Medicatie

Laatste Update: 18 januari 2017

Medicijnen deel 1: Traditioneel versus homeopathie

We slikken iedere dag een gigantische hoeveelheid medicijnen. Waarom? Omdat de huisarts ons deze voorschrijven, met als doel om je van je klacht of aandoening af te helpen of om de pijn te verlichten.

Maar heb je weleens de bijsluiter heel goed doorgelezen?

Ok, je moet wel even je bril op zetten om al die kleine lettertjes te lezen, maar dan wordt duidelijk dat heel veel medicijnen soms meer bijwerkingen hebben dan oplossingen.

In deze special ga ik de meest voorgeschreven medicijnen behandelen en de eventuele bijwerkingen.

Introductie

Ik wil helemaal niks in het nadeel van de traditionele medicijnen zeggen, want ondanks de mogelijke bijwerkingen doen ze ook heel goed werk. Maat het zet je toch te denken dat er jaarlijks heel veel mensen in het ziekenhuis worden opgenomen als gevolg van ongewenste bijwerkingen van medicijnen, foute combinaties van medicijnen of een overdosis.

In Nederland worden er, volgens de ramingen, minimaal 40.000 mensen met medicijnklachten in het ziekenhuis opgenomen. Gelukkig kan dit in de meeste gevallen opgelost worden door andere medicijnen (?), maar bijna 2.000 mensen blijven na ontslag uit het ziekenhuis toch klachten houden. Ruim 1.000 mensen overleven het niet. Schokkend!

Met name door de mogelijke bijwerkingen van medicijnen, overwegen veel mensen om op zoek te gaan naar alternatieven. Natuurlijk kun je de meest exotische alternatieve geneeswijzen proberen, maar daar zijn de positieve effecten meestal nog niet van aangetoond.

Wat wel een bewezen alternatief kan zijn voor traditionele medicijnen, is homeopathische medicatie.

We gaan dit eerste deel de beide soorten op een rijtje zetten, waarna we in de volgende twee artikelen de meest gebruikte traditionele medicijnen gaan vergelijken met het homeopathische alternatief.

Traditionele medicijnen

Deze medicijnen bestaan uit een chemische stof, of meerdere chemische stoffen, met als doel om een helend en/of pijnstillend effect op het menselijk of dierlijk te bewerkstelligen. Van oorsprong werden medicijnen gemaakt van plantaardige-, dierlijke of andere natuurlijke stoffen, maar tegenwoordig worden de meeste ingrediënten op een chemische wijze gemaakt.

[pullquote]Volgens de geneesmiddelenwet hoeft een geneesmiddel niet altijd te genezen[/pullquote]. Een geneesmiddel kan dus ook een preventieve- of een diagnostieke functie hebben.

Voor het maken van de medicijnen zijn in de meeste gevallen ook hulpstoffen nodig. Hierbij moet je denken aan:

  • Vulstoffen om het pilletje wat volume te geven,
  • Kleurstoffen, niet alleen voor een vrolijk kleurtje, maar ook om verschillende medicijnen beter van elkaar te kunnen onderscheiden.
  • Smaakstoffen, om de soms vreemde smaakjes van de werkzame stof en alle hulpmiddelen wat aangenamer te maken.
  • Bindmiddelen, om er een mooi pilletje van te kunnen maken.
  • Glijmiddelen, om de productie en verpakking efficiënter te laten verlopen.
  • Granuleermiddelen, stoffen die invloed hebben op de snelheid waarmee de werkzame stof in de maag oplost.
  • Maag beschermende coating, een laagje die er voor zorgt dat de pil niet in de maag uiteenvalt, maar in de darmen.


Het is een beetje tegenstrijdig: Geneeskrachtige stoffen kunnen prima in de natuur gevonden worden, en vanuit een bijvoorbeeld een plant geïsoleerd worden. Maar ook kunnen deze zelfde stoffen synthetisch, dus op een kunstmatige manier, gemaakt worden. Van beide methodes is de moleculaire structuur identiek, en de werking van beide stoffen is ook hetzelfde.

Synthetisch gemaakte Vitamine C is volledig identiek aan de natuurlijke versie, evenals de werking. Tot zover geen enkel probleem dus. Wel kan er een probleem ontstaan als in eenzelfde medicijn meerdere synthetische stoffen samengesteld zijn. Door synthese kunnen andere stoffen ontstaan die niet werken, of een heel ander (vaak ongewenst) effect hebben.

Meestal hebben traditionele medicijnen één of meerdere bijwerkingen die erg storend en soms schadelijk kan zijn. Eén van de meest voorkomende bijwerking is misselijkheid en hoofdpijn. Hoewel veel mensen last hebben van deze bijwerkingen, heeft een onderzoek aangetoond dat een groot deel van de klachten ook het gevolg zijn van het placebo-effect.

Tijdens dit onderzoek werden ‘medicijnen’ van geperste poedersuiker aan de proefpersonen gegeven. Een aanzienlijk deel van deze gebruikers meldden al snel last te hebben van misselijkheid en hoofdpijn. Ondanks dit feit, komen schadelijke bijwerkingen veel voor.

Dit is soms zelfs zo erg dat het een reden kan zijn voor de patiënten om naar een ander te middel te zoeken en het gebruik van dit specifieke medicijn te staken.

Er kunnen ook negatieve bijwerkingen ontstaan door een mogelijke ongewenste wisselwerking bij het gebruik van meerdere soorten medicijnen.

Zoals eerder gezegd, komen er per jaar veel mensen te overlijden, onder andere als gevolg van deze bijwerkingen. In de verenigde Staten neemt dit de zesde plaats in op de lijst met de belangrijkste doodsoorzaken!

Homeopathische medicijnen

homeopathieDe basis voor de homeopathie is gelegd door de arts en scheidkundige Samuel Hahnemann (1755 – 1843). De hele gedachte achter de homeopathie is gebaseerd op goede voeding, lichaamsbeweging en zuivere lucht. Deze drie punten worden ondersteund door twee zeer belangrijke basisprincipes:

De wet van de gelijksoortigheid: Een stof die bepaalde verschijnselen kan opwekken, is ook in staat deze zelfde verschijnselen te genezen.

Denk hierbij aan het feit dat zeer sterk verdunde koffie ingezet kan worden tegen slapeloosheid, terwijl koffie normaliter de veroorzaker is. Ook sterk verdunde arsenicum kan als geneesmiddel dienen tegen diarree, terwijl arsenicum normaal het tegenovergestelde effect heeft.

De wet van infinitesimaal: Hoe kleiner de dosis, des te hoger de effectiviteit van het medicijn. Door het contact tussen de deeltjes van het geneesmiddel en de verdunnende stof, zou de kracht van het geneesmiddel overgedragen worden aan de verdunnende stof. Tijdens het schudden worden immateriële en vitale krachten vrijgemaakt.

Binnen de homeopathie wordt uitgegaan van het feit dat er een lichamelijk evenwicht moet zijn om optimaal te kunnen functioneren. Dit evenwicht bestaat uit 3 niveaus: Een lichamelijk niveau, een emotioneel niveau en een mentaal niveau. In de klassieke homeopathie wordt naar al deze facetten gekeken, en een behandeling voorgeschreven wat kan bestaan uit oefeningen, voedingsadviezen of homeopathische medicijnen.

In de klinische homeopathie, wat veel huisartsen ‘erbij’ doen, wordt alleen naar de initiële klachten gekeken, en aan de hand daarvan worden homeopathische medicijnen voorgeschreven.

Ook op de homeopathie is veel kritiek. De tegenstanders maken vooral opmerkingen over de twee fundamenten van de homeopathie waarbij met tegenargumenten vanuit het eigen vakgebied de homeopathie soms heel krachtig wordt neergesabeld. Ook is er kritiek op de manier van testen. De grootte van de groep proefpersonen zou niet toereikend zijn voor een zinnige conclusie.

Ook denken wetenschappers dat de genezende werking van homeopathische middelen te danken zou zijn aan het placebo-effect. De meeste kwaaltjes gaan vanzelf weer over, en als je dan net daarvoor homeopathische geneesmiddelen geslikt hebt, wordt de genezing dus toegeschreven aan deze medicijnen.

Ondanks al deze kritiek schijnt de homeopathie toch goed te doen voor de gezondheid. Of het nu wel of niet wetenschappelijk bewezen is, zijn er heel veel mensen die er grote baat bij hebben.

Lees snel verder!

Of je nu wel of niet in de werking van homeopathie geloofd, het is in ieder geval de moeite van het proberen waard. Ook al is het alleen maar om de bijwerkingen van de traditionele medicijnen te omzeilen.

In de volgende twee delen van deze special vind je een lijst met de meest gebruikte traditionele medicijnen, en hun homeopathische tegenhangers.

Heb je nog goede aanvullingen op dit artikel, of heb je ervaring met medicijnen versus homeopathische middelen? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. ik ben opzoek naar homeopathische medicijnen tegen duizeligheid, ontstaan na te veel co2 te hebben binnen gekregen. er is een hersenscan gemaakt, ziet er goed uit. Bij neuroloog geweest , vindt ook niks
    slik al diverse homeopatische medicijnen helpen niet.

    1. In plaats van zelf homeopathische medicijnen te zoeken, kun je misschien beter een afspraak maken met een goede homeopaat. Deze heeft de beschikking over alle kennis, en de daarbij benodigde medicatie.

      Succes!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share