Biologisch Leven

Laatste Update: 18 januari 2017

Bambu koffie als alternatief voor gewone koffie

bambu koffieBen jij één van die vele mensen die dagelijks één of meerdere tassen koffie nodig heeft om de dag door te komen? Velen onder ons kennen dat gevoel wel: we functioneren maar half zolang we onze dagelijkse dosis van het zwarte spul niet geconsumeerd hebben.

En dan is verslaving misschien een zwaar woord om te gebruiken maar dat is wel wat het eigenlijk is: we zijn met z'n allen behoorlijk cafeïne-verslaafd. In die mate zelfs dat veel mensen een soort van afkickverschijnselen beginnen vertonen als ze plots met koffie stoppen.

Hoofdpijn, zweten, trillingen... exact dezelfde symptomen als iemand die bijvoorbeeld stopt met roken. Maar je hoeft niet te wanhopen. Als je graag van je cafeïne-verslaving afkomt maar toch houdt van de smaak en het opwekkende effect van een kopje koffie bestaan er alternatieven.

Vandaag bespreken we er daar één van: Bambu-koffie.

Bambu-koffie is de merknaam waaronder Vogel dit koffie-alternatief heeft uitgebracht. Vogel is een Zwitsers bedrijf opgericht door dr. A. Vogel, een pionier in de wereld van kruiden- en fytotherapie. Een ander, erg bekend product dat door dit bedrijf wordt uitgebracht is Echinaforce, een middel om het immuunsysteem te versterken. Veel mensen kennen dit als een middeltje dat helpt om verkoudheden en de griep te voorkomen.

Alle producten die onder de merknaam Vogel worden uitgebracht zijn organisch geproduceerd. Dat wil zeggen dat er geen pesticiden, synthetische meststoffen of insecticiden gebruikt worden. Alle kruiden en planten worden volledig in eigen beheer gekweekt en verder verwerkt zodat er totale controle is over de productie. Dit garandeert in principe een onberispelijke kwaliteit van het eindproduct.

Bambu koffie gezond?

Wat is er nu zo bijzonder aan de Bambu-koffie van Vogel? Wel om te beginnen, de smaak is erg gelijkend op die van normale koffie. Dat is een eigenschap die het erg geschikt maakt voor mensen die niet alleen van het effect van gewone koffie houden maar die ook de smaak ervan niet kunnen missen.

Net zoals in veel koffie-alternatieven is het belangrijkste bestanddeel van Vogel's Bambu-koffie cichorei. Cichorei was trouwens tijdens de tweede wereldoorlog, toen koffie schaars was, erg populair als koffie vervanger. Gemoute gerst, vijgen, tarwe en eikels zijn echter de extra ingrediënten die maken dat dit product echt als koffie smaakt.

Nogal wat mensen vinden de smaak van enkel cichorei immers inferieur aan die van een gewone tas koffie. Alle ingrediënten van Bambu-koffie worden trouwens geroosterd om nog dichter de smaak van echte koffie te benaderen.

In principe serveer je het natuurlijk warm, net zoals echte koffie. De bereiding is dezelfde als die van instant-koffie. Je mengt het poeder met kokend heet water in een tas. Maar goed nieuws voor zij die van ijskoffie of latte houden: ook dit is mogelijk met Bambu-koffie.

Tot zover over de smaak. Nog een belangrijke vraag voor veel koffie-fans zal zijn: is het even stimulerend en opwekkend als echte koffie? Wel het bevat geen cafeïne dus je mag er niet hetzelfde effect van verwachten als van een gewone tas koffie.

Maar de ingrediënten die het bevat zijn wel degelijk lichtjes stimulerend en gebruikers zeggen dan ook dat het hen een zekere mate van scherpheid en alertheid geeft zonder de nervositeit en slapeloosheid die cafeïne vaak veroorzaakt. En waren die laatste verschijnselen nu niet net de reden dat je je dagelijkse cafeïne-consumptie wou terugdringen?

Bambu-koffie kan je zeker helpen om, eventueel langzaam, je cafeïne-verslaving af te bouwen. Kan je niet meteen volledig stoppen met koffie dan zou je bijvoorbeeld kunnen beginnen met een gewoon kopje koffie bij het ontbijt en vervolgens de rest van de dag Bambu-koffie.

Probeer het eens uit. En vergeet daarna niet ons te laten weten wat je ervan vond. We verwachten jullie reacties onderaan dit artikel!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Kortgeleden begonnen met Bambu koffie van Vogel. Met ongezoete, opgeklopte sojamelk is het niet te versmaden! Heerlijk.

 2. Ik drink het nu 2 dagen met geitenmelk uit de melkschuimer van nespresso. Héérlijk!! Ik ben er echt heel blij mee.
  Ik wil geen koffie meer drinken vanwege het effect dat koffie heeft op mijn bloedsuiker spiegel.
  En inderdaad ik ben de afgelopen 2 dagen weer door een plafond heen gegaan met afvallen waar ik maar tegenaan bleef zitten. Ik gooi nu alles op de glycemische index en de Bambu koffie van Vogel draagt daar zeker aan bij.

 3. Ik vind een cappuccino heerlijk maar thuis drink ik al jaren Babu koffie. Met een beetje warme melk en aangevuld met kokend water, ik geniet er echt van.

 4. Toen ik overstapte op bambukoffie heb ik dat heel geleidelijk gedaan door gewone koffie te mengen met de bambu en zo langzamerhand steeds grotere hoeveelheid bambu genomen en uiteindelijk gewone koffie helemaal gelaten voor wat het was. Het ligt al heel wat jaren achter me en het overstappen was niet direct gemakkelijk voor een échte koffiedrinken ...maar ben zooo blij met mijn dagelijkse kopjes Bambu. Gewone koffie ook nooit meer gedronken...ik heb altijd beetje bambu mee en vraag in restaurants om thee(water)!

 5. Beste.
  Graag wil ik bambu eens proberen.
  Maar ik neem graag eens een thermotje met koffie mee voor onderweg, heeft u daar een alternatief voor, ik zou graag iets anders willen proberen dan gewoon koffie.
  Mvg Yves Bruyninckx.

 6. Ik vind granenkoffie persoonlijk heerlijk, nog wel lekkerder dan ‘gewone’ koffie. En ik krijg niet de oplawaai van caffeine! Ik drink het thuis de hele dag door. Wel vraag ik me af of het nu werkelijk gezond is ivm het vrijkomen van PAK/ acrylamide bij het roosteren (brandingsproces) van granen. Ik kan hier geen enkele informatie over vinden helaas.

  1. Ik heb aan Vogel.nl zelf gevraagd hoe het zit met de acrylamide. Hun reactie: De EFSA (Europese instantie die gaat over voedselveiligheid) heeft in diverse typen producten de gehaltes aan acrylamiden gemeten en bij koffiesubstituten (waaronder Bambu ook valt) hebben ze waarden gevonden (bron: COMMISSION RECOMMENDATION 2013/647 EC) van 2000 μg/kg / 4000 μg/kg, afhankelijk van de ingrediënten waarvan de “koffie” is gemaakt. Dit zijn zogenaamde indicatieve waarden. Het streven is om producten te maken waarbij, binnen de overeenkomstige categorie, de waarden van de hoeveelheid acrylamiden lager zijn dan deze indicatieve waarden.
   De hoeveelheid acrylamiden in onze Bambu werd in het verleden ook al gemeten en daar zijn waarden gevonden van 590μg/kg!
   Deze waarde ligt dus aanzienlijk lager dan de indicatieve waarden voor koffiesubstituten. U kunt dus met een gerust hart Bambu koffie blijven drinken.”

  1. Dag Sonia, dat is een goede vraag. De cichoreiwortel wordt gedroogd en gebrand waardoor het een karamelachtige smaak krijgt. Door het brandproces bevat cichorei net als koffie acrylamide. Alleen is er bij mensen nog weinig onderzoek gedaan naar de werking van acrylamide. Een lage hoeveelheid cichorei lijkt geen gezondheidsrisico's met zich mee te brengen. Verstandig is om met mate te genieten van de voordelen die bambu koffie met zich mee brengt!

 7. Wij drinken al jaren Bambu koffie en vinden het erg lekker. Nu lees ik dat koffie het cholesterol verhoogd en dat in Bambu koffie verzadigde vetten zitten.

  Dus zou ik denken dat het niet verstandig is om teveel van deze koffie te drinken.
  Of denk ik verkeerd?

  1. Beste Jan,

   Gewone koffie kan inderdaad het cholesterolgehalte verhogen. Dit komt door het stofje "cafestol". Deze komt echter alleen in koffie op basis van koffiebonen voor, dus niet in Bambu koffie. Bambu koffie wordt daarnaast gemaakt op basis van chicorei, vijgen, tarwe en Griekse eikels. Het heeft een verzadigd vet gehalte van 0,5 gram per 100 gram koffie. Omdat dit zo laag is, is het per kopje dat u drinkt vrijwel niet te merken binnen het lichaam.

   U kunt dus gerust genieten van een of meerdere kopjes Bambu koffie per dag!

   Met vriendelijke groet,
   Rozemarijn (Team OptimaleGezondheid)

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share