Slapen

Laatste Update: 18 november 2016

Alles over water special deel 1: Water, lichaam en het zuiveringsproces

Wist jij dat jouw lichaamsgewicht ongeveer 60 procent uit water bestaat? Ons lichaam maakt gebruik van water in al de cellen, organen en weefsels. Elke cel in je lichaam bestaat voornamelijk uit water. Ongeveer 83 % van ons bloed is samengesteld uit water, 75 % van de spieren bestaan uit water, onze hersenstof bestaat ongeveer 74 % uit water, en zelfs onze botten bestaan ongeveer 22 % uit water. Water is dus meer dan een beetje belangrijk. Het lichaam gebruikt water om het lichaam op temperatuur te houden en andere lichaamsfuncties te handhaven.

Omdat ons lichaam constant water verliest door ademhaling, zweten, en vanwege onze spijsvertering, is het belangrijk om er ook voor te zorgen dat ons lichaam genoeg water binnenkrijgt. Dit doen we door genoeg vloeistoffen te drinken maar ook bijvoorbeeld door voedingsmiddelen te eten die water bevatten.De hoeveelheid water die je nodig hebt hangt van een aantal factoren af. Bijvoorbeeld hoe fysiek actief je bent, of je eventuele andere gezondheidsproblemen hebt, en nog veel andere dingen.

Water beschermt onze weefsels, ruggenmerg, en gewrichten

Water doet meer dan alleen onze dorst lessen en onze lichaamstemperatuur regelen. Water houdt ook de weefsels in ons lichaam vochtig. Dat klinkt misschien niet zo belangrijk, maar dat is het wel. Ken je het gevoel dat bijvoorbeeld de ogen, neus of mond droog aanvoelen? Dat is voor de meeste mensen geen prettig gevoel en kan zelfs pijn doen. Ervoor zorgen dat ons lichaam gehydrateerd blijft helpt ons lichaam een optimaal niveau van vocht in deze gevoelige gebieden te hebben, maar ook in het bloed, botten en de hersenen.

Water helpt je lichaam bij het verwijderen van afval

Voldoende inname van water zorgt ervoor dat het lichaam in staat is om afval uit het lichaam te verwijderen. Dit gaat bijvoorbeeld door middel van transpiratie, urineren, en ontlasting. De nieren en de lever gebruiken veel water om ons systeem constant schoon te maken, net als onze darmen trouwens. Water kan er ook voor zorgen dat er geen constipatie ontstaat omdat het de ontlasting helpt. Daarnaast helpt water het voedsel dat je hebt gegeten door je darmkanaal te bewegen. Hoewel het wel duidelijk is dat we water nodig hebben om gezond te leven is er echter geen bewijs om aan te tonen dat het verhogen van onze vochtinname constipatie kan genezen.

Water en de spijsvertering

Onze spijsvertering begint met speeksel. En de basis van ons speeksel is water. Onze spijsvertering is gebaseerd op enzymen die we in ons speeksel terugvinden. Deze enzymen helpen voedsel, vloeistoffen, mineralen, en andere voedingsstoffen af te breken en geeft ons lichaam de kans om ze te gebruiken. Een goede spijsvertering zorgt ervoor dat mineralen en voedingsstoffen meer toegankelijk zijn voor het lichaam (als ze gemakkelijker kunnen worden gebruikt zorgt dit ervoor dat er minder verloren gaat). Water is ook nodig om ons te helpen met het verteren van oplosbare vezels. Met behulp van water worden deze vezels gemakkelijk opgelost. Het voordeel voor onze darm gezondheid is dat dan deze opgeloste vezels zorgen voor een zachte ontlasting die het lichaam gemakkelijk verlaat.

Water zorg ervoor dat we niet steeds uitgedroogd raken

Het lichaam verliest constant vocht. Echter, wanneer iemand deelneemt aan intensieve lichaamsbeweging, veel zweet als het warm is, problemen heeft met koorts of een ziekte die braken of diarree veroorzaakt, dan verliezen we veel meer vocht dan normaal.Wanneer iemand op deze (of andere) manieren vloeistoffen verliest, voor welke reden dan ook, dan is het belangrijk om de vochtinname te verhogen. Dit moet gedaan worden zodat de natuurlijke hydratatie niveaus in het lichaam hersteld kunnen worden.

Het is ook mogelijk dat een arts je adviseert om meer water te drinken vanwege medische omstandigheden, om bijvoorbeeld een blaasontsteking en of nierstenen te behandelen. Als een vrouw zwanger is, dan is de kans groot dat ze de vochtinname moet verhogen, vooral omdat het lichaam meer vocht dan normaal zal gebruiken, zeker als ze borstvoeding geeft.

Water is nodig voor de meeste lichaamsfuncties

Zoals al eerder besproken is water gewoon hard nodig. Maar omdat sommige mensen graag duidelijkheid willen geven we hier nog een lijstje. Water is nodig voor de volgende dingen:

 • Het behoud van de gezondheid en integriteit van elke cel in het lichaam.
 • Water houdt de bloedbaan vloeibaar zodat het voor bloed gemakkelijker is om door de bloedvaten te stromen.
 • Helpen om de bijproducten van de stofwisseling, een teveel aan elektrolyten, bijvoorbeeld natrium en kalium, en ureum (een afvalproduct gevormd door het verwerken van eiwitten) te verwijderen.
 • Het regelen van de lichaamstemperatuur (bijvoorbeeld door te zweten).
 • Slijmvliezen vochtig houden, bijvoorbeeld de slijmvliezen van de longen en mond.
 • Het soepel houden van gewrichten.
 • Water vermindert het risico op blaasontsteking door de blaas vrij van bacteriën te houden.
 • Water helpt bij de spijsvertering en kan helpen om constipatie te voorkomen.
 • Water werkt als een vocht inbrengende crème om de huid structuur en uiterlijk te verbeteren.
 • Water brengt voedingsstoffen en zuurstof naar de cellen.
 • Water fungeert als een soort van schokdemper voor de ogen, de ruggenmerg,bij vrouwen de vruchtzak rond de foetus tijdens zwangerschap.

Alles over kraanwater en het zuiveringsproces

Als je in Nederland in een stad of zelfs een dorp woont, is het gemakkelijk om kraanwater voor lief te nemen. Met een enkele draai van de kraan heb je toegang tot schoon en helder water. Water datje gelijk kunt opdrinken. Het ervoor zorgen dat water uit de kraan verontreinigingsvrij is, is echter een flink proces waar we niet vaak bij stil staan. Gemeentelijke waterzuiveringsinstallaties gebruiken een verscheidenheid van technologieën om ons leidingwater te zuiveren en het veilig te houden.

In de natuur zit het water vol met stoffen die de smaak en geur kunnen veranderen of ons zelfs ziek kunnen maken. Vuil en zwevende stoffen, grote deeltjes, deze komen allemaal vaak voor. Deze deeltjes kunnen er allemaal voor zorgen dat het water troebel, ongezond, en bewolkt is. Bacteriën en parasieten zullen zich goed thuis voelen in ons lichaam als we deze via het water binnenkrijgen. Bacteriën en parasieten kunnen leiden tot ernstige gezondheidsproblemen als zij eenmaal binnendringen. Het zuiveringsproces verwijdert deze stoffen uit het leidingwater. Maar hoe gaat dit proces precies in zijn werk?

Sedimentatie

Zuiveringsinstallaties pompen eerst water in grote reservoirs. Hier staat het water lange periodes om vaste stoffen en andere zware verontreinigingen naar beneden te laten zakken als sediment. Een positief geladen chemische stof genaamd een flocculatie middel kan dit proces versnellen door negatief geladen deeltjes aan te trekken, dit vormt klonten die sneller zinken. Zodra dit afgerond is dan kan het heldere water bovenin het reservoir gefilterd worden.

Filtratie

Het filtratie proces verwijdert kleinere deeltjes die het sedimentatie proces overleefd hebben. Het haalt ook organische verbindingen die de smaak en geur van ons leidingwater beïnvloeden uit het water. Over het algemeen maken industriële filtratie systemen gebruik van schoon zand en grind als een pre-filter.

Hierdoor worden de meeste verontreinigingen uit het water gehaald voordat het water door actieve koolstof wordt gehaald. Het grote oppervlak van actieve koolstof, in combinatie met de positieve lading, zorgt ervoor dat talrijke verontreinigingen nog uit het water kunnen worden gehaald.

Desinfecteren

Filtratie kan microscopische biologische verontreinigingen niet verwijderen. Bacteriën en virussen kunnen gemakkelijk door een filter heen omdat deze gewoonweg te klein zijn om tegen te houden. Daarom gebruiken installaties een extra voorzorgsmaatregel tegen deze levende micro-organismen.

Sommige waterzuiveringsinstallaties in Nederland gebruiken chloor om het water te desinfecteren, want chloor doodt niet alleen biologische verontreinigingen, maar de aanwezigheid van chloor in het water beschermt ook tegen een verdere groei van bacteriën.

Overwegingen

Het is wel belangrijk te weten dat wanneer water de laatste behandeling ontvangt, het niet altijd veilig is om te drinken. Oude of beschadigde leidingen kunnen ervoor zorgen dat mineralen vrijkomen of kunnen er zelfs voor zorgen dat water gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Als jij je zorgen maakt over hoe schoon het drinkwater thuis is, dan kan een commerciële water zuiveraar of een filter ervoor te zorgen dat het water dat je drinkt zo veilig mogelijk is.

Klik hieronder om deel 2 te lezen:
Alles over water special deel 2: Flessenwater en zelf zuiveren?

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share