• lang en gelukkig leven genen

Leef lang en gelukkig deel 1: Hebben genen invloed?

2016-11-17T11:34:29+01:00november 3rd, 2012|Langer Leven|0 Reacties

Laatste update: door

Leef lang en gelukkig deel 1: Hebben genen invloed?

Het maken van slechts een paar veranderingen in jouw dagelijkse levensstijl kan je helpen langer en gezonder te leven. Een recente studie toonde aan dat vier slechte gewoontes: roken, te veel alcohol drinken, niet genoeg lichaamsbeweging, en niet voldoende fruit en groenten eten ervoor zorgen dat iemand minder oud wordt – soms kan het maar liefst 12 jaar schelen!

Gelukkig kan je er iets aan doen om ongezond gedrag te corrigeren en een gezonder leven te hebben. Vandaar deze special, we bekijken alle aspecten van gezond leven en kijken hoe we eventuele problemen met ouder worden kunnen verslaan.

De impact van genen op het ouder worden

Wanneer iemand het gevoel heeft dat ze ‘oud’ aan het worden zijn, dan zijn het voor de meeste mensen vaak zichtbare veranderingen waar ze aan denken. Mensen denken aan grijs haar of dat de huid niet zo glad lijkt als deze vroeger was. Dit zijn echter slechts uiterlijke tekenen van een reeks biologische processen die binnen onze cellen en het lichamelijk systeem voor ‘veroudering’ zorgen. Hoewel ouder worden een van de weinige ervaringen is die alle mensen met elkaar gemeen hebben, weten we er eigenlijk bar weinig vanaf. Het is een van de minst begrepen processen. Er zijn echter genoeg theorieën waarom tijd onze persoonlijke biologie beïnvloed:

Theorie: Veroudering is voorgeprogrammeerd:

  • Cellulaire klok theorie: Aangezien veel menselijke cellen zich niet onbeperkt blijven reproduceren, stelt deze theorie dat de vergrijzing het gevolg is van cellen die de geprogrammeerde reproductieve limiet hebben bereikt. Met andere woorden, de cellen raken na verloop van tijd gewoon ‘op’ net als een oplaadbare batterij.
  • Neuro-endocrinetheorie: Veranderende hormoonspiegels bepalen de hoeveelheid van het ouder worden. Volgens deze hypothese is menopauze een voorbeeld van leeftijdsgebonden hormonale veranderingen, wat resulteert in verouderen (minder oestrogeen, verhoogde vatbaarheid voor aandoeningen als osteoporose).
  • Immuunsysteem vermindering: Specifieke cellen die ons