Voedingsadvies

Laatste Update: 14 maart 2018

De 22 voordelen van gemberthee + recept!

Gember is een plant met bladerrijke stelen en geelgroene bloemen. Het gemberkruid komt van de wortels van de plant. Gember is afkomstig uit warmere delen van Azië, zoals China, Japan en India, maar wordt nu ook verbouwd in delen van Zuid-Amerika en Afrika. Het wordt nu zelfs verbouwd in het Midden-Oosten om te gebruiken als medicijn en voor het bereiden van voedsel.

Samen met zijn heerlijke smaak is gember één van de gezondste specerijen ter wereld. Gember, dat oorspronkelijk afkomstig is uit Azië, wordt al bijna 2000 jaar in verschillende culturen vanwege zijn medicinale doeleinden gebruikt. Tegenwoordig maakt dit heilzame specerij ook hier in Europa een opmars, en terecht!

Hieronder vind je onze lijst met de beste gezondheidsvoordelen van gemberthee.

Gemberthee is krachtig in het bestrijden van kanker

Het is al bekend dat gemberthee bij veelvoorkomende aandoeningen helpt, maar het effect ervan op meer ernstige gezondheidscondities is ook indrukwekkend.

Gemberthee staat erom bekend dat het kan helpen bij de bestrijding van eierstokkanker. Onderzoeken hebben aangetoond dat gemberthee eierstokkankercellen kan vernietigen. Naast dat het kan helpen bij het bestrijden van eierstokkanker biedt gemberthee, door de ontwikkeling van colorectale kankercellen te voorkomen, ook beschermende voordelen in het geval van darmkanker. Een onderzoek toonde aan dat degenen die gembertheewortel consumeerden minder vaak darmontsteking hadden en dat de ernst van de ontsteking van de darmen ook minder was; zaken die beide de kans op het krijgen van darmkanker kunnen verkleinen. Bovendien is het meest indrukwekkende aan gemberthee eigenlijk wel het vermogen om gevaarlijke kankermedicijnen en -therapieën te overtreffen.

De ontstekingsremmende eigenschappen van gemberthee helpen bij veel aandoeningen

Het is algemeen bekend dat gemberthee geweldige ontstekingsremmende eigenschappen heeft.

De ontstekingsremmende elementen, die verantwoordelijk zijn voor het aanzienlijk verminderen van ontstekingen in het lichaam, zijn gingerols. Deze verbindingen maken gemberthee tot een opmerkelijk kruid voor vele gezondheidsproblemen.

Onderzoek heeft aangetoond dat deze verbindingen verantwoordelijk zijn voor het verminderen van pijn en voor een verbetering van de mobiliteit bij mensen met artrose of reumatoïde artritis. Naast dat het mensen die lijden aan artritis kan helpen, kan gemberthee ook mensen helpen die last hebben van andere ziekten die worden veroorzaakt door zwelling zoals bijvoorbeeld diabetes, obesitas, de ziekte van Alzheimer, vele vormen van kankers en hart- en vaatziekten.

Gemberthee helpt bij brandend maagzuur en zure reflux

Talloze mensen die last hebben van brandend maagzuur en indigestie zouden in plaats van hun toevlucht te zoeken bij een van de vele dure middeltjes tegen zuur gemberthee eens als behandeling moeten proberen. Van deze medicijnen is bekend dat ze de risico's op het krijgen van botbreuken, malabsorptieproblemen, longontsteking, kanker, evenals op Clostridum difficile kunnen vergroten.

Een recent onderzoek vergeleek gemberthee met de geneesmiddelen tegen zuur en het was verbazingwekkend dat gemberthee zes tot acht keer beter bleek te werken dan de medicijnen. In plaats van de maagzuurbarrière te verstoren of te elimineren, beperkt gemberthee zure reflux en beheert het sterke proteolytische enzymen.

Gemberthee is een natuurlijke remedie tegen hoest

Gemberthee is éé, van de populairste, natuurlijke middeltjes tegen hoest. In het geval van het maken van een drankje tegen de hoest wordt het bereid door het gedeeltelijk fijn te snijden en te koken om zo de werking te bevorderen. Dit proces helpt de actieve ingrediënten te extraheren. Gembertheethee zal een pijnlijke keel verzachten, een onophoudelijke hoest verminderen en zelfs congestie verlichten. In eerste instantie kan het hoesten toenemen, maar het zal dan na verloop van tijd afnemen.

Gemberthee verlicht een pijnlijke keel

Gemberthee is een natuurlijke pijnstiller en daarom wordt het vaak gebruikt om een ​​zere keel mee te behandelen. Omdat het ook anti-schimmel- en antibacteriële eigenschappen heeft, kan het helpen tegen welke infectie dan ook, die de keelpijn veroorzaakt. Volgens de ayurvedische geneeskunde wordt gemberthee beschouwd als een universeel geneesmiddel dat voor alle weefsels kan worden gebruikt.

Net als bij het drankje tegen hoest wordt er in dit geval ook thee gemaakt met gemberthee, die de zere keel kan verzachten. Kook gewoon een klein stukje gembertheewortel of zelfs een paar plakjes in wat water en voeg wat citroen of honing toe om het extra verzachtend te maken.

Gemberthee verlicht de verstopping van de neus

Probeer eens wat gembertheethee met honing en kokosmelk. Naast dat het heerlijk smaakt, lost het slijm op en geeft het het immuunsysteem een broodnodige boost. Gemberthee is bovendien een bekend slijmoplossend middel en zal helpen bij het verdrijven van het slijm, waar meestal veel bacteriën in zitten, uit het lichaam. Gemberthee bevat ook shogaols wat chemicaliën zijn waarvan wordt aangenomen dat ze koude virussen kunnen doden. 8.

Gemberthee verlicht maagklachten en verbetert de spijsvertering

Heb je je ooit weleens afgevraagd waarom we iemand die zeeziek is ginger ale geven? Gemberthee bevat chemicaliën zoals gingerols die helpen bij het ontspannen van de gladde spieren. Dit zijn de spieren langs het darmkanaal, waardoor maagpijn of krampen kunnen worden verlicht. Gembertheewortel kan ook worden gebruikt tegen misselijkheid.

Rasp wat gemberthee en doe het samen met enkele takjes muntblaadjes in wat kokend water en laat het enkele minuten doorkoken. Je kunt er ook wat rauwe honing doorheen mengen om maagpijn te onderdrukken.

Gemberthee helpt bij het verminderen van hoofdpijn en migraine

Gemberthee kan helpen bij het behandelen van migraine en hoofdpijn. Het is vooral gunstig voor het bestrijden van de misselijkheid die meestal gepaard gaat met migraine.

Meng een stukje gemberthee van een paar centimeter met een theelepeltje gedroogde pepermunt en wat cayennepeper in kokend water. Laat het 15 minuten koken en drink het daarna op.

Gemberthee is een geweldig huismiddeltje tegen tandpijn

Gebruik gemberthee als een huismiddeltje tegen tandpijn. Veel mensen melden zelfs afhankelijk van de aandoening onmiddellijke verlichting van de pijn. Dit komt door de antibacteriële eigenschappen van gemberthee die zwelling, roodheid, wonden en zelfs kleine infecties die samenhangen met tandpijn kunnen genezen.

Wrijf gewoon wat rauwe gember over het tandvlees of maak gemberthee. Laat het mengsel dan afkoelen en gebruik het daarna als mondspoeling.

Gemberthee biedt verlichting bij pijn

Naast dat het de pijn in verband met zwelling, keelpijn, maagklachten en tandpijn kan verlichten, kan gemberthee ook helpen bij het genezen van pijnlijke spieren. De elementen shogaol, gingerol en zingerone in gemberthee zijn volgens een recent onderzoek werkzamer dan geneesmiddelen tegen ontstekingen bekend als NSAID’s.

Gemberthee helpt bij gewichtsverlies

Afvallen is één van de beste dingen die je voor je algehele gezondheid kunt doen. Wist je dat overgewicht kan leiden tot het krijgen van een hartaanval, een beroerte, een hoog cholesterolgehalte, een hoge bloeddruk, diabetes en sommige vormen van kankers? Om je inspanningen om gewicht te verliezen te helpen, voeg je gember toe aan je dieet.

De 22 voordelen van Gemberthee + recept!

Gember is een natuurlijk ingrediënt dat in veel 'vetverbrandende' supplementen voorkomt. Het kan het metabolisme versnellen, wat leidt tot calorieverbranding. Het kan je ook helpen om je langer verzadigd te voelen en om je totale calorie-inname te verminderen.

Gemberthee kan spierpijn verminderen

Heb je vaak pijn na een zware training? Gemberthee kan helpen bij het verlichten van eventuele aanhoudende spierpijn, zodat je er zo snel mogelijk weer bovenop kunt komen. Uit een onderzoek waarbij deelnemers elleboogoefeningen uitvoerden, bleek dat het innemen van slechts 2 gram gemberthee gedurende 11 dagen voor een vermindering van spierpijn kon zorgen. Hoewel er zeker nog meer onderzoek moet worden gedaan naar de effecten ervan op andere vormen van lichaamsbeweging, kan gemberthee de moeite van het onderzoeken waard zijn als een vorm van herstelbehandeling voor excentrieke oefeningen die worden gedaan door atleten.

Gemberthee kan de symptomen van stralingsvergiftiging verlichten

Van gemberthee is bewezen dat het aanzienlijke gezondheidsvoordelen tegen stralingsvergiftiging biedt. Een onderzoek liet de resultaten zien dat gemberthee kan helpen bij het voorkomen van smaakvervorming en braken in verband met stralingsvergiftiging. In een ander onderzoek waarbij muizen voordat ze aan gammastraling werden blootgesteld hoge doses gemberextract kregen toegediend, toonden de resultaten een verlaging van de ernst van de symptomen en sterftecijfers. Bovendien werden de met gemberthee behandelde muizen beter beschermd tegen beenmerginfectie en gastro-intestinale sterfgevallen.

Gemberthee kan door bacteriën veroorzaakte diarree voorkomen

In ontwikkelingslanden is vanwege de beperkte beschikbaarheid van schoon drinkwater in sommige gebieden door bacteriën veroorzaakte diarree een ernstig probleem. In sommige gevallen heeft het zelfs door giftige stoffen die door bacteriën vrijkomen de dood veroorzaakt. De verbinding zingeron, die in gemberthee wordt aangetroffen, bindt echter aan de toxines en voorkomt daarmee dat ze in wisselwerking treden met de darm. Dit voorkomt dan dus de door bacteriën veroorzaakte diarree en de dood die daarop kan volgen.

 

Goede gember kopen

Zoals je kunt zien, biedt gember veel voordelen om het hele lichaam te beschermen. Dus vergeet de volgende keer dat je boodschappen gaat doen niet om wat gemberwortel mee te nemen. Wanneer je een goed stuk gemberwortel wilt selecteren, let dan op het volgende:

 • De gember moet stevig aanvoelen.
 • Hoe groter het stuk gemberwortel, hoe ouder het is en hoe pittiger de smaak zal zijn.
 • Het mag geen verkleuringen of zachte plekken hebben.

Of je nu gemberwortel in je gekookte maaltijden wilt gebruiken, in warm water laat trekken om gemberthee te maken, in een smoothie gebruikt of in vers sap perst, je zou in staat moeten zijn om van de vele voordelen ervan te kunnen profiteren.

Hoe zet je de perfecte gemberthee?

Om een ​​goede gemberthee te zetten, heb je alleen verse gember en gefilterd water nodig. De rest van de ingrediënten zijn optioneel, maar het kan beter smaken met een beetje honing erin, evenals een scheutje vers citroensap. Kamillebloemen, kaneel, cayennepeper of een Echinacea-tinctuur kunnen ook aan de thee worden toegevoegd, maar zijn optioneel. Voeg niet alles tegelijkertijd toe - probeer verschillende combinaties.

Je hebt ook een rasp of zester nodig, evenals een waterkoker of een pan om het water te koken en iets om de thee te zeven als je geen theepot gebruikt die er een heeft. Ik houd ervan mijn gember te raspen in plaats van het in plakjes te snijden omdat het dan meer smaak en aroma's vrijgeeft. Ik knijp mijn gember niet uit; ik houd het simpel.

Gember is een krachtig kruid en echt een zegen. Zorg ervoor dat je het gebruikt. Geniet!

Wat heb je nodig?

 • Porties: 1-2
 • 1 eetlepel verse geraspte gember
 • 2 kopjes gefilterd water
 • 1 eetlepel rauwe honing of pure ahornsiroop
 • ½ citroen, geperst

Optioneel

 • 1 kaneelstokje
 • Kamillebloemen
 • Echinacea tinctuur
 • Verse muntblaadjes
 • Snuifje van cayennepeper

Hoe zet je dé perfecte gemberthee?

 • Schil de gemberwortel met een dunschiller of met de achterkant van een lepel.
 • Rasp de gember met een raspje. Als je het snijdt, snijd het dun en gebruik dan ook iets meer.
 • Laat de gember trekken en als je kaneel, munt, kamille of cayennepeper wilt toevoegen, voeg je dat nu toe.
 • Als je een steelpan gebruikt, breng je het water aan de kook, voeg je daarna de gember toe en zet je het vuur uit. Plaats dan het deksel op de pan en laat het 10 minuten trekken.
 • Als je een theepot gebruikt, doe dan de gember in de theepot en giet er kokend water over. Laat het ongeveer 10 minuten trekken.
 • Als je een steelpan gebruikt, zeef het water dan om de gember te verwijderen.
 • Voeg als je wilt vers citroensap en natuurlijke zoetstof toe. Roer het even goed door en geniet ervan!
 • Als je een koude thee wilt, laat je thee afkoelen, bewaar je het in de koelkast en voeg je voor je het serveert ijsblokjes toe.

Tot slot… Een waarschuwing!

Gember kan de bloedstolling vertragen. Het gebruik van gember in combinatie met medicijnen, die ook de stolling vertragen, kan de kans op bloeduitstortingen en bloedingen vergroten.

Gember kan de bloedsuikerspiegel verlagen. Medicijnen voor diabetes worden ook gebruikt om de bloedsuikerspiegel te verlagen. Door gember in combinatie met medicatie voor diabetes te gebruiken, kan de bloedsuikerspiegel te laag worden. Controleer nauwlettend je bloedsuikerspiegel. Mogelijk moet de dosis van je medicatie worden aangepast.

Gember kan op een manier die vergelijkbaar is met sommige medicijnen voor de bloeddruk en hartziekten de bloeddruk verlagen. Het gebruik van gember in combinatie met deze medicijnen kan ervoor zorgen dat je bloeddruk te laag wordt of dat je een onregelmatige hartslag krijgt.


Bronnen

www.healthline.com/nutrition/11-proven-benefits-of-ginger

food.ndtv.com/food-drinks/7-miraculous-benefits-of-ginger-juice-from-better-digestion-to-beautiful-hair-1685835

www.vegetariantimes.com/recipes/ginger-tea

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Hallo,ik gebruik ascal cardio 100mg, Hoeveel kopjes gemberthee ( van verse ) mag ik per dag drinken zonder dat dat gelijk gevaar op levert ?

  1. Ik raad je aan om geen risico te nemen, en gember helemaal achterwege te laten. Is allemaal een beetje te veel van het goede...

  1. Wikipedia zegt hier het volgende over:
   "zwangere vrouwen die dagelijks één tot anderhalve gram gember nemen voor het verminderen van zwangerschapsmisselijkheid en braken, hebben geen hoger risico op ernstige misvormingen of andere aangeboren afwijkingen”

  1. Even kijken op de ingrediëntenlijst of er nog vreemde toevoegingen in zitten. Gember zou je zo puur mogelijk moeten gebruiken voor het beste effect.

 2. Kan je dot gebruiken bij huidlupes
  Ik heb een autriimuststeem
  Ik heb er last van de zon dan
  Zou dit daar ook goed voor zijn

  1. Dat klinkt goed, Ellen. Blijf overigens wel naar je lijf luisteren: Voel je onverklaarbare zaken, stop dan direct of breng de dosis naar beneden.

 3. Ik drink al een jaar 1 a 2 koppen verse gemberthee per dag en voel me prima, ook niet verkouden geweest!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

10 Shares
Tweet
Pin10
Share