Psoriasis voeding

Laatste Update: 13 april 2017

Alcohol en Psoriasis: Is er een verband?

Over deze chronische huidziekte is nog niet zo heel veel bekend en veel over deze ziekte is nog steeds zo'n mysterie, dat er daarom nog geen standaardbehandeling voor deze ziekte is. Wel zijn er bepaalde risicofactoren geïdentificeerd. Eén van hen is alcohol. Is er een verband tussen alcohol en psoriasis en moet je dat koude biertje of dat glas wijn, waarvan je zo geniet aan het einde van een stressvolle dag laten staan?

Wat is psoriasis?

Psoriasis is een huidaandoening waarbij je rode, schilferige plekken op de huid krijgt en die soms ook zilverkleurige schilfertjes veroorzaakt.

Deze plekken krijg je meestal op je ellebogen, knieën, hoofdhuid en op je onderrug, maar het kan overal op je lichaam voorkomen. De meeste mensen worden alleen getroffen door kleine plekjes, maar in sommige gevallen kunnen deze plekjes wel jeuken of pijnlijk zijn.

Psoriasis treft ongeveer 2% van de mensen in Nederland. Het kan op elke leeftijd beginnen, maar het ontwikkelt zich meestal bij volwassenen die jonger dan 35 jaar oud zijn. De aandoening treft mannen en vrouwen in gelijke mate.

De ernst van psoriasis varieert sterk per persoon. Voor sommige mensen is het gewoon een kleine irritatie, maar voor anderen kan het een grote invloed hebben op de kwaliteit van hun leven.

Psoriasis is een langdurige (chronische) ziekte, die meestal perioden kent waarin je geen of milde symptomen hebt, gevolgd door perioden waarin de symptomen veel ernstiger zijn.

Waarom krijg je psoriasis?

Mensen met psoriasis hebben een verhoogde productie van huidcellen.

Huidcellen worden doorgaans elke drie tot vier weken aangemaakt en vervangen, maar bij mensen met psoriasis duurt dit proces slechts ongeveer drie tot zeven dagen. Hierdoor hopen de huidcellen zich op, wat voor de bekende plekjes van psoriasis zorgt.

Hoewel het proces nog niet volledig wordt begrepen, wordt er gedacht dat het is gerelateerd aan een probleem met het immuunsysteem. Het immuunsysteem is het afweersysteem van je lichaam tegen ziektes en infecties, maar bij mensen met psoriasis, worden ook per ongeluk de gezonde huidcellen aangevallen.

Psoriasis kan in de familie voorkomen en dus erfelijk zijn, hoewel de exacte rol, die de genetica speelt bij het ontstaan van psoriasis, nog onduidelijk is.

Bij veel mensen beginnen de symptomen van psoriasis of worden deze erger als gevolg van een bepaalde gebeurtenis, die bekend staat als een "trigger". Mogelijke triggers van psoriasis zijn onder andere een verwonding aan je huid, keelinfecties en het gebruik van bepaalde medicijnen.

De aandoening is niet besmettelijk en kan dus niet van persoon op persoon worden overgedragen.

De behandeling van psoriasis

Er is geen remedie voor psoriasis, maar een scala aan behandelingen kunnen de symptomen en de verschijning van de plekjes en de vlekken op de huid wel verbeteren.

In de meeste gevallen zal de eerste behandeling een topische behandeling zijn, zoals vitamine D analogen of topische corticosteroïden. Topische behandelingen zijn crèmes en zalven, die op de huid worden aangebracht.

Als deze behandelingen niet effectief zijn of als je aandoening ernstiger is, kan er een behandeling genaamd fototherapie worden gebruikt. Bij fototherapie wordt je huid blootgesteld aan bepaalde vormen van ultraviolet licht.

In ernstige gevallen, waar bovenstaande behandelingen ineffectief zijn, kunnen er ook systemische behandelingen worden gebruikt. Dit zijn orale of geïnjecteerde medicijnen, die door het hele lichaam worden verspreid.

Alcohol in het algemeen

Alcohol is een diureticum, wat betekent dat het je lichaam uitdroogt. Dus je kunt je voorstellen wat het doet met een huid, die al aanleg voor heeft om droog te worden en schilferig te zijn! Ja, het droogt het uit als een stukje buffelvlees dat wordt geroosterd door een stelletje Indianen.

Betekent dit dat ik kan niet drinken? Is het leven dan nog wel de moeite waard? Aangezien het lichaam de alcohol vooral door middel van urineren afvoert, betekent dit dat er minder vocht beschikbaar zal zijn om de huid mooi en vochtig te houden. Daarnaast is overmatig gebruik van alcohol (dat wil zeggen de anonieme alcoholisten stijl) gekoppeld aan tekorten aan vitamine A en E, die van vitaal belang zijn als je een perzikachtige zachte huid wilt.

Dus, als je wilt dat je huid een kans heeft om te vechten tegen psoriasis, raden wij je aan om het niet te doen! Dit betekent geen bier, geen jägerbombs, geen piña colada, geen wodka en geen rum meer. ALLEEN NOG MAAR TEQUILA. Grapje! Nee, ook géén tequila. Zelfs één klein glaasje alcohol kan al voor een uitbraak zorgen.

En alsof dat nog niet genoeg is, is er meer. Sommige behandelingen voor psoriasis, zoals een behandeling met methotrexaat, vergt al een hoop van je lever en als daar dan ook nog eens alcohol bijkomt, kan dat leiden tot ernstige schade op lange termijn in dit belangrijke orgaan.

Alcohol en psoriasis

Het verband tussen alcohol en psoriasis is een beetje verontrustend, want niet alleen is het drinken van alcohol voor de meeste mensen normaal, waaronder ook de mensen zonder psoriasis, maar het is gebleken dat mensen met psoriasis, in vergelijking met mensen die dit niet hebben, een verhoogd risico op alcoholisme hebben.

Dit verhoogde risico op het ontwikkelen van alcoholisme komt waarschijnlijk omdat alcohol kan worden gebruikt als een troostmethode om om te kunnen gaan met de emotionele last van psoriasis. Niet alleen kan dit voor een verslaving zorgen, maar het kan ook zelfs de symptomen van psoriasis verergeren.

Er zijn vele offers die je moet brengen als je psoriasis hebt en vastbesloten bent om te vechten tegen deze chronische huidaandoening en één van hen is dus het laten staan van alcohol. Onderzoeken hebben aangetoond dat mensen met deze aandoening een grotere kans hebben om verslaafd te raken en er is ook aangetoond dat de symptomen van psoriasis kunnen verergeren.

Bovendien zorgt het verhoogde risico op het ontwikkelen van een verslaving bij mensen met psoriasis er ook voor dat zich andere problemen als gevolg van die verslaving kunnen ontwikkelen en daarom is het echt het beste om sterke drank en bier helemaal te vermijden.

En als je medicijnen zoals methotrexaat gebruikt en daarnaast alcohol drinkt zul je in de toekomst leverschade ervaren. Alcohol kan het risico op het krijgen van een leverziekte verhogen en dat is een grote ramp. Zonder een goed functionerende lever zal deze huidaandoening zeker verslechteren.

Een andere reden waarom psoriasis en alcohol niet samengaan, is omdat alcohol erg uitdrogend werkt en een droge huid een trigger kan zijn voor de ontwikkeling van psoriasis en daarom moet je dus voorkomen dat je huid wordt uitgedroogd en moet je deze juist extra hydrateren. Alcohol zal jouw huid van het broodnodige vocht beroven.

Wat zegt de wetenschap?

Op dit moment zijn er zeer weinig onderzoeken gedaan om specifiek het effect van rode wijn op psoriasis te onderzoeken, maar enig bewijs suggereert dat rode wijn voor minder risico zorgt dan bier of sterke drank.

In een onderzoek onder Amerikaanse vrouwen, die werden gevraagd om hun inname van alcohol op vaste tijdstippen gedurende een periode van 14 jaar bij te houden, werd, in tegenstelling tot rode of witte wijn, het normale bier en dus niet de light versie geassocieerd met een toename van 2,5 keer op het krijgen van psoriasis. De onderzoekers in dit onderzoek zeggen dat het verband tussen bier en psoriasis te wijten kan zijn aan het zetmeel in bier, maar er is helaas niet genoeg bewijs om dit met zekerheid te kunnen zeggen.

Buiten psoriasis zijn bier en sterke drank - en wijn niet - gekoppeld aan een toename van jicht, een vorm van inflammatoire artritis, die enige gelijkenis deelt met psoriasis.

Bier en sterke drank verhogen ook het risico op hart- en vaatziekten, terwijl wijn een beschermend effect heeft. Dit komt waarschijnlijk door de verbindingen in de schil van de druiven (zoals resveratrol) die anti-inflammatoire effecten hebben.

Tijdens een onderzoek, waarin mensen dagelijks gedurende een periode van drie weken een glas rode wijn (150ml/15gr alcohol) kregen, werden de markeerders van ontsteking bij gezonde, niet-rokende volwassenen verminderd.

Andere onderzoeken hebben ook vastgesteld dat een matige consumptie van rode wijn ontstekingsfactoren bij gezonde volwassenen kunnen verminderen, maar we kunnen niet zeggen of dit ook bij psoriasis het geval is.

De effecten van histamine op psoriasis zijn ook nog niet duidelijk, maar bij mensen die niet in staat zijn om histamine af te breken (ook wel bekend als histamine intolerantie) kan het consumeren van histaminerijk voedsel de jeuk en de roodheid wel verminderen. Dit zou kunnen verklaren waarom sommige mensen een verergering van hun psoriasis melden na de consumptie van wijn.

Een offer dat je moet brengen...

Als je vastbesloten bent om je kop in het zand te steken en jouw psoriasis verdriet met een glas sterke drank te verdrinken, dan is dat je goed recht, maar als je er klaar voor bent om de controle te nemen, is alcohol één van de dingen die je echt moet opgeven.

Natuurlijk zijn er mensen die nooit een druppel alcohol hebben aangeraakt en daarom is psoriasis ook echt een raadsel, want wat voor de één een trigger is, hoeft dat voor de ander niet te zijn en vice versa.

Maar het maken van veranderingen is een belangrijk aspect van de behandeling van psoriasis en onderzoek heeft aangetoond dat het onthouden van alcohol kan leiden tot een flinke verbetering, terwijl het herstarten van alcoholgebruik kan leiden tot een verslechtering. Zelfs als je geen last van psoriasis hebt, is de eliminatie van alcohol nog steeds een belangrijk onderdeel van de bevordering van je algemene gezondheid en je welzijn.

In het kort: alcohol heeft wel degelijk negatief effect op psoriasis

Alcoholgebruik kan een verscheidenheid aan effecten op je psoriasis hebben, waaronder:

  • Psoriasis uitbraken. Veel psoriasis patiënten vinden dat wanneer zij alcohol drinken hun psoriasis verergert. Dit lijkt meer een probleem te zijn bij mannen dan bij vrouwen die psoriasis hebben. Het is niet geheel duidelijk waarom er een verband is tussen psoriasis uitbraken en het consumeren van grote hoeveelheden alcohol, maar het bewijs suggereert dat het er is.
  • Droge huid. Psoriasis plaques zijn plekjes droge, schilferige, rode huid. Alcohol heeft de neiging om je huid nog verder uit te drogen. Het is belangrijk om als je psoriasis hebt je huid goed gehydrateerd te houden.
  • Minder reactie op een psoriasis behandeling. Alcohol kan de effecten van de medicijnen, die je neemt, vertragen en zelfs mogelijk voorkomen dat ze werken.

De soort drank, die je kiest, kan ook een verschil maken. In een recent onderzoek, waarin alleen bier werd gedronken, werd bier geassocieerd met de ontwikkeling van psoriasis. Het drinken van meer dan vijf niet-light biertjes per week verdubbeld bijna het risico.

Maar er is een uitzondering...

Terwijl sterke drank en bier ten koste van alles moet worden vermeden, is er een uitzondering, als je toch af en toe een drankje wilt nemen. Deze uitzondering is wijn en dan in het bijzonder rode wijn, waarvan is gebleken dat het helende eigenschappen bevat.

De voordelen van het drinken van wijn is vooral opgemerkt bij degenen in bepaalde gebieden, zoals het Middellandse Zee gebied, waar het drinken van een glas rode wijn een normaal onderdeel van een maaltijd is en de mensen die in deze gebieden wonen, hebben volgens onderzoeken een verminderd risico op de ontwikkeling van verschillende chronische ziekten en aandoeningen. Dus het drinken van wijn heeft zeker geen negatieve invloed op hun gezondheid en is waarschijnlijk een gezonde aanvulling op hun dieet.

Alcohol en Psoriasis

Maar vergeet niet dat, terwijl het drinken van een glas witte of rode wijn niet schadelijk hoeft te zijn als je psoriasis hebt, de sleutel toch matigen blijft. Zorg ervoor dat dit geen gewoonte wordt en ben zeker niet van plan om elke dag een wijntje te drinken. Zorg er wel voor dat je daarnaast veel water drinkt om de dehydratatie-effecten van de alcohol te verminderen.

Er is een verband tussen alcohol en psoriasis en het opofferen van alcohol kan nodig zijn, naast andere offers die je moet maken, in je strijd tegen deze chronische huidaandoening. Maar als je toch graag wilt drinken, probeer dan om slechts één glas wijn (het liefst rode wijn) te drinken en zorg ervoor dat je ook veel water drinkt om je huid gehydrateerd te houden.

Tot slot…

Houd in gedachten dat matigen bij alles de sleutel is. Je kunt misschien veilig zeven drankjes per week drinken - als je ze maar verspreidt en het houdt bij één per dag. Maar als je alle zeven drankjes op één avond neemt, dan wordt het al gauw veel te veel, en dat kan voor ernstige leverschade zorgen. Volg de aanbevelingen van je arts op over hoeveel alcohol veilig is voor jou. Als je vindt dat alcohol jouw symptomen van psoriasis verergert, is het antwoord simpel: stop met drinken.

Maar dat is niet het enige element wat meespeelt bij psoriasis. Er is nog veel meer over te vertellen, met name over hoe je je levensstijl aan kunt passen om zo weinig mogelijk last te hebben van psoriasis.

In de afgelopen 7 jaren heb ik heel veel kennis opgebouwd over psoriasis, en dat wil ik heel graag met je delen. Deze kennis kun je gebruiken om ook jouw uitbraken van psoriasis te kunnen bestrijden.

Al deze kennis heb ik samengevat in één van mijn nieuwste eBooks, welke je GRATIS kunt downloaden.

Gewoon lekker proberen. Stuk voor stuk natuurlijke oplossingen, dus je loopt geen enkel risico.

Je kunt het GRATIS eBook ‘Psoriasis Tips’ hier downloaden! >>>

Bronnen

www.psoriasis.org/advance/how-cigarettes-and-alcohol-affect-psoriasis

www.psoriasisselfmanagement.com/psoriasis-triggers/psoriasis-and-alcohol/

helloskinshop.co.uk/blogs/news/alcohol-psoriasis

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. het is waar dat alcohol psoriasis veroorzaakt of veregerd. ik ben zelf een stevige alcoholgebruiker. dagelijks zeker 2 liter bier !! het probleem is stoppen met alcohol, maar dat is een groot probleem. ben al bij de jellinek kliniek geweest. maar thuis drink ik weer volop. dat ken ik niet stoppen. hoe moet ik dat oplossen ??

    1. Alcohol is funest voor Psoriasis.
      En 2 liter bier per dag, dat is op zich al een probleem.

      Ga snel een afspraak maken met je arts voor een doorverwijzing voor externe hulp. Want het is duidelijk dat je dat beslist nodig hebt!

      Ik wens je heel veel succes!

  2. c.v.e..heb 27 jaar lang aan psoriasis geleden alles geprobeerd van teerzalven cortisone bestraling niks hielp op een bepaald moment zat mijn lichaam gewoon vol met psoriasis van kop tot teen daarbij kreeg ook nog eens artritis erbij dus mijn leven was een hoop ellende laat staan mijn sociaal leven ben toen naar een reumatoloog geweest eerst bloedonderzoek gedaan en hij heeft me het medicijn ledertrexate voorgeschreven elke week zes pillen in een keer in te nemen resultaat psoriasis in 6 weken gehalveerd na twee maanden gewrichtsproblemen verdwenen en psoriasis volledig weg kon mijn ogen niet geloven =moet wel om de 3 maand bloedonderzoek laten doen mijn leven is totaal veranderd ben weer happy na 25 jaar en nog het medicijn kost geen geld 1 euro maar dat schrijven dermatologen niet voor want ze verdienen er niks aan veel sucses

    1. Dank voor het delen van jouw ervaringen, Christof.

      Zijn er meer mensen met soortgelijke ervaringen?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share