Acne

Laatste Update: 4 januari 2021

Acne in de nek: de 14 beste tips

Acne in de nekAcne kan overal op het lichaam voorkomen. Veel mensen zijn allang blij als het niet op hun gezicht is, maar ook in de nek en aan de bovenrug is acne geen fijn gezicht. Daarbij is het lastig om lichte kleding te dragen omdat daar vlekken in kunnen komen wanneer er een puistje barst en je hebt vaak hulp van anderen nodig om de puist uit te knijpen. Acne in de nek is dus helemaal geen pretje.

TIP van Robert Jan:
Wil je graag snel en veilig af van acne in de nek? Dit werkt direct >>

In dit artikel ga ik in op de oorzaken van acne in de nek en krijg je de 14 beste tips om acne in de nek te voorkomen en om het daar weg te krijgen.

De oorzaken van acne in de nek

Helaas kun je niet altijd bepalen waar je op je lichaam last hebt van acne. Voor de meeste jongeren is acne een probleem in het gezicht of in de nek en bovenkant van de rug.

Daarnaast zijn er wel factoren die acne in de nek en aan de bovenkant van de rug verergeren. Ik zal de oorzaken kort bespreken:

Vettig haar

Vettig haar kan een oorzaak zijn voor acne in de nek. Dit komt doordat het vet van het haar op de huid terecht komt en dan de poriën kan verstoppen.

Kleding te lang dragen

De rand van je kleding, bij de nek, is een verzamelplaats voor dode huidcellen en bacteriën. Als je te lang met hetzelfde shirt rondloopt kan dit acne in de nek verergeren. Dit komt doordat bacteriën ervoor kunnen zorgen dat verstopte poriën gaan ontsteken.

Ook bij nachtkleding die vaak achter elkaar gebruikt wordt kan dit gebeuren.

Bed niet of nauwelijks verschonen

Als je slaapt zweet je ontzettend veel en ook het vet van je haar en je huid blijft achter op het kussen, waar je nek ook op ligt, en op de matras.

Verkeerde bh dragen of te lang niet wassen

Ik heb het bij vriendinnen gecheckt en ja er zijn bh’s die maar eens per 2 weken gewassen worden. Dit kan de oorzaak zijn waarom er puistjes ontstaan bij de bh-bandjes. De bh-bandjes zijn een plek waar dode huidcellen zich ophopen die dat weer de poriën afsluiten die onder de bh-bandjes zitten.

Smalle bh-bandjes kunnen voor vrouwen met een grotere maat ook de oorzaak zijn voor acne op de bovenrug. Dit komt omdat die bandjes dan in de huid snijden en de doorbloeding en het vervoer van het vocht in het lymfesysteem verstoren. Hierdoor is de kans ook groter op acne in de nek en op de bovenrug.

Irritaties voor bepaalde stoffen

Acne in de nek kan ook een teken zijn dat je huid geïrriteerd raakt door bepaalde stoffen. Als je bijvoorbeeld wel dagelijks een schoon shirt aan hebt kun je kijken of het wasmiddel of de wasverzachter voor het probleem zorgt of juist de stof van de kleding de dader is.

Te veel vettige voeding

Als je erg van patat en pizza houdt kan dit de acne in de nek en op de bovenrug verergeren. Als je vaker dan 1 keer per week naar een vette hap grijpt is het verstandig om je eetpatroon in kaart te brengen.

Tips tegen acne in de nek

Nu je een aantal oorzaken hebt kunnen bekijken ben je vast al op ideeën gekomen die kunnen helpen om de acne op de nek en rug te verminderen. Lees hier tips die specifiek gericht zijn op het verminderen van acne in de nek en op de bovenrug.

1 Draag dagelijks een schoon T-shirt

Door dagelijks een schoon T-shirt te dragen zorg je ervoor dat je elke dag fris begint. Bacteriën die zich op het shirt van de vorige dag hebben vermenigvuldigd kunnen je nek niet verder besmetten als ze in de wasmand liggen.

Dan begint dit shirt helemaal opnieuw met het verzamelen van talg en dode huidcellen.

2 Kleding met ademende stoffen

Daarbij is het ook belangrijk dat de shirts die je draagt uit ademende stoffen bestaat, zoals katoen en linnen. Dit zorgt ervoor dat zweet verdampt waardoor de kans minder groot is dat het zweet je poriën verstopt en weer leidt tot extra acne.

Uiteindelijk zweet je elke dag minimaal 1 liter, of je nu sport of rustig een boek aan het lezen bent.

3 Verschoon je bed wekelijks

Soms lijkt het niet zo belangrijk, maar het is echt wel belangrijk om je bed regelmatig te verschonen. Ook als je altijd slaapt in een heel pyjamapak. Die kan namelijk verschuiven en beschermt je nek vaak niet. Verschoon in ieder geval je kussens regelmatig.

Terwijl je slaapt zweet je erg veel en ook de talg blijft achter op je beddengoed. Het regelmatig verschonen van je bed en kussenhoezen kan daarom helpen om acne in de nek te verminderen.

4 Draag een pyjama maximaal 3 nachten achter elkaar

Net als een T-shirt verzameld ook een pyjama huidcellen, talg en bacteriën die invloed hebben op de ontwikkeling van acne. Verwissel je pyjama daarom regelmatig en in ieder geval om de drie nachten, maar liever nog vaker.

5 Was/vervang je bh regelmatig

Als je merkt dat je op plekken waar je bh-bandjes zitten vooral last hebt van acne is dat een reden om er iets mee te doen. Wellicht vervang je de bh te laat of was je hem niet vaak genoeg.

Probeer de bh net zo vaak te vervangen als een shirt of in ieder geval als de pyjama.

6 Zorg voor brede bh-bandjes

Als jouw bh schoon genoeg is en hij regelmatig vervangen wordt kan ook de breedte van de bh-bandjes de oorzaak zijn van acne. Vooral als je een grotere cupmaat hebt kan het gewicht ervoor zorgen dat de doorbloeding verhinderd wordt. Dit kan leiden tot verstoppingen in de huid waardoor je last krijgt van acne.

Probeer dan een bh aan te schaffen met een breder bandje.

7 Koop een nieuwe rugtas met bredere banden of gebruik een andere tas

Is het niet de bh of heb je helemaal geen bh nodig, maar heb je toch last van acne bij je schouders en op de rug? Dan kan het dragen van een (zware) rugtas de boosdoener zijn. Ook dan geldt dat het belangrijk is om een rugtas met bredere banden te vinden om de druk op de huid gelijkmatiger te verdelen.

Bovendien kan het dragen van een rugtas het verdampen van het zweet tegengaan.

Als het mogelijk is om een ander soort tas te dragen die de rug vrijer laat voor het luchten van de huid is dit aan te raden bij acne in de nek en op de bovenrug.

acne in de nek tips

8 Was je haar regelmatig

Vettig haar in de nek kan je poriën verstoppen waardoor puistjes kunnen ontstaan. Probeer je haar daarom in ieder geval om de dag te wassen en ook na het sporten. Op die manier zorg je ervoor dat je haar niet te vet wordt.

TIP van Robert Jan:
Wil je graag snel en veilig af van acne in de nek? Dit werkt direct >>

9 Gebruik een niet vettige conditioner

Een goede conditioner kan belangrijk zijn als je droog haar hebt. Helaas zijn sommige conditioners voor mensen met droog haar vettig en plakkerig. Dit zorgt wellicht wel voor een fijner gevoel van het haar, maar het kan ook zorgen voor acne in de nek.

Experimenteer daarom met verschillende soorten crèmespoeling totdat je er een gevonden hebt die niet voor acne zorgt. Of gebruik een tijdje geen conditioner om erachter te komen of de oorzaak van de acne iets anders is.

10 Douche je na het sporten of overmatig zweten

Zweet is een van de veroorzakers van acne. Acne op de hals dat veroorzaakt wordt door zweet vanwege hitte heeft zelfs de naam Mallorca acne. Veel mensen uit Noord-Europa krijgen acne in warmere klimaten, dit heeft te maken met het zweten.

Het is daarom erg belangrijk om na het sporten of overmatig zweten door een andere oorzaak te douchen. Op die manier spoel je zout en andere stoffen die met het zweet uit het lichaam worden gedrukt weg en houd je een schone huid over.

11 Gebruik een andere bodylotion

Het hydrateren van de huid is erg belangrijk, maar als je acne hebt kan het hydrateren van de huid met bodylotion juist zorgen voor de acne. Gebruik daarom een tijdje geen bodylotion om te achterhalen of dat de oorzaak is.

Experimenteer ook met meerdere lotions om er een te vinden waarom je huid goed reageert en die niet voor acne in de nek en op de bovenrug zorgt.

12 Gebruik een peeling

Als je acne komt door ingegroeide haren kan een peeling van je huid ervoor zorgen dat de acne minder wordt. Bij een peeling wordt de bovenste huidlaag (met dode huidcellen) verwijderd. Hierdoor komt het haartje weer vrij en heb je minder last van de ontsteking.

13 Laat je controleren op allergieën

Acne in de nek kan ook een allergische reactie zijn, bijvoorbeeld op wasverzachter. Laat je daarom controleren op allergieën. Daardoor kun je achterhalen of een bepaalde stof je huid (of lichaam) irriteert waardoor je last krijgt van acne in de nek.

Je kunt je bij je huisarts laten controleren op allergieën.

14 Verander je eetpatroon

Het eten van vetten en suikers zorgt voor hogere ontstekingswaarden in het lichaam dat tot acne kan leiden.

Houd daarom eerst een week een eetdagboek bij om te zien of je veel zoetigheden en vette voeding eet, zoals snoep, chocola met minder dan 70% cacao, patat, pizza, koekjes en dergelijke.

Vervang deze voeding voor een gezonde variant, zoals een banaan, salade, appel of wortels. Hierdoor krijgt je lichaam meer voedingsmiddelen binnen die je huid verzorgen en verlaag je de ontstekingswaarden in je lichaam. Een dubbele winst!

Tot slot…

Acne in de nek is erg vervelend en kan op elke leeftijd voorkomen. Vooral pubers kunnen last hebben van acne in de nek en mensen met een mediterrane achtergrond kunnen er tussen hun 20ste en 30ste last van hebben.

Acne in de nek kan meerdere oorzaken hebben, zoals ingegroeide haren, vet haar, vettige T-shirt randen, zweet en de druk van bandjes, zoals die van een rugtas.

Om acne in de nek te verminderen is het belangrijk om de huid en je kleding zo schoon mogelijk te houden. Daarnaast is het belangrijk om irritaties, zoals bandjes, stoffen of haarproducten te achterhalen. Daardoor kun je stappen ondernemen om andere stoffen te gebruiken die de huid minder irriteren.

TIP van Robert Jan:
Wil je graag snel en veilig af van acne in de nek? Dit werkt direct >>

Tevens is het voedingspatroon dat je hebt een belangrijke oorzaak van acne. Als je regelmatig snoept en vet eet kan dit acne veroorzaken en verergeren.

Bronnen:

http://www.jpsbr.org/volume_5/JPSBR_Vol_5_Issue_1_htm_files/JPSBR15RV2022.pdf

http://www.skinacea.com/acne/body-acne-map.html#.V_UM3fCLRhE

http://www.facingacne.com/suffer-neck-acne/

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share