Diabetes en voeding

Laatste Update: 29 november 2016

Tien voedingsmiddelen voor energie én tegen diabetes

Indien je aan diabetes lijdt is een dagelijks menu samenstellen niet altijd vanzelfsprekend. Je moet constant opletten dat je niet te zoet eet of dat je geen dingen eet die je bloedsuiker snel de hoogte injagen. Maar tegelijk wil je natuurlijk wel genoeg energie uit je voeding halen om je te te helpen de dag door te komen. Hieronder sommen we voor jou 10 voedingsproducten op die vol gezonde voedingsstoffen zitten en je tegelijk helpen om je diabetes onder controle te houden.

Appels

Uit een Finse studie blijkt dat mensen die veel appels eten en andere voedingsbronnen die veel quercetine bevatten 20% minder risico lopen op het krijgen diabetes en hartziektes. Quercetine vind je onder andere ook terug in uien, tomaten, bessen en groene bladgroenten.

Kaneel

Een studie van het Human Nutrition Research-centrum in Maryland toonde aan dat het consumeren van een half theelepeltje kaneel per dag ervoor zorgt dat je lichaamscellen meer gevoelig worden voor insuline. Hierdoor zetten de cellen bloedsuiker sneller om in energie.

Nadat deelnemers aan de studie, allemaal diabetes-patiënten, 40 dagen lang kaneel op het menu hadden gekregen bleken hun bloedsuiker-niveaus veel minder te pieken na een maaltijd en vertoonden ze een opmerkelijke verbetering in hun cardiologische gezondheidstoestand.

Citrus-vruchten

Onderzoekers hebben aangetoond dat mensen met diabetes vaak ook een laag niveau aan vitamine C in hun lichaam hebben. Het kan dus zeker geen kwaad om wat vaker citrus-vruchten te eten, deze zitten namelijk ook nog boordevol antioxidanten. Het kan misschien makkelijker lijken vitamine C uit een supplement te halen, maar dan mis je de vezels en andere voedingsstoffen die appelsienen, limoenen of citroenen je kunnen bieden.

Vis

Als diabetes-patiënt loop je tot twee keer meer risico op hart- en vaatziektes dan mensen die deze aandoening niet hebben. Een dieet dat veel omega 3-vetzuren bevat kan ervoor helpen zorgen dat je slechte (LDL) cholesterol naar beneden gaat en je goede cholesterol terug de overhand krijgt. Dit zal tot effect hebben dat je aders minder verstopt geraken en je hart het gemakkelijker krijgt. Vis die veel omega 3 bevat is onder andere zalm of makreel.

Vezelrijke voeding

Een studie van de universiteit van Texas toonde aan dat mensen die het gehalte vezels in hun voeding verdubbelden van 25 gram per dag naar 50 gram per dag hun bloedsuiker-niveaus merkelijk zagen verbeteren. Dit vezelrijke dieet bleek zelfs beter te werken dan sommige diabetes-medicijnen.

In plaats van te gaan uitrekenen hoeveel vezels verschillende soorten voedsel nu juist bevatten kan je best de volgende stelregel gebruiken: probeer dagelijks minstens 3 'porties' fruit, groenten, bonen, bruine rijst, volkoren pasta, graanproducten of brood te eten.

Groenten

Groenten bevatten weinig vetten, veel vezels en veel proteïnes. Ze moeten daarom zeker regelmatig en in grote porties op ieders menu staan maar zeker op dat van mensen die aan diabetes lijden. De vezels zorgen voor een tragere opname van glucose in het bloed en helpen zo pieken in je bloedsuiker te voorkomen. Bovendien houden ze je maag lang gevuld en voorkomen zo dat je teveel gaat snoepen.

Groene thee

Het is voor wetenschappers meer en meer een bewezen feit dat chronische ontstekingen – veroorzaakt door vetrijke voeding, te weinig groenten en fruit en te weinig beweging – het risico op hartaanvallen verhogen en de mate waarin ons lichaam bloedsuiker kan opnemen verminderen. Groene thee maar ook cranberry-sap en appelsiensap bevatten veel flavonoïdes. Dit zijn krachtige ontstekingsremmers. Misschien toch maar één kopje koffie per dag omruilen voor een kopje groene thee in de toekomst?

Noten

Ook van noten is ondertussen bewezen dat ze de kans op hartaanvallen grondig kunnen doen afnemen indien ze op regelmatige basis geconsumeerd worden. En zoals je reeds kon lezen hierboven is de kans op een hartaanval jammer genoeg veel groter indien je aan diabetes lijdt. Zelfs bij mensen die reeds gezond eten blijkt toch dat zij die ook regelmatig noten eten nog minder risico lopen op een hartaanval. Hoe dit komt is nog niet helemaal duidelijk maar dat het gezond is om regelmatig noten te eten is dus wel duidelijk.

Waar je wel moet mee opletten is het feit dat noten veel calorieën bevatten. Je mag er dus gerust elke dag wat eten maar wel met mate.

Spinazie, boerenkool en andere groene bladgroenten

Groene bladgroenten zijn een goede bron van luteïne, een carotenoïde dat goed is voor je ogen. Belangrijk voor mensen met diabetes want zij lopen meer risico op problemen met de ogen en het zicht dan mensen die niet aan deze aandoening lijden. Verder zijn groene bladgroenten ook een goede bron van vezels, B-vitamines, ijzer, calcium en vitamine C.

 Chocolade

Het lekkerste hebben we tot het laatste bewaard: chocolade. Want het is niet omdat je diabetes hebt dat je helemaal niet zou mogen snoepen. Van donkere chocolade is door onderzoekers aangetoond dat het de insuline-respons verbetert. Dit kan helpen om type 2-diabetes te voorkomen of te behandelen. Verder zorgt donkere chocolade ervoor dat je bloeddruk zakt, je slechte cholesterol naar beneden gaat en je bloedvaten efficiënter beginnen te werken. Ook hier geldt: het is goed voor je maar met mate. Ook donkere chocolade bevat immers nog altijd veel vet en calorieën.

Wat zijn je keuzes?

Zo, we hopen dat dit lijstje je misschien kan helpen om verstandige voedingskeuzes te maken in de toekomst. Gezond eten is wel degelijk één van de sleutelelementen bij het voorkomen of behandelen van diabetes. Uiteraard mag je ook nog andere zaken eten en deze lijst is dus zeker niet volledig. Op internet vind je nog veel meer tips terug over wat je wel en niet mag eten als diabetes-patiënt. En je kan natuurlijk ook altijd om raad vragen aan je behandelende arts of een diëtist.

Mocht je zelf diabetes hebben dan horen we graag van jou wat jij zoal op je menu zet of welke soorten voeding je probeert te vermijden. Heb je veel veranderingen aangebracht in je dieet sinds je weet dat je diabetes hebt? Stuur ons jouw verhaal zeker door!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Beste jack,
  Ben nu bezig met een 1/2 liter water te drinken.
  Maar soms heb ik het er lastig mee om het op te drinken maar ik hou het vol.
  Voor de opdracht van week 2 ik sport 2 maal per week ongeveer 2 uren in de fitness.
  Is dat voldoende?
  Groeten jef

  1. Dag Jef,

   Het kan even wennen zijn om meer water te gaan drinken. Je kunt een halve liter water drinken wat spreiden in je ochtend ritueel, dit doe ik namelijk ook! Verder doe je het uitstekend wat betreft fitness! Een goede tip is om dagelijks ook voldoende te bewegen, neem een extra wandeling of i.p.v. de lift de trap.

   Succes!

 2. ik lees hier in de top 10 kaneel,dat klopt maar niet goed voor die eene die bloedverdunnes gebruikt, dan donkere chocolade (ik heb liver boven70procent cacao ) dan een donkere chocolade.

 3. beste,
  vandaag was mijn bloedsuiker te hoog, 12.7, voelde me onwel. ben ik dan flink gaan lopen en hebt een groene, zure appel gegeten, voel me een stuk beter.

 4. Ik kreeg 4 maanden geleden de diagnose diabetes type II. Bloedsuiker nuchter van 21. Ook nog veel te veel trygliceriden in het bloed, hoge bloeddruk, hoog cholesterol, en een veel te hoog BMI. Inmiddels eet ik volgens de adviezen van Kris Verburgh (voedselzandloper) en beweeg ik regelmatig, en slik 3x 500 mg Metformine per dag. Ik ben 20 kg kwijt en houd de glucose nuchter onder de 7 de laatste tijd. Ik had gehoopt dat het gewichtsverlies (ik was al 8 kg kwijt door de diabetes, dus nu 28 kg totaal), het goede eetpatroon en de beweging, de diabetes konden omkeren, maar zodra ik een keer zondig of een pil Metformine vergeet zit ik gelijk weer tegen een glucosewaarde van 10 aan. Is het mogelijk om nog van deze kwaal af te komen? En, wat ik vreemd vind, mijn glucose is 's morgens meestal het hoogst. Weet u hoe dat komt? Ik heb dan immers meer dan 8 uur niets gegeten.

  1. Beste Jeanette,

   's morgens een hele hoge bloedsuikerspiegel kan verschillende oorzaken hebben. In dit artikel staat het zogenaamde dageraad fenomeen beschreven: https://www.optimalegezondheid.com/diabetes-het-dageraad-fenomeen-toegelicht/. Een andere oorzaak van juist nuchter een hoge bloedsuikerspiegel wordt veroorzaakt doordat je spieren 's nachts ook niet gebruikt worden, overdag verbruiken je spieren een gedeelte van de glucose.

   Ik zou je behandelende arts hier wel van op de hoogt stellen, wellicht kan hij je vertellen wat deze hoge bloedsuikerspiegel nuchter veroorzaakt.

   Succes,
   Jack!

  2. Van mijn diëtiste heb ik de opdracht gekregen om een uur voor het slapengaan een portie zuivel te eten. Wanneer je namelijk niet eet voor het slapengaan, daalt gedurende de nacht je bloedsuikerspiegel. Dan (bij mensen met diabetes II) is de spiegel zo laag, dat je lichaam dat tegengaat en er een hoge piek in je bloedsuikerspiegel ontstaat. Wanneer je nog zuivel eet voor het slapengaan, loopt je suikerspiegel geleidelijk naar beneden gedurende de nacht en voorkom je een hoge suikerpiek.

 5. Beste Jack,

  Ik heb intussen al 2,5 jaar de diagnose LADA, ofwel langzaam ontwikkelende diabetes 1. Ik houd mijn suikerspiegel onder controle met een zwaar dieet en heb een HBa1C van 5,7 met minimale orale medicatie.

  Ik eet geen geraffineerde suiker, geen granen behalve roggecrackers, geen aardappelen en rijst en ben voorzichtig met fruit en hoog-glycemische voedingsmiddelen. Als ik een appel zou willen eten combineer ik die met bv brie, zodat de fructose langzamer in mijn bloed komt. Een appel alleen zorgt voor een glucosepiek. Verder eet ik zo weinig mogelijk samengestelde producten en maak heel veel zelf. Jammer genoeg zitten in veel kant-en-klaar producten suiker, geraffineerd meel, maiszetmeel, aardappelmeel en andere ingrediënten die de suikerspiegel negatief beïnvloeden.

 6. ik weet het niet meer de ene zegt zo de andere dan weer zo? ik heb de boek uit de bib gehaald suiker vrij en dan nog een van sonja kimpen en telkens is het anders. voor iemand alleen is het niet gemakkelijk wil je suiker vrij eten is ook al moeilijk want overal zit er suiker in gelijk wel ding je koopt. havermout ik ging naar de natuur winkel maar op de verpakking stond suiker. dan fruit elke zure dingen weet je het nog? in suiker vrij boek zegt de schrijver geen tussen door nu zegt de diëtist wel tussen door iets eten brood zegt de schrijver niet of spelt ook geen koemelk zei zegt van wel.verder ook de producten waar suiker in zit van melk is goed. het is echt verward de mens wil graag opnieuw gezond zijn maar je weet niet wat of hoe?

 7. Hallo, ik ben nu 2 weken bezig met de “Diabetes de baas methode. Het gaat goed. Ik gebruik op dit moment geen insuline en ben 5 kilo afgevallen. Niet dat het me daarom gaat maar het is een prettige bijkomstigheid. Ik weeg nu 87 kilo. Maar ik heb een vraag: Er staat één weekmenulijst in het boek terwijl de “cursus” 8 weken duurt. Waar vindt ik de overige menulijsten? Of is het zo dat ik vanuit de principes die in het boek staan beschreven zelf de menulijsten moet samenstellen?

  Wilt u mij dit zspm laten weten?

 8. ik neem elke ochtend 1 theelepel rozzenbotelpoeder opgelost in water wat doet dat met mijn diabetes type 2 ? ik weet niet of daar verkeerde suikers inzitten.

  Martha.

  1. Zolang het bij 1 theelepel blijft, zal dit geen gevolgen hebben.
   In de betere (biologische) rozebottelpoeder, dus zonder toevoegingen, zit ongeveer 20% natuurlijke suiker. Daarnaast 44% vezels. Dus de invloed op je bloedsuikerspiegel zal niet erg groot zijn.

  1. Een appel bevat suikers, en zou de bloedsuikerspiegel juist moeten verhogen. Maar vanwege de voedingsvezels in de appel worden deze suikers langzaam opgenomen. Dus al met al heeft een appel helemaal niet zo’n groot effect op je bloedsuikerspiegel.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

12 Shares
Tweet
Pin12
Share