• wat is biologisch voedsel

Bio special deel 1: Wat is biologisch voedsel precies?

2016-11-29T08:58:36+01:00maart 23rd, 2013|Biologisch Leven|1 Reactie

Laatste update: door

Bio special deel 1: Wat is biologisch voedsel precies?

We hebben het een tijdje geleden allemaal kunnen volgen: een aantal schandalen rondom de controle van de voedselketen. Ten eerste de fraude omtrent paardenvlees wat verwerkt werd in producten die verkocht werden als zijnde rundvlees. Direct daarna kwam aan het licht dat een Duitse legbatterij de eieren verkocht met de vermelding dat de eieren biologisch zijn. Administratieve fraude en grote, hele grote commerciële belangen spelen hier een rol.

Paardenvlees wat verkocht werd als rundvlees leidde tot een gigantische rel in Noord-Europa waarbij de fraude zich uitstrekte tot Roemenië, tussenpersonen in Frankrijk en Nederland en foutief geëtiketteerd voedsel in onder andere Duitsland, Frankrijk, Nederland en Noorwegen. Laten we duidelijk zijn: Er is niks mis met het feit dat je paardenvlees eet, dus een gevaar voor de volksgezondheid is er nooit geweest.

Principe kwestie

Het is een kwestie van principe: Om commerciële redenen (lees: meer geld verdienen) werd goedkoop paardenvlees toegevoegd aan rundvlees terwijl dit niet op het etiket stond, maar wel voor de prijs van rundvlees verkocht werd. Lasagne en andere producten werd uit de schappen gehaald, IKEA haalde de beroemde balletjes uit haar restaurants en er volgden allerlei onderzoeken. Onderzoeken waar we tot op heden nog weinig aan hebben, omdat de hele rel een beetje overgewaaid is, en iedereen overgaat tot de orde van de dag. Het zou me niks verbazen dat er nog helemaal niks opgelost is.

De grote vraag blijft natuurlijk hoe dit heeft kunnen gebeuren, en in hoeverre we de controle van de voedselketen nog wel kunnen vertrouwen. Op deze vragen gaan we in deze artikelen géén antwoorden op geven, omdat we nu de focus leggen op de biologische producten. Ook deze producten ondervinden een hele strenge controle van de productie- en de verwerkingsprocessen. Wij, als consument, kunnen alleen maar goed op de betreffende keurmerken letten, om er op die manier zeker van te zijn dat je een écht biologisch kippetje op je bord hebt liggen.

Nog sterker, als je alléén maar gecertificeerde biologische producten zou kopen, hebben de fraudeurs geen enkele kans meer. Dat is de macht van de consument!

In deze driedelige serie over biologisch voedsel gaan we kijken naar alle facetten hiervan: De controle, wie wat controleert, waar je op moet letten bij het kopen van biologisch voedsel en natuurlijk wat de voordelen voor je eigen gezondheid kunnen zijn. Maar eerst gaan we kijken naar de term ‘Biologisch’. Wat dit precies inhoudt en wat bijvoorbeeld de verschillen zijn met ‘FairTrade’ en de term ‘Scharrel’.