Rusteloze Benen

Laatste Update: 4 april 2017

10 tips tegen Rusteloze Benen (RLS)

RLS is een aandoening waar over het algemeen niet heel veel over gesproken wordt. Maar het is een aandoening waar 3-10% van de Nederlandse bevolking in meer of mindere mate last van heeft. Precies weten we dit niet, want niet iedereen stapt direct naar de huisarts, met name als de klachten heel erg licht zijn. Als je dit nu leest met de gedachte dat je de enige bent die hier last van heeft, weest gerust!

Niet dat het iets aan jouw specifieke situatie verandert, maar je bent beslist niet de enige. Deze aandoening wordt in het Nederlands Rusteloze Benen Syndroom genoemd, en in het Engels is het Restless Legs Syndrom, en hier komt ook de afkorting RLS vandaan. Allemaal verschillende namen voor dezelfde aandoening.

Wat is dat? Rusteloze benen hebben?

Rusteloze benen hebben uit zich in ongecontroleerde bewegingen van de benen. Het is net zo iets als het knipperen met je ogen: Dit gaat automatisch zonder dat je er bij na hoeft te denken. Nog sterker, het is een beweging die je MOET doen, en waar je uiteindelijk geen invloed op uit kunt oefenen. Probeer je maar eens te concentreren om NIET te knipperen met je ogen. Tot op zekere hoogte zal dat werken, maar uiteindelijk MOET je toch knipperen.

Een onvermijdelijke beweging. Dit zelfde geldt ook voor je benen als je last van RLS hebt. Je kunt je nog zo sterk concentreren op het NIET bewegen, maar uiteindelijk zal je er toch aan moeten geloven: Je MOET die beweging maken. Je hebt geen enkele keuze, je kunt het niet beheersen.

In de meeste gevallen komen de ongecontroleerde in de benen op de momenten dat je niet beweegt. Als je bijvoorbeeld TV zit te kijken, achter je bureau zit of tijdens het eten. Maar ook tijdens meer sociale bezigheden zoals naar de film gaan of een concert bezoeken. Dit is ook precies de reden dat mensen die last hebben van RLS steeds minder naar buiten gaan, in ieder geval niet meer naar de film, naar een restaurant of naar een andere plek waar je lang stil moet zitten en waar andere mensen aanwezig zijn.

Als niet beweegt komen de ongecontroleerde bewegingen opzetten. De langste tijd van de dag dat je niet, of nauwelijks, beweegt is tijdens de slaap. En dit geeft vaak de grootste problemen. Door de ongecontroleerde bewegingen slaap je veel minder diep en wordt je gedurende de nacht meerdere keren wakker door dat onaangename gevoel waar je geen controle op uit kunt oefenen. Onnodig te zeggen dat je hierdoor ook andere problemen kunt krijgen, want een structureel slaaptekort kan grote gevolgen voor je functioneren in het dagelijks leven op zowel fysiek niveau als op mentaal niveau.

Oorzaken van RLS

Hoe RLS, of rusteloze benen syndroom, ontstaat is nog onzeker, ondanks allerlei onderzoeken. Wat wel vaststaat is het feit dat het in geen geval een spierziekte is. De oorzaak moeten we zoeken in de hersenen, van waaruit de spieren in onder andere de benen worden aangestuurd. Over het algemeen wordt wel aangenomen dat het iets te maken heeft met de aanmaak van Dopamine in de hersenen.

Dopamine is een neurotransmitter, een soort boodschapper. Deze stof geeft dus belangrijke signalen door tussen de verschillende zenuwcellen. Dopamine kennen we ook als de stof die je ‘happy’ laat voelen, na bijvoorbeeld seks. Maar dopamine wordt ook in verband gebracht met bijvoorbeeld de ziekte van Parkinson, welke ook veroorzaakt wordt in een ernstige verstoring van het dopamine-systeem in de hersenen. Ondanks deze overeenkomst tussen RLS en de ziekte van Parkinson, is er geen enkele aanwijzing dat er een direct verband bestaat. Dus als je last hebt van RLS, hoef je niet direct bang te zijn voor de ziekte van Parkinson.

Er wordt onderscheid gemaakt in primaire RLS en Secundaire RLS. Bij primaire RLS is er geen direct aanwijsbare oorzaak. Vaak begint dit al op vrij jonge leeftijd en wordt vaak in verband gebracht met erfelijkheid. In het andere geval, de Secundaire RLS, zijn de rusteloze benen het gevolg van een andere aandoening. Het zijn vaak chronische aandoeningen zoals reuma, problemen met de schildklier, ziekte van Parkinson, tekort aan foliumzuur, tekort aan ijzer, nierziekten en/of diabetes. RLS kan toegeschreven worden aan één van de chronische aandoeningen, maar kan natuurlijk ook het gevolg zijn van meerdere uit dit lijstje.

RLS komt regelmatig voor bij zwangere vrouwen, zonder andere aanwijsbare oorzaken dan het feit dat ze zwanger zijn. Na de bevalling verdwijnt het in de meeste gevallen weer.

Ook kan RLS optreden als bijwerking van medicatie voor een totaal andere aandoening. Niet alleen kunnen deze RLS veroorzaken, maar ook verergeren op het moment dat er al sprake is van RLS. Bekende geneesmiddelen die deze bijwerking hebben zijn onder andere middelen tegen epilepsie, kalmerende middelen, medicatie tegen allergieën, medicijnen tegen misselijkheid, calciumblokkers bij verhoogde bloeddruk en antidepressiva.

Medicatie

Op het moment dat je last hebt van RLS, krijg je vaak medicatie van de huisarts. Als er sprake is van primaire RLS, krijg je in de meeste gevallen een zogenaamde dopamine-agonist voorgeschreven. Dit zijn medicijnen die in je lichaam de functie van dopamine als het ware nabootsen. Dit kan in de vorm van een pilletje, maar ook in de vorm van een pleister.

In het geval van secundaire RLS, zal eerder de achterliggende aandoening behandeld worden waardoor uiteindelijk de rusteloze benen ook minder zullen worden, of vaak zelfs helemaal verdwijnen.

Je leefstijl aanpassen

Bij lichtere vormen van RLS kun je vaak al heel veel winst behalen bij het aanpassen van je leefstijl en dagelijkse gewoontes. Ook kun je dagelijkse gewoontes aanpassen naast de medicatie die je van de huisarts krijgt.

Ik wil je een tiental tips geven die je ten allen tijde toe kunt passen, zonder bijwerkingen of andere nadelige effecten:

Ga slapen als je moe bent

Het klinkt zo eenvoudig, maar in de praktijk blijkt vaak anders. Op het moment dat je je moe begint te voelen, is dat een duidelijk signaal van je lichaam dat je moet gaan slapen. In veel gevallen ga je dan toch nog even tv kijken of een boek lezen. Luister naar je lichaam om de kans op snel slapen zo groot mogelijk te maken.

Regelmaat in je dag en je nacht

Natuurlijk met het vorige punt in je achterhoofd, is het ook belangrijk om je dag- en nachtritme zo regelmatig mogelijk te houden. Door regelmaat gaat je lichaam hier aan wennen en je biologische klok wordt hierop afgesteld.  Hoe meer regelmaat, hoe groter de kans dat je snel slaapt en de hele nacht doorslaapt. Dit is met name effectief bij een lichte vorm van RLS waar je niet zo heel erg snel wakker van wordt.

Je slaapkamer

Kijk eens kritisch naar je slaapkamer: Is de temperatuur goed? Heb je een goed matras en kussen? Is er geen onnodig licht van bijvoorbeeld een wekker? Een goede slaapomgeving bevorderd het slapen zelf. Probeer er alles aan te doen om deze omstandigheden zo ideaal mogelijk te maken voor jou.

Lichaamsbeweging

Ga sporten! Jazeker, heel erg goed voor een algemeen gezonde leefstijl. Minimaal 4 x per week ongeveer een uur sporten is het minimale. Dit kan variëren van wandelen, joggen, tennissen etc. Maakt niet uit, als je maar lekker in beweging bent.

Te vermijden voeding

Een gezond en gevarieerd voedingspatroon bestaat in dit geval uit het feit dat je beter frisdranken, koffie en thee kunt mijden. Ook alcohol zal de RLS beslist geen goed doen.

Stop met roken

Een inkopper, maar toch een belangrijk punt. Stop met roken. Dit zal je algehele gezondheid bevorderen, je immuunsysteem bevorderen en je dopamine-productie meer in balans brengen.

Enkele uren voor het slapen gaan

Enkele uren voordat je gaat slapen is het belangrijk om geen grote maaltijden meer te nuttigen, geen alcohol meer te gebruiken, geen koffie/thee/cola meer te drinken en geen drugs te gebruiken. Als je een roker bent, raad ik je aan om gedurende deze laatste uren ook niet meer te roken.

Massage

Een dagelijkse massage van je benen zorgt voor een betere bloeddoorstroming. Daarnaast werkt een massage, in het algemeen, erg rustgevend en geeft je een prettig gevoel. Jawel, je hersenen gaan dopamine aanmaken! Prima tegen Rusteloze Benen!

Strekoefeningen

Probeer iedere dag wat rek- en strekoefeningen te doen, maar overdrijf dit niet. Het is een hulpmiddel en zeker niet een alleenstaande oplossing.

Actie tussen de lakens

En als laatste een aangename oplossing voor het extra aanmaken van dopamine: Actie tussen de lakens! Jawel, een goede vrijpartij zorgt voor extra aanmaak van Dopamine in je hersenen waardoor je prettiger voelt. Maar de extra aanmaak heeft zeker ook een positieve werking tegen rusteloze benen.

Tot slot…

De voorgaande tips zijn in veel gevallen gericht op het feit dat je zo goed mogelijk moet slapen. De rusteloze benen geven de meeste last tijdens de nacht als je stil ligt. Hoe dieper je slaapt, hoe minder snel je wakker wordt als je last krijgt van RLS. En we weten allemaal dat een slechte nachtrust verregaande gevolgen kan hebben.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. ik heb ook rusteloze benen en ik gebruik magnesium citraat. Bij mij werkt snel en daarna kun je een hele tijd rustig naar de film of wat dan ook doen.

  1. Ik gebruik voor het slapen een schepje creatine in een glas Louw water.en slaap de hele nacht heerlijk

  2. Hallo

   Ik gebruik rivotril ropinirol en gabapentine 2 uur voor het slapen gaan en dan slaap ik tot ongeveer 6.00 uur
   Maar ik begrijp precies wat jullie bedoelen vreselijk die onrustige benen.
   Op dit moment ga ik ook naar de acupunctuur in de hoop dat dat ook gaat werken, heeft iemand hier ervaring mee ? Dan hoor ik het graag

   Corina

 2. Ik heb al jaren chronische Fibromyalgie,en botontkalking,Rls.
  Ik neem al jaren pjjnstillers, alsook magnesium,voedingssupplementen ,massage,kine in verwarmd zwembad.Niks helpt.Heel frustrerend.

 3. Geachte medelijders van rusteloze benen.
  Ik heb al een 30 tot 40 jaar last van rusteloze benen. Jarenlang heb ik alle informatie hierover uitgezocht. Vele nachten heb ik doorgebracht achter mijn computer om die ellendige benen niet af te kappen, maar om een h u l p te vinden om toch te kunnen slapen.
  jaaaaaaaaaaaaaaren lang heb ik 4 tot 5 Duvels gedronken om de nacht te kunnen doorbrengen. Doch dit was een dodend helle leven.
  Mijn hemel is opengetrokken met het medicatie DIFROL 0,18 mg en dit 3 pilletjes ongeveer een uur tot 2 uur voor het slapen gaan.
  Al die andere ZEVER en ik noem dit Universiteit gekopieerde lulkoek heeft totaal niets geholpen. Wat bedoel ik hiermede:
  Ga iedere avond op tijd slapen
  beweeg veel
  Doe dit en doe dat.
  enz
  enZ
  Allemaal onnozele praat dat er NIETS mee te maken heeft.
  U hoeft gewoon de juiste medicatie te nemen en niet meer dan dat.
  Vraag aan uw dokter om de dopamine te verhogen en de glutamaten te verminderen.
  Om de glutamaten te verminderen is gabapentine goed en dit is een medicatie tegen eleptie.
  Groeten, JEAn

  1. Beste Jean,
   Heb je nu, na een jaar gebruik van Difrol nog steeds geen last meer van rusteloze benen? Ik slik nu Ropinirol maar heb daar geen goede resultaten mee.
   Groet,
   Karin

   1. Gebruik creatine.
    Mijn zoon koop dat voor het sporten.dat word heel snel opgenomen in het bloed.en je lichaam maakt creatine zelf ook aan.dus kan niet slecht zijn.
    1klein schepje in een glas Louw water.

   2. Geachte mijn man en ik nemen sifrol voor het slapen gaan en hebben geen problemen met rls hoop dat het voor u ook helpt

   3. Heb alles hierboven genoemd gedaan of nagelaten
    NIETS helpt

    Ik loop in de nacht tot 3 uur in de morgen en slaap dan nog 3 uurtjes
    Ik heb suïcide neigingen want ik weet me geen raad meer
    Pramipexol hielp maar binnen 3 maanden ben ik daardoor 30 kg aangekomen, voor ik te zwaarlijvig werd ben ik er mee gestopt
    Ben van mt 38 naar mt 44 gegaan
    Dat is toch niet normaal?
    Heb ropinirol helpt niet
    Wat is creatine en waar koop ik dat?

    1. Beste Janny,

     Het is inderdaad heel vervelend wanneer niets helpt! Creatine is verkrijgbaar bij Holland & Barret. Je kan met voeding ook je natuurlijke dopamine verhogen. Met voeding dat rijk is aan aminozuren stimuleer je de aanmaak van de natuurlijke dopamine in je lichaam. Voorbeelden die je kan nemen zijn amandelen, avocado's, bananen, zuivel, peulvruchten, zaden en noten maar ook mager vlees, kip, kalkoen en zeevruchten.
     Ook kan je even kijken bij onze andere tips voor onrustige benen.

     We hopen dat je hier wat aan hebt.

     Groetjes, Robert Jan

  2. Beste Jean,
   Bedoel je misschien Cifrol? Dat is een dopamine-agonist en inderdaad hebben veel RLS-patiënten hier baat bij. De werkzame stof is pramipexol en de sterkte is 0,088 mg.
   Groet, Nora

  3. Dat heb ik nu ook dat medicijn op de hoop dat het gaat helpen ik heb vaak 3 nachten niet kan slapen zo erg ben erg kapot van ik hoop zo dat dit gaat helpen want ik ga er helemaal kapot aan heeft het ook met de opvliegers te maken??want dan heb ik het juist zo erg kan dat??

   1. Daar heb ik ook last van nachten niet kunnen slapen nu heb ik van mijn specialist me dicijnen gekregenSt pramipeik zou dan goed kunnen slapen nou vergeet het maar soms denk ik hak die benen er maar af is er dan niemand die kan helpen?

    1. Dit wat ik nu vertel Klinkt STAPEL GEK....TOG WERKT het tegen RLS....AARDAPPELEN ff afwassen en drogen...dan in bed op je benen leggen...het is een Zuid Afrikaans boereraat!! Ik heb ze nu ook op mn benen liggen gister was ik binne 15 min van de hel af.....ga op google zoeken AArtappels: Amor vertel. Daar lees je het

  4. Bedoel je inderdaad niet sifrol? Ik heb die ook maar neem die 1.5 per dag. bij mij werkt deze niet . Helpt het bij u na lange tijd nog?
   Ik wordt gewoon gek van die benen. En inderdaad niets van die tips helpen mij .

   1. Na sifrol ben ik overgestapt op glepark (pramipexol) omdat deze niet meer hielpen , bij mij en bij mn moeder werkt glepark fantastisch ....3 pilletjes voor het avondeten , want na het eten werkt het allemaal wat minder .
    Echt een aanrader .
    Gr Sonja

  5. heb net hetzelfde en niks maar ook niks helpt behalve sifrol en als ik het vergeet in te nemen , moet ik bed uit want je wordt er gewoon zot van

 4. Dit bericht schrijf ik in de nacht omdat ik weer eens niet kan slapen. die rusteloze benen
  dat gevoel is als een soort jeuk in je benen, je kan er niet bij komen, ik sport veel beweeg
  heel veel op de dag en heb er dan ook geen last van maar dan komt de nacht, het lijkt wel dat ik het oproep als ik er aan denk dan begint de ellende bij mij is het meestal de linker been. dan ga ik maar een stukje lopen nog een extra pilletje dan lukt het wel dat ik in
  slaap valt. word dan om een uur of 9 s*morgens wakker (werk niet meer 65) dat geluk heb ik dan wel,ik gebruik pramipexol accord 0.088mg helpen niet altijd, mvg

 5. goede middag. Ik heb heel last van onrustige benen.
  wat kan ik daar aan doen, of is er wat aan te doen.
  Je wordt er moedeloos van.
  Misschien heeft U een oplossing
  Mvr.gr. Mevr. de Jong

 6. ik heb ook rls myn specialist heeft my sifrol voorgeschreven en yes het gaat al veel beter ik kan het iedereen aanraden praat er over met je dr

 7. Ik ben 20 en heb al sinds ik klein ben last van een irriterend gevoel in mijn onderbenen en soms ook in mijn bovenbenen
  Ik dacht altijd dat het gewoon door onrust van mezelf kwam (ik heb AdHD) en dacht dat het vanzelf zou overgaan
  Het gebeurt heel onregelmatig, soms heb ik er wekenlang geen last van en dan heb ik er opeens iedere nacht last van
  Wat me wel is opgevallen is dat wanneer je dingen doet waardoor je dopamine aanmaakt ik er geen last van heb maar even de benen rekken als ik niet kan slapen of mijn benen masseren helpt soms ook
  Wat misschien een beetje tegenstrijdig is met dit artikel is: als ik echt niet kan slapen en ik dan een paar shotjes wodka achterover sla of een aantal biertjes tot ik in een bepaalde staat van aangeschoten raak heb ik er geen last van plus ik val binnen een paar seconden in slaap tot mijn wekker gaat
  helaas heeft ook dat niet geholpen vanacht en lig ik nog steeds knarsetandend van irritatie wakker in bed (wat de reden was dat ik toch maar even de symptomen waar ik last van had ging opzoeken)
  Ik denk dat er wel goede tips tussen staan en zal ook zeker een arts om raad vragen
  Hartelijk bedankt voor de hulp en lang leven het internet

 8. Rusteloze benenheb ik ook last als ik zit en niet veel aandacht hoef te schenken aan waar ik mee bezig ben. Bij het naar bed gaan heb ik weinig of geen last. Bij een gezellige bijeenkomst of leuk,spel maar ook bij een goed t.v programma heb ik ook geen last. Ik moet afleiding hebben en dan is het kriebelen over. Wie kent dit verschijnsel,ook?

  1. Ik heb precies hetzelfde zolang ik aggeleid word heb ik geen last . maar als ik stilzit een drama.

  2. Ja inderdaad ,ik heb al 55 jaar last van RLS .Ik gebruik Acenocoemarol of de vervanger Ropinirol. Werkt 1 uur na inname 5 uur lang Ik gebruik dus alleen als ik ga slapen. Overdag als ik intensief met iets bezig ben heb ik geen last,maar op verjaardagen moet ik steeds gaan staan en in beweging komen .ik wil de benen wel stil houden,maar dan slaan ze vanzelf uit ,net als bij de dokter als ze met een hamertje op je reflex spier slaan van je knie..
   De mensen om je heen begrijpen het niet .
   Bij gebruik van de medicijnen ,is het wel aan te raden een kleinigheidje te eten.Voordat het medicijn werkt kun je er een naar gevoel van hebben.Je slijmvliezen gaan opzetten,zodat je door de mond moet ademen.Het positieve het .bevorderd wel de doorbloeding van je lichaam.,Waardoor bij mannen de potentie verbeterd.

 9. Ik heb sinds kort last van rusteloze benen en soms benen. Wat bij mij helpt is:
  - uit bed gaan
  - paar minuten benen losmaken (losschudden / losschoppen).
  - idem voor armen.
  Groet

 10. Als ik ga slapen probeer ik mijn benen zo koud mogelijk te houden. Ik leg ze boven het dekbed en draai het dekbed steeds om, zodat het dekbed steeds koel blijft. Dan val ik wel in slaap.

  1. Vanwege behoorlijke klachten van 4 hernia´s heb ik nu een neuro/modulatiekastje (efar primo pro). Deze helpt een beetje tegen de zenuwpijn, maar toevallig redelijk tegen restless leggs bij mij. Ik heb het via het ziekenhuis. Denk dat het ook wel te huur is of te koop.

 11. Ik heb vooral last van rls tijdens een lange vliegreis, juist op het tijdstip dat het prettig is om te gaan slapen. Ben dan ook al wel moe, maar kan door de irritatie in de benen niet de juiste houding vinden (of voor maar heel even) en blijf dan woelen. Ik ga dan ook wel eens door het gangpad lopen, wat een beetje/kort helpt, maar eigenlijk wil ik dat dus niet en gewoon proberen wat te slapen of te doezelen. In dit verband is er dus sowieso sprake van een onregelmatige bedtijd, maar dan wel tijdelijk. Wat is hier aan te doen, of is een medicatie voor tijdens de vlucht aan te raden, zo ja, welke?

  1. Voor een juiste medicatie moet je overleggen met je behandelend arts, Stella. Wat bij de een werkt, hoeft niet bij de ander te werken. RLS is erg persoonlijk en iedereen reageert weer anders op de medicatie.
   Ik hoor veel goede berichten over Sifrol mvg, maar nogmaals: Het is niet gezegd dat het bij jou ook zou helpen.

 12. Ik heb al jaren last van onrustige benen een ellende.
  Heb al verschillende dingen geprobeert zoals:een stuk sunlicht zeep in bed gelegd sàvonds geen koffie,cola of alcohol gebruikt .Ben bij de neuroloog onder behandeling geweest verschillende medicijnen gebruikt nu 4 tabletjes voor de nacht (meestal pak ik er 5/7 )wat natuurlijk ook de bedoeling niet is .Maarja je probeert alles om van dat klote gevoel af te komen . Nu van de week uitslag van echo van spataders gekregen ,dat is ook de oorzaak niet .tot slot advies om magnesium tabletten te proberen. dus ik hoop dat we er nu achter zijn wat kan helpen om mijn leven weer wat draglijker te maken.
  Want ohhh pijn is erg maar dit net zo .

  1. Het is even proberen om de juiste oplossingen te vinden, want niet iedereen reageert identiek.
   Het is erg vervelend, maar met een beetje geduld vind jij je oplossing ook!

 13. Ik heb ook al jaren last van rls.vooral als ik s.avonds op de bank ga liggen en als ik in bed lig.in bed leg ik de laatste tijd een kussen tussen mijn benen in en ik moet zeggen dat helpt echt.gelukkig maar want dat scheelt een hoop nachtrust!
  Op de bank doe ik dat niet en dan heb ik er ook nog altijd last van.

  1. Ben blij dat jij een manier gevonden hebt om lekkerder te slapen. Helaas werkt het niet bij iedereen, dus is het zaak om jouw persoonlijke oplossing te vinden.

   Zijn er meer mensen die baat hebben bij een kussen tussen de benen, of eventueel andere oplossingen?

 14. Hallo, ik ben man,61jaar en ik heb al zeker 15 jaar rls en niet zo weinig ook!
  Al 10 jaar gebruik ik, via mijn neuroloog ropinirol. Ik heb ook ms, maar er schijnt geen verband te zijn. De ropinirol (3 mg p.d.) helpt mij erg goed.
  Nu ben ik vanavond de ropinirol vergeten en zit u met benen dit te typen, heb zojuist de medicatie ingenomen en ik weet dat het pas over 3 uur werkt.....
  Nog even geduld en dan maar weer naar bed.
  Wat ik wil zeggen is: bij mij helpt ropinirol erg goed, gelukkig, en al 10 jaar lang.
  Groet en weltrusten, Dion.

 15. Ik slik inmiddels 6,7,8 tabl.pramipexol.volgens mijn arts,het beste. Helpt niet erg. In het begin toeni ik het gebruikte wel,maar afgelopen nacht,weer bijna hele nacht elopen.Overdag moe en slaperig. Hoe nu verder?

 16. Bij mij werken 3 tabletten Ropinirol erg goed. Volgens voorschrift miet ik ze kort voor het slapen gaan innemen maar dat is te laat, dan werken ze niet meer. Ik neem ze nu ongeveer 3 uur voor het slapen gaan in. Bijwerking is wel dat ik na inname erg slaperig wordt en niet meer kan autorijden tot de volgende ochtend. De neuroloog heeft gezegd dat de werking steeds minder zou worden en ik een steeds hogere dosis zou moeten gebruiken maar ik zit al bijna 3 jaar op dezelfde dosis. Ik ben erg blij met deze medictatie.

 17. Hallo, ik gebruikte eens een infrarood lamp die ik op mijn kuiten Richtte. Ik zag toen de lamp aanging dat mijn bloedvaten er donker uitzagen in ieder geval goed zichtbaar. Na 10 gebruik zag het er een stuk rustiger uit (bloedvaten minder zichtbaar) en er was ontspanning terug in mijn benen. Ook gebruik ik wel eens een massage kussen voor onder mijn benen . En ik gebruik zwarte 40 den steunkousjes van de hema. Dit helpt mij wel .

  1. Fijn dat infrarood een oplossing voor je is. Bedankt voor het delen van jouw ervaring!

 18. Hallo ik heb last van dwangmatig stretchen tijdens de nacht en trillende spieren , zou dit rls zijn ? Ik slaap zeer weinig ..
  Mvg Syl

 19. Ik heb heel veel last van rusteloze benen en neem SIFROL nu al 3 s'avond s en heb de indruk dat het slechter gaat !! Is difrol het zelfde misschien als sifrol ???

 20. Ook ik hoor bij de bovenstaande "slachtoffers" De huisarts schreef inderdaad Inhibin voor wat natuurlijk niets deed. Kortgeleden een poos magnesium tabletten gebruikt, zonder resultaat. Ook een speciaal op onrustige benen gerichte voetreflex massage bleef zonder resultaat. Ook Sifrol gebruikt 1 keer 1 tabletje ( 2 was het voorschrift ) Ik was van 's avonds 9 uur tot 's morgens 11 uur totaal van de kaart. Voelde me echt hondsberoerd. Een duidelijk voorbeeld van een middeltje dat nog erger is dan de kwaal ! En nu weet ik het niet meer. Ik heb wel nog een vraag aan Marc: Wat zijn RLS sokken? Klink heel onschuldig, maar als het helpt?
  Groetjes Dinootje.

  1. Mij werd ook Sifrol voorgeschreven en ik voel me ook zo beroerd! Duizelig en misselijk en ik kan de slaap niet vatten en dit van slechts 1 pilletje. Momenteel nog liever een rusteloos been, dat betert na een uurtje of twee uren en daarna val ik in slaap!

 21. ik wil is vragen
  als ik rustig op de bank zit of in mijn bed leg
  dan heb ik last van de onder benen ik noem het onrust
  als ik er last van heeft moet ik zo de onder benen zo moe maken met rond draaien van de enkel of hard tegen niks aan trappen
  ik leg er soms een ruime tijd waker van dat op tijd naar bed is larie ik zeer onrustige nachten dan ik zo om het uur a twee uur wakker bent ik heb epilepsie dus daar heeft ik pillen voor ik had die benen al voor dat we er achter kwamen dat ik epilepsie had
  ik wordt er moederloos van wat kan ik doen om dit kwijt te raken of moet ik toch naar de dokter of zo wie kan mij de tips geven
  gr herma

  1. Misschien eerst eens proberen jezelf duidelijk uit te drukken.
   Van jouw nederland begrijp ik geen hout.
   Succes,
   Marga O.

 22. 1. Wisseldouches op de kuiten voor het slapen gaan, eindigend met een koude (harde) massagestraal.
  2. Lopen op koude tegels
  3. Koelelementjes 10 minuutjes tegen de kuiten leggen in bed
  4. Voeteneind vh bed hoger (kussen eronder)
  5. Stretchoefeningen doen met je voeten. De. voeten naar voren strekken (tenen naar beneden trekken en terug naar voren trekken). Trekt goed door in de kuiten.
  6. Voeten in een koud voetenbad voor het slapen gaan
  7. Te lang stil zitten tijdens vliegreis veroorzaakt onrustige benen. Lopen of staan dus als het kan.
  8. Onrustige tijden / stress is ook van invloed weet ik uit ervaring.
  8. Beetje gevulde blaas? Ga naar toilet. werkt ook. Vreemd, maar het is zo.
  9. Benen rechtop tegen de muur

  RLS is bij mij 30 jr. geleden ontstaan aan het einde vd 1e zwangerschap. Bij 2e zwangerschap dezelfde ervaring doorlopend 9 mnd. last. Sindsdien met regelmaat last. Vooral tijdens warme zomerdagen. In de wintermaanden opvallend minder last.

 23. hallo,
  ook ik heb al jaren deze klachten, wiebelbenen in rust toestand, overdag ook maar door afleiding en bezigheid te doen.
  overdag veel moe omdat ik onvoldoende nachtrust heb door de rusteloosheid in mn lijf. ik heb het ook in mn armen een constant aanwezig gevoel, krachtsvermindering, soms slapende vingertoppen.
  al vanalles geprobeerd accupunctuur; masages, medicatie, al veel geld kwijt aan onderzoeken en medicatie maar nog niks gevonden waardoor het echt wegblijft.
  tegendruk verlicht tijdelijk, benen buiten bed, stretchen, bewegen enz
  wat helpt is een half slaaptabletje, dan slaap ik teminste en voel niks maar de dag erop ook moe .........
  bioresonatie helpt, maar is tijdrovend
  zenuwtesten gedaan mn zenuwen zijn overprikkeld ze raden medicatie aan, maar tot nu heeft elke medicatie bijwerkingen en met name vermoeidheid.
  ik wil van die klachten af maar ook mij fit voelen
  we moeten werken maar probeer dit maar als je moe en lusteloos bent, je wil wel maar het gaat niet.
  bij mij is vastgesteld fybromyalgie en rls
  maar nog geen juiste behandeling
  nu maar weer eens een afspraak gemaakt voor reset van t lichaam, heupen rechtzetten want mischien helpt dat.........
  zo blijven we zoeken naar...........
  verder vind ik dat er te weinig begrip voor opgebracht word, alleen jullie weten hoe het is
  ik heb psoriasses, spataders, alles hangt samen
  iets met de zenuwbanen lijkt me niet in orde maar wie komt met de oplossing
  aan iedereen veel succes

 24. Ook ik heb last van rusteloze benen. Ik heb er vroeger (ik ben een man van 59) nooit last van gehad, maar de laatste jaren wel. Het begint als ik in bed lig en soms als ik wakker word in de nacht voor een bezoek aan de wc. Het is dan moeilijk om in slaap te komen. Overdag heb ik er eigenlijk geen last van, ook niet als ik langere tijd stil zit. Het lijkt in aanvallen te komen want er zijn ook tijden dat ik er geen last van heb. Een rare tip.. ik heb ontdekt dat als ik koud water over mijn onderbenen laat lopen (een minuutje per been, dat doe ik met de douche) dat de prikkel om te bewegen een stuk minder is daarna. Vaak is dat net genoeg tijd om in te slapen of weer door te slapen. Misschien het proberen waard, al zal het niet bij iedereen werken...

 25. Hallo,
  Ik heb last van rusteloze benen wanneer ik stil zit en mijn voeten de grond raken. Dus in bed is het geen enkel probleem. Ik ben van plan om binnenkort kantoorbaan aan te nemen waarbij ik toch 9-17 zal moeten (uit)zitten. Ik ben erg bang dat dit een MEGA probleem zal worden. Wie kan mij aub uit brand helpen?

  1. Heb je hier over gesproken met je (toekomstige) werkgever? Wellicht kun je in samenwerking met de ARBO-dienst van het bedrijf tot een oplossing komen. Een voor jou aangepaste werkhouding.

 26. Ook ik heb er last van,

  Zodra ik de kriebel voel ga ik mijn voeten insmeren met crème/bodylotion/nivea/vaseline , vervolgens ga ik weer liggen met mijn voeten buiten de dekens en dan val ik zo in slaap....

 27. Ik heb al jaren last van rusteloze benen, maar vandaag is het heel erg. Ik zak door mijn been en ik kan dit been niet stilhouden, mijn hele lichaam schudt en ik ben dood moe. Wie weet voor mij een goed middel om er vanaf te komen? Soms zelfs geef ik ongewenst een bil en mijn man schrikt zich dood.

 28. Na jaren lang geteisterd te zijn door rls en weinig nachtrust te hebben gehad en elk pilletje geslikt te hebben wat maar enigszins hoop gaf, lijk ik mijn redmiddel gevonden te hebben. Ik slaap al bij na een week goed op...roosvicee ferro!! Raar maar waar!!
  Ik zou zeggen, give it a try mensen!!

  1. te weinig ijzergehalte zou toch ook RLS kunnen geven ? Dus eigenlijk wel logisch dat de ferro dan helpt 😉
   Misschien hebben sommige mensen wel meer ijzer nodig dan de waardes van de dokter?

 29. Ik heb al jaren last van Rls. Sifrol gebruikt daar werd ik erg duf van en het hielp niet van Ropinirol werd ik zo beroerd misselijk, hoofdpijn en ik bijna flauw viel en ook dat hielp niet. Sinds een tijdje loop ik nu bij een klassiek Homeopaat en de klachten zijn bijna verdwenen. Op het moment dat ze de RLS weer opspeelt maakt ik weer een afspraak bij de Homeopaat. Dit is voor mij eindelijk iets dat helpt. En geen nare bijwerkingen etc.

  1. Dag Andrea
   Hoe is dat dan bij een homeopaat of wat voor een behandeling?
   Ik ben 24 jaar en ik heb er ook enorm last van en niets helpt, het is zo frustrerend allemaal op zo een jong leeftijd 🙁

 30. al jaren lang last, maar gebruik ropinorol `s morgens en `s avonds, helpt erg goed! Als ik ze vergeet of te laat inneem, dan krijg ik last, moet ik bewegen omdat `t niet direct werkt !!

 31. Ik denk dat ik sinds een aantal maanden ook last heb van rls. Vooral ‘s avonds en ‘s nachts. Ik merk dat ik verlichting heb als ik op de bank op mijn buik ga liggen met mijn onderbrengen omhoog tegen de rugleuning. Daarnaast heb ik nogal slaapproblemen de laatste tijd. Ik wordt veel wakker en heb dan het gevoel dat ik even in beweging moet zijn en van dan maar even naar de wc. Maar tegelijkertijd ben ik bang dat ik mezelf dat aanwen en dan steeds wakker wordt omdat ik gewend ben om iedere twee uur naar de wc te gaan...... ik heb inmiddels wat tips gelezen die ik ga proberen. Het enige dat ik zeker weet is dat het niet als gevolg van ijzertekort kan komen. Ik geef regelmatig plasma en mijn hb is dan altijd hoog......

 32. Ik heb sinds 2 jaar last van onrustige benen.
  voor dat ik ga slapen neem ik 2 paracetamols in ,als het dan nog niet echt lukt neem ik de 3de in .
  Daarna houdt het op en val ik in slaap.
  Tot nu toe werkt dit nog steeds .hoop dat ze voor al die mensen met rls snel iets vinden ..

 33. ik nam sifrol maar heb heel erge maagklachten. Na 3 weken sifrol is het niet meer te doen. Mijn klachten van mijn benen en armen, ze voelen heel zwaar aan , doen erg pijn, het is alsof er spelden worden ingestoken zowel in de dag als 's nachts. Ik drink geen alcohol, eet geen chocolade, geen cola of andere frisdranken, geen koffie of thé. Ik ga om 24 uur slapen, sta tussen 9 en 10 uur op . Ik tracht elke dag 40 minuten te gaan wandelen , behalve als het heel slecht weder is. Ik heb schrik dat ik in een rolstoel zal belanden. Ik ben 64 jaar oud en heb het toch al vele jaren maar nu verergerd het zienderorgen.

 34. Je moet B12 eens laten controleren daar krijg je ook onrustige benen van .
  Kijk op de site voor info B12

 35. Hoi mensen,
  Ik slik een tablet KALIUM tegen RLS. Niet mer omdat het hartritmestoornissen kan opwekken, maar het helpt direct. Succes.

 36. Als ik het 's nachts niet meer kan volhouden, helpt het mij ook wel eens om met de zijkant van het onrustige been tegen de ijskoude badkamermuur te gaan staan. Op dat moment is het een heel naar gevoel, alsof je been ge-reset wordt, maar gek genoeg is het dan weg.

 37. Ik heb zelf ernstige RLS
  Ook in mijn armen, Ropinorol en magnesium gebruikt
  Deed niks
  Morfine medicijnen werkten half
  Nu gebruik ik Mucuna Pruriens
  Je mag 2 weken achter elkaar 3 maal daags een theelepeltje nemen om vervolgens een week niet te nemen
  Maar ik neem alleen een theelepeltje wanneer ik een aanval aan voel komen
  Na ongeveer een half uur ontspant mijn lichaam en kan ik gaan slapen
  Helpt mij dus heel goed

 38. Rusteloze benen kunnen ook een signaal zijn van het pijnsysteem, is mijn ervaring. Met name bij gebitsproblemen kan dat voorkomen, bv. bij ontstoken wortelpunten. Je kunt dit simpel testen door een keer een pijnstiller (paracetamol) te proberen. Als dat helpt mankeer je iets en is het verstandig om naar de (tand)arts te gaan om dit verder uit te zoeken.

 39. Rustloze benen ik neem er al meer dan 10 jaar Sifrol het helpt. Maar ik merk toch dat ik steeds meer moet gaan nemen,overdag zitten en een boek lezen of naar een voorstelling gaan (ik ben bijna 68 jaar) gaat gewoon niet door die benen. Of ik neem Sifrol voor ik een zitmiddag heb. Je ziet het niet maar toch wordt je levenskwaliteit minder. 'S avonds gewoon thuis blijven dan kan ik staan lopen zitten bewegen zoals ik wil. Met sifrol is het een stuk verbeterd maar verre van normaal.In 2008 heb ik een onderzoek gehad in het ziekenhuis en vanaf toen gestart met Sifrol. Ik drink nooit alcohol nooit gerookt beweeg veel en heb een vast slaapritme dus met deze tips kan ik niet veel.

 40. Hallo, ik heb ook rls, maar met 1 groot verschil.Volgens mijn vrouw trap ik met mijn benen, of beweeg ze overmatig. Schijnbaar ook mijn armen houd ik niet stil. Het gekke is dat ik van niets weet, toch slaap ik slecht en mijn hersenen zijn zeer aktief gedurende de nacht. Maar het vreemde is toch dat ik niet weet dat ik rls heb, want ik krijg er niets van mee. Zijn er mensen met dezelfde ervaring? Ik ben 61 jaar.

  Tom

 41. Ik ben Remco 52 jaar en heb al ruim 15 jaar heftige Resstless Legs. Heb pramipexol en ropinorol gebruikt alleen ik ging daar steeds meer van gebruiken. Ik kreeg erg last van de bijwerkingen. De neuroloog heeft me toen Neupro pleisters voorgeschreven en die werken bij mij heel goed.. !x per dag plak ik een pleister op mijn schouder van 8 mg en ik slaap heerlijk door. De pleister werkt bij mij na ongeveer 1.5 uur. Je kan ook de pleister plakken rond 18.00 uur en verwijderen als je smorgens wakker wordt. Dat is denk ik voor elk persoon anders. De pleister werkt maximaal 24 uur.. Ben er super blij mee. De pleisters worden ook gebruikt bij Parkinson Patienten maar dan in veel grotere doseringen.

 42. Goedenavond.. Ik ben benieuwd naar de ervaringen van de mensen die Pramipexol gebruiken wat betreft de bijwerkingen.. Ik heb deze medicijnen al een tijdje klaar liggen, ik heb ze alleen door de lijst van mogelijke bijwerkingen nog steeds niet geprobeerd! Hebben jullie hier veel last van? En kun je de volgende ochtend wel gewoon autorijden? Beïnvloed het je reactievermogen echt zo erg? Ik zie ook staan dat je er niet zomaar mee mag stoppen, het is dus iets wat je continu moet blijven slikken en je kunt niet af en toe een tabletje nemen bij erge last? Momenteel heb ik echt veel last en zie op mijn fitbit die je slaap registreert dat ik elke nacht nauwelijks in mijn diepe slaap kom door die vervelende benen, dus misschien is het de moeite waard!

 43. Misschien raar om hier aan te halen. Aangezien ik zie dat er veel mensen zijn die hier zeer veel last bij hebben doe ik het toch. Ik heb last van RLS bij vlagen maar niet extreem. Soms wel rusteloze nachten daardoor. Canabis help snel en altijd. Bij mij althans. Voor mensen die liever niet een piefje roken is medicinale Canabis mogelijk een oplossing.

 44. Ik heb ook al jaren last van Rls. Bij mij helpt een stuk lavendel zeep in mijn bed en om de dag een magnesium tablet na de avond maaltijd.
  Koop Lavendel zeep in een natuur winkel.

 45. Hallo
  Ben een man van 55 en al meer dan 20 jaar last van RLS. Maar dan ook flinke last.
  Alles wat ik hierboven lees heb ik al geprobeerd maar niets help. Ik slik nu Pramipexol. Na overleg met huisarts zelfs dosering verhoogd maar ze werken niet altijd. Zelfs vannacht zeer slecht geslapen. Half 10 naar bed en om 01.00 uur de wekker nog zien. In bed- uit bed enz. Enz.. De hele dag geen koffie of alcohol gehad. Zelfs benen met koud water behandeld niets helpt.
  Heeft er iemand ervaring met een massage apparaat voor de bloedsomloop te stimuleren. Ze zijn bij bol.com te koop.. Zo 's avonds even 10 minuten trillen. Staat ook bij het apparaat dat het voor RLS geschikt is

 46. Pruimen eten maakt RLS erger ontdek ik. Als ik niet meer pruimen eet, dan is RLS verminderd... Enkele maanden later eet ik weer pruimen en RLS wordt weer erger. Dus ik eet pruimen nooit meer. Het lijkt bewijs, dat puimen de oorzaak is.

 47. Hoi allemaal,

  Ik heb al jaren RlS maar wist niet wat het was. Sinds een paar maanden, na onderzoek door neuroloog, ropinirol voor geschreven gekregen. De jeuk herken ik, de drang tot bewegen ook, maar slapen deed ik prima. Nu nog steeds overigens. Wel werd ik wakker met dood moeie benen die aanvoelden of ik een marathon gelopen had. De jeuk is er nog steeds af en toe, maar de marathon moeheid is weg. Lang leve de ropinirol.......maar. Wie kent dat rot gevoel, die jeuk ook in zijn armen? Ik wel sinds ik de ropinirol gebruik....herkent iemand dat? Hoor het graag.

  Clem

 48. Ik heb voor RLS Pramipexol ,0,088 mg
  Sinds ik dit gebruik heb ik er geen last meer van.
  2pillitjes per dag,mijn leven is weer terug
  Vriedelijke groet A.lenkens

 49. RLS oefeningen ....
  Ik heb zeer zware RLS en slik al 20 jaar medicijnen ( hoge dosis Ropinirol/Pramipexol)
  Sinds ik een jaar geleden doe ik (3x DAAGS OF VAKER ) onderstaande RESET oefeningen doe die de klachten enorm verminderden.
  Het zijn oefeningen voor je hersenen ( RLS is immers een verkeerd signaal/ prikkel vanuit je hersens )
  Ga op één been staan ( je mag je vast houden)
  Trek je vrije been aan de enkel omhoog en duw je hak tegen je bil ( of in de buurt van je bil)
  Hou deze houding 10 seconden vast.... nu je andere been hetzelfde.
  Herhaal deze oefening 3 x met beide benen. En belangrijk na de sessie beide benen goed los schudden.
  Doe deze oefeningen minstens 3 x per dag....Het vergt enige discipline... maar
  Na 3/4 dagen van consequent volhouden ga je het resultaat merken!!
  Met vriendelijke groet,
  Angelique Berends

 50. Ik ben 77 en al 55 jaar last van rusteloze benen.Nu heb ik wel opgemerkt dat mijn knieschijf dan een klik geeft .Als dat over is zijn de rusteloze benen ook over.Hebben meer mensen dat?Het lijkt of er een schroefje los is en of het gesmeerd moet worden.Ik denk dat daar het probleem ligt.Heb het trouwens ook in mijn armen.Zit te denken of ik zo ouder wil worden of niet.Ik wordt er knettergek van.

  1. Het is vervelend om te horen dat u al 55 jaar last heeft van rusteloze benen en dat u ook last heeft van uw armen. Het klikken van uw knieschijf kan inderdaad een oorzaak zijn van uw klachten. Het is echter lastig om hier een definitief antwoord op te geven zonder een medisch onderzoek. Ik raad u aan om contact op te nemen met uw huisarts of een specialist om uw klachten te bespreken en te laten onderzoeken. Zij kunnen u verder helpen en eventueel een behandeling voorstellen.

   Ik begrijp dat deze klachten uw dagelijks leven beïnvloeden en dat het lastig is om hiermee om te gaan. Het is belangrijk om te weten dat er verschillende behandelingen en medicijnen beschikbaar zijn die kunnen helpen bij rusteloze benen. Ik hoop dat u snel de juiste hulp kunt vinden en dat uw klachten verminderen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

20 Shares
Tweet
Pin20
Share