• hormonen en supplementen

Alles over hormonen deel 6: Supplementen en kruiden

2017-03-02T11:26:54+01:00januari 6th, 2013|Hormonen|3 Reacties

Laatste update: door

Alles over hormonen deel 6: Supplementen en kruiden

Klik hieronder om deel 5 te lezen
Alles over hormonen deel 5: Voeding en Hormonen

Natuurlijke hormoon supplementen voor vrouwen

In 2002, bleek uit de resultaten van een onderzoek van de Women's Health Initiative dat was samengesteld uit meer dan 150.000 gezonde postmenopauzale vrouwen, dat voorgeschreven synthetisch hormoon supplementen voor vrouwen een verband hadden met hart en kanker gezondheidsrisico's. Als gevolg daarvan zijn veel postmenopauzale vrouwen gestopt met hormoonbehandelingen, en jongere vrouwen overwogen meer dan ooit tevoren niet-synthetische hormonale zorgoplossingen.

Iedere vrouw die last heeft van de gevolgen van het veranderen van de oestrogeen en progesteron niveaus, zowel na een bevalling of perimenopauzaal kunnen natuurlijke producten gebruiken om op een veiligere manier hun hormoonspiegels in balans te brengen in hun lichaam. Echter, voordat je met een supplement begint moet dit natuurlijk altijd eerst besproken worden met een arts.

Soja producten

Sojabonen, hetzij rechtstreeks gegeten of indirect als geperst in sojaolie of sojamelk, levert dieet plantaardige oestrogenen of fyto-oestrogenen op, deze bootsen oestrogeen na in het lichaam. Naast het verschaffen van oestrogeen tijdens de menopauze, leveren soja fyto-oestrogenen ook een antioxidante werking, dit kan het risico op kanker verminderen door cellen en weefsels te beschermen.

Dong Quai

Dong quai of Chinese engelwortel komen we zoals de naam aangeeft tegen in China. Deze wordt in veel Aziatische culturen gebruikt als een behandeling voor vrouwelijke hormonale aandoeningen, variërend van dysmenorroe tot de menopauze. Het is mogelijk dat dong quai oestrogeen imiteert in het lichaam. Hoewel dit mogelijkerwijs zou verklaren waarom het de symptomen van de menopauze zoals opvliegers kan verminderen, kan het ook leiden tot een verhoogd risico op kanker geassocieerd met oestrogeen hormonale disbalans.

Dong quai kan direct worden gebruikt door de blaadjes te breken en in te laten weken in water als een thee of uit eventueel kant en klare producten. Vaak voorkomende bijwerkingen bij dit supplement zijn extra gevoeligheid voor de zon en maagkrampen. Je moet alleen dong quai supplementen gebruiken na dit met jouw arts te overleggen.

Macafem

Een Zuid-Amerikaans kruid dat macafem heet is geformuleerd in een product met dezelfde naam. Deze weinig bekende groente is anekdotisch gebruikt om alle hormonen in het lichaam in evenwicht te brengen door middel van effecten op het endocriene systeem. Het is echter in Nederland moeilijk te krijgen op dit moment.

Kruiden voor een hormonale onbalans in mannen

Niveaus van het hormoon testosteron beginnen geleidelijk te dalen bij