Ontdek hoe je met Edulazalf van Eczeem afkomt!


Eczeem Behandeling

Laatste Update: 21 september 2021

Eczeem bij baby's: Hoe kan ik het behandelen?

Als een baby geboren is, wens je dit natuurlijk alle gezondheid van de wereld. Toch komt het voor dat kinderen bij de geboorte een vorm van eczeem ontwikkelen. Op dit moment ontwikkelt 5% tot 7% een vorm van eczeem. In sommige gevallen is dit slechts tijdelijk. Deze niet besmettelijk aandoening kan voor erg veel last zorgen voor de baby. Net als een volwassen persoon heeft je baby ook last van jeuk en misschien zelfs pijn. Sommige baby's hebben al kleine (scherpe) nageltjes en zij leren dan ook snel dat krabben helpt tegen de jeuk.

Eczeem is een allergische aandoening. Verschillende prikkels kunnen voor deze allergische reactie zorgen. Er bestaan veel verschillende soorten eczeem.

De meeste voorkomende vorm van eczeem bij een baby is constitutioneel eczeem. De oorzaak dat de ene baby wel eczeem symptomen ontwikkelt en de andere niet is nog niet bekend(1). In de meeste gevallen zullen de symptomen van eczeem afnemen tot op het punt dat de baby hier compleet geen last meer van heeft. in sommige gevallen is de eczeem blijvend.

Er zijn wel aanwijzingen dat de volgende factoren kunnen bijdragen aan het ontstaan van baby eczeem:

 • Het te vaak wassen van de baby met zeep en shampoo.
 • Zweet.
 • Heet weer en ook koud weer.
 • Ruwe kleding, zoals wol.
 • Stress.
 • Een andere ziekte die de weerstand vermindert.
 • Sommige wasmiddelen en wasverzachters.
 • Huidschilfers of speeksel van huisdieren.

Als een baby eczeem ontwikkelt is het heel erg belangrijk dat dit goed in de gaten wordt gehouden. Wanneer dit niet op tijd behandeld wordt, kan het op langer termijn blijvende klachten ontwikkelen. Hieronder leest u een aantal tips voor baby's die last hebben van eczeem.

Tips tegen baby eczeem

 • Vermijd zoveel mogelijk stof.

In stof kunnen namelijk de huidschilfers en opgedroogd speeksel van beesten zitten. Ook als je geen huisdieren hebt is een stoffig huis een risico. Dit kan namelijk ook voor meer huisstofmijt zorgen wat ook eczeem kan triggeren.

 • Zwembaden zitten vol met stoffen wat eczeem kan prikkelen bij kinderen.

Chloor is bijvoorbeeld een stof die de huid kan irriteren of uitdrogen. Omdat er helaas nog altijd mensen zijn die urineren in een zwembad is het chloor wel nodig voor hygiënische redenen. Je kunt dan beter een badje op je balkon zetten of in de tuin gebruiken. Dan weet je zeker dat je kindje niet met gevaarlijke stoffen in aanraking komt.

 • Zout water werkt goed voor kinderen met eczeem. Een zee vakantie kan wonderen doen.

Dit werkt zelfs dubbelop. Zout water kan ontzettend verlichtend zijn voor eczeem omdat het ook bacteriën op de huid kan doden. Daarbij zitten er in zeewater ook veel mineralen die de huid van je baby kunnen verzorgen.

 • Gebruik te teveel strakke kleding voor uw kind.

Strakke kleding is iets waar veel kinderen mee te maken kunnen krijgen doordat ze maar groeien en groeien. Je blijft maar nieuwe kleding kopen en soms moet er even iets aangetrokken worden dat net te strak zit. Zo af en toe is dat natuurlijk geen probleem, maar als dit de enige kleding is die je kindje heeft is het verstandig om toch iets te vinden dat past. Hiervoor zijn ook hulporganisaties als je het zelf lastig vindt om nieuwe kleding te kopen.

 • Melkproducten bevatten vaak hormonen die eczeem kunnen prikkelen.

Melk is een belangrijk ingrediënt voor de groei van je kindje, ook als je al gestopt bent met het geven van borstvoeding. De eiwitten in de koeienmelk kunnen zorgen voor een allergische reactie(2). Verdenk jij de melk van de oorzaak van het eczeem? Probeer dan eens melk van een ander dier.

 • Katoenen kleding is beter dan wollen kleding.

Katoen is een hele prettige stof om te dragen. Hij jeukt niet en hij prikt niet zoals wol. Daarbij ademt de stof goed waardoor je ook weinig tot geen last hebt van zweet als je katoenen kleding draagt.

 • Wanneer je de baby gaat wassen, kun je dit doen in zout water.

Zoals gezegd werkt zout heel goed om bacteriën op de huid te doden die kunnen leiden tot irritaties en ook eczeem kunnen triggeren.

 • Gebruik speciale zeep met een goede ph waarde.

Sommige soorten zeep drogen de huid van je baby uit. Het is daarom belangrijk om speciale zeep te gebruiken die zacht is voor de huid van je baby. Gebruik in ieder geval niet dezelfde zeep als die je zelf gebruikt, tenzij dat Zwitzal is ;).

 • Droog uw kind altijd goed af.

Vocht dat blijft zitten kan ook schimmels voeden waardoor de huid van je baby geïrriteerd raakt. Een vochtige plek met warmte is een omgeving waarin schimmels gedijen en dat is iets wat minder goed is voor de ontwikkeling van baby eczeem. Probeer de huid daarom goed af te drogen. Een gehydrateerde huid is immers wat anders dan een natte huid.

 • Was alle zeep resten eraf.

Zeepresten zijn vaak irriterend en kunnen daardoor voor eczeem klachten zorgen.

 • Kinderen hebben altijd de neiging om te krabben, zorg dat de nagels van uw kind kort blijven.

Als je nog een kleine baby hebt kun je ook speciale wandjes gebruiken.

 • Bezoek regelmatig een arts!

Een arts kan je ook goed adviseren over de behandeling van baby eczeem. Daarbij kan een arts controleren of het niet een symptoom is van iets anders als deze tips niet helpen om de baby eczeem te verminderen.

 • De huid van uw kind is kwetsbaar, zorg voor goede vocht inbrengende creme's.

Een gehydrateerde huid kan zichzelf beter beschermen en kan er ook voor zorgen dat eczeem geen kans krijgt om zich te ontwikkelen.

 • VERMIJD DE ZON zoveel mogelijk.

Te veel zon kan de huid uitdrogen en verbranding zorgt voor een beschadigde huid wat eczeem kan triggeren.

Kinderen van vrouwen die roken tijdens de zwangerschap hebben een groter risico op het ontwikkelen van allergieën, waardoor ze ook meer last hebben van eczeem, en ook hebben ze vaker last van astma.

 • Zorg voor contact met veel mensen en dieren

Het immuunsysteem van je kindje is volop in ontwikkeling. Artsen denken nu zelfs dat vroege blootstelling aan bepaalde bacterie eczeem bij baby's kan voorkomen. Zorg er daarom voor dat je kindje contact heeft met verschillende mensen en dieren. Die zullen je kindje als het ware 'besmetten', waardoor het immuunsysteem zich op een gezonde manier kan ontwikkelen(3).

Elke allergie wordt door veroorzaakt door bepaalde prikkels. Dit is dus ook het geval voor eczeem. Bepaalde prikkels kunnen direct een allergische reactie opwekken terwijl bij de andere prikkel het wat langer duurt. Hieronder heb ik een lijstje met een aantal prikkels voor eczeem bij baby's.

 • Allergie voor bepaalde voedingsmiddelen
 • Infectie's
 • Warmte'/kou
 • Droge huid


Dit zijn de 4 voornaamste prikkels die eczeem kunnen prikkelen.

Zelf nog handige tips? Laat deze dan hieronder achter. Dan zal ik ervoor zorgen dat deze op de lijst komen te staan. Wil je op de hoog te blijven van meer eczeem tips? Hou dan mijn eczeem blog in de gaten!

Bronnen:

 1. https://www.ingentaconnect.com/content/wk/aci/2016/00000016/00000003/art00011
 2. http://www.lenus.ie/hse/handle/10147/617555
 3. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/bjd.17955

Ontdek hoe je snel en veilig van eczeem klachten zoals rode plekken, erge jeuk, schilfers, bultjes, kloofjes en korstjes afkomt


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Bij de tips tegen eczeem staat 'roken tijdens zwangerschap'. Zo lijkt het net alsof roken tijdens een zwangerschap goed helpt tegen eczeem. Dat kan niet goed zijn 😉

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share