Afvallen

Laatste Update: 10 mei 2016

Afvallen met pure chocolade? Yes, het kan!

Afvallen met pure chocolade? Yes, het kan!pure chocolade

Het is waarschijnlijk de eerste keer dat je chocolade en afvallen in een en dezelfde zin leest. Vaak wordt chocola dan natuurlijk ook niet geassocieerd met afvallen, vanwege overduidelijke redenen. Toch is het nergens voor nodig zo snel conclusies te trekken, want het blijkt dat chocolade juist wel een verband lijkt te houden met een lager lichaamsgewicht en afvallen voor sommigen juist mogelijk maakt.

Chocolade is waarschijnlijk een van de meest begeerde voedingsmiddelen op deze aarde en waarschijnlijk is het maar moeilijk om te geloven dat je daadwerkelijk de overtollige pondjes zou kunnen kwijtraken terwijl je chocolade eet. Maar denk eraan: vroeger zei men dat koffie kankerverwekkend is, tegenwoordig weten we dat koffie juist kan helpen om kanker te voorkomen. Ook werd ons verteld dat margarine goed voor ons hart is, terwijl we nu weten dat margarine juist die hartziekten veroorzaakt die het had moeten voorkomen.

Kortom, de wetenschap heeft altijd iets nieuws voor ons in petto, maar gelukkig is het voor de afwisseling eens goed nieuws. Want zeg nu zelf, wie wil er nou geen chocolade kunnen eten en tegelijkertijd afvallen? Laten we vooral eerst even kijken naar de redenen waarom ik zo een schokkende claim kan maken.

Om te beginnen...

In Zwitserland eten mensen maar liefst 12 kilo chocolade per persoon per jaar. En ondanks dat ze zoveel chocolade eten, komt er veel minder overgewicht voor dan in de rest van de wereld. Namelijk maar 8% van de mensen lijdt onder overgewicht. Dit in vergelijking met 34% in bijvoorbeeld de VS. Dat is nogal een verschil.

overgewicht

Nu kun je wellicht denken dat Zwitserland een uitzondering is en dat er andere lifestyle factoren een rol spelen bij het onder controle houden van hun gewicht. Dat is natuurlijk mogelijk, maar Zwitserland is niet het enige land waar we dit bij zien. Ook verschillende studies hebben aangetoond dat een hogere consumptie van pure chocolade geassocieerd is met gewichtsverlies in zowel volwassenen als jongeren.

Deze associatie had echter niets te maken met het eten van grote hoeveelheden chocola. Uiteraard geldt nog steeds dat wat erin komt er ook uit moet en dus kun je niet verwachten af te vallen als je een hele plak chocolade van bijna 600 kcal eet elke dag. Wel werd aangetoond dat gewichtsverlies en chocolade gelinkt zijn wanneer je regelmatig kleine hoeveelheden chocolade eet. Kortom, elke dag een stukje chocolade kan je helpen afvallen.

Afgezien van de wetenschappelijke studies die dit idee ondersteunen, is er ook nog een andere reden waarom chocolade juist goed kan zijn tijdens het afvallen. Pure chocolade bevat bijvoorbeeld elementen die ervoor zorgen dat je eerder verzadigd bent. Dit leidt er uiteraard weer toe dat je minder van andere voedingsmiddelen eet.

Zo bevat een portie pure chocolade (met 70% cacaogehalte) namelijk maar liefst 15% van je dagelijkse behoefte aan vezels. Zoals je weet, zorgen vezels juist voor een vol gevoel in de maag doordat ze zich hier volzuigen met water. Je krijgt bovendien evenveel eiwit binnen als in een hele kop broccoli (wist je overigens dat broccoli een van de meest eiwitrijke groenten is, die er bestaan?). Ook bevat chocolade gezonde vetten uit cacaoboter die voor extra verzadiging zorgen. Al deze elementen leiden ertoe dat je je langer verzadigd en tevreden voelt, waardoor je ook vaak minder de neiging hebt om later in de avond nog op zoek te gaan naar de koektrommel.

snacken

Ook op het mentale vlak valt er iets te zeggen voor de consumptie van chocolade tijdens het afvallen. Zo bevat cacao bijvoorbeeld een flinke hoeveelheid polyfenolen, waarvan studies hebben aangetoond dat ze stress verlichten, je humeur verbeteren en zelfs voor meer energie kunnen zorgen, althans zolang ze regelmatig geconsumeerd worden.

Daarnaast is er zoiets als 'voedingsangst'. Mensen die aan het lijnen zijn of een bepaald dieetprogramma volgen kennen dit vaak maar al te goed. Je bent bang om iets te eten omdat je denkt dat het niet mag in het dieet dat je volgt of omdat je denkt dat het ongezond is. Het voelt dan alsof je zondigt, wat weer een hele explosie aan emoties veroorzaakt.

Stel je het volgende scenario eens voor: je bent enkele dagen geleden begonnen met je dieet. Alles ging goed, maar nu heb je een etentje met vrienden en wil je zo graag een toetje bestellen. Je weet achter dat dit niet in je dieetplan past, maar kun je niet beheersen. Zodra je de eerste hap genomen hebt gaan alle sloten open en gooi je de rest van je beperkingen ook overboord. ''Ik heb nu al gezondigd, dan kan ik nu evenwel goed zondigen, want het is toch al te laat''. Dat is een typische reactie van iemand die op dieet zit en onder voedingsangst lijdt.

Zoals je ziet is dit niet echt bevorderlijk en leidt het juist tot een neerwaartse spiraal. Door echter bijvoorbeeld een stuk chocolade elke dag toe te staan, hef je deze beperkingen op en leer je heel anders naar voeding kijken. Je zult namelijk zien dat ook door een beetje te genieten, je nog steeds kunt afvallen zolang je over het algemeen gezond eet. Dit schept een mentale vrijheid die je uiteindelijk kan helpen om je doelen met betrekking tot gewicht te behalen.

Zoek je nog meer redenen waarom je kan afvallen met chocolade?

cacao

De polyfenolen in de chocolade kunnen, zoals eerder vermeld, zorgen voor hogere energieniveaus. Dit doen ze door het aantal energie-producerende mitochondriën in je spieren te verhogen. Zodoende raak je minder snel uitgeput. Maar dat is nog niet alles, want doordat je meer energie hebt, zul je ook meer geneigd zijn om je te bewegen en wellicht zelfs meer te gaan sporten, waardoor je uiteindelijk ook meer energie verbrandt gedurende de dag. Je eet dus wellicht wat meer calorieën in de vorm van chocolade, maar dit maar in beperkte mate. En hierdoor verbrandt je juist een stuk meer energie. Dit leidt ertoe dat er meer uitgaat dan erin komt en je dus vet verbrandt.

Tot slot...

Kun je dus meer chocolade eten en toch afvallen? Yes, het kan!!

Maar bedenk je wel, al de bovengenoemde voordelen zijn alleen van toepassing pure chocolade van minimaal 70% cacao. Melkchocolade en witte chocolade hebben deze voordelen niet. Dit ligt eraan dat ze minder cacaopoeder bevatten, terwijl dit poeder juist zoveel vezels en voedingsstoffen bevat. Ook zit in deze varianten veel meer suiker dan in pure - of bittere - chocolade.

Kies daarom in de winkel altijd voor een product met 70% + cacao en laat de lichtere soorten links liggen.

Heb je zelf succes gehad met gewichtsverlies en chocolade? Laat het dan weten in de comments!

Succes!

Bronnen:

http://www.confectionerynews.com/Markets/Interactive-Map-Top-20-chocolate-consuming-nations-of-2012

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19234590

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21788351

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19810704

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22775434

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21092175

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22450943

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24139727

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share