Ontdek hoe je met Edulazalf van Eczeem afkomt!


Eczeem Supplementen

Laatste Update: 9 juni 2023

Appelciderazijn – goed middel tegen eczeem

Appelciderazijn – goed middel tegen eczeem

De laatste tijd schrijf ik veel artikelen op mijn eczeem blog over natuurlijke remedies. Soms werken traditionele eczeem behandelingen niet goed genoeg. Dan is het tijd om verder te kijken naar alternatieve behandelingen. Een goed voorbeeld van een natuurlijke behandeling is appelciderazijn en ga ik in dit artikel bespreken.

Appelciderazijn heb je ongetwijfeld al een keer van gehoord, of aangetroffen in de natuurwinkel.  Als je kijkt op de earthclinic.com eczeem forum en zie dat 36 mensen met eczeem het aanbevelen, 1 iemand heeft geen resultaat en 9 mensen ervaren tenminste een verbetering.

[pullquote]Wel moet gezegd worden dat teveel appelciderazijn ook weer niet goed voor je is.[/pullquote]

De resultaten van deze mensen geven aan dat appelciderazijn écht kan werken.  Maar het kan wel even duren voordat je écht resultaat gaat zien en merken. Dit is afhankelijk per persoon en de ernst van eczeem.

Maar je moet wel de juiste hebben

Er zijn twee verschillende soorten appelciderazijn te krijgen. De normale appelciderazijn tref je aan in de supermarkt en is bewerkt waardoor veel van de belangrijke voedingsstoffen verdwenen zijn. Aan de andere kant heb je ook de organische variant en deze moet je hebben!

Dit komt omdat er in de organische variant belangrijke enzymen en voedingsstoffen zitten. De normale fabrieksvariant bevatten deze voedingsstoffen niet of in veel mindere mate.

Zelf haal ik mijn eigen organische appelciderazijn bij De Tuinen en is 100% organisch. Je kunt waarschijnlijk ook organische appelciderazijn online krijgen. Maar persoonlijk koop ik het altijd liever bij een échte winkel.

Maar werkt het echt?

Ik heb veel berichten gelezen van mensen die een forse vermindering van klachten ervaren. Dit komt omdat de organische appelciderazijn VOL zit met belangrijke voedingsstoffen en enzymen. Dit is niet alleen goed voor de huid, maar geeft je immuunsysteem ook nog een boost!

[pullquote]Bij de meeste blijft de eczeem in remissie en door regelmatig appelciderazijn aan te brengen blijft het weg.[/pullquote]

Naast de remissie van eczeem kan appelciderazijn ook je immuunsysteem versterken. Veel mensen met huidklachten hebben een zwakke weerstand. Door regelmatig appelciderazijn te nemen kun je de weerstand verhogen en kan eczeem nog verder verminderen.

Uit Indisch onderzoek blijkt dat appel cider azijn werkt om de huid zachter te maken, om vitaminen toe te voegen aan de huid en dat het voor eczeem op het hoofd gebruikt kan worden als je het als een soort shampoo gebruikt. Door 5 minuten de huid hiermee te bewerken en daarna af te spoelen met water en dit langere tijd te doen konden deze resultaten bereikt worden (1).

Hoe appelciderazijn te gebruiken?

Allereerst, moet je er voor zorgen dat je alleen de natuurlijke organische variant hebt, dit kun je alleen al zien aan de kleur. Wanneer er troebel op de bodem aanwezig is heb je een goede natuurlijke in handen.

Zelf neem ik altijd gezonde voedingsmiddelen direct na het opstaan. Je kunt 1 tot 2 theelepels appelciderazijn mixen met wat honing en een glas water. Zelf mix ik het altijd met 50/ 50 water zodat het niet te zuur is. Vervolgens ga ik direct mijn mond spoelen met water zodat het azijn niet mijn gebit kan aantasten.

Hoeveel appelciderazijn?

Normaal gesproken zou 1 tot 2 theelepels organische appelciderazijn per dag voldoende moeten zijn. Je kunt het innemen met een glas water met honing of door de thee. Daarnaast is het ook goed te combineren met een salade of andere gerechten.

Het is wel belangrijk dat je voldoende water neemt (50/50) om het te verdunnen omdat het anders kan branden door de PH waarde. Je lichaam moet hier wel even aan wennen. Sommige mensen verdunnen het met ‘’baking soda’’ en dat zorgt ervoor dat de appelcider minder zuur is voor het lichaam, zelf heb ik dit nog niet geprobeerd.

Direct op de huid aanbrengen

Je kunt ook appel cider azijn direct aanbrengen op de huid. Het is dan erg belangrijk om appelciderazijn te verdunnen met water. De regel is om het tenminste 50/50 te verdunnen voordat je het aanbrengt op de eczeemplekken. Het kan even branden, maar na verloop van tijd zal de jeuk normaal gesproken moet afnemen.

Naast de goede werking tegen eczeem heeft appelciderazijn de volgende gezondheidsvoordelen:


Zoals je kunt lezen werkt appel cider azijn niet alleen voor eczeem, maar ook voor vele andere klachten. Wat mij opvalt, is dat veel mensen met huidklachten ook vaak last hebben van maag- en darmklachten. Dit veroorzaakt oververmoeidheid, hoofdpijn, constipatie en huidklachten. Door dit probleem weg te nemen krijg je veel meer energie en de huid zal zich ook verbeteren.

Bijwerkingen

In normale hoeveelheden zul je geen last moeten krijgen van bijwerkingen. Maar wanneer er grote hoeveelheden appelciderazijn wordt gedronken kan het te veel zijn voor je lichaam. Het beste is om je te houden aan de aanbevolen hoeveelheid.

Echter, het wordt wel afgeraden om appelciderazijn te nemen bij zwangerschap of borstvoeding. Hier is nog niet voldoende onderzoek over gedaan, maar het is beter om het eerst te laten staan.

Verder mogen mensen met diabetes geen appelciderazijn drinken vanwege het effect op de suikerspiegel.

Andere mogelijke bijwerkingen zijn:

 • Het gebit. Doordat het erg zuur is kan het je tanden beschadigen. Daarom is het beter om direct je mond te spoelen met water nadat je appelciderazijn hebt genomen.
 • Branderig gevoel, appelciderazijn is zuur waardoor veel mensen met huidklachten een branderig gevoel ervaren op de huid. Daarom is het belangrijk om appelciderazijn altijd te verdunnen met water (50/50).
 • Werking medicijnen. Er zijn berichten dat appelciderazijn de werking van medicijnen kan beïnvloeden. Wanneer je medicijnen neemt is het verstandig om eerst een gesprek aan te gaan met je arts om te kijken of het kan.

Videofragment appelciderazijn

Conclusie

Appelciderazijn heeft ongelooflijke natuurlijke bestanddelen en is zeker goed voor een mens. Maar je moet er wel voor zorgen dat je alleen de organische variant neemt! Want de normale variant heeft weinig tot geen gezondheidsvoordelen.

Verder is het een goed alternatief voor medicijnen tegen eczeem, want deze hebben toch vaak forse bijwerkingen.  Maar appelciderazijn is niet de oplossing tegen eczeem. Je zult ook goed moeten kijken of er in je directe omgeving sprake is van een allergie.

Dit kan een object zijn, maar ook voeding zoals pinda’s en te veel suikers. Mijn regel is dat appelciderazijn een ondersteunende rol moet hebben bij de behandeling van eczeem. Vergeet niet dat de organische variant velen malen beter voor je is dan de normale.

Voor meer natuurlijke tips tegen eczeem, neem dan een kijkje op mijn eczeem blog. Heb je zelf ervaring met appelciderazijn? Laat dan hieronder een reactie achter.

Aanvulling naar aanleiding van een ingezonden vraag

Afgelopen weekend heb ik 3 vragen ingezonden gekregen met betrekking tot dit artikel. Een aantal dingen waren niet helemaal duidelijk dus vandaar dat ik de vragen niet per email beantwoord maar dit artikel aanvul.

Hieronder de 3 vragen:

 1. Hoe breng je dit het beste aan op de hoofdhuid?
 2. Breng je appelcider aan voor het haar wassen (hoe lang dient het in te werken) of juist nadien?
 3. Hoe vaak kun je dit per week aanbrengen op de hoofdhuid?


Vraag 1: Verdun de appelcider azijn met water. Een goede verhouding is 50/50. Gebruik vervolgens een pad en dep dit zo met het mengsel van appelciderazijn en water op je hoofdhuid.

Vraag 2: Appelcider azijn is natuur-vriendelijker dan veel shampoo's. Je kunt je hoofdhuid hier mee wassen (ook verdund) en net als shampoo spoel je dit na een paar minuten weer af.

Vraag 3: Net als shampoo zou je dit elke dag kunnen gebruiken.

Wel belangrijk: Veel mensen hebben erg veel baat bij het gebruik van appelciderazijn. Toch kunnen er irritaties optreden. Raadpleeg hiervoor altijd je arts.

Bronnen:

 1. https://www.researchgate.net/profile/Ebuka-Anieto/publication/334392643_Knowledge_and_Perception_of_Physiotherapy_among_Clinical_Students_in_Various_Health_Care_Disciplines_of_a_Nigerian_College_of_Medicine_and_Health_Sciences/links/5f440c7c299bf13404ee701a/Knowledge-and-Perception-of-Physiotherapy-among-Clinical-Students-in-Various-Health-Care-Disciplines-of-a-Nigerian-College-of-Medicine-and-Health-Sciences.pdf#page=181
 2. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1756464618300483
 3. https://pesquisa.bvsalud.org/portal/resource/pt/sea-134252

Ontdek hoe je snel en veilig van eczeem klachten zoals rode plekken, erge jeuk, schilfers, bultjes, kloofjes en korstjes afkomt


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Hallo, mijn vraag is kan men ook appelsap {troebel} mixen met azijn in de juiste verhoudingen en geeft dit hetzelde resultaat? bvbd

 2. Ik heb zelf last van een mildere vorm van eczeem, maarja blijft toch vervelend. Ik gebruik nu al een half jaar appelcider. Ik koop de mijne bij AH, de biologische variant (betaal er 1,65 voor geloof ik). Moet zeggen dat het ongelooflijk sterk ruikt, maar daar wen je ook wel aan. Bij mij helpt het in elk geval. Ik gebruik het dagelijks als lotion. Ik heb geen rode jeukende plekjes meer op m'n hoofd en in mn gezicht. Mn huid is ook niet meer droog, echter komt dit wel weer terug als ik er een paar dagen geen gebruik van maak. Het is dus niet zo dat je er na verloop van tijd ook echt van af bent. Je zult het moeten blijven gebruiken. Ik zelf hou niet van medicatie en geloof daar ook niet altijd in. Ben dus erg blij dat een natuurlijk middel wél helpt!

  1. Hoi Alida,

   In principe kun je appelcider vrijwel onbeperkt gebruiken, niet in hoeveelheid maar wel in tijdsduur. Maar, zoals bij zoveel dingen in het leven, wel met mate. Overdrijf het niet!

   Succes,
   Jack

  2. ik gebruik het al 36 jaar elke ochtend op een lege maag in mineraal water voordat ik mijn tanden poets
   sommige mensen zet honing in maar ik ben er zo aan gewend en ik drink het zonder honing

 3. Hallo Jack.

  Lees ik nu dat je het ook kunt drinken?? En 50/50, is dat 100ml water en 100ml appelciderazijn?? Zo ja, dan start ik er morgen al mee. En dan hoe vaak per dag?? Misschien aan te raden om door een rietje te drinken. Deed ik ook toen ik kiespijn had. 😉 Zit zelf nu al een jaar met eczeem, één jaar te veel.

  Alvast bedankt.

 4. Las laatst ergens een reactie op een artikel over appelazijn, van iemand die er zijn psoriasis mee had behandeld.
  Hij nam 's morgens en 's avonds 2 eetlepels op een glas water, gedurende een maand en daarna 2 eetlepels 's morgens, als onderhoudsdosis.( Na drie maanden waren de plekken verdwenen.)
  Heb zelf al jaren psoriasis op mijn enkels en ellebogen, dus dan probeer je alles.
  Ben nu een maand bezig en neem alleen 's morgens 2 eetlepels met water en wat een verschil, de plekken worden mooi glad en de irritatie is bijna verdwenen. Ben benieuwd hoe het op de lange termijn gaat. Het zal niet iedereen helpen, (voeding speelt ook mee), maar vond het belangrijk genoeg om te vermelden.

 5. Gebruiken nu een tijdje appelciderazijn. maar mijn man heeft nu uitslag op de rug en voor onder de borsten.
  hoe kan dit? allergiereactie misschien?

  1. Iedereen reageert anders op appelciderazijn. Een allergische reactie is een optie. Maar vergeet niet op een rijtje te zetten wat mogelijk nog andere tragers kunnen zijn voor deze uitslag. Denk hierbij aan stress, andere (thuis)medicatie, kleding, waspoeder etc.

 6. En appelazijn is een geweldige conditioner voor je haar! Na het wassen, met natuurzeep, spoel ik het na met 50/50 appelazijn en water. Super zacht haar.

 7. Ik heb sinds 3 jaar contact eczeem en ik wordt gek van de jeuk.
  Nu eet ik iedere ochtend grykse yoghurt met fruit "waar ik maar zin in heb " havervlokken en een eetlepel Cocos olie.
  Dat bevalt me prima.
  Ik smeer ook iedere dag Cocos olie op mijn eczeem plekken. Waardoor het redelijk rustig is.
  Nu lees ik over appelcider azijn. En wil dat ook van binnen uit gaan onder steunen. Ik rook ook al 3 maanden niet meer. Ik voel dat ik goed bezig ben....wat is het advies?

 8. Goedemiddag,

  Ik heb even een vraag. Onze kleinzoon heeft ook last van eczeem op zijn hoofdhuid en een beetje op zijn lichaam. Mag en kan je appel cider azijn 50/50 ook op de huid van een baby
  (6 maanden) aanbrengen? Is daar iets over bekend?

  Alvast bedankt voor je reactie!

  Met vriendelijke groet,

  Ingrid

 9. Aan het begin van dit artikel lees ik dat voor drinken 2 theelepels in een glas water per dag wordt geadviseerd, later in een reactie 2 eetlepels. Welk is nu juist?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share