Koortslip Behandeling

Laatste Update: 24 november 2020

Een beginnende koortslip behandelen

Een koortslip is op je gezicht, of ergens anders trouwens ook, niet erg gewenst. Niet alleen zijn ze cosmetisch onaantrekkelijk, ze kunnen ook ronduit pijnlijk zijn.

TIP:
Wil jij een snelle oplossing voor het tegen gaan van een beginnende koortslip? Dit heb je nodig >>

Laten we het feit dat ze veroorzaakt worden door het herpesvirus eens links liggen. We weten dit inmiddels allemaal en dat aspect krijgt al veel te veel aandacht. Laten we wel nog even benoemen wat koortsblaasjes zijn.

Het zijn kleine, vochtige laesies die meestal op of rondom je lippen verschijnen. De blaartjes of laesies groeperen vaak samen en nadat ze opgebroken zijn, vormt er zich een korstje op de ontstane wond. Er is geen echte remedie voor het virus of de koortslippen. De positieve kant is wel dat er preventieve maatregelen zijn, die je kunt nemen om uitbraken, de ernst en de duur, dat je hier last van hebt, te verminderen. Als de vervelende blaasjes verschijnen, zijn er een behoorlijk aantal huismiddeltjes tegen koortsblaasjes, die je ongemak kunnen verlichten en die je kunnen helpen om hun uiterlijk te verminderen.

Een (beginnende) koortslip behandelen

Omdat het niet te genezen is hoeft dat niet te betekenen dat je vastzit aan het gebruik van irriterende gezichtscrèmes die je op recept hebt gekregen of dat je een eeuwigheid met je koortslip hoeft te blijven zitten:

Geniet van vanille

Vanille-extract, het echte, goede, pure vanille-extract, is een natuurlijke remedie tegen koortslippen waarbij sommige mensen echt zweren. Het zit namelijk zo: omdat het van nature alcohol bevat zal het virus moeilijk kunnen gedijen en zal het eerder weggaan of zal het in ieder geval de ernst en de duur van de uitbraak verminderen. Als je vanille gebruikt, probeer dan de biologische versie te kopen en probeer het zodra je het gevoel hebt dat het bij je lip begint te tintelen al te gebruiken.

Wat je nodig hebt…

 • een wattenstaafje of een wattenschijfje
 • puur vanille-extract

Gebruiksaanwijzing

Week een wattenschijfje of een wattenstaafje in wat vanille-extract en zorg ervoor dat het volledig volgezogen raakt. Breng het dan direct op de pijnlijke plek aan en houd het wattenstaafje of de wattenschijfje ongeveer een minuut op zijn plaats. Doe dit vier keer per dag net zolang totdat het niet meer nodig is.

Snoep wat zoethout

Een van de lekkere natuurlijke remedies tegen koortsblaasjes die je kunt gebruiken, is zoethout. Glycyrhizinezuur, een ingrediënt in zoethout, heeft in sommige onderzoeken aangetoond dat het de viruscellen stopt in het verder uitbreiden of op zijn minst de symptomen ervan neutraliseert. Dit is te danken aan de ontstekingsremmende en antivirale eigenschappen. Een manier waarop je dit in je voordeel kunt gebruiken, is niet om op een ​​stukje zoethout te gaan kauwen maar om wat zoethoutpoeder te nemen en er een crème mee te maken. Je kunt ook dagelijks zoethoutthee drinken, hoewel dat niet zo effectief lijkt als een plaatselijke topische behandeling.

Wat je nodig hebt…

 • 1 eetlepel zoethoutpoeder of -extract
 • 1/2 theelepel vers water OF ongeveer 2 theelepels vaseline

Gebruiksaanwijzing

Meng een eetlepel zoethoutpoeder met een ½ theelepel water of gebruik hoeveel je nodig hebt om de gewenste consistentie van een crème te krijgen. Een andere optie is om het te mengen met wat vaseline, wat op zichzelf kan helpen om het genezingsproces van koortslippen te versnellen. Als je hiervoor kiest, begin dan met een theelepel vaseline en meng het met het zoethoutpoeder. Je kunt dan eventueel doorgaan met mengen om de gewenste consistentie te krijgen. Breng voorzichtig (een wattenstaafje is hier handig voor) een dun laagje aan op de pijnlijke plek en zorg ervoor dat deze helemaal bedekt is. Laat het dan minimaal een paar uur op de plek zitten of laat het, indien dat mogelijk is, een hele nacht intrekken. 

Gooi je tandenborstel weg

Gooi nadat de blaar is gevormd je tandenborstel weg en gooi hem ook weg zodra de pijnlijke plek weer is verdwenen. Een tandenborstel is de perfecte plek voor een virus om te gedijen en je kunt het door het gebruik van de tandenborstel ook gemakkelijk verspreiden en je kunt, als je dezelfde tandenborstel steeds opnieuw gebruikt, een uitbraak veroorzaken. Dit is een preventieve maatregel, omdat het een uitbraak kan stoppen of in ieder geval kan verkorten en daarom is het de moeite waard om het te doen.

Afblijven!

Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar het kan bijna onmogelijk zijn om niet aan die krokante kleine (of grote) plekjes rondom je mond te gaan pulken. Je hebt waarschijnlijk de drang om het korstje er gewoon af te pellen en er klaar mee te zijn. Wat je motief ook is, weersta het aanraken van de pijnlijke plek - zelfs het gewoon aanraken van het plekje kan al een bacteriële infectie veroorzaken. Dat is het laatste dat je nodig hebt. De plekjes zijn ook zeer besmettelijk want zelfs het aanraken van je wond en dan per ongeluk over je oog wrijven of ergens anders op je lichaam, kan veroorzaken dat het zich kan verspreiden (ze zijn niet beperkt tot de mond maar kunnen ook op die andere vervelende plek ontstaan.)

Gebruik melk

Als je van volle melk houdt, kun je de genezing versnellen en de pijn verlichten. De reden hiervoor? Melk bevat eiwitten die bekend staan ​​als immunoglobulinen, die in essentie antilichamen zijn die afstevenen op virussen zoals herpes. Het bevat ook L-lysine. L-lysine helpt bij het remmen van het slechte werk van een amminozuur, arginine genaamd, waarvan is aangetoond dat het uitbraken veroorzaakt en het kan ook helpen om het genezingsproces te versnellen. Kortom om uitbraken te voorkomen moet je voldoende volle melk drinken om zo een goede dosis L-lysine binnen te krijgen. Om de koortsblaasjes, die al zijn opengebarsten te behandelen, maak je met de volle melk een kompres om zo de pijn te verzachten en het virus te bestrijden.

Wat je nodig hebt…

 • 1/2 kopje tot 1 kopje volle melk, plus een eetlepel of 2 extra
 • Wattenbolletjes of wattenschijfjes

Gebruiksaanwijzing

Doordrenk een watje met ongeveer 1 eetlepel melk en breng het direct aan op de koortslip en laat het dan gedurende een aantal minuten zitten. Voordat je dit doet, kun je de melk op kamertemperatuur laten komen of als je dat wilt, kun je de melk koud gebruiken. Gebruik een schone handdoek die je hebt bevochtigd met wat water om het melkachtige residu na de behandeling te verwijderen. Als je denkt dat dat nodig is kun je ook nog een beetje vaseline aanbrengen.

Behandel de beginnende koortslip met waterstofperoxide

Iedereen die een ouder had die weleens waterstofperoxide heeft gebruikt, weet dat het niet bepaald prettig is. Het goede nieuws is dat het een stuk minder traumatisch is om het op eigen kracht te gebruiken en nu je een beetje ouder bent, lijkt het ook niet zo erg meer te zijn. Of je er nu van houdt of niet, de oplossing kan een effectieve remedie tegen koortslippen zijn. Het desinfecteert, versnelt het herstel en maakt het moeilijk voor het virus om zich via de opperhuid te verspreiden. Als de blaasjes schoon worden gehouden, zullen ze uiteindelijk sneller verdwijnen.

Wat je nodig hebt…

 • 1 eetlepel waterstofperoxide
 • Katoenen wattenbolletjes, wattenschijfjes of doekjes voor de reiniging van het gezicht

Gebruiksaanwijzing

Week een watje in 1 eetlepel waterstofperoxide. Gebruik wat meer als je denkt dat het niet verzadigd genoeg is. Plaats het wat je dan direct op je zere plek - waarschijnlijk gaat het prikken - maar houd het een ​​paar seconden vast of dep het op het blaasje. Laat het 5 minuten intrekken zodat het zijn werk kan doen en spoel het daarna af.

TIP:
Wil jij een snelle oplossing voor het tegen gaan van een beginnende koortslip? Dit heb je nodig >>

Gebruik pepermuntolie

Pepermuntolie heeft eigenschappen die de virusdeeltjes buiten je cellen, zoals diegene die rond een uitgebarsten koortslip, direct kunnen doden. Het zal niet helpen om pepermuntolie in te nemen, omdat het alleen de uit de cellen ontsnapte deeltjes zal aanpakken. Wat we bedoelen met het "buiten" de cellen is dat het herpes simplex-virus meestal onder de huid verblijft en op de loer ligt en wacht op een trigger om uit te kunnen breken. Wanneer het eenmaal is uitgebroken en zichtbaar is, kan het wel met olie worden behandeld. Wanneer het rechtstreeks op een koortslip wordt aangebracht, hebben mensen ontdekt dat de pijn sneller dan gewoonlijk kan worden genezen, vooral wanneer het al bij de eerste teken wordt aangebracht.

Wat je nodig hebt…

 • Pepermuntolie van goede kwaliteit
 • 1 wattenstaafje
 • Een beetje vers water

Gebruiksaanwijzing

Gebruik eerst een beetje water om het oppervlak rondom de koortslip schoon te spoelen. Als je dit doet, haal je wat van de oppervlakkige smurrie weg, waardoor het makkelijker wordt voor de olie om echt in te trekken en zijn werk te kunnen doen. Dompel vervolgens een wattenstaafje onder in wat schoon water en dompel het dan vervolgens in de pepermuntolie. Dit is om het een beetje te verdunnen, waardoor het minder snel irriteert. Doe dit tweemaal per dag totdat het niet langer meer nodig is.

Gebruik Echinacea

Er zijn een paar mensen, die ik ken, die Echinacea-thee drinken en erbij zweren. Elke keer zeggen ze iets in de trant van "ik ben echt nooit ziek" en dan kijken ze met een oog naar hun mok thee.

De reden dat ze enthousiast zijn over hun thee is omdat Echinacea je immuunsysteem en zijn afweer versterkt, waardoor het moeilijker voor virussen wordt om binnen te dringen en ook echt te overleven. Hoewel het nog niet is bewezen, kan het dus ook helpen om uitbraken van koortslippen te voorkomen, wat vaak gebeurt al ons immuunsysteem verzwakt is.

Wat je nodig hebt…

 • 1 zakje Echinacea-thee
 • 1 kopje vers gekookt water

Gebruiksaanwijzing

Hang je theezakje in een mok en giet er kokend water overheen. Laat het dan minstens 10 minuten trekken. Druk, als je het verwijdert, ook het laatste vocht uit het zakje om zo alle extra goede dingen in je thee te krijgen.

Krijg een boost van vitamine E en C

Vitaminen zijn goed voor ons en ook voor onze koortslippen - met goed voor onze koortslippen, bedoel ik dus eigenlijk dat ze heel slecht voor hen zijn. Het is aangetoond dat vitamine C het aantal witte bloedcellen verhoogt en dat de witte bloedcellen de verdedigers van het lichaam zijn. Wanneer zoiets als een infectie in onze kleine cellen opduikt, gaat je lichaam de strijd aan en met meer vitamines in je systeem zal het afweren van de infectie, wat in dit geval herpes is, gemakkelijker gaan. Vitamine E kan bij een topische toepassing het irriterende en pijnlijke ongemak van koortslippen verlichten en tevens de vorming van littekens minimaliseren. Je kunt de vitamines via een oraal supplement, een olie (in het geval van vitamine E) en - de beste manier - via je dieet binnenkrijgen.

Vitamine C rijk voedsel omvat:

 • rode bessen
 • kiwi
 • broccoli
 • tomaten
 • rode en groene paprika's
 • spinazie - Heb jij Popeye, de bekende tekenfilmheld uit vroeger tijden, ooit gezien met een koortslip? ;-)

Vitamine E rijk voedsel omvat:

Maïszetmeel

Als je weleens met maïszetmeel hebt gewerkt, weet je dat het een fijne, bijna zijdeachtige textuur heeft en het lijkt wel of het kalmerend zou kunnen zijn voor een koortslip, nietwaar? Ik zal het anders zeggen, het kan inderdaad wanneer je het direct toegepast helpen bij het verlichten van de jeukende brandende pijn van een pijnlijke plek. De minder voor de hand liggende reden waarom maïszetmeel een aangenaam huismiddeltje is tegen koortslippen, is het feit dat het de pH van het zweertje neutraliseert - het virus gedijt in een te zure omgeving en creëert een alkalische toestand (alkalisch is het tegenovergestelde van zuurrijk). Om verlichting te zoeken en de duur van je koortslip in te korten, hoef je alleen maar een zijdezachte maïszetmeelpasta op te kloppen en aan te brengen.

Wat je nodig hebt…

 • 1 eetlepel maizena
 • 1 theelepel water om mee te beginnen

Gebruiksaanwijzing

Meet 1 eetlepel maizena af en doe dit in een klein kommetje. Meng dit dan met 1 theelepel vers water. Voeg langzaam meer water toe totdat je een pasta-achtige consistentie krijgt. Doe, voordat je naar bed gaat, wat van deze pasta op je koortslip en spoel het 's ochtends voorzichtig weer af met wat water. Doe dit elke avond totdat de koortslip verdwenen is.

Gebruik wat toverhazelaar

De bladeren en de schors van de Noord-Amerikaanse toverhazelaar worden al jaren lang door de Indianen als medicijn gebruikt en het gebruik hiervan is nu behoorlijk gecommercialiseerd. Tegenwoordig hoef je je geen zorgen meer te maken dat je de plant moet gaan zoeken en dan de bladeren moet gaan plukken omdat je een fles toverhazelaar of toverhazelaar hydrosol kant-en-klaar bij bijna elke apotheek of winkel kunt kopen.

Beginnende koortslip

Omdat het niet genoeg olie produceert om het als essentiële olie te kunnen verkopen, is de hydrosol een gedistilleerde vloeibare versie. Er is aangetoond dat het helpt bij een aantal kwalen, met name in de huidverzorging en dan met de nadruk op acné, blauwe plekken, insectenbeten, blaren en... als je het nog niet had geraden, tegen koortslippen.

Wat je nodig hebt…

 • 1 theelepel toverhazelaar
 • wattenstaafje of wattenschijfje

Gebruiksaanwijzing

Doordrenk een wattenschijfje of het uiteinde van een wattenstaafje met wat toverhazelaar. Dep dit dan rechtstreeks op je zere plek en herhaal dit een aantal keer. Doe dit 1-2 keer per dag en ga net zolang door totdat het niet meer nodig is.

Gebruik Aloë-gel

Het wondermiddel voor het kalmeren van kleine huidirritaties is Aloë vera-gel want dit kan een snelle verlichting bieden van de pijn en kan je koortslip, zodra het blaren vertoont, al helpen genezen. Het bestrijdt ook bacteriën die de zweer verder kunnen irriteren en het laat het mogelijk sneller verdwijnen. Omdat het zo effectief is, wordt Aloë ook vaak aangeprezen als een van de beste natuurlijke remedies tegen huidproblemen die er zijn. De beste manier om hiervan te profiteren is om een ​​Aloë-plant te hebben. Ze zijn niet moeilijk te vinden, ze zijn namelijk winterhard en het beste van alles is dat ze nuttig en goedkoop zijn. Als je geen Aloë-plant kunt krijgen, zoek dan een goede gel die in de winkels wordt verkocht.

Wat je nodig hebt…

 • 1 Aloë-plant OF ½ theelepel Aloë vera-gel

Gebruiksaanwijzing

Breek het einde van een vlezig, sappig blad af. Breng de gel direct aan op je zere plek. Als je absoluut niet aan een plant kunt komen, dep dan een wattenstaafje in ongeveer ½ theelepel Aloë vera-gel en breng dit dan direct aan op het blaasje. Laat het dan intrekken.

Koel de beginnende koortslip af

Koortslippen doen pijn en geloof me ze kunnen echt flink pijn doen. Denk maar eens aan wat ze zijn - kleine, met vloeistof gevulde blaasjes die barsten en dan blaartjes en een korst vormen. Net zoals constipatie, worden ze niet erg serieus genomen. Als je klaagt over constipatiepijn - wat echt heel serieus kan zijn - denken alle mensen dat je je aanstelt en wuiven ze het weg. Bij koortsblaasjes denken de meeste mensen aan herpes en denken dan vooral omdat koortslippen zo vaak voorkomen dat het maar een klein ongemak is. Om de pijn die sommige mensen gewoon niet begrijpen te verdoven, kun je zo lang mogelijk een ijsklontje direct op de zere plek drukken en daarna een beetje vaseline aanbrengen. De vaseline zal helpen om de bacteriën buiten te houden en zal het strakke gevoel, dat soms optreed wanneer een blaar te droog wordt, verminderen. En denk eraan dat het aflikken van gesprongen lippen het alleen maar erger maakt.

Wat je nodig hebt…

 • 1 tot 2 verse ijsblokjes of een koud kompres
 • Een beetje vaseline

Gebruiksaanwijzing

Neem een ​​lekker koud ijsblokje, dat de meeste trouwens zijn en houd het zo lang mogelijk op je zere plek of gebruik een koud kompres. Als je klaar bent, dep je het resterende vocht voorzichtig van de pijnlijke plek weg en breng je een beetje vaseline aan.

Gebruik, zelfs op je lippen, zonnebrandcrème

De blootstelling aan licht, met name UV-licht, lijkt een zeer bijdragende factor te zijn bij de uitbraken van koortslippen. Als je op het strand bent of zelfs alleen maar een wandeling maakt, breng dan wat zonnebrandcrème op je gezicht aan en breng ook een lippenbalsem met een SPF-waarde van niet minder dan 15 op je lippen aan. Dit is maar een hele kleine moeite en zeker als je denkt aan de pijnlijke koortslippen die losbarsten en je huid beschadigen.

Gooi alles weg

Je hoeft wanneer je een koortslip krijgt niet alles wat je bezit te dumpen, maar dingen zoals je tandenborstel of dingen die in contact komen met je lippen-/mondgebied, zoals lippenbalsem of make-up tools kun je echt het beste weggooien en vervangen. Bovendien moet je elke keer dat je je koortslip aanraakt of zelfs denkt aangeraakt te hebben goed je handen wassen. Hoewel het altijd besmettelijk blijft, verspreid je het virus het gemakkelijkst wanneer er een open blaar is en kunnen de uitbraken zich blijven herhalen als je de gecontamineerde items blijft gebruiken.

Grijp meteen in

Op het moment dat je het tintelende gevoel voelt dat aan een koortslip voorafgaat, kun je het beste meteen met de behandeling beginnen. Aangezien er geen echte "remedie" is, werken preventieve maatregelen soms het beste en het in de kiem smoren lijkt de effectiviteit van de behandeling achteraf te helpen bevorderen en de duur van het hebben van zweertjes te verkorten.

Tot slot…

Ook als je al van alles hebt geprobeerd om van je koortslip af te komen, moet je in je achterhoofd houden dat je een virus hebt, dat nooit helemaal zal verdwijnen totdat er een echte genezing is gevonden voor herpes-simplex. Dat gezegd hebbende betekent het natuurlijk niet dat heel je wereld hoeft in te storten als er een koortslip opduikt. Gebruik gewoon je gezonde verstand, probeer er zo vroeg mogelijk bij te zijn en behandel het geduldig. Onthoud dat het vinden van de remedie, die het beste voor jou werkt, waarschijnlijk een kwestie van uitproberen zal zijn. Omdat je er waarschijnlijk een tijdje last van zult hebben, is het goed om te onthouden dat hoe minder last je hebt van je koortslip.

TIP:
Wil jij een snelle oplossing voor het tegen gaan van een beginnende koortslip? Dit heb je nodig >>


Bronnen

www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2602638/

www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/herpes-labialis

www.jeancoutu.com/en/health/health-tips/herpes-labialis-triggers-and-treatment-options/

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Het allerbeste werkt Akolip bij de apotheek te koop.
  Hier zit zink in en dat droogt de beginnende herpes in 2 dagen volledig op. Dus geen vieze gele brokstukken aan je lip meer.

 2. L-Lysine 1000mg grote tabletten is het enige dat echt helpt. Ik had al vanaf mijn 17e af en aan koortsuitslag. Totdat ik L-Lysine ontdekte. Als je weer koortsblaasjes hebt, meteen beginnen met de tabletten je mag 2 tabletten per dag zolang als je de infectie hebt. Daarna een onderhoudsdosis naar behoefte. Bij mij is dat 2x in de week op vrijdag en maandag 1 tablet. Nooit meer last. Ga ik naar de zon neem ik er 1x per week extra, ook bij ziekte of vermoeidheid kan je extra innemen.
  Succes verzekerd

  1. Fijn dat L-Lysine voor jou werkt, Jacqueline.
   Zijn er meer lezers met soortgelijke ervaringen?

 3. Gebruik Schusslers celzout nr 1. Neem er gelijk 15 per dag in en na maximaal een week is je koorts lip verdwenen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

3 Shares
Tweet
Pin3
Share