Fibromyalgie

Laatste Update: 17 mei 2015

Andullatietherapie: Wat is het en voor wie?

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Andullatietherapie: Wat is het en voor wie?

andullatietherapieVeel mensen hebben last van een chronische aandoening, met bijbehorende chronische pijnklachten. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld chronische rugpijn.  Maar wanneer heb je ‘gewoon’ veel last van rugpijn, en wanneer is het chronisch?

De regel hiervoor is dat de pijn minimaal 3 maanden lang met grote regelmaat op moet treden.

Pijn in het algemeen, en dus ook chronische pijn, heeft altijd een onderliggende oorzaak. Pijn is in basis alleen maar een reactie van het lichaam om duidelijk te maken dat er iets aan de hand is. Zolang deze onderliggende oorzaak niet behandeld wordt, zal de pijn en de bijkomende klachten blijven bestaan, een heel leven lang.

Een van de mogelijke oplossingen is andullatietherapie. Een weinig bekende therapie, maar wel met veel potentie. In dit artikel ga ik nader in op de andullatietherapie zelf en voor wie deze therapie het meest geschikt zou zijn.

Wat is andullatietherapie?

Behandeling door middel van andullatie wordt toegepast met behulp van een speciaal matras, een soort massagematras. Het is een behandeling die volledig pijnloos is en non-invasief is. Dit laatste wil zeggen dat het geen ingreep door middel van injecties of een operatie is. Deze massagetherapie kan helpen bij heel veel klachten die chronisch van aard zijn.

In basis is de behandeling heel erg eenvoudig: gedurende de behandeling, welke ongeveer 30 minuten kan duren, wordt het lichaam blootgesteld aan mechanische vibraties en infrarode warmte. De mechanische vibraties worden door het lichaam omgezet naar biologische resonanties in het lichaam.

Dit klinkt misschien een beetje eng, maar uit een grootschalig onderzoek uit 2011 is gebleken dat er nog nooit bijwerkingen gemeld zijn voor de gebruikte frequentie van tussen de 20 en de 45 Hz.

Dit bleek uit de verzamelde en onderzochte gegevens van ruim 100.000 Europese patiënten. Uit deze gegevens is ook gebleken dat de therapie wel degelijk een positief effect heeft op chronische pijn.

Het schijnt dat tot 80% van de mensen die last hebben van een chronische aandoening, succesvol behandeld kunnen worden door middel van deze nieuwe techniek. Deze behandeling zal niet resulteren in het volledig oplossen van de klacht, maar zal de (pijn)klachten verminderen zodat de impact op het dagelijkse leven acceptabel kan zijn.

De andullatietherapie kan toegepast worden als aanvullende behandeling bij een specialist. Ook een dagelijkse behandeling ligt binnen de mogelijkheden, eventueel met een eigen andullatiematras bij jou thuis.

Voor alle duidelijkheid wil ik nog wel even een keer aangeven dat andullatietherapie de oorzaak niet weg van de pijnklachten niet weg zal nemen. Andullatietherapie zal wel helpen om de pijnklachten te onderdrukken. Andullatietherapie zal een blijvende en regelmatige terugkerende behandeling moeten zijn om effectief de pijn te kunnen blijven onderdrukken.

De werking van een andullatietherapie nader bekeken

Een andullatiematras is, zoals de naam eigenlijk al zegt, een matras waarop je gewoon horizontaal kunt liggen. De matras heeft twee belangrijke functies: de massage zelf door middel van speciale trillingen, en het produceren van warmte door middel van infrarode straling.

We gaan deze twee functies even nader bekijken.

De mechanische trillingen van het andullatiematras

De matras produceert trillingen, en dat voelt natuurlijk erg aangenaam, als een soort massage. Maar deze trillingen zijn veel meer dan alleen maar een lekkere massage. Je moet weten dat ons hele lichaam vol is met biologische resonanties. Al onze cellen, en dus ons hele lichaam, kunnen niet functioneren zonder deze trillingen.

Denk maar eens aan bijvoorbeeld astronauten of beroepsduikers. Deze verblijven hele lange tijd in een ruimte waar geen zwaartekracht aanwezig is, en dat heeft een negatief effect op de biologische resonanties in het lichaam. Als deze mensen geen extra stimuli krijgen, kunnen sommige lichaamsfuncties en/of organen ernstig gestoord worden in hun functioneren.

Het principe van de andullatietherapie ligt in het feit dat deze biologische resonanties versterkt worden door de mechanische trillingen die door het matras geproduceerd worden. De trillingen van het matras worden opgewekt door kleine motoren die in het matras verwerkt zitten. Deze motoren produceren trillingen die verticaal door de matras overgedragen worden aan het lichaam.

Doordat het lichaam horizontaal op de matras ligt, zullen de trillingen zich gelijkmatig verdelen over het lichaam. Als je bijvoorbeeld op een plaat zou liggen die alleen maar horizontaal zou bewegen, dan zullen deze trilling zich niet gelijkmatig verdelen, en in het bijzonder het hoofd niet bereiken.

Het feit dat het matras dus verticale trillingen produceert, en dit overdraagt op een horizontaal liggend lichaam, is dus van groot belang voor het succes van de therapie.

De infrarode straling van het Andullatiematras

Om de werking van Infrarood warmte op het lichaam te kunnen begrijpen, eerst even een kleine biologieles: In onze lichaamscellen zitten zogenaamde organellen die op een krachtige manier energie produceren om de betreffende cel optimaal te kunnen laten functioneren. De medische naam voor deze organellen: mitochondriën.

Op het moment dat deze mitochondriën niet efficiënt hun werk kunnen doen, worden er zuurstofmoleculen aangemaakt die niet alleen het eiwit in de cel kunnen aantasten, maar ook in staat zijn om het DNA te wijzigen. Over het algemeen wordt aangenomen dat dit proces verantwoordelijk is voor heel veel chronische aandoeningen.

Hoe dit precies werkt is nog niet helemaal duidelijk, maar het wordt wel in verband gebracht met ziektes zoals kanker, hartaandoeningen en vooral degeneratieve aandoeningen zoals Parkinson en Alzheimer.

Tot zover het lesje biologie.

Wat de oorzaak ook is, het is dus zaak om de mitochondriën optimaal te laten functioneren om chronische aandoeningen positief te kunnen beïnvloeden en zelfs eventueel te voorkomen. Door de wetenschap wordt algemeen aangenomen dat infrarood licht een positieve werking heeft op het metabolisme van de mitochondriën.

Even ter verduidelijking: De medische toepassing van infrarode straling is niet nieuw. Al sinds halverwege de vorige eeuw wordt deze lichtbron al gebruikt om bijvoorbeeld oedemen, ontstekingen en pijn te bestrijden. Ook wordt letsel aan de ogen met infrarood behandeld.

Het toepassingsgebied van Andullatietherapie

Aangezien veel lichaamsfuncties afhankelijk zijn van de eerder genoemde biologische resonanties, is deze therapie erg veelzijdig inzetbaar.

Even een overzichtje:

Andullatietherapie en sport

In de sport komen regelmatig spierblessures voor. Ook de verzuring van spieren en gespannen spieren zijn in de sport aan de orde van de dag. De mechanisch opgewekte trillingen van de andullatietherapie kan dit soort blessures voorkomen, en daarnaast het herstel van de spieren bevorderen.

Andullatietherapie en neurologische aandoeningen

Veel neurologische aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson kunnen positief beïnvloed worden door de andullatietherapie. Door de trillingen worden de bijvoorbeeld de receptoren in de huid gevoeliger gemaakt, waardoor informatie over lopen en evenwicht beter de hersenen bereiken.

Hierdoor wordt de stabiliteit groter en kunnen blessures door vallen beter vermeden worden.

Andullatietherapie en de productie van hormonen

Dit effect van andullatietherapie op het lichaam is erg bijzonder. Door de trillingen wordt de productie van testosteron en groeihormoon in het lichaam gestimuleerd. De effecten verdwijnen wel nadat de stimulatie is opgehouden, maar zal toch nog wel enige tijd aanhouden.

Testosteron wordt heel sterk in verband gebracht met de productie van beencellen en heeft dus effect op de dichtheid en de sterkte van de botten.

Andullatietherapie en de bloedcirculatie

Door de trillingen zal de circulatie van het bloed efficiënter verlopen. De bloedvoorziening voor de spieren wordt bijvoorbeeld veel beter, en de spieren zullen minder snel verzuren.

Andullatietherapie en de spieren

Door de trillingen zullen de spieren in kracht en in massa toenemen. Natuurlijk is het nooit een vervanging van bewegen en sporten, maar het kan een belangrijk hulpmiddel zijn voor ouderen om weer wat spierkracht terug te krijgen om zolang mogelijk mobiel te blijven en de levenskwaliteit zo lang mogelijk op een aanvaardbaar niveau te houden.

Andullatietherapie en de gewrichten

Met name voor ouderen geldt heel vaak het advies: In beweging blijven, want als je je gewrichten niet meer gebruikt, zullen ze veel sneller achteruitgaan. Uiteindelijk wordt bepaalde functionaliteit helemaal verloren. Door de trillingen blijven de gewrichten in beweging en zullen ze veel minder snel achteruitgaan. Hierdoor blijven de ouderen mobieler, zonder heel erg veel te trainen.

De andullatietherapie is, met name voor ouderen, erg comfortabel en aangenaam.

Andullatietherapie en osteoporose

Deze therapie heeft ook een heel positief effect op osteoporose. Uiteraard zal het niet genezen, maar helpt wel bij het dragelijk maken van de pijn.

Andullatietherapie en chronische (lage) rugpijn

Voor ruim 80% van de patiënten met chronische lage rugpijn kunnen geholpen worden met andullatietherapie. Nogmaals, de klachten zullen niet verholpen worden, maar de pijn wordt veel draaglijker, waardoor je weer beter kunt bewegen. En door meer te bewegen geeft een zeer positief effect op de rugpijn zelf.

Tot slot…

Andullatietherapie is beslist géén wondermiddel, dat mag duidelijk zijn. Maar het is wel heel erg veelbelovend met een breed toepassingsgebied.[/vc_column_text][vc_toggle title="Onderzoek:" open="false"]http://www.hhpsverige.se/wp-content/uploads/2014/09/chronic-E.pdf[/vc_toggle][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width="1/1"][/vc_column][/vc_row]

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Hallo,

  Ik heb een hernia en kan in mijn woonplaats behandeld worden d.m.v. andullatie therapie.
  Helaas heb ik een hartziekte: HCM met hartritmestoornissen.
  Hiervoor heb ik een ICD/pacemaker geïmplanteerd gekregen in mijn borstkas.
  Mag ik dan de andullatie therapie wel ondergaan?

  Groeten,

  Gonny.

 2. Kunt u mij misschien vertellen of en waar er in de buurt van nijmegen mogelijk is om deze behandeling te volgen.
  Er was er een in de fysiopraktijk St. Jacobslaan, maar deze zijn er mee gestopt wegens te weinig animo.
  met vriendelijke groet
  Erica van de Venne

  1. Ik ben zelf niet bekend in en rond Nijmegen.
   Iemand van de lezers die wellicht een idee heeft?

   1. Misschien de St.Maartens kliniek in Nijmegen? Dat Is een orthopedisch kliniek gespecialiseerd in bewegen. Ben daar al heel lang in behandeling maar of ze daar deze therapie ook hebben weet ik niet.

    1. Ik heb persoonlijk geen ervaringen met de St. Maartens Kliniek in Nijmegen.

     Iemand van de lezers die hier meer over kan vertellen?

 3. hallo,
  ik ben een vrouw van 35 jaar en heb fibromyalgie. ik heb een andullatiematras aan geschaft en het leven word een stuk makkelijker. het kan dit niet genezen,maar zeker wel verminderen
  gr diana

  1. Dankjewel voor het delen van jouw ervaring met een andullatiematras.

   Zijn er nog meer lezers die hun ervaringen met een soortgelijk matras willen delen?

   1. Ik heb ook een andullatie matras aangeschaft en de tijd zal het leren
    Ik heb nog geen ervaring met dit matras

    1. Ik zou het erg op prijs stellen als je me hoogte zou houden over je ervaringen.
     Alvast bedankt!

     1. Graag hoor ik van je waar je dit matras hebt gekocht en voor hoeveel. Zelf (38j) heb ik al meer dan 10 jaar FM en het wordt steeds pijnlijker en zwaarder naast het hebben van n gezin met 3 kleuters.

  2. Wat zijn de kosten om de Andulatiematras aan te schaffen voor thuis gebruik want het ziekenhuis is een te zware belasting en moet er best ver voor rijden maar zie nergens prijzen staan

 4. Wij hebben dit complete matras aangeschaft voor mijn vrouw die naast COPD (nooit gerookt) ook osteoperose heeft. Sinds kort ook Apneu en gordelroos, waarbij dit laatste haar totaal heeft afgebroken door de vreselijke pijn die dit veroorzaakt.
  Wij denken door de aanschaf van de Andumedic-3 de pijn zodanig te kunnen bestrijden dat het leven weer de moeite waard wordt. Gezien de ervaringen van veel testpersonen hebben we er veel vertrouwen in. Prijs afhankelijk van compleetheid Andumedic-3.

 5. Ik liep in 1999 een dubbele lumbale (disc)hernia op en 2 jaar later werd een halve disc weg genomen, omdat die op een zenuw drukte.
  Na herstel volgde ik 5 jaar lang wekelijks tweemaal "rug-school" om extra rug-en-buikspieren aan te maken.
  Dat gaf meer steun aan de wervelkolom.
  Maar er lag daar ook een HHP-matras (andullatie = een woord dat NIET echt bestaat wel "onduleren" wat golven maken betekent!)
  Door de platte commercie, heb ik me zo'n matras laten aansmeren = 2.500 € en de bak eronder nog eens 500 €.

  Het enige wat dat echt doet is de bloedcirculatie wat bevorderen en ontspannend werken, maar en verder geneest het totaal NIETS.
  In de loop van de tijd varieerde da naamgeving, maar het is telkens meer van hetzelfde.
  VEEL (te veel) GELD voor wat het echt is!

  P.s. Mijn steun-corset (bij uitvoeren van werken) helpt beter!!! En kostte slechts 100 €!

  1. Ik heb tot nu heel veel plezier gehad van mijn andullatiematras. Veel minder pijnklachten en zeer ontspannend. Zeer positief! Maar, mag ik na een heup- operatie nog gebruik maken van mijn andullatiematras of kan dat kwaad voor mijn heupprothese?
   Vriendelijk bedankt op voorhand voor een degelijk antwoord.

 6. hey

  ik ben 21 jaar oud en ze hebben pas 4 hernie's in mijn rug gevonden dit kan te maken hebben door te snel te groeien en mijn overgewicht maar ik zou iets willen vragen kan Andullatietherapie ook helpen met hernia's en discushernia's kan ik hier aub een antwoord op krijgen want ik kan echt niet meer van de pijn en het beinvloed mijn werk mijn prive leven en mijn seksleven

  groeten

  stef pietercil

  1. Hallo,

   Mijn mama had 3 hernia's in haar rug en diende dus geopereerd te worden. Zeer risicovol aangezien ze verlamd zou kunnen geraken door deze operatie.. Ze heeft toen een andullatie matras aangeschaft als laatste hoop met een programma waar ze zich aan moest houden dus vb elke dag 20minutjes op verschillende standen die door haar kinestist werden aanbevolen. Mijn mama is zeer sterk vooruit gegaan, geen last meer van pijn en heeft ook geen operatie moeten ondergaan. Het matras is zeer duur maar voor de mensen die echt kampen met chronische pijnen is het volgens mij zeker de moeite waard!!

  1. Ik ben niet bekend in de omgeving van Tilburg.
   Maar misschien iemand van de bezoekers die een goede fysio aan kan bevelen?

  1. Ik zou het zelf echt niet weten.
   Iemand van de andere lezers die ervaring heeft met een andullatietherapie in Leuven?

  2. ik zou het niet weten, volgende week komt er iemand langs 27 februari voor meer uitleg over dit, zal het dan eens vragen, ik ben ook van die kanten

 7. Hallo iedereen allemaal is het wel de moeite om het te kopen want de kost is niet zomaar te kopen ( kost geld) graag feedback van de mensen die het al minstens een jaar hebbe

  MVG JO

  1. Dat lijkt me geen probleem, Griet. Maar vraag voor alle zekerheid ook even aan je behandelend arts.

 8. Hallo allemaal
  Ik heb een jaar geleden de andulatiematras aangeschaft vanwege mijn chronische zenuwpijnen vanuit mijn nek door mijn hele lichaam heen.
  Door een vernauwing in mijn nek stond mijn ruggemerg op knappen ,en moest ik met spoed geopereerd worden ,gelukkig is de operatie goed verlopen , maar op de plek van de vernauwing is mijn ruggemerg beschadigd en verkalkt , waardoor ik de chronische zenuwpijnen aan overgehouden heb ,ik had geen keus opereren of een dwarsleasie vanuit mijn nek .
  Mijn klachten na de operatie waren overal heel veel pijn ,niet meer slapen ,en het gevoel van zo niet meer te willen leven.
  Na van alle therapieën en pijnpoli te hebben geprobeerd had ik totaal geen verbetering.
  Door een uitnodiging voor pijnpatienten heb ik een afspraak gemaakt om uitleg en demonstratie van de andulatiematras , ik heb hier toen twee keer op mogen liggen en was verbaasd dat het me verlichting gaf in mijn nek .
  Bij de uitleg schrok ik me ook rot van de prijs ,en was terleurgesteld dat dit voor mij dus niet weggelegd was .
  Na overleg met mijn man en een week erover nagedacht te hebben ,kwamen we op het idee om hem op mijn pedicurepraktijk te kopen , waar ik dan belastingvoordeel had .
  Ik was er zo blij mee dat ik dit met andere pijnpatienten wilde delen , dus kunnen en heb ik mensen die bij mij in de praktijk kuren.
  Resultaat bij mij na een jaar :

  Ik slaap weer stukken beter , en soms weer de hele nacht
  De pijn is weer draagbaar en heb de morfine kunnen halveren
  Kan gewoon weer werken
  En het allerbelangrijkste IK HEB WEER PLEZIER IN HET LEVEN
  Resultaten van mensen die bij mij kuren zijn :

  Fibromyalgie: minder pijn ,lichaam voelt ontspannen aan . Deze mevrouw begon met drie keer in de week en kan het nu met één keer af.
  Artrose: mevr van 83 kan weer licht werk in de tuin doen
  Reuma : veel verlichting, beter slapen ,deze mijnheer stond s'morgens weer met plezier in de badkamer .
  Parkinson : deze mijnheer voelde zich na een tijdje stabieler , en genoot intens van de trillingen op de matras .

  Woon je in de buurt van ulft en je hebt veel pijn ,ben je welkom om het een keer te proberen .
  Ik vraag als je besluit om te kuren een kleine vergoeding ,ik werk nu met maandkaarten .

  Nog even dit , de vertegenwoordiger van de andulatiematras geadviseerde mij om een euro per minuut te vragen , nou daar schrok ik ook al van , dit zijn dus de prijzen als je bij therapeuten gaat kuren , dit wil ik dus niet op andermans pijn verdienen , want ik weet wat het is om minuut in minuut uit pijn te hebben .
  Ik vraag eigenlijk een kleine vergoeding voor de stroom en een klein beetje voor mijn tijd en slijtage van de matras ,.

  Ik hoop dat jullie wat aan mijn ervaringen met de andulatiematras hebben
  MONIQUE.

  1. Dat lijkt me geen probleem, Brigitte. Maar overleg voor de zekerheid even met je behandelend arts.

 9. ik heb last van gordelroos (beginfase) kan mijn andulatiebank daar ook verbetering in brengen???

 10. Is er een fysio praktijk of i.d. In ALKMAAR of omgeving waar jje een andulatie therapie kan volgen voordat je het matras aanschaft?

  1. Ik ben zelf niet bekend in Alkmaar en omgeving, maar wellicht kan iemand van de lezers je verder helpen?

 11. Ik heb fibromyalgie. Ik gebruik mijn andulatiematras nu 4 jaar en kan echt niet meer zonder. Ik slaap beter. Ik heb minder pijn, minder buikklachten. Ik ben minder vermoeid. Het is de investering echt waard.

 12. Halo ik heb al jaren zo een matras mijn vraag is nu ik heb nog maar pas van december een schouder prothese mag ik daarmee op matras liggen aub

 13. Ik heb tot nu heel veel plezier gehad van mijn andullatiematras. Veel minder pijnklachten. Zeer positief! Maar, mag ik na een heup- operatie nog gebruik maken van mijn andullatiematras of kan dat kwaad voor mijn heupprothese?
  Vriendelijk bedankt op voorhand voor een degelijk antwoord.

  1. Dag Jacqueline, na het plaatsen van de heupprothese is het belangrijk om te herstellen, de eerste weken na de operatie moet u wel voorzichtig bewegen onder meer niet bukken, niet hardlopen en niet springen. De eerste 3 maanden kan een fysiotherapeut u helpen bij de revalidatie. Het is verstandig om bij uw arts even te vragen of andullatietherapie weer mogelijk is. Heel veel sterkte Jacqueline

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share