en er zitten veel groente, fruit en magere melkproducten in.

Er wordt bijvoorbeeld geprobeerd om de dagelijkse consumptie van fruit en groenten te verhogen. Dit kan al door een groene smoothie te maken waar je al een portie bladgroenten in doet en fruit. Als er dan bij het avondeten te kiezen is uit twee verschillende groenten krijgt je kind al drie groente porties per dag in plaats van 2. Daarnaast kan je kind zijn/haar gebruikelijke fruit tussendoortjes blijven eten. Bovendien zijn groene smoothies ook nog eens super hip.

Ook andere leefstijlkeuzes kunnen met het hele gezin gemaakt worden, zoals stoppen of nooit beginnen met roken en matig zijn met alcohol, ook dit kan bijdragen aan het verlagen van de bloeddruk van alle gezinsleden. Rook sowieso nooit in de buurt van je kinderen. Meeroken is namelijk net zo schadelijk als zelf roken.

Daarnaast kun je ook gezamenlijke activiteiten gaan doen waardoor je meer beweegt, zoals een survivaltocht, zwemmen, kanovaren, wandelen of iets anders dat jij en je kinderen leuk vinden om te ondernemen. Het is wel belangrijk om in je achterhoofd te houden dat afvallen voor 80% van het dieet afhangt en maar voor 20% van extra beweging. Voor optimale resultaten zijn beide wel nodig!

In de VS is ook onderzocht of pubers openstaan voor hulp met het DASH dieet en meer lichaamsbeweging en dat is zeker het geval. Een wekelijks telefoontje van een dietist of personal trainer kan al voldoende zijn(3).

Lees meer over hypertensie: Hoge bloeddruk Blog

Tot slot...

Overgewicht is voor kinderen op meerdere manieren vervelend. Het is vaak een aanleiding om gepest te worden wat voor veel stress kan zorgen. Lichaamsbeweging kost meer moeite en is daardoor minder leuk. Daarnaast heeft het ook als risico dat je er suikerziekte van kunt krijgen en een te hoge bloeddruk. Bij kinderen met overgewicht komt dit relatief vaak voor, waardoor er een verband is gelegd tussen het hebben van overgewicht en een hoge bloeddruk bij kinderen.

Bij meiden met overgewicht is dit verband sterker dan bij jongens. Dit verschil kan komen doordat meiden vaak minder bewegen dan jongens.

De manier om je kind te helpen is door als gezin gezonder te leven. Je kind wijzen op zijn of haar overgewicht heeft vaak het tegenovergestelde effect. Het is beter om je kind op een andere manier te stimuleren om een gezonde levensstijl aan te meten en meer te bewegen.

.

Bronnen:

Bronnen:

  1. https://journals.viamedica.pl/cardiology_journal/article/view/65115
  2. http://www.nu.nl/gezondheid/4271341/kinderen-worden-dikker-als-ouders-hen-wijzen-overgewicht.html

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share