Voedingsadvies

Laatste Update: 12 september 2023

Amandelmelk als vervanger van gewone melk

Er komen steeds meer “melkvervangers” op de markt, de schappen in de winkel staan tegenwoordig niet alleen vol met gewone melkproducten. Zo zijn er ook andere varianten/vervangers beschikbaar zoals sojamelk, amandelmelk, geitenmelk, kefir etc.

In dit artikel wil ik je de voordelen van amandelmelk voorleggen.

Afgelopen weekend liep ik in de supermarkt en zoals iedere gewoonte had ik niet door dat ik al jaren dezelfde producten uit de schappen pak zonder te kijken naar andere producten.

Geen kefir meer...

Dit keer stond de kefir (dit drink ik nu een aantal maanden) en dit keer stond deze niet op z’n normale plaats in de schappen. Dit keer trof in amandelmelk aan. Ik was bewust van het feit dat dit product bestond, echter wist ik niet precies wat het was en of het daadwerkelijk een goede melkvervanger is!

Wat is amandelmelk

De naam verraad het al: amandelmelk is een drank die gemaakt is van amandelen. Steeds meer mensen stappen over op amandelmelk en omdat het een plantaardig product is, wordt deze vorm van melk veel gebruikt als melkvervanger door bijvoorbeeld veganisten (1).

Lactose?

Amandelmelk is geschikt voor mensen met een lactose intolerantie.  Steeds meer mensen kunnen niet goed meer tegen de normale melk (dit komt door het productieproces) en men is dus op zoek naar een goede vervanger. Amandelmelk is dus inderdaad een goede vervanger.

Voordelen van amandelmelk

Er zijn een aantal goede voordelen aan amandelmelk. Hieronder een overzicht de een aantal punten waarom je vanaf vandaag/morgen de normale melk vervangt en alleen nog maar amandelmelk gaat drinken.

 • Mensen met lactose intolerantie kunnen het drinken
 • Bomvol men vitamine en mineralen (Vitamine B en E)
 • Zeer licht verteerbaar
 • Bevat geen verzadigde vetten
 • Bevat geen cholesterol
 • Bevat de minste calorieën van alle melkvervangers
 • Bevat hoge kwaliteit eiwitten (2)

Nadelen van amandelmelk

Pas op bij baby’s

De voedingswaarde van amandelmelk is lager dan die van normale melk. Hierdoor is dit minder geschikt voor kleine kinderen. ‘

Allergisch voor noten?

Heb je een notenallergie? Dan kan het drinken van het kleinste glaasje amandelmelk levensbedreigend zijn! Amandelen zijn simpelweg noten die ook een allergische reactie kunnen prikkelen waarin je het in de “melkvorm” drinkt (3).

Opwarmen in de magnetron?

Is amandelmelk op te warmen in de magnetron? Liever niet. Je verliest voor een heel groot deel de voedingswaarde van de amandelmelk, net als alle andere producten die uit de magnetron komen!

Amandelmelk zelf maken?

AmandelenWanneer je amandelmelk in de winkel koopt, kost dit toch al gauw een paar euro. Ik heb eens een artikel geschreven dat een gezonde levensstijl niet duur hoeft te zijn, dus waar we kunnen besparen zullen we dit dus ook doen.

Amandelmelk kan je ook erg gemakkelijk zelf maken. Bij de natuurwinkel kun je alle ingrediënten vinden en voor een paar euro kun je liters amandelmelk maken binnen een aantal minuten. Tevens is dit zeker een aantal dagen te bewaren in de koelkast.

 • Flessen water (1 liter)
 • 100 gram amandelmeel
 • Vanille extract (slechts aantal druppels)
 • Natuurlijke honing zonder chemische toevoegingen


Alles in de blender en dit is dus de melk? Nee nog niet! Het gehele mengel nog even door een filter halen (theefilter) en klaar is kees. Het heeft een sterke geur, dus een dop op de fles is aan te raden, anders stinkt de hele koelkast ernaar.

Zelf voeg in dit vandaag vanmorgen toe aan de smoothie om 10 uur. Wanneer je ineens 1 liter maakt, heb je direct genoeg voor de rest van de week
Amandelmelk van apro

Amandelmelk producten?

Er zijn een aantal amandelmelk producten beschikbaar. Diegene die ik gekocht heb dit weekend is de amandelmelk van het merk “alpro”.  Maar in de verschillende natuurwinkel zijn ook andere merken beschikbaar.

Bronnen:

 1. https://europepmc.org/article/med/16172596
 2. https://dspace.nuft.edu.ua/jspui/bitstream/123456789/20259/1/Smirn.pdf
 3. https://www.mdpi.com/2072-6643/10/11/1706

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Hallo,

   Amandel melk is gezonder, maar let wel: Van Alpro de amandelmelk zit wel 0,1 Gr verzadigde vetzuren in.

 1. Goede avond,

  Een paar uur geleden heb ik mijn eerste amandelmelk gemaakt van Amandelmeel (van de Tuinen) Lijkt goed eruit te zien. Staat nu in de koelkast voor morgen voor mijn havermoutpap.
  Maar nu lees ik net op internet dat amandelen ook Fytinezuur bevatten en dat je daarom de amandelen eerst moet weken. Maar hoe zit dat precies met amandelmeel?
  Ik was blij dat ik had gelezen dat de havermout van Quaker geen fytinezuur bevat omdat deze een proces heeft ondergaan en nu blijken amandelen dit ook te bevatten.
  Hoe zit dit nu precies en is het verstandig de melk te maken van amandelmeel of moet ik de meel ook eerst weken? (Aangezien het gemalen amandelen zijn)

  Groetjes Danielle

  1. Beste Danielle,

   De reden dat het normaal geweekt word is omdat je lichaam het dan beter kan verteren. Mocht je geen verschil merken dan is het niet genoodzaakt om de amandel meel te weken.

   Groetjes

 2. Hallo Jack, dankjewel, ik ga 't proberen. Valt me alleen op dat je flessenwater promoot, dat vind ik jammer. Flessenwater is dramatisch milieuvervuilend en bovendien is 't water niet best. Ik drink al jaren gevitaliseerd water uit eigen kraan, veel lekkerder en beter.

  1. Hallo Joey,

   Ik promoot eerder om meer water te drinken in plaats van frisdranken en sapjes. Echter, zeker een goed punt. Heb je toevallig een aantal onderzoeken bij de hand waarin naar voren komt dat flessenwater vervuilt is? Zeker een interessant onderwerp om een aantal artikelen aan te wijden. Ik ga hier meer onderzoek naar doen.

   Groetjes,

   Jack

 3. Hallo,
  Ik ben een fan van amandelmelk en gebruik het elke morgen door mijn muesli/Brinta heen. Ik wil jullie er nog even op attenderen dat je ook een ongezoete amandelmelk variant hebt, die zit niet in de koeling en is een jaar houdbaar maar wel gezonder. Die je op bovenstaande plaatje ziet is gezoet.

 4. Alpro amandelmelk is pure oplichterij.
  Water suiker en 2procent amandel, en nog een hoop andere troep.

 5. Ik warm regelmatig amandelmelk op in de magnetron voor de havermout. Ik snap niet de conclusie in het artikel dat het zogenaamd niet mogelijk is.

  1. Hallo Roos,

   In het artikel was het inderdaad een beetje zwart-wit omschreven. Natuurlijk is het technisch mogelijk om amandelmelk op te warmen in de magnetron, maar je verliest hierdoor wel een groot deel van de voedingswaarde. Net als met alle producten die uit de magnetron komen. Beter is het om te verwarmen in een pannetje.

   Ik heb de tekst inmiddels aangepast. Bedankt voor de oplettendheid!

   Jack

   1. Waar baseer je de mening op dat alle producten die in de magnetron opgewarmd zijn een groot deel van de voedingswaarde verliezen?

    1. Hallo Sjef,

     Het is een bekend gegeven dat de magnetron verwarmt door middel van ultrasone trilling, waardoor warmte opgewekt wordt. Vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen kunnen daar heel slecht tegen en gaan voor het grootste deel letterlijk kapot. Dit is niet een aanname maar een bewezen feit.

     Groet,
     Jack

 6. Ik gebruik altijd Amandelmelk ongezoet van Provamel voor de dagelijkse groene smoothie. Koop ik via Vitaminstore.nl. Prijs €8,85 voor 3 liter.
  Dit product is puur natuur / biologisch en bevat 7% amandel.

  Ga zeker eens proberen zelf de amandelmelk te maken.
  Groetjes.

 7. hey,

  Ben nog maar pas aan het uitzoeken welke melk nu het beste is. Ik heb zelf amandelmelk gemaakt. Ik heb 200 gr amandelen genomen en 1 l water met 4 ontpitte dadels erin deze een nacht laten weken dan gemixt en door een zakdoek gezeefd, daarna de zakdoek goed uitgeknepen want je kan er echt wel het laatste uitknijpen. Zelf maken is niet goedkoper want de noten zijn ook duur maar je weet wel beter wat erin zit. Ik gebruik deze voor mijn havermout 's morgens. Ik heb er zelfs pudding meegemaakt en die smaakt ook niet slecht.

  groetjes lief

 8. Ik heb het recept met amandelmeel geprobeerd Jack, het was heerlijk!! Ik heb dadels gebruikt ipv honing. Dankjewel! :) De pulp heb ik bewaard, even zoeken nog, maar als het goed is kun je daar weer lekkere spread mee maken voor op brood.

 9. Hallo,
  Stel dat je je zelfgemaakte amandelmelk gelijk aan je smoothie toevoegd dan hoef je het toch niet te filteren.
  Of heeft het filteren nog een andere functie?
  Mvg,
  Daniël.

  1. Hoi Daniël,

   Filteren is beter voor een fijnere textuur, anders heb je namelijk stukjes amandel in je melk zitten. Niet zo lekker :)
   Als jij dat echter niet erg vindt om zo in je smoothie te drinken, dan is daar natuurlijk helemaal niks mis mee!

   Succes!

 10. Een amandel valt niet onder de noten maar onder de steenvruchten, de amandel is de pit. Men kan wel allergisch zijn voor de eiwitten in de amandel.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

2 Shares
Tweet
Pin2
Share