• hoe ziet ons gebit in elkaar

Gezond gebit special deel 1: Hoe zit ons gebit in elkaar?

2016-11-24T10:43:06+01:00januari 10th, 2013|Gezond Gebit|0 Reacties

Laatste update: door

Gezond gebit special deel 1: Hoe zit ons gebit in elkaar?

De meeste mensen weten het nog wel van vroeger in hun leven, je bijt in iets hards (bijvoorbeeld een appel) en plotseling voel je iets vreemds - een van de baby tandjes is uit de mond gevallen! Het tandje zat al tijden los en nu heb je het gewoon in je hand. En je hebt in eens een lege ruimte in je mond die groot genoeg is om een rietje doorheen te steken.

Voordat je die tand onder het kussen legt of in een speciaal doosje deed wist je waarschijnlijk niet dat die tand een erg complex iets is. Het is niet een enkel geheel. Een enkele tand heeft veel verschillende onderdelen die ervoor zorgen dat ons gehele gebit goed kan functioneren. En tanden spelen een belangrijke rol in ons dagelijks leven. Ze helpen ons niet alleen bij het eten van voedsel, maar helpen ons ook met praten. Laten we eens verder kijken naar wat onze tanden precies zijn.

Kleine tanden

In tegenstelling tot ons hart of onze hersenen die gelijk klaar zijn om te werken vanaf de dag dat je geboren bent, zijn onze tanden dat niet. Hoewel baby's nog voordat ze geboren zijn het begin van hun eerste tanden al hebben, worden de tanden niet zichtbaar totdat de baby's ongeveer 6 tot 12 maanden oud zijn.

Nadat die eerste tand doorbreekt zullen er steeds meer en meer tanden beginnen te verschijnen. De meeste kinderen hebben hun eerste setje tanden erdoor wanneer ze ongeveer 3 jaar oud zijn. Dit zijn de zogenaamde primaire of baby tanden, en er zijn er 20 in totaal. Wanneer een kind rond te leeftijd van 5 of 6 zit beginnen deze tanden er één voor één uit te vallen.

Een primaire tand valt eruit omdat deze aan de kant wordt geduwd door een permanente tand die er achter zit. Langzaam maar zeker komen alle permanente tanden erdoor en nemen de plaats in van de primaire tanden. Rond de leeftijd van 12 of 13 hebben de meeste kinderen al hun melktanden verloren en hebben dan een volledige set van permanente tanden.

Er zijn in totaal 28 permanente tanden – acht tanden meer dan de originele babytanden. Tussen de leeftijd van 17 en 25 groeien er nog vier tanden, meestal aan de achterkant van de mond. Deze heten de verstandskiezen en maken de volwassen set van 32 tanden compleet.

De tanden tour

Laten we een rondleiding nemen van onze tanden. Kijk in de spiegel naar jouw eigen tanden of bekijk de glimlach van een vriend. Het deel van de tand wat je kunt zien, dat niet wordt gedekt door het tandvlees (het tandvlees is het roze, vlezige deel), wordt de kroon genoemd.

De kroon van elke tand is bedekt met tandglazuur (ook wel tandemail genoemd), dat erg sterk en hard is en er vaak glanzend uitziet. Tandglazuur is een zeer taaie stof en het fungeert als een soort persoonlijke tandlijfwacht. Tandglazuur werkt als een barrière en zorgt voor de bescherm