Amandelmelk als vervanger van gewone melk

2017-04-07T10:07:47+01:00mei 28th, 2012|Voedingsadvies|21 Reacties

Laatste update: door

Amandelmelk als vervanger van gewone melk

Er komen steeds meer “melkvervangers” op de markt, de schappen in de winkel staan tegenwoordig niet alleen vol met gewone melkproducten. Zo zijn er ook andere varianten/vervangers beschikbaar zoals sojamelk, amandelmelk, geitenmelk, kefir etc.

In dit artikel wil ik je de voordelen van amandelmelk voorleggen.

Afgelopen weekend liep ik in de supermarkt en zoals iedere gewoonte had ik niet door dat ik al jaren dezelfde producten uit de schappen pak zonder te kijken naar andere producten.

Geen kefir meer...

Dit keer stond de kefir (dit drink ik nu een aantal maanden) en dit keer stond deze niet op z’n normale plaats in de schappen. Dit keer trof in amandelmelk aan. Ik was bewust van het feit dat dit product bestond, echter wist ik niet precies wat het was en of het daadwerkelijk een goede melkvervanger is!

Wat is amandelmelk

De naam verraad het al: amandelmelk is een drank die gemaakt is van amandelen. Steeds meer mensen stappen over op amandelmelk en omdat het een plantaardig product is wordt deze vorm van melk veel gebruikt als melkvervanger door bijvoorbeeld veganisten.

Lactose?

Amandelmelk is geschikt voor mensen met een lactose intolerantie.  Steeds meer mensen kunnen niet goed meer tegen de normale melk (dit komt door het productieproces) en men is dus op zoek naar een goede vervanger. Amandelmelk is dus inderdaad een goede vervanger.

Voordelen van amandelmelk

Er zijn een aantal goede voordelen aan amandelmelk. Hieronder een overzicht de een aantal punten waarom je vanaf vandaag/morgen de normale melk vervangt en alleen nog maar amandelmelk gaat drinken.

 • Mensen met lactose intolerantie kunnen het drinken
 • Bomvol men vitamine en mineralen (Vitamine B en E)
 • Zeer licht verteerbaar
 • Bevat geen verzadigde vetten
 • Bevat geen cholesterol
 • Bevat de minste calorieën van alle melkvervangers
 • Bevat hoge kwaliteit eiwitten

Nadelen van amandelmelk

Pas op bij baby’s

De voedingswaarde van amandelmelk is lager dan die van normale melk. Hierdoor is dit minder geschikt voor kleine kinderen. ‘

Allergisch  voor noten?

Heb je een notenallergie? Dan kan het drinken van het kleinste glaasje amandelmelk levensbedreigend zijn! Amandelen zijn simpelweg noten die ook een allergische reactie kunnen prikkelen waarin je het in de “melkvorm” drinkt.

Opwarmen in de magnetron?

Is amandelmelk op te warmen in de magnetron? Liever niet. Je verliest voor een heel groot deel de voedingswaarde van de amandelmelk, net als alle andere producten die uit de magnetron komen!

Amandelmelk zelf maken?

AmandelenWanneer je amandelmelk in de winkel koopt, kost dit toch al gauw een paar euro. Ik heb eens een artikel geschreven dat een gezonde levensstijl niet duur hoeft te zijn, dus waar we kunnen besparen zullen we dit dus ook doen.

Amandelmelk kan je ook erg gemakkelijk zelf maken. Bij de natuurwinkel kun je alle ingrediënten vinden en voor een paar euro kun je liters amandelmelk maken binnen een aantal minuten. Tevens is dit zeker een aantal dagen te bewaren in de koelkast.

 • Flessen water (1 liter)
 • 100 gram amandelmeel
 • Vanille extract (slechts aantal druppels)
 • Natuurlijke honing zonder chemische toevoegingen


Alles in de blender en dit is dus de melk? Nee nog niet! Het gehele mengel nog even door een filter halen (theefilter) en klaar is kees. Het heeft een sterke geur, dus een dop op de fles is aan te raden, anders stinkt de hele koelkast ernaar.

Zelf voeg in dit vandaag vanmorgen toe aan de smoothie om 10 uur. Wanneer je ineens 1 liter maakt, heb je direct genoeg voor de rest van de week