Hormonen

Laatste Update: 2 maart 2017

Alles over hormonen deel 6: Supplementen en kruiden

Klik hieronder om deel 5 te lezen
Alles over hormonen deel 5: Voeding en Hormonen

Natuurlijke hormoon supplementen voor vrouwen

In 2002, bleek uit de resultaten van een onderzoek van de Women's Health Initiative dat was samengesteld uit meer dan 150.000 gezonde postmenopauzale vrouwen, dat voorgeschreven synthetisch hormoon supplementen voor vrouwen een verband hadden met hart en kanker gezondheidsrisico's. Als gevolg daarvan zijn veel postmenopauzale vrouwen gestopt met hormoonbehandelingen, en jongere vrouwen overwogen meer dan ooit tevoren niet-synthetische hormonale zorgoplossingen.

Iedere vrouw die last heeft van de gevolgen van het veranderen van de oestrogeen en progesteron niveaus, zowel na een bevalling of perimenopauzaal kunnen natuurlijke producten gebruiken om op een veiligere manier hun hormoonspiegels in balans te brengen in hun lichaam. Echter, voordat je met een supplement begint moet dit natuurlijk altijd eerst besproken worden met een arts.

Soja producten

Sojabonen, hetzij rechtstreeks gegeten of indirect als geperst in sojaolie of sojamelk, levert dieet plantaardige oestrogenen of fyto-oestrogenen op, deze bootsen oestrogeen na in het lichaam. Naast het verschaffen van oestrogeen tijdens de menopauze, leveren soja fyto-oestrogenen ook een antioxidante werking, dit kan het risico op kanker verminderen door cellen en weefsels te beschermen.

Dong Quai

Dong quai of Chinese engelwortel komen we zoals de naam aangeeft tegen in China. Deze wordt in veel Aziatische culturen gebruikt als een behandeling voor vrouwelijke hormonale aandoeningen, variërend van dysmenorroe tot de menopauze. Het is mogelijk dat dong quai oestrogeen imiteert in het lichaam. Hoewel dit mogelijkerwijs zou verklaren waarom het de symptomen van de menopauze zoals opvliegers kan verminderen, kan het ook leiden tot een verhoogd risico op kanker geassocieerd met oestrogeen hormonale disbalans.

Dong quai kan direct worden gebruikt door de blaadjes te breken en in te laten weken in water als een thee of uit eventueel kant en klare producten. Vaak voorkomende bijwerkingen bij dit supplement zijn extra gevoeligheid voor de zon en maagkrampen. Je moet alleen dong quai supplementen gebruiken na dit met jouw arts te overleggen.

Macafem

Een Zuid-Amerikaans kruid dat macafem heet is geformuleerd in een product met dezelfde naam. Deze weinig bekende groente is anekdotisch gebruikt om alle hormonen in het lichaam in evenwicht te brengen door middel van effecten op het endocriene systeem. Het is echter in Nederland moeilijk te krijgen op dit moment.

Kruiden voor een hormonale onbalans in mannen

Niveaus van het hormoon testosteron beginnen geleidelijk te dalen bij mannen als de man 30 jaar of ouder is. Omdat testosteron verantwoordelijk is voor de seksuele en reproductieve functie kan een tekort aan testosteron van invloed zijn op het libido van de man en bijdragen aan onvruchtbaarheidsproblemen.

Sommige mannen kunnen zelfs last krijgen van opvliegers, depressie en prikkelbaarheid. Van een aantal kruiden wordt beweerd dat het de balans van mannelijke hormonen kan helpen. Neem contact op met jouw arts voordat je begint kruiden-supplementen te nemen.

Zaagbladpalm

Zaagbladpalm wordt gebruikt om hormonale onevenwichtigheden te behandelen, volgens het Nationaal Centrum Voor Complementaire En Alternatieve Geneeskunde. Dit kruid wordt soms gebruikt door mannen om erectiestoornissen en een laag libido te behandelen. Van zaagbladpalm wordt ook beweerd dat het de spermaproductie kan verhogen. Bijwerkingen geassocieerd met zaagbladpalm zijn maagklachten, diarree, obstipatie, en braken.

Yohimbe

Het Afrikaanse kruid yohimbe kan mannen met erectiestoornissen helpen die veroorzaakt worden door een lage testosteronspiegel. Er zijn een aantal bijwerkingen die worden geassocieerd met dit kruid, met inbegrip van duizeligheid, angst, slapeloosheid, en misselijkheid. Wanneer het genomen wordt in grote doses kan yohimbe de snelheid van de hartslag beïnvloeden, de bloeddruk verhogen, en mogelijk leiden tot nierfalen. Neem contact op met jouw huisarts voordat je yohimbe gebruikt.

Chasteberry

De chasteberry is een struik met paarse bloemen die helpt bij de natuurlijke productie van hormonen volgens de University of Maryland Medical Center. Het enige probleem is dat het niet gelijk werkt, het kan een jaar of langer duren voordat de effecten van dit kruid echt duidelijk worden. Er zijn geen ernstige bijwerkingen in verband gebracht met chasteberry maar het kan leiden tot duizeligheid, acne-achtige uitslag, en maagklachten.

Ginkgo

Ginkgo, ook wel bekent als ginkgo biloba, wordt gezien als een kruidenmiddel om seksuele functie bij mannen te verbeteren. Ginkgo kan de bloedtoevoer naar de penis verbeteren. Verder onderzoek is echter wel nodig om de daadwerkelijke effectiviteit van dit kruid in de behandeling van hormonale onevenwichtigheden bij mannen vast te stellen. Ginkgo kan de effecten van bloed verdunnende medicijnen versterken. Voordat je Ginkgo supplementen gebruikt zorg er dan wel voor dat je dit eerst goed bespreekt met een arts.

Epimedium

Epimedium, ook wel bekent als Horny Goat Weed of Geile bok onkruid, kan helpen om testosteron niveaus omhoog te brengen. Van dit kruid wordt beweerd dat het de productie van zaadcellen kan stimuleren en dat het ervoor zorgt dat het libido toeneemt. De enige bekende bijwerking van dit kruid is dat mannen ademhalingsproblemen zouden krijgen wanneer het genomen wordt in hoge doses.

Conclusie

Conclusion

Om ervoor te zorgen dat onze hersenen en ons lichaam optimaal kunnen presteren moet onze hormoonspiegel in orde zijn. Zo heeft bijvoorbeeld de neurotransmitter serotonine (die stemming en eetlust beïnvloedt) een optimale estrogeenspiegel nodig. Laag testosteron is in verband gebracht met een verslechtering van het geheugen, een slecht humeur, en meer vet rond het midden.

Dit helpt ons op zoveel verschillende manieren, bijvoorbeeld door cortisol te verminderen. Dit bekende vecht-of-vlucht hormoon zorgt voor onze natuurlijke reactie op stress. Hierdoor stijgt glucose in het bloed en dus we hebben de energie om onszelf uit gevaarlijke situaties te halen ... of om te gaan met stress op het werk. Maar volgens studies lijdt een teveel aan cortisol tot een verhoogde eetlust en vraatzucht voor suiker en eenvoudige koolhydraten, en een toename van vet rond ons midden – dit is gekoppeld aan hart- en vaatziekten, diabetes en andere gezondheidsproblemen.

Goed of slecht, hormonen hebben wel degelijk invloed op bijna alles wat we doen. Hormonen zijn de algemeen directeuren van het lichaam, ze zijn letterlijk de baas over alles: ons seksleven, stress, onze immuunrespons. Onderzoek heeft een hormonale disbalans betrokken bij allerlei soorten problemen, van borstkanker tot korte-termijn geheugen verlies. Wanneer mensen echt doorhebben hoe belangrijk onze hormonen zijn en wat je kunt om deze in balans te brengen, dan komt dit onze algemene gezondheid zeker ten goede.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Hoi,

  Blij dat ik jou site ontdekt heb. Vooral de tips over hormonen weer in balans. Mijn vraag is: mag je 2 uur voor het slapen gaan niks meer eten ? Of bv wel iets gezobds zoals een gekookt ei of yoghurt? Ikzelf eet warme maaltijd om half 6 met mijn kids. Daar zit geen toetje bij. Rond half 10 krijg ik trek maar ik ga tegen half 11 al naar bed. Ik kan echt niet slapen op lege maag. Ook niet met water op. Ik krijg dan krampen. Wat te doen ? Dank je wel !

  1. Het is inderdaad het beste om een paar uur voor het slapen gaan niks meer te eten. Maar in jouw geval is het wel heel lang tussen je bedtijd en je avondeten. Je kunt om 9 uur proberen iets te eten, maar dan wel iets wat licht verteerbaar is. Dus geen zware vetten en al helemaal geen suikers. Denk bijvoorbeeld eens aan een lekkere salade.

   Hou je me op de hoogte van de vorderingen, Carolien?

 2. Mijn warme dank voor deze informatie!
  Ik ben een vrouw van 62 jaar en herken veel van de aanbevelingen.
  Nooit geweten dat hormonen van zo een invloed op het lichaam zijn.
  Heb zelf “weinig” gemerkt van de Overgangsperiode.
  Wellicht omdat mijn voedingspatroon een mix is van al datgene wat de Natuur/Groenteboer ons aanbiedt.

  Als mogelijke tip voor de vorige schrijfster.
  Na een wat vroege avondmaaltijd nuttig ik rond 20.30/21.00 uur wat ongebrande noten.
  Bijv. Meloen, zonnebloem zaden
  en/of pijnboompitten.
  Hartelijke groet,

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share