Alles over Candida en Schimmelinfecties

De verschillende soorten candida en schimmelinfectie(s) uitgelegd!

De verschillende soorten Schimmelinfecties
Schimmelinfectie

Er zijn erg veel verschillende soorten schimmelinfecties. Eigenlijk waar je ook bent, zijn schimmels aanwezig. Op de grond, op je eigen huid en zelfs in de lucht zijn schimmels aanwezig. Gelukkig voor ons zijn de meeste schimmels niet schadelijk voor de mens, maar sommige infecties kunnen toch voor grote gezondheidsproblemen zorgen.

Dit artikel bestaat uit 3 delen en in deze 3 delen ga ik het hebben over de verschillende soorten schimmelinfecties. In het 1ste deel zal ik je vertellen hoe schimmels in de natuur voorkomen. In het 2de deel zal ik uitleggen hoe een schimmelinfectie ontstaat en in het 3de deel zal ik alle verschillende soorten schimmelinfecties de revue laten passeren. De volgende vragen zal ik per schimmelinfectie stellen en beantwoorden, zodat er een duidelijk overzicht ontstaat.

 • Wat is het?
 • Is het schadelijk?
 • Hoe krijg ik het?
 • De behandeling!

Dit zijn de vragen die ik per soort schimmelinfectie zal beantwoorden. Zoals al eerder gezegd zijn er meerdere honderden soorten schimmels in de natuur, maar ze zijn niet allemaal schadelijk voor ons. Er zijn zelfs honderden soorten die leven op de mensen huid.

Ik zal alleen de meeste voorkomende schimmelinfecties behandelen, of die schimmels die bij ons voor problemen kunnen zorgen.

Hieronder een overzicht van de schimmelinfecties die zullen worden behandeld.

Maar eerst zal ik je wat meer informatie geven over schimmelinfecties op zich.  Een beetje basis theorie is nooit weg!

Waar komen schimmels voor? Schimmels en draden!

Schimmels komen voor in de natuur, op de huid en ze kunnen zelfs op voedsel worden aangetroffen. De meeste schimmels (meer dan 80% van alle schimmel) hebben 2 vormen. De voortplantingsvorm en de groeivorm. Het verschil is gemakkelijk te raden.

schimmelsDe ene fase van de schimmel zorgt voor het voortplanten en in de andere fase groeit de schimmel.

Als voorbeeld kunnen we denken aan een grote zwam/paddenstoel die in het bos staat. Ik ga er eventjes vanuit dat we allemaal weten dat paddenstoelen en zwammen ook ontstaan uit schimmelgroei. Het zijn als het ware de bloemen van de schimmels.

Onder de “hoed” van de paddenstoel bevinden zich honderdduizenden kleine sporen die als enige rol hebben om de schimmel de kans te geven om voort te planten, dit wordt de voortplantingsvorm genoemd.

In de "wortels" (draden) van de paddenstoel bevindt zich de groeivorm.  Dit is niet alleen aan de orde bij schimmels die in de natuur leven. Ook de schimmels die bij ons op de huid leven hebben dezelfde 2 vormen.  Een vorm aan het oppervlakte, en een vorm in ons lichaam.

Echter, kun je de schimmel wel zien, ruiken of ervaren? Hierover meer informatie bij de afzonderlijke schimmels/schimmelinfecties.

Net als in de natuur willen de schimmels op je huid zich ook voortplanten. Daarom zijn in principe alle schimmels die leven op je huid "besmettelijk". Gelukkig hebben wij mensen een erg goed afweersysteem tegen deze schimmels (de huid)  en daardoor zijn de meeste schimmel niet gevaarlijk.

Hoe ontstaat een schimmelinfectie?

Schimmels bestaan uit 2 vormen: 1. de groeivorm en de 2. voortplantingsvorm. De voortplantingsvorm zorgt voor het verspreiden van de schimmel. Zoals paddenstoelen zich voortplanten d.m.v. de sporen in de paddenstoel, hebben schimmels op de huid ook de mogelijkheid om zich voor te planten.

Alle schimmels zijn besmettelijk maar niet alle schimmels zijn schadelijk. Een schimmelinfectie ontstaat wanneer de schimmel zich bijvoorbeeld door de huid dringt (je beschermende laag) en zich daar op een voedingsbodem gaat nestelen en zijn draden laat groeien.

Op dat moment heb je een schimmelinfectie.

Op het moment dat deze schimmel zich heeft genesteld, zal hij gaan groeien en zich verder ontwikkelen. Hierdoor wordt de schimmel alleen maar groter. Er zijn een aantal schimmelinfecties die voor de mens schadelijk zijn. Niet alle schimmelinfecties ontstaan op de hierboven genoemde manier.

[pullquote]Hoe de specifieke schimmelinfectie infecties ontstaan, zal ik hieronder verder toelichten.[/pullquote]

Hoe wordt een schimmelinfectie vastgesteld?

Schimmels zijn voor het blote oog in de meeste stadia onzichtbaar, en daarom kunnen wij niet feitelijk de schimmel zien. Op het moment dat er een infectie ontstaat, kan dit gevolgen hebben voor je huid. Deze zal rood worden en erg jeuken. Wanneer er daadwerkelijk een schimmelinfectie met het blote oog waar te nemen is, is het vaak al te laat.

microscoopEen schimmelinfectie is vast te stellen met behulp van een microscoop.

Een microscoop kan de schimmel op je huid vrij gemakkelijk zichtbaar maken. Er zijn een heleboel andere methoden om schimmelinfecties aan te tonen. Vaak brengt een schimmelinfectie een aantal symptomen met zich mee. Ook dit zal ik specifiek voor elke soort schimmelinfectie nader toelichten.

Nu heb je enige kennis over schimmels en schimmelinfecties. Hieronder zal ik de meest voorkomende schimmelinfectie nader toelichten. De onderstaande schimmelinfecties staan in willekeurige volgorde. Dit betekent dus niet dat de meeste gevaarlijk schimmelinfectie bovenaan staat.

Lees verder: "Wat is een schimmelinfectie?"

1. Normale schimmelinfectie op de huid

Ringworm op de huid

 • Wat is het?

Op onze huid kunnen erg veel schimmels leven. Ik durf bijna te wedden dat iedere persoon op dit moment meerdere schimmels op zijn huid heeft zitten. Deze schimmels kunnen geen kwaad omdat we beschermd worden door ons immuunsysteem en de huid.

Overal op je lichaam (je huid) kan een schimmelinfectie ontstaan en alle infecties op de huid (behalve een aantal uitzonderingen) vallen in deze categorie.

 • Is het schadelijk?

Deze vorm van schimmelinfectie is niet echt gevaarlijk als je deze tijdig behandeld. Wel is het zo dat deze vorm erg besmettelijk is.

 • Hoe krijg ik het?

Zoals hierboven beschreven is deze vorm van schimmelinfectie vrij besmettelijk. Het is niet zo dat wanneer je in contact komt met mensen die dit hebben, je direct besmet bent, en dat er een schimmelinfectie op je huid ontwikkeld wordt. Dit heeft natuurlijk ook te maken met je eigen immuunsysteem en eventuele beschadigingen op je huid. Ook is de duur van contact hier belangrijk.

 • Symptomen!

De meeste voorkomende symptomen zijn een rode schrale huid die gaat irriteren. De schimmelinfectie kan ook ernstig gaan jeuken. En wanneer je dan gaat krabben gaat je huid nog verder kapot omdat de schimmel deze verzwakt, en dit geeft de schimmel meteen ook de mogelijkheid om zich verder te verspreiden. Deze vorm van schimmelinfecties wordt ook wel ringworm genoemd. Dit komt omdat deze schimmel zichtbaar wordt als een rode ring op je huid.

 • De behandeling!

De ringworm is vrij gemakkelijk te behandelen met crème die je huisarts kan voorschrijven. In deze crème zitten schimmel dodende stoffen en deze zorgen ervoor dat de schimmel zich niet verder kan verspreiden.
[pullquote]Vaak is dan de schimmel binnen een aantal dagen verdwenen.[/pullquote]

Wanneer je ernstige last hebt van deze schimmel in het ook mogelijk om een speciale kuur te volgen. Het kan voorkomende dat deze schimmel zo hardnekkig is dat er pas resultaat behaald wordt na een aantal weken/maanden.

Omdat deze vorm van schimmelinfectie erg besmettelijk is, is het handig om eventuele huisdieren en de rest van de familie ook mee te laten doen aan de kuur, zodat men niet elkaar gaat besmetten met deze schimmel.

2. Schimmelinfectie op je liezen

 • Wat is het?

Van een schimmelinfectie op de liezen heeft iedereen op zijn tijd wel eens last.
Vaak is het wel zo, dat mannen hier vaker last van hebben dan vrouwen. Hier is echter niet echt een duidelijke verklaring voor.

 • Is het schadelijk?

Deze vorm van schimmelinfectie is niet echt schadelijk voor je. Echter wanneer deze vorm niet snel behandeld wordt zal je huid op zijn tijd wel beschadigd raken. Daarnaast is deze schimmel een vrij pijnlijke schimmel omdat je benen vaak langs elkaar schuren. Deze infectie is niet besmettelijk.

 • Hoe krijg ik het?

Op je huid leven schimmels en zo dus ook op je lies. Wanneer de huid op je lies beschadigd wordt (het maakt niet uit door wat) kan de huid zich niet meer goed beschermen tegen deze schimmel.

[pullquote]De kans ontstaat dus dat de schimmel zich hier kan gaan nestelen en kan groeien.[/pullquote]

Een schimmelinfectie is ontstaan. Het nare van deze infectie is, is dat je benen vaak tegen elkaar aan scheuren waardoor de infectie alleen maar erger wordt. Daarom is het noodzaak dat deze infectie snel behandeld wordt.

Daarnaast is er ook de mogelijkheid dat door verkeerde zeep de goede huidcellen worden af gewassen waardoor je huid onbeschermd achter blijft. Ook mensen met een laag immuunsysteem zijn vatbaar voor deze vorm van schimmelinfectie.

 • Symptomen!

De schimmel ziet eruit als een vage licht rode vlek op je lies. De plek irriteert en jeukt erg.

 • De behandeling!

De behandeling voor deze vorm van schimmel is vrij gemakkelijk. Ook bij deze vorm zijn er verschillende mogelijkheden. Zo zijn er medicijnen in de vorm van crème en zelfs poeder, maar voor de ernstige gevallen is en ook weer een kuur mogelijk.

Er bestaan ook antischimmel pillen die werken voor alle soorten schimmels. Niet iedereen kan deze pillen nemen en niet iedereen heeft dezelfde goede resultaten. Voordat je deze pillen neemt, zul je altijd op de verpakking moeten kijken wat de bijwerkingen zijn en om te zien of deze pillen wel geschikt zijn. Je mag bijvoorbeeld deze pillen niet nemen als je zwanger bent.

3. Diepe schimmelinfectie

 • Wat is het?

Deze vorm van schimmelinfecties zitten meestal onder de huid. Het gaat hier vaak om een infectie aan de haarzakjes. De vorm komt echter niet erg vaak voor. Ook is deze vorm niet besmettelijk!

 • Is het schadelijk?

Op korte termijn is deze vorm niet schadelijk! Op lange termijn (wanneer de schimmel gaat groeien) kan het wel voor problemen zorgen zoals haaruitval.

 • Hoe krijg ik het?

Zoals hierboven beschreven is dit een infectie van de haarzakjes. Dit kan eigenlijk iedereen overkomen. Er is niet echt één bepaalde oorzaak van deze schimmelinfectie. De schimmelinfectie is overdraagbaar, echter komt dit niet vaak voor. Meestal komt de infectie voor door sporen die landen op de hoofdhuid op het moment dat hier een verwonding aanwezig is.

 • Symptomen!

De vorm ziet er bijna hetzelfde uit als ringworm! Alleen deze is een stuk minder rood en irriteert juist meer. Ook kan het voorkomen dat bultjes en puistjes ontstaan.

 • De behandeling!

Deze wordt net zo behandeld als normale schimmelinfecties! Met behulp van een kuur en /of medicijnen. Een versterkt immuunsysteem kan natuurlijk heel goed werken. Hierdoor kan je lichaam zelf gemakkelijker de indringers (in dit geval zijn dit schimmels) aanvallen en vernietigen.

4. Vaginale schimmelinfectie

 • Wat is het?

Dit is een veelvoorkomende vorm van schimmelinfectie waar erg veel vrouwen last van hebben. Ik wil zelfs zo ver gaan door te zeggen dat de meeste vrouwen hier wel eens last van hebben.

In Nederland heeft 80% van alle vrouwen, hier één of meerdere keren last van in hun leven. Veel mensen vinden dit een vieze schimmelinfectie en schamen zich hiervoor.

De oorzaak van deze vaginale schimmelinfectie is de candida albicans schimmel en je krijg deze meestal wanneer de hoeveelheid ''goede'' bacteriën verminderd zijn die je normaal gesproken beschermen, waardoor de schimmel kan gaan doorgroeien en koloniseren. Vooral je immuunsysteem is erg belangrijk om van deze vorm van schimmelinfectie af te komen. Gezond leven is de sleutel!

 • Is het schadelijk?

Net als bijna alle schimmelinfecties is deze vorm niet echt schadelijk op korte termijn. Op lange termijn kan het wel voor problemen zorgen. Ook is deze vorm besmettelijk. Zo kan er tijdens het vrijen wel eens overdracht plaatsvinden van de schimmel naar een man toe. Wanneer een man de mannelijke variant van deze schimmelinfectie heeft, is de kans dat de vrouw het “ontvangt” groter dan andersom!

 • Hoe krijg ik het?

De candida schimmel kan zich overal in je lichaam bevinden, in je mond, darmen en in je maag. Onder normale omstandigheden zal dit niet voor problemen zorgen. De vaginale schimmelinfectie kan op verschillende manieren ontstaan.  Een slecht immuunsysteem kan op zichzelf al voor de nodige problemen zorgen.  Hieronder een overzicht van de meest voorkomende oorzaken van een vaginale schimmelinfectie.

1.       Diabetes

2.       Zwangerschap

3.       Menstruatie

4.       Antibioticakuur

5.       Slechte weerstand

6.       Het te veel wassen van de schaamstreek

7.       Beschadiging van het slijmvlies van de vagina

 • Symptomen!

De symptomen van vaginale schimmelinfecties zijn vrij gemakkelijk te herkennen. Allereerst is deze vorm bekend om zijn witte vloed. Dit is een witte afscheiding vanuit de vagina en deze heeft een erg nare geur.

Daarnaast is het vaak zo dat tijdens de stoelgang en het plassen, een jeukend en pijnlijk gevoel ontstaat. Veel vrouwen schamen zich hier voor.

 • De behandeling!

Omdat veel vrouwen hier last van hebben, zijn er ook verschillende methoden op de markt gekomen om vaginale schimmelinfecties te bestrijden. Zo zijn er medicijnen die een vaginale schimmelinfectie bestrijden met schimmeldodende stoffen en speciale zepen.

Tegenwoordig kiezen ook veel vrouwen voor de natuurlijk behandeling waarmee je proactief je immuunsysteem versterkt en snel van je schimmelinfectie kunt afkomen!

5. Baardschimmel

 • Wat is het?

Deze vorm van schimmelinfectie lijkt eigenlijk heel erg op de schimmelinfectie ringworm. Het enige grote verschil is dat de schimmel zich ontwikkeld op de huid waar veel haar groeit. Dus bijvoorbeeld bij mannen die een baard laten staan.

 • Is het schadelijk?

Deze vorm is niet schadelijk, mits deze vorm van schimmel snel behandelt wordt.

 • Hoe krijg ik het?

Een kleine infectie is zo ontstaan. Deze vorm van schimmelinfectie komt gelukkig niet echt vaak voor. Ook deze kan iedereen krijgen, maar niet veel mensen zijn hier vatbaar voor.

 • Symptomen!

Het betreft dezelfde symptomen als die van ringworm. Stekende jeuk en rode/roze kleurige huid!

 • De behandeling!

Het is nodig dat je de huid waar de schimmel zich bevindt goed schoonhoud. Zorg wel dat je een goede "ph neutrale" zeep gebruikt. Aangezien zeep ook een prikkel kan zijn voor een schimmelinfectie. Goed schoonhouden van de plekken is nodig.

Baardschimmel is gemakkelijk te verhelpen door middel van medicijnen.

6. Kalknagels

 • Wat is het?

Deze vorm van schimmel heeft iedereen wel eens gezien. Gele kruimelige nagels zijn niet echt een fijn aanzicht en daarom proberen mensen die ze hebben ze ook vaak af te schermen. De schimmel die hiervoor zorgt (gele nagels) gaat onder je nagel (of dit nu de nagels zijn van je vinger of teen) zitten.

 • Is het schadelijk?

Ook deze vorm van schimmelinfectie is niet schadelijk op korte termijn, maar het is wel zaak om deze snel aan te pakken aangezien deze schimmel vrij besmettelijk is. Daarnaast kan het er op lange termijn voor zorgen dat je nagels blijvend vergelen en niet geheel meer terug groeien.

 • Hoe krijg ik het?

Openbare zwembaden bijvoorbeeld zijn een bekende verspreider van schimmelnagels. Ook vieze sokken of schoenen kunnen voor deze infectie zorgen. Eerder heb ik al gezegd dat deze schimmel besmettelijk is. Daarom is het belangrijk dat wanneer je zelf last hebt van schimmelnagels, je deze goed afschermt!

 • Symptomen!

Gele nagels die snel breken.

 • De behandeling!

Vooral crèmes en medicijnen kunnen deze vorm van schimmelinfectie vrij snel doen voorkomen /verhelpen.

Meer info: Kalknagels behandelen

Conclusie

Je hebt nu het één en ander kunnen lezen over schimmelinfecties. Als je vaak last hebt van de genoemde symptomen, dan kan het zijn dat jij last hebt van een chronische schimmelinfectie. Dit kun je altijd even laten testen bij een huisarts.

Iedereen heeft kans op het ontwikkelen van een schimmelinfectie en die kans kun je helaas niet gemakkelijk 100% ontwijken. Wel is het mogelijk om de kans te verkleinen. Dit kan heel gemakkelijk door een aantal simpele stappen in je leven te implementeren. Op deze website kun je lezen / leren wat je allemaal kunt doen om een schimmelinfectie te voorkomen en te verhelpen.