Gifstoffen en E-nummers

Laatste Update: 15 april 2015

Amalgaamvullingen slecht voor je gezondheid?

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Oude amalgaamvullingen slecht voor je gezondheid?

amalgaamTegenwoordig worden door tandartsen meestal witte vullingen gebruikt om een gaatje in je tanden of kiezen te vullen. Een witte vulling valt bijna niet op en staat daarom een stuk beter. Deze witte vullingen bestaan uit composietmaterialen of porselein.

Vroeger werden andere materialen gebruikt om gaatjes te vullen. De dure oplossing was gaatjes te laten vullen met goud. Ook werd goud gebruikt voor kronen en bruggen.

Goud is weliswaar niet meer erg modieus maar een gouden vulling of kroon is wel een hele goede keuze wat betreft je gezondheid. Goud is duurzaam en er zitten geen giftige stoffen in. Een nadeel van goud is dat het erg duur is. Daarom werden gaatjes vroeger bijna altijd gevuld met een goedkoper alternatief, amalgaam.

Dit amalgaam kan schadelijke gevolgen hebben voor je gezondheid omdat amalgaam een mix is van goedkope makkelijk te bewerken materialen waaronder kwik.

Echter, in Nederland zijn amalgaamvullingen niet verboden en als je voor de goedkoopste optie kiest zijn er nog steeds tandartsen die je kiezen met amalgaam vullen, ongeveer een derde van de tandartsen gebruikt amalgaam nog steeds als goedkoopste manier om een gaatje te vullen.

Dat deze amalgaamvulling de minst goede optie is voor je gezondheid is al langer een veelbesproken thema. Wist jij dat in de 19e eeuw er al discussie bestond over het gebruik van amalgaam.

In Amerika is de American Society of Dental Surgeons op een gegeven moment opgeheven omdat steeds meer tandartsen die lid waren van deze vereniging amalgaam als vulmiddel gingen gebruiken. Dit was door de society niet toegestaan omdat in de amalgaam kwik zit verwerkt, hetgeen je gezondheid zou kunnen schaden.

Dus richtten de amalgaam gebruikende tandartsen gewoon een nieuwe overkoepelende organisatie op die het gebruik van amalgaam als vulmiddel wel goedkeurde.

Wat is amalgaam?

Amalgaam is een legering van kwik en andere metalen. Vaak zitten er korreltjes metaal in het kwik vermengd. Meestal zijn deze metalen zilver of tin en soms wordt er ook koper toegevoegd aan dit mengsel. Door de koper wordt het mengsel sterker en zal het minder snel corroderen of op een andere manier beschadigd raken.

Kwikvergiftiging

De meeste onderzoeken wat betreft het effect van amalgaamvullingen komen tot de conclusie dat de hoeveelheid kwik te laag is om gezondheidsklachten te veroorzaken. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat amalgaam daarom geen gezondheidsrisico is.

Zelfs al is aangetoond dat kwik heel erg slecht voor je gezondheid is, vindt onze overheid dat het toch is toegestaan om aan hele kleine hoeveelheden kwik blootgesteld te worden.

Dat dit amalgaam zogenaamd geen kwaad kan wordt bijvoorbeeld ook tegengesproken door het feit dat in sommige landen zoals Noorwegen amalgaamvullingen inmiddels zijn verboden.

De reden? Al die amalgaamvullingen zijn slecht voor het milieu. De amalgaam is dus wel giftig genoeg om het milieu te schaden maar niet giftig genoeg om schade aan te richten aan de mens. Nogal een grote tegenstrijdigheid als je het mij vraagt.

Advies bij kwik in spaarlampen

Om een heel ander voorbeeld te noemen waaruit blijkt dat je heel erg moet oppassen met kwikpoeder of kwik in vloeibare vorm dan neem maar eens een kijkje op de website van het RIVM.  Als jij een spaarlamp of tl-buis kapot laat vallen is het advies om zwangere vrouwen en kinderen direct uit de ruimte te laten vertrekken.

Die mogen ook absoluut niet bij de schoonmaakwerkzaamheden aanwezig zijn. Zelf moet je de ruimte minimaal een kwartier laten luchten en moet je zeer voorzichtig met rubberen handschoenen gewapend de kapotte spaarlamp met plakband en natte doekjes in een glazen pot zien te werken. Stofzuigen of vegen is uit den boze. De kwik in een spaarlamp of tl-buis moet je met de grootste voorzichtigheid benaderen.

Daarna moet je de ruimte nog enkele uren goed ventileren om van de mogelijke kwikdampen verlost te zijn. En je mag de kapotte spaarlamp ook niet zomaar in de prullenbak gooien. Sterker nog, alle schoenen en kleren die mogelijk in contact zijn geweest met de kwikresten uit de spaarlamp mogen niet meer gewassen worden en moeten officieel in plastic tassen verpakt worden en aangeboden worden als chemisch afval.

Dus aan de ene kant is het kapot laten vallen van een kleine spaarlamp al genoeg reden voor een Chemische Apocalyps in jouw huis, maar aan de andere kant kan dat kwik in je mond geen enkel kwaad.

Allergisch voor kwik

Behalve het zogenaamde verwaarloosbare risico van een kwikvergiftiging van amalgaam loop je ook nog risico op een allergische reactie op het kwik. Met name door hete dranken komt er telkens een klein beetje kwik vrij. Er zijn een aantal algemene klachten die je kunt krijgen zoals:

• Oververmoeidheid,
• Er treedt een verandering in je smaaksensatie op,
• Spierpijn,
• Pijn in de gewrichten,
• Symptomen aan de oren, neus en keel en longen
• Concentratieproblemen,
• Maag- en darmklachten.

Dat zijn toch behoorlijk wat klachten die je niet direct linkt aan je amalgaamvullingen. Meestal wordt de oorzaak van deze klachten in een andere hoek gezocht zoals stress of een verminderde weerstand.

Amalgaam en chronische aandoeningen

Er is ook nog een andere chronische aandoening die je kunt krijgen van amalgaam, maar dit is wel in combinatie met een ongezonde gewoonte zoals roken. Namelijk de aandoening Orale Richter Ruber Planus (OLP), een chronische aandoening aan de slijmvliezen die gepaard gaat met veel jeuk en polygonale papels. Tijdens het eten en drinken kun je dan last krijgen van irritaties en pijn. Dit kan een behalve jeuk ook een brandend gevoel zijn.

OLP heeft ook andere oorzaken dan amalgaam namelijk roken, candida, systemische ziekten en stress. Vooral als je een ongezonde levensstijl hebt in combinatie met amalgaamvullingen wordt de kans op OLP groter.

Hoe langer de blootstelling des te hoger het risico

Meestal ontstaat dit na het 40ste levensjaar. Dit is op zich ook wel logisch aangezien de dosis kwik dat vrijkomt door de amalgaamvulling maar heel klein is. Dus door het opeenstapelende effect van een ongezonde levensstijl in combinatie met de tijd dat je de vulling hebt openbaren deze klachten zich pas op latere leeftijd.

Dit bevestigt weer de stelling dat amalgaam weliswaar onder de toegestane richtlijn zit wat betreft de hoeveelheid kwik maar dat het toch niet helemaal onschuldig is. Net als de ophoping van kwik in het milieu, heeft het kwik pas na langdurige blootstelling effect op je lichaam.

Dus de hoeveelheid amalgaamvullingen, hoe lang je deze vullingen al hebt, de hoeveelheid kwik die jij binnenkrijgt naast de vullingen en hoe gevoelig jij bent voor kwik spelen allemaal een rol in de ontwikkeling van klachten.

Andersom redenerend loop je dus minder risico op kwik gerelateerde klachten als je op de eerste plaats geen amalgaamvullingen hebt. Als je daarnaast niet rookt en ook nog eens biologisch eet is de blootstelling aan kwik gewoon helemaal minimaal.  Dat is een veel gezonder uitgangspunt dan de gedachte dat je rustig wat kwik mag binnenkrijgen zolang je maar onder een bepaalde dosis blijft.

Waar zit kwik nog meer in?

Behalve de al eerder genoemde tl-buizen en spaarlampen zit er ook kwik in barometers en thermometers. Behalve de huishoudelijke ongelukjes zijn er ook nog andere manieren waarop je kwik binnenkrijgt.

De consumptie van vervuilde vis is verreweg de belangrijkste bron van blootstelling aan kwik van mensen. Een vissoort die met name veel kwik kan bevatten is bijvoorbeeld paling die uit sterk vervuilde rivieren komt. Ondanks dat we veel doen om het water in de rivieren zo schoon mogelijk te krijgen is het slib in alle grote Nederlandse rivieren sterk vervuild. Andere vissoorten die veel kwik kunnen bevatten zijn witte tonijn en makreel.

Daarnaast kan kwik zich ook ophopen in dieren en planten. Als de bodem sterk verontreinigd is met kwik dan hoopt deze kwik zich op in de planten die op die grond groeien en vervolgens weer in de dieren die die planten eten.

Ook kan er in voeding dat maisstroop bevat kwik zitten. Glucosesiroop, glucose fructose siroop glucose fructose stroop het zijn allemaal verschillende benamingen voor hetzelfde ongezonde goedje.  Deze kunstmatige zoetstof is op zichzelf al niet bevorderlijk voor je gezondheid, maar als je nagaat dat er ook nog eens genoeg kwik inzit om de dagelijkse hoeveelheid kwik te overschrijden is een extra reden om die zoete ziekmaker te laten staan.

Vervuilde lucht inademen is de laatste grote factor voor het binnenkrijgen van kwik. Bijvoorbeeld in de metaalindustrie, de productie van cement of bij de verbranding van steenkool door kerncentrales komt kwik vrij.

Bij het verwijderen van oude amalgaamvullingen loop je extra risico

Nu wil je misschien direct de tandarts bellen om je oude vulling te laten verwijderen, maar zomaar even die vullingen er uit laten boren is niet zonder risico. Want bij het verwijderen van je oude vulling komt er juist extra kwik vrij. Dat wil je juist voorkomen. Daarom is het belangrijk dat je tandarts extra zorgvuldig te werk gaat om de blootstelling te minimaliseren. Er zijn tandartsen die gespecialiseerd zijn in het verwijderen van oude amalgaamvullingen.

Ook blijkt uit het onderzoek dat bij verwijdering van het amalgaam dit niet betekent dat de OLP verdwijnt als je daar al last van hebt. Je hebt dan nog steeds 30 procent kans dat het blijft. Dit komt omdat de OLP dan chronisch is geworden en niet meer reageert op het kwik in je vulling. Gelukkig merken 70% van de mensen een duidelijke verbetering nadat de oude amalgaanvullingen zijn verwijderd.

Waar je ook rekening mee moet houden als je besluit je oude amalgaamvullingen te laten verwijderen is dat de gaatjes een stuk groter worden nadat de amalgaam is verwijderd. Je loopt dus kans dat je in plaats van een vulling een inlay of een kroon nodig hebt. Een inlay of kroon kan al snel 500 euro kosten, houd hier rekening mee.

Tot slot…

Mijn persoonlijke mening is dat als het gevaarlijk is voor kinderen of zwangere vrouwen dan is het ook niet gezond voor jou. Het feit dat er allerlei procedures zijn voor het veilig verwijderen van een kapotte spaarlamp toont al aan dat kwik zeer giftig is.

Dat er geen onderzoek is dat de effecten van amalgaamvullingen aantoonbaar maakt zal meer een kwestie zijn van dat het zeer moeilijk is om aan te tonen dat het kwik uit je amalgaamvulling komt en niet uit die paling die je vorige week hebt gegeten of je dagelijkse portie glucosestroop die je binnenkrijgt, want er zijn tegenwoordig zoveel manieren waarop je giftige stoffen binnenkrijgt.

Het feit dat alle producten die kwik bevatten, op de spaarlampen, tl-buizen en amalgaamvullingen na niet meer verkocht mogen worden binnen de EU zegt al genoeg over giftigheid van kwik.

Mijn advies is dat je zoveel mogelijk moet voorkomen dat je met kwik in aanraking komt, dus in ieder geval geen nieuwe amalgaavullingen meer nemen. Mocht je van je oude amalgaamvullingen af willen laat dat dan secuur doen (en raadpleeg een biologische tandarts) zodat je niet in een keer veel kwik binnenkrijgt op het moment dat de tandarts in je amalgaamvulling gaat boren.

Biologische tandarts

[/vc_column_text][vc_toggle title="Bronnen" open="false"]http://rivm.nl/Onderwerpen/K/Kwik/Opruiminstructies
http://www.ntvt.nl/artikel/107/5/orale_lichen_planus_amalgaam_en_andere_vulmaterialen
http://www.ehjournal.net/content/8/1/2
http://gebu.artsennet.nl/Archief/Tijdschriftartikel/Medische-hulpmiddelen-1.htm
http://informahealthcare.com/doi/abs/10.3109/00016357.2012.697577[/vc_toggle][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width="1/1"][/vc_column][/vc_row]

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Hallo Robbert Jan

    Er zijn bij mij vier amalgaam vullingen verwijderd,binnen 1 week later kreeg ik darm/buikklachten ,moeilijke stoelgang ,obstipatie!(kwikvergiftiging)!!??
    Mijn vraag wat kan ik het beste doen zodat het uit mijn lichaam is en me weer beter voel?
    Inmiddels is de stoelgang weer verbeterd met behulp van medicatie!

    Vriendelijke groet Ricardo

  2. Tip: bij het verwijderen van je vullingen kun je de tandarts vragen om een lapje te gebruiken waarmee alle resten worden opgevangen.

  3. Toen ik bij de tandarts een klein gaatje in mijn kies wilde laten vullen, hoorde ik de tandarts tegen zijn assistente praten over een laagje composiet. Maar tot mijn grote schrik zag ik bij thuiskomst dat mijn kies was gevuld met amalgaam! Heeft hij dus niets over gezegd!

  4. Ik heb 2 jaar geleden mijn amalgaamvullingen laten verwijderen die ik al had sinds mijn 13e. In die tijd kreeg ik ook last van PSORIASIS, die zich in de loop van de jaren sterk verergerde, zodanig dat het mijn sociale leven beperkte, Ik zat helemaal onder in slechte tijden. Ik heb er veel aan gedaan, lichtbehandelingen, alternatieve behandelingen. Maar: de plekken verdwenen als sneeuw voor de zon sinds die amalgaamvullingen (59 jaar later) eruit zijn gehaald. Mijn huid is gaaf en heeft nog wat lichte vlekken op de plaatsen waar de psoriasis zat.

  5. In 2013 en 2014 heb ik 5x op de eerste hulp gelegen met onverklaarbare dikke zwellen de tong met dreiging van stikken. Het Amc verleende eerste hulp met infusen en adrenaline en prednizon maar kon de oorzaak niet vinden. Ik kon niet meer van huis, niemand wist wat te doen.... Tot mijn tandarts, die amalgaamlekkage vermoedde en mij doorverwees naar een alternatieve arts die 40 x de toegestane hoeveelheid kwik in mijn bindweefsel mat. Alle amalgaam werd verwijderd, en na homeopatische ontgiftingskuren heb ik nooit meer last gehad en heb ik kunnen werken tot mijn pensioen. Het heeft mij veel geld gekost want de urineonderzoek en konden alleen door een lab in de VS worden gedaan. Zonder dat was ik zeker in 2014 overleden door amalgaamvergiftiging dat in het ziekenhuis niet te onderzoeken was. De huidige vullingen slijten nu in 10 jaar en ik moet kosten maken voor kronen. 1 meting 8 jaar geleden mat het kwik in mijn urine nog 4 x te veel. Ik heb al jaren last day mijn nagels en haren nauwelijks meer groeien en van vermoeidheid. En natuurlijk kreeg ik ook 2 x Corona ondanks 3 vaccinaties. Er moet veel meer publiciteit worden gegeven aan het gevaar van amalgaam, dus kwik in het gebit. Lang leve mijn homeopatische tandarts

    1. Dag Roeli, jammer dat je zoveel gezondheidsproblemen hebt ervaren als gevolg van amalgaamlekkage. Dankjewel voor je aanbeveling voor de alternatieve behandeling bij een homeopatische tandarts en de mogelijke gevaren bij amalgaamvullingen. Gelukkig is je gezondheid na de homeopathische ontgifting en het verwijderen van het amalgaam nu een stuk beter geworden. 40 x de toegestane hoeveelheid kwik is wel even schrikken lijkt mij en klinkt ook niet gezond. Het is van cruciaal belang om prioriteit te geven aan je gezondheid en om op tijd de nodige medische hulp in te roepen, zelfs als dit extra kosten met zich meebrengt. Heel erg bedankt voor je verhaal, zo kunnen andere lezers hopelijk ook sneller geholpen worden want zoals je aangeeft kan het een uitdaging zijn om toegang te krijgen naar de juiste urineonderzoeken. Goed dat je hebt doorgezet, je gezondheid is een kostbaar bezit.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

16 Shares
Tweet
Pin2
Share14