• perimenopauze

De perimenopauze, wat is het en wat zijn de symptomen?

2017-05-09T10:55:05+01:00mei 3rd, 2017|Overgang|1 Reactie

Laatste update: door

De perimenopauze betekent eigenlijk de periode "rondom de menopauze" en verwijst naar de tijd waarin je lichaam de natuurlijke overgang naar de menopauze maakt, waardoor het einde van de voortplantingsjaren wordt gemarkeerd. De perimenopauze wordt ook wel de menopauzale overgang genoemd.

Bij vrouwen kan de perimenopauze beginnen op verschillende leeftijden. De meeste vrouwen merken rond hun veertigste tekenen van progressie naar de menopauze, zoals een onregelmatige menstruatie en slecht slapen. Maar sommige vrouwen ervaren dit al zo rond hun dertigste.

Het niveau van oestrogeen - het belangrijkste vrouwelijke hormoon - in je lichaam stijgt en blijft tijdens de perimenopauze onregelmatig. Je menstruatiecycli kunnen verlengen of juist verkorten en je kunt menstruatiecycli ervaren waarin je eierstokken geen eitje meer vrijgeven (ovulatie). Je kunt ook menopauze-achtige symptomen ervaren, zoals opvliegers, slaapproblemen en vaginale droogheid. Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar om deze symptomen te vergemakkelijken.

Zodra je twaalf opeenvolgende maanden geen menstruatie meer hebt gehad, heb je officieel de menopauze bereikt en is de perimenopauze ook voorbij.

De perimenopauze, de menopauze en de postmenopauze

De natuurlijke menopauze is het permanente einde van de menstruatie, die niet door een of andere medische behandeling wordt veroorzaakt. Voor vrouwen die de natuurlijke menopauze ondergaan, is het proces geleidelijk en wordt het in drie fasen ondergaan: