• Alpha-lipoic en het beschermen van je gehoord

Alpha lipoic acid om het gehoor te beschermen

2016-11-10T15:32:34+00:00juni 11th, 2012|Oorsuizen Supplementen|0 Reacties

Alpha lipoic acid om het gehoor te beschermen

De meeste mensen de dag van vandaag zullen tinnitus ervaren op een bepaald moment in hun leven. Je zou het oorsuizen kunnen opmerken na blootstelling aan luide muziek of harde geluiden.

In Europa alleen hebben maar liefst 50 miljoen mensen soms last te hebben van een geluid in hun oren.

Ongeveer 12 miljoen mensen hebben tinnitus die ernstig genoeg is waarvoor medische hulp nodig is.  7 miljoen mensen hebben zo serieus last van tinnitus, dat een normaal leven niet mogelijk is.

Tinnitus symptomen kunnen in feite interfereren met de concentratie, werk, slaap, ontspanning, normale communicatie  en kan ook leiden tot psychische klachten.

[pullquote]Veel tinnitus-patiënten worden letterlijk depressief als gevolg van de constante en hinderlijke ruis.[/pullquote]

Specifieke voedingsstoffen kunnen een verschil maken bij de behandeling van tinnitus. Dr. Michael Seidman, directeur van de Tinnitus kliniek, in Bloomfield, Michigan zegt dat ''tinnitus soms wordt veroorzaakt door een verminderde bloedtoevoer naar de oren'', wat kan gebeuren op twee manieren.

Ten eerste, de kleine slagader die leidt tot het binnen oor kan verstopt raken met cholesterol, waardoor een soort van beroerte in het oor plaats heeft gevonden.

Ten tweede, harde geluiden kan in deze slagader spasmen opwekken, wat een verminderde bloedtoevoer naar het slakkenhuis tot gevolg heeft. In beide gevallen kan een onderbroken bloedtoevoer leiden tot gehoor en tinnitus problemen. Dat is waar de antioxidant rijke voedingsstoffen kunnen helpen! Antioxidanten werken goed door de toevoer zuurstof te verhogen en schade aan de celmembraan  te voorkomen.

Antioxidanten helpen ook om de aderen open te houden zodat ze vrij zijn van plakvorming. Volgens de experts Dr. Seidman en een aantal andere oor artsen kunnen antioxidanten en dan specifiek alpha lipoic acid helpen.

Alpha lipoic acid heeft aangetoond zeer goede effecten te hebben in het verlenen van hulp voor het gehoor. In de Research Laboratories aan de Duke University in Durham (North Carolina) hebben onderzoekers het effect onderzocht van alpha lipoic acid op de amino glycosiden (een klasse van antibiotica) inclusief schade aan het cochleaire weefsel van het oor.

Alpha lipoic acid is een vetzuur dat van nature in elke cel  aanwezig is. Het is nodig om de energie te produceren voor de normale lichaamsfuncties. Alpha lipoic acid zet glucose om in energie. En werkt als een antioxidant (een stof die potentieel schadelijke chemische stoffen, de zogenaamde vrije radicalen neutraliseert) in zowel water en vetweefsel. Tevens wordt het naar alle delen van de zenuwcellen vervoert om tegen beschadigingen te beschermen.

De onderzoekers zagen dat alpha lipoic acid bijzonder geschikt is om het oor te beschermen, omdat het is wijd verspreid het goed verdeeld wordt in het interne waterige en vette weefsels na toediening. Bovendien doorbreekt het de bloed-hersenbarrière vrij gemakkelijk, heeft een lage toxiciteit en een uitstekende opname in het zenuwweefsel.

Voorts wordt alpha lipoic acid geleverd aan zowel de intra als extra cellulaire omgeving. Gezien het positieve veiligheidsprofiel van alpha lipoic acid en de belofte van een grote mate aan auditieve bescherming, is het verstandig om alpha lipoic acid toe te voegen aan je supplementen programma.

Alfa lipoic acid is te vinden in zeer kleine hoeveelheden in voedingsmiddelen zoals spinazie, broccoli, erwten, biergist, spruitjes, rijst, zemelen en orgaanvlees. Alpha lipoic acid supplementen zijn verkrijgbaar in reformwinkels en bij de apotheek. 

Bijwerkingen

In het algemeen zijn de bijwerkingen zeldzaam. Doordat een hogere dosering vaak noodzakelijk is kunnen de supplementen zeer zelden leiden tot misselijkheid, duizeligheid of een huiduitslag.

Risico's

Omdat alfa lipoic acid de verwerking van glucose in het bloed kan verlagen is het belangrijk om met een arts te overleggen.

Indien je medicijnen neemt tegen bijvoorbeeld hoge bloeddruk of cholesterol is het extra belangrijk om te overleggen met een specialist, evenals bij zwangerschap en borstvoeding.

Conclusie

Alpha lipoic acid is een sterke antioxidant dat te vinden is in veel verse voedingsmiddelen. Echter,  bij zenuwschade, diabetes en eventueel tinnitus kan het helpen om extra van deze antioxidant te nemen.

Reactie achterlaten

Over de Auteur:

Robert Jan (RJ) is de initiatiefnemer en het (nieuwe) gezicht van OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.
Zoek Op Klacht: