Speciaal voor mensen met diabetes type 1 beschrijf ik in dit blog de beste tips om af te vallen.
Diabetes type 1 medicatie en afvallen
Veel van de medicatie die mensen met diabetes type 1 krijgen kan zorgen voor gewichtstoename, dit is erg frustrerend.
Er is wel een stofje, namelijk Pramlintide, dat je samen met de insuline inspuit voordat je gaat eten, die ervoor zorgt dat de kans kleiner is dat je aankomt. Dit komt doordat dit medicijn ervoor zorgt dat de lever minder glucose in de bloedbaan pompt en vooral als het niet nodig is.
Daarnaast vertraagt het de snelheid waarmee je maag zich leegmaakt waardoor je sneller vol zit. Ook kan het het hongergevoel stillen.
Tip 1: Controleer de invloed van je medicijnen op gewicht en vraag eventueel om andere medicatie.
Diabetes type 1 en het insulinepompje
Als je diabetes type 1 hebt kun je een insulinepompje krijgen die ervoor zorgt dat je bloedsuiker nooit te hoog wordt. Uit ervaringen van mensen blijkt dat mensen met diabetes type 1 na het krijgen van zo’n pompje prompt kilo’s aankomen.
Dit heeft verschillende oorzaken zoals het gemak van het pompje. Door het pompje is het minder noodzakelijk om goed op te letten dat je niet te veel suiker eet, want dan zorgt dat pompje er wel voor dat je bloedsuiker niet te hoog wordt.
Als je al jaren op je dieet moet letten vanwege je bloedsuiker is het pompje een ontzettende bevrijding omdat je niet meer super goed hoeft op te letten. Maar doordat je nu altijd genoeg insuline hebt heeft je lichaam nu ook een verbeterde mogelijkheid om suiker op te slaan in vetcellen.
Hoe meer suiker je dan eet, hoe meer vetcellen je kweekt.
Echter minder insuline innemen is geen oplossing als je verder niets verandert aan je levensstijl. Want dan krijg je dus wel een te hoge bloedsuikerwaarde en dit kan belangrijke organen beschadigen, zoals je nieren.
Uit onderzoek blijkt dat vrouwen eerder minder insuline gebruiken om het gewicht te controleren dan mannen, maar dit moet je echt niet doen! Voor je het weet mag je er ook nog een dialyse therapie bij tellen en dan ben je nog verder van huis.
Tip 2: Laat de insulinepomp niet het excuus zijn om alles te eten waar je zin in hebt.
Je moet nog steeds een heel leven met je lichaam doen.
Regelmatig een te lage bloedsuiker
Soms doet een dergelijk pompje iets te goed zijn werk en dan moet je een lage bloedsuiker behandelen, bijvoorbeeld door snel wat snelle suikers te eten.
Of je nu actief bent of niet, als je vaak een lage bloedsuiker moet verhogen door snel iets van snoep te eten of een suikerrijke drank te drinken kan dit de doelstelling om af te vallen behoorlijk in de war schoppen.
Het zijn toch calorieën die je elke keer weer in je op moet nemen om een ander groot gevaar, zoals een coma door een te lage bloedsuiker te voorkomen.
Tip 3: Voorkom dat je regelmatig een te lage bloedsuikerwaarde krijgt waardoor je weer iets met suiker moet eten.
Diabetes type 1 en beweging
Beweging is uiteindelijk de beste manier om te voorkomen dat suiker in een vetcel verandert in plaats van dat het verbrand wordt. Dit helpt ook bij het verliezen van gewicht en dat komt doordat je dan minder insuline nodig hebt.
Je hebt dan gewoon minder insuline nodig.
Overleg wel met je diabetes consulent over de beste manier om te beginnen met bewegen om te voorkomen dat je elke keer een te lage bloedsuiker moet behandelen waardoor het weer geen zin heeft.
Je kunt bijvoorbeeld minder insuline inspuiten voordat je gaat eten zodat je de rest van het hoge bloedsuikergehalte er in de middag of avond af kunt trainen.
Uit onderzoek blijkt ook dat mensen met diabetes type 1 en een actieve levensstijl vaak een lagere BMI-index hebben en ook hebben ze minder vet dan mensen met diabetes type 1 die minder bewegelijk zijn.
Daarbij heb je minder insuline nodig doordat je lichaam de glucose verbrandt tijdens het bewegen.
Tip 4: Blijf bewegen, ga wandelen, fietsen, aerobicen of doe aan krachttraining.
Om ervoor te zorgen dat je bloedsuiker tijdens het bewegen niet te laag wordt is het belangrijk om als je koolhydraten eet langzame koolhydraten te eten. Door de vezels bij langzame koolhydraten, zoals in volkorenbrood of volkoren pasta, worden de koolhydraten langzamer omgezet in suikers en komen die suikers dus ook langzamer in je bloedbaan terecht.
Tip 5: Eet langzame koolhydraten om een te lage bloedsuiker tijdens het sporten te voorkomen.
Diabetes type 1 en vetverbranding
Iemand met diabetes type 1 kan net zo goed vet verbranden als iemand die geen diabetes heeft, mits hij voldoende insuline gebruikt.
Het gebruik van insuline is voor iemand met diabetes type 1 van levensbelang. Niet alleen om de suikers uit het bloed en in de cellen te krijgen, maar ook om afbraakproducten van vetverbranding uit het bloed te krijgen.
Glucose is echter een stofje dat je lichaam nodig heeft om de afbraakproducten van vetverbranding uit het lichaam te krijgen. Die hechten zich namelijk aan deze stof, maar dit moet nog steeds van cel naar cel verplaatst worden en daar is de insuline voor nodig.
Diabetes type een en dieet
Als je al ontzettend veel sport en alsnog moeite hebt met afvallen is het in eerste plaats belangrijk om te meten of je niet stiekem toch vet verbrandt. Als je sport krijg je namelijk ook meer spiermassa en dat is zwaarder dan vet. Dus wellicht wordt je wel slanker, maar zie je daar op de weegschaal helemaal niets van.
Tip 6: Laat je vetpercentage opmeten.
Als je op wetenschappelijke onderzoeken zoekt naar gewicht verlies zijn er vooral artikelen te vinden voor mensen met diabetes type 2. Dit is erg frustrerend, want vooral voor mensen met diabetes type 1 is het lastig om gewicht te verliezen. Daarbij zijn de risico’s van overgewicht ook groter doordat de schade door de diabetes al langer wordt aangericht bij mensen met diabetes type 1 dan bij mensen met diabetes type 2. Wat mij betreft krijgt overgewicht en diabetes type 1 door de wetenschap ten onrechte te weinig aandacht.
Gelukkig zijn er wel dingen die je kunt doen die ervaringsdeskundigen met diabetes type 1 vertellen.
Eet minder koolhydraten
Veel ervaringsdeskundigen zeggen dat het helpt om veel minder koolhydraten te eten en dat dit hen helpt om geleidelijk af te vallen. Door koolhydraten zoveel mogelijk uit het dieet te schrappen is de bloedsuiker al lager en hoeft er ook minder insuline gespoten te worden.
Monitor daarom je bloedsuiker regelmatig als je drastisch je koolhydraat inname gaat verminderen om het behandelen van te lage bloedsuikers te voorkomen. Merk je dat je bloedsuikerwaarde richting de 3 gaat, dan eet je een stuk fruit of volkorenbrood en doe je even rustig aan totdat je bloedsuikerwaarden weer op normalere niveaus zijn.
Wat je moet laten staan zijn de volgende producten:
- Brood
- Aardappels
- Pasta
- Noedels
- Rijst
Ook pizza, waar brooddeeg voor wordt gebruikt en friet dat uiteindelijk is gemaakt van aardappels moet je laten staan. Net als chips en snoep.
Tip 7: Laat koolhydraten zoveel mogelijk staan.
In plaats daarvan kun je koolhydraten vervangen voor voeding met veel vezels. Deze vezels zorgen namelijk ook voor een vol gevoel en ze zorgen ervoor dat de energie uit de voeding geleidelijk aan je lichaam wordt afgegeven.
Voeding die je in plaats van koolhydraten kunt eten zijn:
Daarnaast zijn er nog wel meer vervangers te bedenken, maar door vooral groente, fruit en peulvruchten te eten in plaats van koolhydraten help je jouw lichaam om minder afhankelijk te zijn van suiker en kun je jouw insuline dosering verlagen zonder dat dit een probleem voor je lichaam wordt.
Zelf vind ik tuinbonen en witte bonen een goede vervanger voor aardappels als ik eigenlijk een klassiek Nederlands diner maak. Dan krijg ik dus bonen, andere groente en vlees.
Tip 8: vervang je koolhydraten, dat is beter dan helemaal niets eten en vaak zit er in groente en fruit ook nog een beetje suiker, maar in mindere mate dan in koolhydraat rijke voeding.
Wordt vegetariër
Een andere ervaringsdeskundige gaf aan dat het stoppen met het eten van vlees ook een goede strategie was voor het gestaag verliezen van gewicht. Dit werd wel gedaan in combinatie met het minder eten van koolhydraten.
Tip 9: Laat vlees staan.
Als je het lastig vindt om te stoppen met het eten van vlees kun je vleesvervangers kopen in de supermarkt. Mijn voorkeur gaat altijd uit naar een burger op basis van kaas of ei omdat soja producten in vleesvervangers invloed kunnen hebben op je hormoonhuishouding. Je kunt wel een vleesvervanger op soja basis eten, maar dit moet je niet te vaak doen.
Een van mijn favoriete vleesvervangers is de kaasburger met een vulling van spinazie a la crème. Heerlijk!
Daarnaast kun je ook eerst parttime vegetariër worden en om de dag wel of geen vlees eten.
Tip 10: Wordt parttime vegetariër als je het lastig vindt om geen vlees te eten.
Gebruik een eetdagboek
Als je geen idee hebt of je eigenlijk minder vlees of koolhydraten kunt eten of dat het überhaupt nodig is kun je een eetdagboek bijhouden.
Blijf eten wat je altijd eet en houd dit een week lang dagelijks goed bij, bij elke hap en slok die je neemt. Vervolgens kun je na een week kijken of je bijvoorbeeld parttime vegetariër kunt worden en of je bijvoorbeeld tijdens je lunch best wat anders kunt eten dan brood omdat je dit bijvoorbeeld al tijdens het ontbijt hebt gedaan.
Tip 11: Houd een week lang een eetdagboek bij.
Ook kun je tijdens het controleren van je eetdagboek erachter komen of je eigenlijk misbruik maakt van het feit dat je insuline kunt gebruiken om je bloedsuiker laag te houden. Als je bijvoorbeeld elke dag lekker aan het snoepen bent kan dit het geval zijn. Mensen zonder diabetes hebben dan ook een grotere kans op het krijgen van diabetes type 2, dus ik kan me niet voorstellen dat dit goed is voor iemand met diabetes type 1, straks verlies je ook nog je insuline gevoeligheid!
Na de week met het eetdagboek kun je een soort eetschema samenstellen met dingen die je wel mag eten.
Op zich hoef je niet minder te eten, je moet vooral anders eten. Plan dus op normale eettijdstippen een goede vervanger voor ongezonde snacks of koolhydraten.
Tip 12: Plan je voeding zodat je minder in de verleiding komt om koolhydraten te eten.
Let op wat je eet in de bedrijfskantine
Het grootste risico op aankomen en niet kunnen afvallen is vaak wel de bedrijfskantine. Er liggen altijd lekkere broodjes, croissants en als je geluk hebt kun je in je bedrijf ook saucijzenbroodjes krijgen. Allemaal koolhydraatbommetjes.
Meestal is er wel de mogelijkheid om ook sla en fruit te eten, maar afhankelijk van de eetcultuur in het bedrijf waar je werkt kan de drempel groot zijn om dat ook echt te gaan eten.
Als de bedrijfscultuur gezond is, is het vaak niet zo lastig om de juiste keuze te maken en kun je gewoon een salade pakken. Ook als de bedrijfscultuur is dat je lekker aan de saucijzenbroodjes gaat is het belangrijk om toch voor de salade en het fruit te gaan.
Tip 13: Ga voor fruit en sla in de lunch op je werk, vooral als je ’s ochtends al brood hebt gegeten.
Mocht iemand een vervelende opmerking maken dan zijn dit argumenten om hun weer op de plaats te zetten:
- Sla zit vol mineralen en vitaminen waardoor je gezond blijft.
- Doordat je geen suiker eet heb je minder last van een afterdinnerdip, en ben je dus productiever.
- Door gezond te eten voorkom je overgewicht waardoor je ook op latere leeftijd fitter bent om te werken.
- Met wie zal de baas tevredener zijn? Iemand die actief iets doet aan zijn/haar gezondheid of iemand die alleen aan zichzelf denkt en het korte termijngevoel dat een vette hap je geeft.
Tip 14: Laat je voedingskeuze niet beïnvloeden door andere mensen, het gaat om jouw lichaam.
Uiteten met diabetes type 1
Regelmatig uiteten kan een echte uitdaging zijn als je diabetes type 1 hebt. Over het algemeen willen mensen zichzelf verwennen als ze gaan uiteten en ze verwachten dat jij dat ook doet. Uiteindelijk doe je dat ook, want in een restaurant kun je altijd merken dat een professional je voeding heeft klaargemaakt, maar toch kunnen de keuzes die je moet maken niet voor de hand liggen bij je tafelgenoten.
Als je gaat uiteten is het belangrijk om ook hier koolhydraten en vlees zoveel mogelijk te laten staan. Ga als het kan voor een salade of vegetarische maaltijd.
Op die manier eet je minder calorieën en ook minder suikers dan als je gaat voor de steak met gebakken aardappeltjes.
Toen ik een tijd terug met een groep ging uiteten werd iedereen zelfs een beetje jaloers op mij dat ik zo’n gezonde keuze had gemaakt. Want het zag er ook nog veel lekkerder uit dan het vlees wat de rest had besteld.
Tip 15: Als je gaat uiteten, kies dan een vegetarisch gerecht of ga voor de salade.
Tot slot…
Afvallen met diabetes type 1 is erg lastig. Bij veel mensen met diabetes type 1 wordt de kans op gewichtstoename veel groter als men een insulinepompje krijgt. Het blijft belangrijk om je bloedsuiker op een natuurlijke wijze laag te houden.
Maar je moet niet te weinig insuline gebruiken om af te vallen. Dit is erg gevaarlijk voor je andere organen en op den duur ben je dan nog verder van huis.
Het is beter om vet te verbranden en je bloedsuiker laag te houden door te blijven bewegen en door minder koolhydraten te eten. Zowel cardiotraining als krachttraining kan helpen bij gewichtsverlies als je last hebt van diabetes type 1.
Daarnaast kun je koolhydraten vervangen voor fruit, groente en noten. Ook kun je parttime vegetariër worden om minder vet te eten.
Succes met het afvallen, mocht je zelf ook tips hebben voor andere mensen met diabetes type 1, laat het dan weten in een reactie.
Bronnen:
http://www.diabetesincontrol.com/losing-weight-with-diabetes/
http://care.diabetesjournals.org/content/22/12/1956.short
https://www.diabetesdaily.com/forum/type-1-diabetes/8843-best-way-lose-weight-type-1-diabetes/