De perimenopauze betekent eigenlijk de periode "rondom de menopauze" en verwijst naar de tijd waarin je lichaam de natuurlijke overgang naar de menopauze maakt, waardoor het einde van de voortplantingsjaren wordt gemarkeerd. De perimenopauze wordt ook wel de menopauzale overgang genoemd.
Bij vrouwen kan de perimenopauze beginnen op verschillende leeftijden. De meeste vrouwen merken rond hun veertigste tekenen van progressie naar de menopauze, zoals een onregelmatige menstruatie en slecht slapen. Maar sommige vrouwen ervaren dit al zo rond hun dertigste.
Het niveau van oestrogeen - het belangrijkste vrouwelijke hormoon - in je lichaam stijgt en blijft tijdens de perimenopauze onregelmatig. Je menstruatiecycli kunnen verlengen of juist verkorten en je kunt menstruatiecycli ervaren waarin je eierstokken geen eitje meer vrijgeven (ovulatie). Je kunt ook menopauze-achtige symptomen ervaren, zoals opvliegers, slaapproblemen en vaginale droogheid. Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar om deze symptomen te vergemakkelijken.
Zodra je twaalf opeenvolgende maanden geen menstruatie meer hebt gehad, heb je officieel de menopauze bereikt en is de perimenopauze ook voorbij.
De perimenopauze, de menopauze en de postmenopauze
De natuurlijke menopauze is het permanente einde van de menstruatie, die niet door een of andere medische behandeling wordt veroorzaakt. Voor vrouwen die de natuurlijke menopauze ondergaan, is het proces geleidelijk en wordt het in drie fasen ondergaan:
De perimenopauze of de ‘menopauzale overgang’
De perimenopauze kan 8 tot 10 jaar vóór de menopauze beginnen en je spreekt hierover wanneer de eierstokken geleidelijk minder oestrogeen beginnen te produceren. Het begint meestal rond het veertigste levensjaar van een vrouw, maar het kan ook al rond je dertigste beginnen. De perimenopauze duurt tot aan de menopauze, het punt waarop de eierstokken stoppen met het vrijgeven van eitjes. In de laatste 1-2 jaar van de perimenopauze versnelt de daling van het oestrogeen. In dit stadium kunnen veel vrouwen al symptomen van de menopauze ervaren. Vrouwen hebben gedurende deze tijd nog steeds een menstruatiecyclus en kunnen dus ook nog zwanger worden.
De menopauze
De menopauze wordt bereikt op het punt dat een vrouw niet langer meer menstrueert. In dit stadium zijn de eierstokken gestopt met het vrijgeven van eitjes en met het produceren van veel oestrogeen. De menopauze wordt gediagnosticeerd wanneer een vrouw gedurende twaalf opeenvolgende maanden niet meer ongesteld is geweest.
De postmenopauze
Dit zijn de jaren ná de menopauze. Tijdens deze fase zullen de menopauzale symptomen, zoals opvliegers, bij veel vrouwen verdwijnen maar als gevolg van een lager niveau van oestrogeen lopen postmenopauzale vrouwen wel een verhoogd risico op een aantal gezondheidsproblemen zoals osteoporose en hartziekten. Medicatie, zoals hormoontherapie en/of gezonde levensstijlveranderingen kunnen het risico op sommige van deze aandoeningen verminderen. Omdat het risico bij elke vrouw anders is, kun je het beste je arts raadplegen om te overleggen welke stappen je kunt nemen om jouw individuele risico’s te verminderen.
Symptomen van de perimenopauze
Gedurende de menopauze en de overgang daarvoor zullen er enkele subtiele - en een aantal niet zo subtiele - veranderingen in je lichaam plaatsvinden. Je zou een van de volgende dingen kunnen ervaren:
Onregelmatige menstruatie
Aangezien je ovulatie onvoorspelbaar wordt, kan de lengte van de tijd tussen je menstruaties langer of juist korter worden, je menstruatie kan licht tot zwaar zijn en je kunt soms ook een menstruatie overslaan. Als je een langdurige verandering van zeven dagen of meer in de lengte van je menstruatiecyclus ervaart, kan dat een teken van de perimenopauze zijn. Als je een periode van 60 dagen of meer tussen twee menstruaties hebt, ben je waarschijnlijk in de late perimenopauze.
Opvliegers en slaapproblemen
Opvliegers komen heel vaak voor in de perimenopauze. De intensiteit, de lengte en de frequentie van de opvliegers kunnen variëren. De slaapproblemen zijn vaak te wijten aan opvliegers en nachtelijk zweten, maar soms kun je ook slecht slapen, als je die klachten niet ervaart.
Stemmingswisselingen
Stemmingswisselingen, prikkelbaarheid of een verhoogd risico op depressie kunnen ook tijdens de perimenopauze optreden. De oorzaak van deze symptomen kan een slaapstoornis door de opvliegers en het nachtelijk zweten zijn. Stemmingsveranderingen kunnen ook worden veroorzaakt door factoren, die geen verband houden met de hormonale veranderingen in de perimenopauze.
Vaginale- en blaasproblemen
Wanneer de oestrogeenniveaus afnemen, kunnen je vaginale weefsels smering en elasticiteit verliezen, waardoor de gemeenschap pijn doet. Laag oestrogeen kan je ook kwetsbaarder maken voor urine- of vaginale infecties. Verlies van weefsel tonus kan bijdragen aan urine incontinentie.
Vermindering van de vruchtbaarheid
Naarmate je ovulatie onregelmatig wordt, kan je vruchtbaarheid verminderen. Maar zolang je menstrueert, is een zwangerschap nog steeds mogelijk. Als je een zwangerschap wilt vermijden, gebruik dan voorbehoedsmiddelen totdat je twaalf maanden lang niet meer hebt gemenstrueerd.
Veranderingen in je seksuele functioneren
Tijdens de perimenopauze kan je seksuele opwinding en je verlangen veranderen. Maar als je voor de menopauze een goed seksleven had, zal dit waarschijnlijk ook tijdens de perimenopauze en daarna zo blijven.
Verlies van botdichtheid
Met de dalende oestrogeenniveaus begint je botdichtheid af te nemen waardoor je risico op osteoporose - een ziekte die breekbare botten veroorzaakt - wordt verhoogd.
Verandering van je cholesterolgehaltes
De afnemende oestrogeenniveaus kunnen ook leiden tot ongunstige veranderingen in je bloedcholesterolniveaus, met inbegrip van een toename van het LDL-cholesterol - het 'slechte' cholesterol - dat bijdraagt aan een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Tegelijkertijd vermindert het cholesterol met een hoge dichtheidslipoproteïne (HDL) - het 'goede' cholesterol - bij veel vrouwen als ze ouder worden, wat ook het risico op hartziekten verhoogt.
Wanneer moet je een arts raadplegen?
Sommige vrouwen zoeken medische hulp als ze perimenopauzale symptomen beginnen te ervaren. Anderen tolereren gewoonweg de veranderingen of hebben simpelweg geen symptomen, die ernstig genoeg zijn om aandacht aan te besteden. Omdat de symptomen subtiel kunnen zijn en geleidelijk kunnen opkomen, realiseer je je waarschijnlijk eerst niet dat ze allemaal verbonden zijn met hetzelfde - namelijk de stijgende en dalende niveaus van oestrogeen en progesteron, een ander belangrijk vrouwelijk hormoon.
Als je symptomen ervaart, die je leven of je welzijn beïnvloeden zoals bijvoorbeeld opvliegers, stemmingswisselingen of veranderingen in je seksuele functioneren, raadpleeg dan je arts.
Oorzaken van de perimenopauze
Naarmate je overgaat naar de menopauze, produceert je lichaam ongelijkmatige hoeveelheden van oestrogeen en progesteron. Veel van de veranderingen, die je tijdens de perimenopauze ondervindt, zijn een gevolg van het verminderen van het oestrogeen.
Risicofactoren van de perimenopauze
De menopauze is een normale fase in het leven van iedere vrouw. Maar bij sommige vrouwen kan het eerder voorkomen dan bij anderen. Hoewel dit niet altijd het geval is, kunnen sommige factoren het waarschijnlijker maken dat je al op een vroegere leeftijd aan de perimenopauze begint. Enkele van deze factoren zijn:
Roken
Het begin van de menopauze komt bij vrouwen die roken 1-2 jaar eerder dan bij vrouwen die niet roken.
Familiegeschiedenis
Vrouwen met een familiegeschiedenis van een vroege menopauze kunnen zelf ook vroeger de menopauze ervaren.
Kankerbehandeling
Een behandeling van kanker zoals chemotherapie of bekkenbestralingstherapie is ook gekoppeld aan een vroege menopauze.
Hysterectomie
Een hysterectomie waarbij je baarmoeder wordt verwijderd, maar niet je eierstokken, veroorzaakt meestal geen menopauze. Hoewel je dan niet meer ongesteld wordt, produceren je eierstokken dan nog wel steeds oestrogeen. Maar een dergelijke operatie kan wel, eerder dan gemiddeld, de menopauze veroorzaken. Ook als je één eierstok hebt verwijderd, kan de resterende eierstok eerder dan verwacht stoppen met werken.
Mogelijke complicaties van de perimenopauze
Een onregelmatige menstruatie is een kenmerk van de perimenopauze. Meestal is dit normaal en is dit niets om je zorgen over te maken. Raadpleeg je arts echter wel als:
- Het bloeden extreem hevig is - je je tampon of maandverband elke twee uur of eerder moet vervangen.
- Het bloeden langer dan zeven dagen duurt.
- Er tussen de menstruaties door bloedingen zijn.
- De menstruatie regelmatig is, maar in minder dan 21 dagen weer terugkomt.
Tekens zoals deze kunnen betekenen dat er een probleem is met je voortplantingssysteem en dat er een diagnose en een behandeling is vereist.
Tot slot
Het kan een heel vervelende periode zijn: De perimenopauze als opgang naar de werkelijke menopauze. Veel vrouwen merken het zowel lichamelijk als geestelijk.
Hoe lastig het ook zal zijn: Blijf opgewekt en positief. Kijk naar de (nieuwe) tijd die er aan staat te kopen. Sta met beide benen in het leven en geniet van deze nieuwe periode in je leven.
Bronnen
patient.info/forums/discuss/66-peri-menopause-menopause-symptoms-you-may-experience-which-may-help-some-ladies-271903
www.medicinenet.com/perimenopause/article.htm
www.womentowomen.com/menopause-perimenopause/perimenopause/
Een vraag :
Ik heb 3 maanden progesteron crème gebruikt ivm opvliegers.
Ik voelde me mat en had minder energie.
De theorie was dat de progesteron crème de oestrogeen dominantie zou moeten opheffen.
Tijdens de vruchtbare jaren is het zo dat tijdens de tweede week vd cyclus oestrogeen hoog is en progesteron laag en je je dan op je best voelt.
Het zou dan toch logisch zijn dat je oestrogeen aanvult en progesteron slechts in heel kleine hoeveelheid?
Voor mijn gevoel is het onlogisch dat nu mijn oestrogeen laag blijft terwijl progesteron stijgt en er dus soortgelijke klachten als bij pms ontstaan.
Graag een reactie. Ik ben benieuwd naar de visie van anderen...