Medicijnen deel 1: Traditioneel versus homeopathie

2017-01-18T11:50:25+01:00mei 31st, 2013|Medicatie|5 Reacties

Laatste update: door

Medicijnen deel 1: Traditioneel versus homeopathie

We slikken iedere dag een gigantische hoeveelheid medicijnen. Waarom? Omdat de huisarts ons deze voorschrijven, met als doel om je van je klacht of aandoening af te helpen of om de pijn te verlichten.

Maar heb je weleens de bijsluiter heel goed doorgelezen?

Ok, je moet wel even je bril op zetten om al die kleine lettertjes te lezen, maar dan wordt duidelijk dat heel veel medicijnen soms meer bijwerkingen hebben dan oplossingen.

In deze special ga ik de meest voorgeschreven medicijnen behandelen en de eventuele bijwerkingen.

Introductie

Ik wil helemaal niks in het nadeel van de traditionele medicijnen zeggen, want ondanks de mogelijke bijwerkingen doen ze ook heel goed werk. Maat het zet je toch te denken dat er jaarlijks heel veel mensen in het ziekenhuis worden opgenomen als gevolg van ongewenste bijwerkingen van medicijnen, foute combinaties van medicijnen of een overdosis.

In Nederland worden er, volgens de ramingen, minimaal 40.000 mensen met medicijnklachten in het ziekenhuis opgenomen. Gelukkig kan dit in de meeste gevallen opgelost worden door andere medicijnen (?), maar bijna 2.000 mensen blijven na ontslag uit het ziekenhuis toch klachten houden. Ruim 1.000 mensen overleven het niet. Schokkend!

Met name door de mogelijke bijwerkingen van medicijnen, overwegen veel mensen om op zoek te gaan naar alternatieven. Natuurlijk kun je de meest exotische alternatieve geneeswijzen proberen, maar daar zijn de positieve effecten meestal nog niet van aangetoond.

Wat wel een bewezen alternatief kan zijn voor traditionele medicijnen, is homeopathische medicatie.

We gaan dit eerste deel de beide soorten op een rijtje zetten, waarna we in de volgende twee artikelen de meest gebruikte traditionele medicijnen gaan vergelijken met het homeopathische alternatief.

Traditionele medicijnen

Deze medicijnen bestaan uit een chemische stof, of meerdere chemische stoffen, met als doel om een helend en/of pijnstillend effect op het menselijk of dierlijk te bewerkstelligen. Van oorsprong werden medicijnen gemaakt van plantaardige-, dierlijke of andere natuurlijke stoffen, maar tegenwoordig worden de meeste ingrediënten op een chemische wijze gemaakt.

[pullquote]Volgens de geneesmiddelenwet hoeft een geneesmiddel niet altijd te genezen[/pullquote]. Een geneesmiddel kan dus ook een preventieve- of een diagnostieke functie hebben.

Voor het maken van de medicijnen zijn in de meeste gevallen ook hulpstoffen nodig. Hierbij moet je denken aan:

  • Vulstoffen om het pilletje wat volume te geven,
  • Kleurstoffen, niet alleen voor een vrolijk kleurtje, maar ook om verschillende medicijnen beter van elkaar te kunnen onderscheiden.
  • Smaakstoffen, om de soms vreemde smaakjes van de werkzame stof en alle hulpmiddelen wat aangenamer te maken.
  • Bindmiddelen, om er een mooi pilletje van te kunnen maken.
  • Glijmiddelen, om de productie en verpakking efficiënter te laten verlopen.
  • Granuleermiddelen, stoffen die invloed hebben op de snelheid waarmee de werkzame stof in de maag oplost.
  • Maag beschermende coating, een laagje die er voor zorgt dat