Superfoods

Laatste Update: 14 september 2018

9 gezondheidsvoordelen van ananas + heerlijke recepten

Ananas is een heerlijke, voedzame tropische vrucht die terwijl je maar nauwelijks calorieën zult binnenkrijgen ook nog eens vele gezondheidsvoordelen biedt. Het wordt wereldwijd op grote schaal gebruikt als een natuurlijk middel om alles van indigestie tot spijsverteringsproblemen te behandelen en het wordt vaak gebruikt als een natuurlijke kuur tegen allergieën.

De voordelen van ananas zijn te danken aan het hoge gehalte van vitamine C, vitamine B1, kalium en mangaan en andere speciale antioxidanten die de preventie van ziekte helpen voorkomen. Wat de meeste mensen echter niet weten over deze smakelijke vrucht, is dat het voor mensen oneindig veel nuttiger is dan alleen als een garnering voor op hun coctails.

Ananas zit namelijk boordevol fytonutriënten, die even goed werken als veel medicijnen om de symptomen van enkele van de meest voorkomende ziekten en aandoeningen die we vandaag de dag zien te verminderen. De voordelen voor de gezondheid van ananas omvatten onder andere de bescherming tegen hart- en vaatziekten, een verbeterde vruchtbaarheid, een verminderde kans op ontsteking en meer. Bovenop de vele gezondheidsvoordelen van ananas, is het ook nog eens gemakkelijk te vinden, goedkoop, veelzijdig, te gebruiken in vele recepten en natuurlijk smaakt het zoete, goudkleurige vruchtvlees ook gewoon geweldig!

De gezondheidsvoordelen van ananas

 1. Een goede bron van vitamine C, die het immuunsysteem stimuleert

Ananas bevat maar liefst 131% van je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid voor de antioxidant Vitamine C! Vitamine C wordt vaak gebruikt om hoest en verkoudheid te verbeteren en griepsymptomen te minimaliseren. Vitamine C is een in water oplosbare vitamine die ook een rol speelt bij het in stand houden van de gezondheid van het bindweefsel van het lichaam en tevens als een antioxidant fungeert.

Als antioxidant heeft het de mogelijkheid om collageen, het belangrijkste eiwit in het lichaam dat verantwoordelijk is voor het behoud van gezonde bloedvaten en organen te synthetiseren. De vitamine C, die wordt aangetroffen in ananas, kan ook huidproblemen, zoals verbranding door de zon of een gedroogde en geïrriteerde huid verhelpen.

Je kunt ananas zelfs toevoegen aan zelfgemaakte bodyscrubs om zo ook van deze voordelen te kunnen profiteren. Vanwege het hoge vitamine C gehalte in ananas kan deze verbazingwekkende vrucht helpen om je lichaam te beschermen tegen schade door vrije radicalen en kan het ontstekingen, waarvan bekend is dat het kan bijdragen aan de ontwikkeling van kanker verminderen.

 1. Rijk aan vezels

Vruchten die rijk zijn aan vezels kunnen het risico op het krijgen van colorectale kanker verlagen. Vezels kunnen ook je bloedglucosewaarden verlagen. Mensen met diabetes Type 2 kunnen na het eten van vezels een verbeterde bloedsuikerspiegel en insulinespiegels ervaren.

Omdat een middelgroot stuk ananas ongeveer 13 gram vezels bevat, is het eten van ananas een geweldige manier om deze gezondheidsvoordelen te maximaliseren. Vanwege het hoge vezelgehalte, is een van de voordelen van ananas ook dat het kan helpen om constipatie te voorkomen en dat het de regelmaat en een gezond spijsverteringskanaal bevordert.

 1. Verbetert de vruchtbaarheid

Onderzoeken tonen aan dat het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten kan helpen bij het voorkomen van onvruchtbaarheid. Omdat vrije radicalen het voortplantingssysteem kunnen beschadigen, worden voedingsmiddelen met een hoge antioxidantactiviteit zoals ananas aanbevolen voor mensen die proberen om zwanger te worden. Door het eten van annanas kun je vrije radicalen bestrijden.

9 gezondheidsvoordelen van ananas + heerlijke recepten

De antioxidanten in ananas, zoals vitamine C, bèta-caroteen en de andere aanwezige vitaminen en mineralen, waaronder bijvoorbeeld koper, beïnvloeden zowel de mannelijke als de vrouwelijke vruchtbaarheid. Er is aangetoond dat antioxidanten helpen om de bloedstroom te verbeteren en de juiste weefselvorming in de geslachtsorganen te herstellen en ze kunnen ook helpen om de productie van het aantal zaadcellen te verhogen.

 1. Beschermt tegen hart- en vaatziekten

Ananas ondersteunt vanwege het hoge gehalte aan vezels, kalium en vitamine C de gezondheid van het hart. Uit een onderzoek bleek zelfs dat een van de voordelen van het drinken van ananassap is dat het de cardiovasculaire gezondheid kan verbeteren. Het onderzoek, dat tijdens hun testen ratten gebruikten, concludeerde dat ananassap het risico op het ontwikkelen van coronaire hartziekten kan verminderen en dat het kan helpen bij de spijsvertering en een betere absorptie van voedingsmiddelen.

Een hoge inname van kalium gaat ook gepaard met een verminderd risico op het krijgen van een beroerte, biedt bescherming tegen verlies van spiermassa, zorgt voor het behoud van de botdichtheid en voor de vermindering van de vorming van nierstenen.

Vruchten die rijk zijn aan kalium kunnen ook helpen bij het verlagen van een hoge bloeddruk. Ananas helpt dankzij de gunstige antioxidanten die het bevat ook om gevaarlijke ontstekingen te verminderen en een gezonde bloeddruk te herstellen.

Ananas helpt vanwege de effecten van de krachtige bromelaïne, die de bloedstolling kan tegengaan en het antwoord van de natuur is voor degenen die dagelijks een aspirine nemen, om het risico op een hartaanval te verlagen en ook om de gezondheid van het hart te verbeteren. Gebleken is dat bromelaïne er voor zorgt dat de bloedplaatjes niet aan elkaar kleven of zich langs de wanden van bloedvaten ophopen wat beide bekende oorzaken van het krijgen van hartaanvallen of beroertes zijn

 1. Voorkomt astma

De bèta-caroteen die wordt aangetroffen in plantaardig voedsel zoals ananas, helpt om het risico op het ontwikkelen van astma te verlagen. Toxinen, slechte voeding, vervuiling, het regelmatig gebruik van antibiotica en stress spelen een grote rol bij de ontwikkeling van astma. Al deze factoren veroorzaken ontstekingen, maar gelukkig is een van de voordelen van ananas dat het door zijn ontgiftende eigenschappen de ontwikkeling hiervan kan voorkomen.

 1. Helpt de geestelijke gezondheid te bevorderen

Een ander voordeel van ananas is dat het je humeur verbetert en helpt bij het bestrijden van depressie en angstgevoelens. Ananas is een geweldige bron van het aminozuur tryptofaan, dat door het lichaam wordt gebruikt om voldoende serotonine, een van onze belangrijkste 'gelukshormonen' te produceren. Het consumeren van genoeg van dit aminozuur, naast andere voedingsstoffen zoals B-vitamines, is belangrijk voor de ondersteuning van je neurologisch systeem, voor het krijgen van energie en voor de productie van de hormonen die je stemming verbeteren.

 1. Helpt bij het bestrijden van kanker

In 2007 publiceerden onderzoekers een baanbrekend artikel over het feit dat de bromelaïne in ananas veel effectiever is dan het traditionele chemomiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van kanker.

Bij testen van dieren met kanker bleek bromelaïne effectiever te zijn dan 5-fluoracil (5-FU) dat een middel is dat de controlegroep kreeg. 5-FU wordt al meer dan 40 jaar gebruikt bij de behandeling van kanker, maar het grootste probleem is dat het ook gezonde cellen en weefsels doodt of onomkeerbaar beschadigt.

Bromelaïne bleek niet alleen effectiever te zijn, maar was ook vele malen veiliger dan 5-FU. Natuurlijke verbindingen, zoals bromelaïne, hebben selectieve cytotoxiciteit en zijn in staat om kankercellen te doden met een zelfdemontageproces dat apoptose wordt genoemd, terwijl de gezonde cellen gewoon ongedeerd blijven.

Cytotoxiciteit is wanneer iets toxisch is voor bepaalde cellen en de bromelaïne zich alleen concentreert op de kankercellen. Geen door de FDA goedgekeurde medicijnen als behandeling van kanker kan dit proces nabootsen, omdat chemo-toxische middelen zoals 5-FU zich niet als natuurlijke verbindingen gedragen.

 1. Vermindert ontstekingen

De voordelen van ananas omvatten ook het vermogen om mensen die lijden aan artritis en gewrichtspijn te helpen, omdat de aanwezige bromelaïne de genezing na chirurgische ingrepen kan versnellen. Het is ook erg handig voor het behandelen van sportblessures waaronder verstuikingen en kan helpen tegen pijn.

Bromelaïne werkt tegen ontstekingen door metabolieten die de zwelling veroorzaken te blokkeren. Het werkt ook om zwelling te verminderen door een chemische stof die fibrine afbreekt in het bloed te activeren, wat leidt tot verminderde zwelling. Bromelaïne wordt vaak aanbevolen in het geval van operaties en een arts adviseert dan om het voor de ingreep te consumeren om zo de genezingsduur te versnellen en de ontsteking, die gewoonlijk gepaard gaat met chirurgische ingrepen, te verminderen.

Onlangs is er een onderzoek uitgevoerd met 100 muizen die leden aan colitis, wat een ontsteking van de dikke darm is en de resultaten toonden aan dat langdurige voedingssuppletie met verse of niet-gepasteuriseerde bevroren ananassap met actieve bromelaïne-enzymen veilig is en effectief de ernst van de ontstekingen vermindert.

Een ander onderzoek dat werd uitgevoerd onder patiënten die lijden aan sinusitis, de ontsteking van de neusbijholten dat kan worden veroorzaakt door een infectie, een allergie of een auto-immuun probleem toonde aan dat de bromelaïne die werd aangetroffen in ananas een significant sneller herstel veroorzaakte dan een standaard behandeling.

 1. Helpt bij het verbeteren van de spijsvertering

Voor de spijsvertering dient, het eten van ananas als een krachtig hulpmiddel bij het afbreken van eiwitten in peptiden en aminozuren. Het kan de symptomen van colitis ulcerosa en zure reflux verlichten en het helpt de algemene spijsvertering te verbeteren.

Het is ook nuttig bij het voorkomen van auto-immuunreacties als gevolg van algemene voedselallergieën. De onderzoeken die werden uitgevoerd in Japan lieten zien dat het eten van ananas mensen die coeliakie hadden, een allergie voor het eiwit gluten dat wordt gevonden in tarwe, gerst en rogge producten kon helpen.

Waarom is ananas zo helend?

Het geheim van de super helende kracht van ananas zit hem in het eiwit-verterende enzym bromelaïne genaamd. Ananas is zelfs een van de rijkste bronnen van bromelaïne ter wereld.

Maar je krijgt niet door je inname van ananas te verhogen de benodigde hoeveelheid bromelaïne binnen, want de bromelaïne die je zo hard nodig hebt zit het meest in de oneetbare stengel van de plant, dus het innemen van een bromelaïnesupplement is echt noodzakelijk om de beste resultaten te kunnen bereiken. Bromelaïnesupplementen worden met behulp van het extract uit ananas gemaakt.

Bromelaïne is een enzym, specifiek eigenlijk een protease-enzym, dat wordt aangetroffen in de stengel van de ananas en het fruit. Deze homeopathische remedie wordt al vele jaren gebruikt en werkt door de eiwitten af te breken waardoor het peptiden en aminozuren in het lichaam kan vormen. Het werkt als een ontstekingsremmend en anti-zwellend middel.

Bromelaïne is een natuurlijk extract waarvan is aangetoond dat het de genezing versnelt en als een ontstekingsremmende medicatie, vergelijkbaar met medicijnen zoals aspirine en ibuprofen die je zonder recept kunt kopen werkt. Bovendien kan ananas als het topisch wordt gebruikt ook helpen bij het genezen van snijwonden, brandwonden, insectenbeten en om blauwe plekken en andere huidproblemen te verminderen.

Bovendien hebben recente onderzoeken ons laten zien dat bromelaïne uit ananas helpt om de gezondheid van de longen te verbeteren wat suggereert dat bromelaïne kan worden gebruikt om een breed scala aan ziekten te behandelen. Het kan ook helpen om gespannen, ontstoken spieren en bindweefsel te verzachten en te ontspannen en dit is waarom het vaak wordt gebruikt als middel om vlees mals mee te maken. Meestal wordt bromelaïne gebruikt om aandoeningen waaronder de volgende te behandelen:

 • Blessures
 • Allergieën
 • Artritis en gewrichtspijn
 • Astma
 • Auto-immuunziekten
 • Kanker
 • Inflammatoire darmaandoening
 • Sinusinfecties
 • Verstuikte enkels
 • Tendinitis

Houd in gedachten dat het eten van veel verse, sappige ananas helaas niet de dosis zal bieden die effectief is voor een behandeling omdat het meeste van de bromelaïne wordt gevonden in de kern en de stengel van de ananas. Dit zijn de delen van de vrucht die eigenlijk niet eetbaar zijn dus worden deze delen gebruikt om in plaats daarvan homeopathische supplementen op basis van bromelaïne van te maken.

Bromelaïnesupplementen zijn in vele vormen, waaronder tabletten, capsules, poeders en topische crèmes te vinden. 80mg - 320mg per dag wordt als een veilige en effectieve dosis beschouwd.

De geschiedenis van ananas

Er wordt aangenomen dat Christopher Columbus en zijn bemanningsleden tot de eerste mensen op het Europese continent behoren die ananas hebben geproefd. Op een gegeven moment werd het fruit geïmporteerd en gecultiveerd en werd toen al snel zeer populair. Leden van de Europese koninklijke families kregen er al snel een voorliefde voor. Het werd daarna ook beschikbaar voor de rijken, de nobelen en de elite.

James Dole was een Amerikaanse industrieel, die de ananasindustrie op Hawaï ontwikkelde. Hij werd bekend als de "Pineapple King" omdat hij het fruit ook betaalbaar voor de gewone mensen maakte. Zijn doel was om handige ingeblikte ananas te maken die in elke supermarkt in het land zou kunnen worden verkocht, wat gelukkig vandaag de dag ook het geval is.

Ananas is een droogtetolerante plant, die wel 50 centimeter lang kan worden. De ananasplant draagt vruchten met een taaie, stekelige buitenkant die ongeveer 20 centimeter lang worden. Een vrucht kan wel 4 kilo wegen. Ananas is zowel zoet als een beetje bitter en zijn vezelachtige pectine geeft de ananas zijn taaie textuur.

Ananas komt oorspronkelijk uit Paraguay en ontleent zijn naam aan het Spaanse woord piña, wat dennenappel betekent. Het is eigenlijk niet zomaar een vrucht, maar het zijn eigenlijk 100-200 kleine afzonderlijke vruchtjes die samen smelten. De Indianen brachten de ananas naar het noorden en het werd in 1492 ontdekt door de ontdekkingsreizigers die Amerika ontdekten.

Vanwege de voordelen voor de gezondheid werd het al snel populair op schepen omdat het een natuurlijke preventie tegen scheurbuik, een veel voorkomend gezondheidsprobleem in die tijd gaf. Het grootste deel van de ananassen komt tegenwoordig uit Zuidoost-Azië en Thailand is de grootste producent.

Hoe kun je ananas gebruiken?

Houd er bij het kiezen van een ananas rekening mee dat hoe zwaarder het is, hoe beter; dit betekent namelijk dat het rijp is. Kies een ananas met donkergroene bladeren; dit is ook een teken van rijpheid. Je kunt aan de ananas ruiken om te kijken of hij al dan niet rijp is. Het moet geurig en niet muf zijn.

Ananas is het hele jaar door verkrijgbaar in de supermarkt, maar het hoogseizoen van de vrucht is van maart tot juli. In de meeste grote supermarkten kun je ook vaak bevroren ananas vinden, wat een gemakkelijke manier is om het toe te voegen aan smoothies en andere recepten..

Snijd bij het bereiden van een verse ananas de bovenkant en onderkant af en plaats de vrucht dan op een vlak oppervlak om de schil (de buitenste schil) er af te snijden. Zodra je de schil hebt verwijdert, snijd je het fruit in ringen en verwijder je de kern, die harder is dan het vlees van de vrucht. Je kunt ananas na het schillen maximaal negen dagen in de koelkast bewaren.

Om van de voordelen van ananas te kunnen genieten kun je ananas als tussendoortje eten of je kunt het toevoegen aan zowel zoete als hartige gerechten. Je kunt ananas door het toe te voegen aan ijs of het fruit te grillen ook als dessert eten of je kunt het toevoegen aan maaltijden om de smaak en textuur een boost te geven. Probeer ook eens een salsa te maken met ananas, uien en koriander.

Deze interessante mix van ingrediënten is heerlijk op kip, garnalen of varkenskoteletten. Voeg ananas toe aan je eigen Aziatische wokgerechten of voeg het voor wat extra zoetheid toe aan een salade. Je zult er verbaasd van staan hoeveel gerechten er geweldig zullen smaken met de extra zoete, tropische smaak van ananas.

Recepten met ananas

Om deze voedzame vrucht in je dagelijkse voeding op te nemen moet je het gewoon wat vaker toevoegen aan een smoothie of aan andere shakes. Hier zijn enkele recepten voor vitaminerijke smoothies die het fruit in verse of bevroren vorm gebruiken en waardoor je gemakkelijk elke dag van de week van de voordelen van ananas kunt genieten.

Smoothie met ananas en boerenkool

Boerenkool is een van de meest verbazingwekkende superfoods! Het zit boordevol vitamine K, vitamine A, calcium, magnesium en zoveel anderen vitamines! Probeer dit recept eens dat ook 180 gram ananas bevat!

Totale bereidingstijd: 2 minuten

Aantal porties: 2

Wat heb je nodig?

 • 10 blaadjes boerenkool
 • 2 medjool dadels
 • 180 gram ananas, bevroren
 • 90 gram aardbeien, bevroren
 • 180 gram perziken, bevroren
 • 200 milliliter gefilterd water

Hoe maak je dit klaar?

Meng alles in een blender tot een gladde massa.

Recept voor een ontstekingsremmende smoothie

De meeste ziekten zijn tegenwoordig het gevolg van een ontsteking, waarvoor een dieet met veel helend voedsel nodig is om dit effect te bestrijden. Ontsteking beschadigt je cellen en de arteriële wanden en kan ook een hoge bloeddruk, hoge cholesterol niveaus, artritis en spijsverteringsstoornissen veroorzaken.

Door ontsteking te verminderen, is je lichaam beter in staat om van elke ziekte te genezen. Dit anti-inflammatoire shake is de perfecte mix om de natuurlijke afweer van je lichaam te ondersteunen en ontstekingen te verminderen.

Totale bereidingstijd: 5 minuten

Aantal porties: 2

Wat heb je nodig?

 • 4 stelen selderij
 • 1/2 komkommer
 • 180 gram ananas
 • 1/2 groene appel
 • 150 gram spinazie
 • 1 citroen
 • 1 stukje gember

Hoe maak je dit klaar?

Doe alle ingrediënten in een blender en drink de sap meteen op.

Recept voor een Piña Colada smoothie

Kokosnoot is een vetzuur van de middellange keten dat gemakkelijk wordt verteerd en omgezet in energie in plaats van te worden opgeslagen als vet. Het is extreem divers en een van de gezondste voedingsmiddelen die je zou kunnen eten! Probeer dit recept voor een Piña Colada smoothie eens en dan kun je gemakkelijk van de voordelen van kokosnoot profiteren!

Totale bereidingstijd: 2 minuten

Aantal porties: 2

Wat heb je nodig?

 • 220 millilter kokosmelk
 • 1-2 rauwe eieren
 • 1 eetlepel kokosolie, gesmolten
 • 2 eetlepel honing
 • 180 gram verse of bevroren ananas
 • 1/2 banaan
 • ½ theelepel vanilla-extract
 • 3 theelepels chia-zaden, fijngemalen

Hoe maak je dit klaar?

Doe de ingrediënten in een blender en maak er een romige drank van.

Tot slot…

Ananas is over het algemeen geen allergeen fruit en vanwege de bromelaïne die in de vrucht wordt gevonden, helpt het eigenlijk zelfs bij de spijsvertering. Ananas zit vol met vitamine C en het binnenkrijgen van te veel vitamine C is over het algemeen geen enkel probleem omdat het een in water oplosbare vitamine is en elk teveel via de urine wordt uitgescheiden.

Houd er wel rekening mee dat extreem hoge doses vitamine C mogelijk diarree, misselijkheid, braken, brandend maagzuur, buikpijn, slapeloosheid en hoofdpijn kunnen veroorzaken.

De bromelaïne die voorkomt in ananas kan met bepaalde medicijnen interfereren en om te kijken hoe je dit kunt oplossen kun je je arts raadplegen. Dit kan een probleem zijn met bijvoorbeeld bloedverdunners, slaapmedicatie of antidepressiva.


Bronnen

www.medicalnewstoday.com/articles/276903.php

www.healthline.com/nutrition/benefits-of-pineapple

www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=34

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share