• E-nummers

Alles over E-nummers deel 1: Wat zijn E-nummers

2016-11-25T12:31:41+01:00januari 31st, 2013|Gifstoffen en E-nummers|3 Reacties

Laatste update: door

Alles over E-nummers deel 1:
Wat zijn E-nummers

Met slechts een blik op de ingrediëntenlijst van voorverpakte en bewerkte voedingsmiddelen in de supermarkt is de kans groot dat je een E-nummer of twee vermeld ziet staan. Maar wat zijn deze mysterieuze nummers precies en waarom zitten er zoveel E-nummers in het eten en drinken wat vandaag in de supermarkt te koop is?

E-nummers lijken misschien op een modern element in ons voedsel, maar dat is niet noodzakelijkerwijs het geval. Eeuwenlang hebben mensen al geprobeerd voedsel langer te kunnen bewaren door het toevoegen van extra ingrediënten. Zo kunnen uien en eieren worden ingemaakt door de toevoeging van azijn, en bacon en varkensvlees kunnen langer worden bewaard (geconserveerd) door de toevoeging van zout en bepaalde specerijen.

Naast het conserveren van voedsel, spelen additieven ook verschillende andere rollen bij ons eten. Bijvoorbeeld op de volgende manieren:

  • Ze voegen kleur toe en verbeteren het uiterlijk van voedsel of dranken.
  • Ze voegen zoetheid toe aan voedingsmiddelen en dranken.
  • Ze zorgen ervoor dat producten makkelijker samenkomen of dikker worden, dit helpt bij het verbeteren van het uiterlijk van voedsel.
  • Ze fungeren als smaakversterkers, dit helpt de smaak van producten te verbeteren.
  • Ze worden gebruikt om voedsel een veel langere houdbaarheidsdatum te geven dan ze normaal zouden hebben zonder deze toevoegingen.

Zodra bewerkte voedingsmiddelen populairder begonnen te worden in de tweede helft van de 20e eeuw, en producten langer in de schappen van de supermarkten werden gehouden, begon de vraag naar levensmiddelenadditieven steeds groter te worden. Maar terwijl sommige additieven worden verkregen uit natuurlijke bronnen komen vele anderen uit kunstmatige bronnen. Het zijn vooral deze kunstmatige additieven die tot veel controverse hebben geleid, en veel mensen zijn er niet van overtuigd dat we deze kunstmatige additieven nodig hebben in ons voedsel.

Gesynthetiseerde additieven
Gesynthetiseerde additieven kunnen zowel natuur-identiek of kunstmatig zijn. Natuur identiek betekent dat hoewel het additief kunstmatig gemaakt is, het dezelfde chemische samenstelling heeft als een natuurlijke stof. Wanneer een additief kunstmatig is, dan heeft het een verschillende chemische structuur die we niet tegenkomen in natuurlijke stoffen.

De oorsprong van E-nummers

Om de gigantische hoeveelheid van additieven bij te houden werd het E nummering systeem ontwikkeld en werd de vermelding hiervan een wettelijke verplichting op de verpakking van onze levensmiddelen rond 1980. De E in E-nummers staat voor ‘Europees’ en het betekent dat deze nummers getest zijn op veiligheid en gebruikt mogen worden in de Europese Unie (EU). Sommige nummers die geen aangewezen E-nummer hebben mogen